04.10.2019

Zioła w kuchni? Jakie wybrać i jakie mają właściwości?

zioła w kuchni

Stanowi jedno z najczęściej stosowanych ziół na całym świecie. O jego dobroczynnym wpływie na zdrowie mówił już Arystoteles. Oregano charakteryzuje się silnymi właściwościami antybakteryjnymi i przeciwgrzybicznymi. Dodane do posiłków zwiększa produkcję śliny i soków żołądkowych, a co za tym idzie, może przynieść ulgę w problemach z niestrawnością. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, dlatego stosowane jest także jako środek na kaszel. Oregano ma także działanie uspokajające. Ma szerokie zastosowanie w kuchni i sprawdzi się świetnie jako przyprawa do większości potraw: wzbogaci smak czerwonego mięsa, ryb i drobiu, zup, sosów oraz pieczywa.

Osobom z problemami trawiennymi lub tym, którzy chcą zadbać o komfort układu pokarmowego, warto polecić dieta pudełkowa lekkostrawna od Wygodnej Diety, oferująca łatwo przyswajalne, zbilansowane posiłki przygotowane z myślą o zdrowiu i regeneracji organizmu.

Spis treści:

  1. Oregano
  2. Bazylia
  3. Mięta
  4. Majeranek
  5. Lubczyk
  6. Rozmaryn

Oregano

Stanowi jedno z najczęściej stosowanych ziół na całym świecie. O jego dobroczynnym wpływie na zdrowie mówił już Arystoteles. Oregano charakteryzuje się silnymi właściwościami antybakteryjnymi i przeciwgrzybiczymi. Dodane do posiłków zwiększa produkcję śliny i soków żołądkowych, a co za tym idzie, może przynieść ulgę w problemach z niestrawnością. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, dlatego stosowane jest także jako środek na kaszel. Oregano ma także działanie uspokajające. Ma szerokie zastosowanie w kuchni i sprawdzi się świetnie jako przyprawa do większości potraw: wzbogaci smak czerwonego mięsa, ryb i drobiu, zup, sosów oraz pieczywa.

Bazylia

Podobnie jak oregano, bazylia jest rośliną wykorzystywaną w większości kuchni świata. Przede wszystkim pokochali ją jednak mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego. Bazylia ma charakterystyczny anyżowo-korzenny zapach, intensywny smak i nieocenione dla zdrowia właściwości. Stymuluje układ odpornościowy, wspomaga usuwanie toksyn, ma korzystny wpływ na pracę serca i skutecznie koi nerwy. Przyprawy tej nie może zabraknąć w sosie pomidorowym do makaronu czy pizzy. W połączeniu z delikatnym serem mozzarella i soczystymi pomidorami stworzy pyszną sałatkę caprese. Pęczek bazylii można też zblendować z oliwą, parmezanem i orzechami – w ten sposób otrzymamy aromatyczne, intensywnie zielone pesto.

Mięta

Jest powszechnie znana i łatwo dostępna. Jej smak i aromat orzeźwią i dodadzą energii, dlatego warto sięgać po nią przede wszystkim latem. Mięta reguluje pracę wątroby, przynosi ulgę w problemach żołądkowych, rozluźnia i poprawia nastrój. Ma także korzystny wpływ na działanie dróg oddechowych. Będzie doskonałym dodatkiem do domowej lemoniady, owocowych smoothie i świeżych warzyw. To zioło jest także obowiązkowym składnikiem sałatki tabbouleh bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu.

Sprawdź też: Kuchnia bliskowschodnia - ciekawostki

zioła w kuchni

Majeranek

To zioło jest obowiązkowym składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Nie może zabraknąć go w żurku, barszczu, pieczonej kaczce i gęsi. Wzbogaci również smak jagnięciny i białych ryb. Majeranek jest jedną z najbogatszych w antyoksydanty rośliną. Przeciwdziała stanom zapalnym, ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Działa także upiększająco – wygładza cerę i usuwa przebarwienia. Majeranek pomoże także w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu.

Zobacz też:  Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie

Lubczyk

Należy do rodziny selerowatych i jest kopalnią witaminy C, wapnia, potasu, cynku i magnezu. Ma korzystny wpływ na pracę serca, wątroby i nerek. Oczyszcza, odtruwa, działa rozkurczowo, poprawia nastrój. Lubczyk uważany jest również za naturalny afrodyzjak. Stanowi niezastąpiony dodatek do bulionów i rosołów i świetnie komponuje się z rybami i owocami morza.

Rozmaryn

Charakteryzuje się bogatym, leśnym aromatem. Najczęściej używany jest do przyprawiania mięs. Idealnie komponuje się ze smakiem jagnięciny, wieprzowiny i wołowiny. Rozmaryn pomoże obniżyć poziom glukozy we krwi, złagodzi bóle żołądka i uchroni przed wrzodami, usprawni trawienie, poprawi pamięć i pozytywnie wpłynie na nasz nastrój i samopoczucie.

Inne popularne zioła, po które warto sięgać to między innymi cząber, tymianek, koperek, kolendra czy melisa. Mają one mnóstwo dobroczynnych właściwości, a spożywane regularne z pewnością przyczynią się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Znacznie bardziej wartościowe są te świeże, ale suszone również sprawdzą się doskonale. Latem warto pomyśleć o założeniu ziołowego ogródka, chociażby na kuchennym parapecie.

 

przeciwwskazania do diety paleo
Ciekawostki, Porady dietetyka
11.12.2025

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety

Dieta paleolityczna, nazywana też dietą paleo, opiera się na założeniach, że człowiek powinien spożywać te produkty, które były dostępne dla naszych przodków w epoce paleolitu. Na czym polega dieta paleolityczna? Jej menu koncentruje się głównie na mięsie, rybach, owocach, warzywach, orzechach i nasionach. Z jadłospisu należy wyeliminować produkty zbożowe, nabiał, nasiona roślin strączkowych, a także żywność przetworzoną. Chociaż pierwsze efekty diety paleo można zaobserwować względnie szybko, warto wiedzieć, że nie każdy organizm będzie tolerował taki model odżywiania. Wyjaśniamy, dla kogo dieta paleo jest niewskazana.

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety
jak skutecznie schudnąć po 40-stce
Przepisy, Odchudzanie
11.12.2025

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?

Decydując się na stosowanie diety odchudzającej po 40., trzeba zdawać sobie sprawę, że menu powinno dostosowane do potrzeb i ograniczeń, które pojawiają się na tym etapie życia. Spowolniony metabolizm, natłok obowiązków i wysoki poziom stresu czy zmiany hormonalne mogą utrudniać zapanowanie nad wagą. Jednak skuteczne odchudzanie po 40. jest możliwe. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak powinno wyglądać zdrowe odchudzanie po 40.

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?
jaka dieta przy biegunce
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Każdy z nas choć raz w życiu zmagał się z biegunką, to powszechna dolegliwość, która może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych i doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niezależnie od przyczyny, odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w łagodzeniu objawów, regeneracji układu pokarmowego oraz powrocie organizmu do pełni sił. Sprawdź, co można jeść jak się ma biegunkę, a jakie jedzenie jest niewskazane.

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję