04.10.2019

Zioła w kuchni? Jakie wybrać i jakie mają właściwości?

zioła w kuchni

Stanowi jedno z najczęściej stosowanych ziół na całym świecie. O jego dobroczynnym wpływie na zdrowie mówił już Arystoteles. Oregano charakteryzuje się silnymi właściwościami antybakteryjnymi i przeciwgrzybicznymi. Dodane do posiłków zwiększa produkcję śliny i soków żołądkowych, a co za tym idzie, może przynieść ulgę w problemach z niestrawnością. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, dlatego stosowane jest także jako środek na kaszel. Oregano ma także działanie uspokajające. Ma szerokie zastosowanie w kuchni i sprawdzi się świetnie jako przyprawa do większości potraw: wzbogaci smak czerwonego mięsa, ryb i drobiu, zup, sosów oraz pieczywa.

Osobom z problemami trawiennymi lub tym, którzy chcą zadbać o komfort układu pokarmowego, warto polecić dieta pudełkowa lekkostrawna od Wygodnej Diety, oferująca łatwo przyswajalne, zbilansowane posiłki przygotowane z myślą o zdrowiu i regeneracji organizmu.

Spis treści:

  1. Oregano
  2. Bazylia
  3. Mięta
  4. Majeranek
  5. Lubczyk
  6. Rozmaryn

Oregano

Stanowi jedno z najczęściej stosowanych ziół na całym świecie. O jego dobroczynnym wpływie na zdrowie mówił już Arystoteles. Oregano charakteryzuje się silnymi właściwościami antybakteryjnymi i przeciwgrzybiczymi. Dodane do posiłków zwiększa produkcję śliny i soków żołądkowych, a co za tym idzie, może przynieść ulgę w problemach z niestrawnością. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, dlatego stosowane jest także jako środek na kaszel. Oregano ma także działanie uspokajające. Ma szerokie zastosowanie w kuchni i sprawdzi się świetnie jako przyprawa do większości potraw: wzbogaci smak czerwonego mięsa, ryb i drobiu, zup, sosów oraz pieczywa.

Bazylia

Podobnie jak oregano, bazylia jest rośliną wykorzystywaną w większości kuchni świata. Przede wszystkim pokochali ją jednak mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego. Bazylia ma charakterystyczny anyżowo-korzenny zapach, intensywny smak i nieocenione dla zdrowia właściwości. Stymuluje układ odpornościowy, wspomaga usuwanie toksyn, ma korzystny wpływ na pracę serca i skutecznie koi nerwy. Przyprawy tej nie może zabraknąć w sosie pomidorowym do makaronu czy pizzy. W połączeniu z delikatnym serem mozzarella i soczystymi pomidorami stworzy pyszną sałatkę caprese. Pęczek bazylii można też zblendować z oliwą, parmezanem i orzechami – w ten sposób otrzymamy aromatyczne, intensywnie zielone pesto.

Mięta

Jest powszechnie znana i łatwo dostępna. Jej smak i aromat orzeźwią i dodadzą energii, dlatego warto sięgać po nią przede wszystkim latem. Mięta reguluje pracę wątroby, przynosi ulgę w problemach żołądkowych, rozluźnia i poprawia nastrój. Ma także korzystny wpływ na działanie dróg oddechowych. Będzie doskonałym dodatkiem do domowej lemoniady, owocowych smoothie i świeżych warzyw. To zioło jest także obowiązkowym składnikiem sałatki tabbouleh bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu.

Sprawdź też: Kuchnia bliskowschodnia - ciekawostki

zioła w kuchni

Majeranek

To zioło jest obowiązkowym składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Nie może zabraknąć go w żurku, barszczu, pieczonej kaczce i gęsi. Wzbogaci również smak jagnięciny i białych ryb. Majeranek jest jedną z najbogatszych w antyoksydanty rośliną. Przeciwdziała stanom zapalnym, ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Działa także upiększająco – wygładza cerę i usuwa przebarwienia. Majeranek pomoże także w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu.

Zobacz też:  Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie

Lubczyk

Należy do rodziny selerowatych i jest kopalnią witaminy C, wapnia, potasu, cynku i magnezu. Ma korzystny wpływ na pracę serca, wątroby i nerek. Oczyszcza, odtruwa, działa rozkurczowo, poprawia nastrój. Lubczyk uważany jest również za naturalny afrodyzjak. Stanowi niezastąpiony dodatek do bulionów i rosołów i świetnie komponuje się z rybami i owocami morza.

Rozmaryn

Charakteryzuje się bogatym, leśnym aromatem. Najczęściej używany jest do przyprawiania mięs. Idealnie komponuje się ze smakiem jagnięciny, wieprzowiny i wołowiny. Rozmaryn pomoże obniżyć poziom glukozy we krwi, złagodzi bóle żołądka i uchroni przed wrzodami, usprawni trawienie, poprawi pamięć i pozytywnie wpłynie na nasz nastrój i samopoczucie.

Inne popularne zioła, po które warto sięgać to między innymi cząber, tymianek, koperek, kolendra czy melisa. Mają one mnóstwo dobroczynnych właściwości, a spożywane regularne z pewnością przyczynią się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Znacznie bardziej wartościowe są te świeże, ale suszone również sprawdzą się doskonale. Latem warto pomyśleć o założeniu ziołowego ogródka, chociażby na kuchennym parapecie.

 

dieta lekkostrawna na dolegliwości żołądkowe
Przepisy, Porady dietetyka
22.10.2025

Dieta lekkostrawna – jadłospis na tydzień dla łagodzenia żołądka

Dieta lekkostrawna (dieta łatwostrawna) ma na celu dostarczenie niezbędnych składników odżywczych w potrawach łatwych do strawienia. Wiele osób nie wie jednak po jakie produkty może sięgać, jaki chleb na diecie lekkostrawnej wybrać oraz jakich produktów nie spożywać. Poznaj przepisy dla diety lekkostrawnej i dowiedz się, czego unikać w tym modelu odżywiania.

Dieta lekkostrawna – jadłospis na tydzień dla łagodzenia żołądka
dania na diecie keto
Przepisy
22.10.2025

Przykładowa dieta ketogeniczna – pomysły na zbilansowane posiłki

Dieta ketogeniczna (dieta keto) to model niskowęglowodanowy, wysokotłuszczowy, zaprojektowany w celu wprowadzenia organizmu w stan metaboliczny zwany ketozą. Wciąż zyskuje na popularności i wiele osób poszukuje przykładowej diety keto na odchudzanie, dlatego poniżej przedstawiamy przepisy diety ketogenicznej dla początkujących, dzięki którym stworzysz pyszny jadłospis.

Przykładowa dieta ketogeniczna – pomysły na zbilansowane posiłki
co jeść na diecie bezglutenowej
Przepisy, Porady dietetyka
22.10.2025

Dieta bezglutenowa – co jeść, aby cieszyć się zdrowiem

Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania zalecany głównie dla chorych na celiakię, czyli przewlekłą chorobę autoimmunologiczną, w której spożywanie glutenu (białka występującego w pszenicy, życie i jęczmieniu) prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Dieta w tym przypadku odgrywa kluczową rolę. Dowiedz się, czego nie jeść na diecie bezglutenowej, a jakie produkty na diecie bezglutenowej są zalecane.

Dieta bezglutenowa – co jeść, aby cieszyć się zdrowiem

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję