Dieta lekkostrawna, nazywana także łatwostrawną, zalecana jest w konkretnych jednostkach chorobowych (np. w przypadku stanów zapalnych żołądka i jelit, w chorobach przebiegających z gorączką), a także w czasie rekonwalescencji po operacjach. By móc przyrządzać lekkostrawne posiłki, niezbędna jest wiedza o składnikach, które nie utrudniają procesów trawiennych. Podpowiadamy, jakie owoce spośród lekkostrawnych produktów są dozwolone i jaka jest ich rola w zbilansowanym menu.
Spis treści
- Najlepsze owoce na diecie lekkostrawnej
- Przykładowy jadłospis na diecie lekkostrawnej
- Sprawdź także: Dieta lekkostrawna dla dziecka – zasady żywienia i przykładowe posiłki
- Znaczenie błonnika w diecie
- Przepisy na lekkostrawne posiłki z owocami
Najlepsze owoce na diecie lekkostrawnej
Na diecie lekkostrawnej dozwolone jest spożywanie dojrzałych i soczystych owoców, m.in. jagodowych. Lekkostrawne truskawki, poziomki, maliny, borówki, jeżyny, jagody nie obciążają układu pokarmowego i nie powodują nieprzyjemnych dolegliwości. Dozwolone są również:
- winogrona bez pestek (w postaci przecierów),
- owoce cytrusowe,
- owoce dzikiej róży,
- brzoskwinie,
- morele,
- banany,
- jabłka (pieczone i gotowane).
W umiarkowanych ilościach można uwzględnić w menu lekkostrawnym kiwi, ale u niektórych osób może czasami wywołać dolegliwości ze strony żołądka czy jelit.

Niewskazane na diecie lekkostrawnej są m.in.:
- czereśnie,
- owoce niedojrzałe,
- owoce marynowane,
- owoce suszone,
- owoce egzotyczne.
Awokado na diecie lekkostrawnej również nie jest wskazane. Jest bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, ale ze względu na dużą zawartość tłuszczu może nadmiernie obciążać układ pokarmowy. Nie zaleca się również uwzględniania w menu lekkostrawnym gruszki.
Przykładowy jadłospis na diecie lekkostrawnej
Śniadanie: kasza manna z bananem i malinami

II śniadanie: kanapki pszenne z chudą wędliną
Obiad: duszona pierś z kurczaka z marchewką i cukinią oraz gotowanymi ziemniakami i szpinakiem na ciepło

Podwieczorek: kisiel
Kolacja: gotowana ryba np. dorsz z purée z ziemniaków i dyni

Nie wiesz, jak przygotować posiłek lekkostrawny lub w ogóle nie masz pomysłów na lekkostrawne dania? Na szczęście w wariancie łatwostrawnym jest dostępna dieta pudełkowa. Korzystając z cateringu, nie musisz zastanawiać się, czy orzechy są lekkostrawne, które produkty są dozwolone, a których należy unikać. To bardzo wygodne rozwiązanie zarówno dla osób chorych, jak i zdrowych.
Znaczenie błonnika w diecie
Błonnik pokarmowy jest bardzo ważnym składnikiem diety zarówno u osób zdrowych, jak i chorych. Składnik ten przede wszystkim reguluje procesy trawienne i stężenie glukozy, a ponadto wpływa korzystnie na metabolizm cholesterolu, zwiększa objętość stolca oraz zapobiega zaparciom i chorobom dietozależnym. Jednak na diecie lekkostrawnej błonnik pochodzący z pełnoziarnistych produktów zbożowych, skórek owoców i surowych warzyw może być trudny do strawienia i będzie podrażniać układ trawienny, dlatego nie zaleca się spożywania tego typu produktów. Łagodniejszy dla przewodu pokarmowego jest błonnik obecny w bananach czy jabłkach, dlatego te owoce można włączyć do diety lekkostrawnej w umiarkowanych ilościach.

Na diecie lekkostrawnej zaleca się, by podaż błonnika pokarmowego nie przekraczała 25 g na dobę. W celu zredukowania ilości błonnika w diecie zaleca się wybieranie delikatnych warzyw i dojrzałych owoców oraz poddawanie ich obróbce: obieranie, gotowanie, przecieranie przez sito, miksowanie, przygotowywanie soków czy przecierów. Zaleca się także sięganie po produkty zbożowe z mąki oczyszczonej.
Sprawdź także: Błonnik pokarmowy – dlaczego jest tak ważny?
Przepisy na lekkostrawne posiłki z owocami
Kleik ryżowy z duszonym jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- 50 g ryżu
- 1 szklanka napoju migdałowego lub mleka (w przypadku dobrej tolerancji)
- 1 jabłko
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
Sposób wykonania:
Ryż ugotuj na mleku do miękkości. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z odrobiną wody i duś, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodaj cynamon i wymieszaj. Jabłko z cynamonem połącz z ugotowanym ryżem.

Pieczony naleśnik z musem truskawkowym
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego, np. mleka migdałowego lub ryżowego
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła
- 200 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce rozbij jajka i ubij je na gładką masę, następnie dodaj mleko lub napój roślinny, mąkę, cukier waniliowy oraz szczyptę soli, i wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia lekko wysmaruj masłem, a następnie wlej do niej masę naleśnikową. Piecz ciasto przez około 15–20 minut, aż będzie lekko złociste i puszyste. W tym czasie umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Przełóż je do rondla, dodaj odrobinę wody (jeśli używasz mrożonych, woda nie jest konieczna) i gotuj na małym ogniu przez około 5–10 minut, aż truskawki zmiękną. Do owoców opcjonalnie można dodać miód lub syrop klonowy. Gdy truskawki zmiękną, zdejmij rondel z ognia i zmiksuj je na gładki mus.
Bibliografia:
- Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022.
- Ciborowska H, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2022.