Ukryci wrogowie wakacyjnej formy

dieta w wakacje

Tylko od czasu do czasu pozwalamy sobie na drobne grzeszki. I chociaż często wydaje nam się, że wszystko robimy tak samo jak do tej pory, zgubione kilogramy powracają w tajemniczy sposób. Przedstawiamy listę ukrytych wrogów wakacyjnej formy. Sprawdź, czy nieświadomie nie popadłeś w pułapkę któregoś z nich.

Spis treści:

  1. Owocowe sorbety
  2. Alkohol
  3. Smakowa woda
  4. Sosy i dipy

Owocowe sorbety

Sorbety często są znacznie zdrowszą opcją niż tradycyjne, tłuste lody. Trzeba jednak uważać. Zdarza się, że zamiast prawdziwych owoców, do ich produkcji używa się sztucznych barwników, stabilizatorów, aromatów i mnóstwa cukru. Zamiast sięgać po te sklepowe, wystarczy, że zamrozisz ulubione owoce i zblendujesz je na przykład z ksylitolem czy miodem.

Alkohol

W wakacje znacznie chętniej sięgamy po kolorowe drinki, a wielu z nas nie wyobraża sobie letniego grillowania bez piwa. Tymczasem 500 ml tego napoju, w zależności od rodzaju, może mieć od 150 do nawet 400 kcal! A często nie kończy się na jednym. Z drinkami sytuacja wygląda podobnie. Dodatkowo, sącząc je, często nieświadomie sięgamy po słone przekąski. Kluczem do sukcesu jest zachowanie umiaru i zdrowego rozsądku. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o alkoholu na diecie.

odżywianie na wakacjach

Smakowa woda

Wszyscy wiemy, że w upalne dni należy pić dużo wody, żeby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu. Wiemy też, że słodkie napoje to tylko puste kalorie. Szukając kompromisu pomiędzy nimi a naturalną wodą mineralną, sięgamy po tę o owocowym smaku. Okazuje się, że jedna butelka takiej popularnej wody smakowej to aż 14 łyżeczek cukru i prawie 400 kcal, czyli więcej niż pączek. Jeśli nie możesz przekonać się do smaku źródlanej czy mineralnej, dodaj do niej pokrojone truskawki, plasterki cytryny i liście mięty. Możesz także przygotować ulubioną herbatę i podawać ją z kostkami lodu.

Dowiedz się więcej:  Zatrzymywanie wody w organizmie

Sosy i dipy

Dla wielu z nas to nieodłączny dodatek do potraw z grilla. Wielbicieli musztardy, keczupu czy sosu czosnkowego nie brakuje. Tymczasem dodając je do dań, możemy znacznie zwiększyć ich kaloryczność. Dla przykładu, grillowana kiełbasa śląska ma około 170 kcal. Jeśli jednak zjemy ją z łyżką sosu barbecue i sosu czosnkowego na bazie majonezu, otrzymamy posiłek mający ponad 250 kcal. Dodatkowo, sklepowe dipy często pełne są cukru i konserwantów. Możesz jednak łatwo przygotować je w domu. Dodając posiekany czosnek i odrobinę soli do jogurtu naturalnego, otrzymasz zdrowszą i lżejszą wersję sosu czosnkowego. Z gotowych opcji, najlepszy będzie keczup (1 łyżeczka to tylko 15 kcal) i musztarda (ok. 10-15 kcal w 1 łyżeczce). Wakacje to czas na odpoczynek i przyjemności. Wykorzystaj go i pozwól sobie na relaks. Drobne dietetyczne grzeszki nie zniszczą Twojej wymarzonej wakacyjnej formy, jeśli zachowasz umiar i zdrowy rozsądek. Mając taką możliwość, wybieraj zawsze zdrowszą alternatywę ulubionych przekąsek. Postaraj się także o regularną aktywność fizyczną. Długie letnie spacery, piesza wędrówka w górach, czy sporty wodne – wybór należy do Ciebie!

Zobacz też:  Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych?

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję