HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
czy gluten szkodzi
06.02.2020

Czy gluten szkodzi?

Gluten to mieszanina białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Naturalnie występuje w ziarnach niektórych zbóż: pszenicy, żyta, orkiszu i jęczmienia. To właśnie jego obecność sprawia, że wypieki są pulchne i sprężyste.

Czy gluten szkodzi?

Tak, gluten szkodzi. Jednak tylko i wyłącznie osobom chorującym na celiakię, czyli nieuleczalną i trwającą całe życie groźną chorobę autoimmunologiczną, która objawia się zaburzeniami we wchłanianiu pokarmu. W ich przypadku, spożycie nawet najmniejszej ilości glutenu może przynieść tragiczne konsekwencje.
Gluten to substancja, która dość często wywołuje alergie i nietolerancje pokarmowe. Objawy alergii na gluten to zazwyczaj pokrzywka, wysypka, zmiany skórne o typie atopowego zapalenia skóry, bóle brzucha i biegunka. W przeciwieństwie do celiakii, alergia może pojawić się na pewnym etapie życia i minąć po kilku latach. Nietolerancja lub nadwrażliwość na gluten objawia się najczęściej problemami trawiennymi, uczuciem „przelewania” w brzuchu, wzdęciami, zgagą, występowaniem zaparć, a także ogólnym pogorszeniem samopoczucia i problemami z koncentracją. Osoby, u których występują te dolegliwości, niekoniecznie od razu muszą całkowicie eliminować gluten z diety. Często wystarczy jedynie nieco go ograniczyć.
Rezygnacja z glutenu zalecana jest także jako element dietoterapii chorób takich jak candidoza, łuszczyca, niedoczynność tarczycy i Hashimoto.

czy gluten szkodzi

Co to jest gluten?

Gluten to mieszanina białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Naturalnie występuje w ziarnach niektórych zbóż: pszenicy, żyta, orkiszu i jęczmienia. To właśnie jego obecność sprawia, że wypieki są pulchne i sprężyste.

Czy gluten szkodzi?

Tak, gluten szkodzi. Jednak tylko i wyłącznie osobom chorującym na celiakię, czyli nieuleczalną i trwającą całe życie groźną chorobę autoimmunologiczną, która objawia się zaburzeniami we wchłanianiu pokarmu. W ich przypadku, spożycie nawet najmniejszej ilości glutenu może przynieść tragiczne konsekwencje.
Gluten to substancja, która dość często wywołuje alergie i nietolerancje pokarmowe. Objawy alergii na gluten to zazwyczaj pokrzywka, wysypka, zmiany skórne o typie atopowego zapalenia skóry, bóle brzucha i biegunka. W przeciwieństwie do celiakii, alergia może pojawić się na pewnym etapie życia i minąć po kilku latach. Nietolerancja lub nadwrażliwość na gluten objawia się najczęściej problemami trawiennymi, uczuciem „przelewania” w brzuchu, wzdęciami, zgagą, występowaniem zaparć, a także ogólnym pogorszeniem samopoczucia i problemami z koncentracją. Osoby, u których występują te dolegliwości, niekoniecznie od razu muszą całkowicie eliminować gluten z diety. Często wystarczy jedynie nieco go ograniczyć.
Rezygnacja z glutenu zalecana jest także jako element dietoterapii chorób takich jak candidoza, łuszczyca, niedoczynność tarczycy i Hashimoto.

×