17.11.2025

Rola owoców w diecie lekkostrawnej

dozwolone owoce na diecie lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna, nazywana także łatwostrawną, zalecana jest w konkretnych jednostkach chorobowych (np. w przypadku stanów zapalnych żołądka i jelit, w chorobach przebiegających z gorączką), a także w czasie rekonwalescencji po operacjach. By móc przyrządzać lekkostrawne posiłki, niezbędna jest wiedza o składnikach, które nie utrudniają procesów trawiennych. Podpowiadamy, jakie owoce spośród lekkostrawnych produktów są dozwolone i jaka jest ich rola w zbilansowanym menu.

Spis treści

  1. Najlepsze owoce na diecie lekkostrawnej
  2. Przykładowy jadłospis na diecie lekkostrawnej
  3. Sprawdź także: Dieta lekkostrawna dla dziecka – zasady żywienia i przykładowe posiłki
  4. Znaczenie błonnika w diecie
  5. Przepisy na lekkostrawne posiłki z owocami

Najlepsze owoce na diecie lekkostrawnej

Na diecie lekkostrawnej dozwolone jest spożywanie dojrzałych i soczystych owoców, m.in. jagodowych. Lekkostrawne truskawki, poziomki, maliny, borówki, jeżyny, jagody nie obciążają układu pokarmowego i nie powodują nieprzyjemnych dolegliwości. Dozwolone są również:

  • winogrona bez pestek (w postaci przecierów),
  • owoce cytrusowe,
  • owoce dzikiej róży,
  • brzoskwinie,
  • morele,
  • banany,
  • jabłka (pieczone i gotowane).

W umiarkowanych ilościach można uwzględnić w menu lekkostrawnym kiwi, ale u niektórych osób może czasami wywołać dolegliwości ze strony żołądka czy jelit.

winogrona bez pestek

Niewskazane na diecie lekkostrawnej są m.in.:

  • czereśnie,
  • owoce niedojrzałe,
  • owoce marynowane,
  • owoce suszone,
  • owoce egzotyczne.

Awokado na diecie lekkostrawnej również nie jest wskazane. Jest bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, ale ze względu na dużą zawartość tłuszczu może nadmiernie obciążać układ pokarmowy. Nie zaleca się również uwzględniania w menu lekkostrawnym gruszki.

Przykładowy jadłospis na diecie lekkostrawnej

Śniadanie: kasza manna z bananem i malinami

kasza manna z bananem i malinami

II śniadanie: kanapki pszenne z chudą wędliną

Obiad: duszona pierś z kurczaka z marchewką i cukinią oraz gotowanymi ziemniakami i szpinakiem na ciepło

duszona pierś z kurczaka z marchewką i cukinią oraz gotowanymi ziemniakami i szpinakiem na ciepło

Podwieczorek: kisiel

Kolacja: gotowana ryba np. dorsz z purée z ziemniaków i dyni

dorsz z purée z ziemniaków i dyni

Nie wiesz, jak przygotować posiłek lekkostrawny lub w ogóle nie masz pomysłów na lekkostrawne dania? Na szczęście w wariancie łatwostrawnym jest dostępna dieta pudełkowa. Korzystając z cateringu, nie musisz zastanawiać się, czy orzechy są lekkostrawne, które produkty są dozwolone, a których należy unikać. To bardzo wygodne rozwiązanie zarówno dla osób chorych, jak i zdrowych.

Sprawdź także: Dieta lekkostrawna dla dziecka – zasady żywienia i przykładowe posiłki

Znaczenie błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest bardzo ważnym składnikiem diety zarówno u osób zdrowych, jak i chorych. Składnik ten przede wszystkim reguluje procesy trawienne i stężenie glukozy, a ponadto wpływa korzystnie na metabolizm cholesterolu, zwiększa objętość stolca oraz zapobiega zaparciom i chorobom dietozależnym. Jednak na diecie lekkostrawnej błonnik pochodzący z pełnoziarnistych produktów zbożowych, skórek owoców i surowych warzyw może być trudny do strawienia i będzie podrażniać układ trawienny, dlatego nie zaleca się spożywania tego typu produktów. Łagodniejszy dla przewodu pokarmowego jest błonnik obecny w bananach czy jabłkach, dlatego te owoce można włączyć do diety lekkostrawnej w umiarkowanych ilościach.

gotowane i pokrojone jabłka w szklanej misce

Na diecie lekkostrawnej zaleca się, by podaż błonnika pokarmowego nie przekraczała 25 g na dobę. W celu zredukowania ilości błonnika w diecie zaleca się wybieranie delikatnych warzyw i dojrzałych owoców oraz poddawanie ich obróbce: obieranie, gotowanie, przecieranie przez sito, miksowanie, przygotowywanie soków czy przecierów. Zaleca się także sięganie po produkty zbożowe z mąki oczyszczonej.

Sprawdź także: Błonnik pokarmowy – dlaczego jest tak ważny?

Przepisy na lekkostrawne posiłki z owocami

Kleik ryżowy z duszonym jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 50 g ryżu
  • 1 szklanka napoju migdałowego lub mleka (w przypadku dobrej tolerancji)
  • 1 jabłko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli

Sposób wykonania:

Ryż ugotuj na mleku do miękkości. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z odrobiną wody i duś, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodaj cynamon i wymieszaj. Jabłko z cynamonem połącz z ugotowanym ryżem.

kleik ryżowy z duszonym jabłkiem i cynamonem

Pieczony naleśnik z musem truskawkowym

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego, np. mleka migdałowego lub ryżowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego  (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce rozbij jajka i ubij je na gładką masę, następnie dodaj mleko lub napój roślinny, mąkę, cukier waniliowy oraz szczyptę soli, i wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia lekko wysmaruj masłem, a następnie wlej do niej masę naleśnikową. Piecz ciasto przez około 15–20 minut, aż będzie lekko złociste i puszyste. W tym czasie umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Przełóż je do rondla, dodaj odrobinę wody (jeśli używasz mrożonych, woda nie jest konieczna) i gotuj na małym ogniu przez około 5–10 minut, aż truskawki zmiękną. Do owoców opcjonalnie można dodać miód lub syrop klonowy. Gdy truskawki zmiękną, zdejmij rondel z ognia i zmiksuj je na gładki mus.

Bibliografia:

  1. Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1,  Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022.
  2. Ciborowska H, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2022.

 

jadłospis na diecie przeciwzapalnej dla dziecka
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?

Bardzo ważną rolę w żywieniu dziecka odgrywają rodzice, którzy powinni dbać, aby dieta pociech była racjonalna, zbilansowana oraz bogata w składniki odżywcze. Wprowadzenie diety przeciwzapalnej od najmłodszych lat może przyczynić się do poprawy pracy układu odpornościowego dziecka, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, zapobiegać otyłości, zmniejszać ryzyko nowotworów i wspomagać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Podpowiadamy, jak wspierać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat i jak może wyglądać dieta przeciwzapalna dla dzieci.

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?
produkty wspierające dietę przeciwzapalną na jelita
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego

Stan jelit ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i wpływa między innymi na odporność, ogólne samopoczucie i metabolizm. Współczesny styl życia, wysoko przetworzona żywność, duży stres i brak aktywności fizycznej, mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, w tym w układzie pokarmowym, a w konsekwencji do wielu przewlekłych schorzeń. W tym artykule przedstawimy, co działa przeciwzapalnie na jelita i jaka dieta na zapalenie jelit sprawdza się najlepiej.

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego
dieta przeciwzapalna o niskim indeksie glikemicznym
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Dieta przeciwzapalna z niskim indeksem glikemicznym (IG) zalecana jest np. dla osób z Hashimoto i towarzyszącą insulinoopornością. Odpowiednio dobrane menu nie tylko wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi i wpływa korzystnie na metabolizm oraz odporność, ale także pomaga redukować stan zapalny, który jest istotnym czynnikiem wielu chorób przewlekłych. Poznaj zasady i efekty diety przeciwzapalnej o niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję