22.02.2024

Dieta 2500 kcal - zasady, efekty oraz jadłospis

zestaw 5 posiłków

W internecie do najpopularniejszych należą diety niskokaloryczne, o dziennej kaloryczności 1200, 1600 czy 1800 kcal. Jednak dieta niskoenergetyczna u różnych osób będzie oznaczała coś innego – jest to zależne od indywidualnego zapotrzebowania. Jak może wyglądać przykładowa dieta 2500 kcal i kto może spodziewać się na niej działania redukcyjnego? Wszystkiego dowiesz się z niniejszego artykułu.

Spis treści:

  1. Zapotrzebowanie kaloryczne człowieka
  2. Dieta 2500 kcal – na czym polega i dla kogo została stworzona?
  3. Dieta 2500 kcal – co powinno się w niej zawierać?
  4. Dieta 2500 kcal – czego nie jeść?
  5. Dieta 2500 kcal – przykładowy jadłospis
    1. Przykładowa dieta 2500 kcal – jadłospis dla mężczyzn i kobiet na 1 dzień

Zapotrzebowanie kaloryczne człowieka

Nim dobierze się dietę dla siebie, warto w pierwszej kolejności dowiedzieć się, jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. To ono określa, jaka ilość energii w ciągu dnia (24 h) jest konieczna do zbilansowania wydatku energetycznego i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy człowiek jest inny i prowadzi inny tryb życia, dlatego zapotrzebowanie na energię także nie jest jednakowe dla wszystkich. Ustala się je indywidualnie, biorąc pod uwagę:

  • płeć,
  • wiek,
  • wzrost,
  • masę ciała, 
  • poziom aktywności fizycznej,
  • stan fizjologiczny (np. ciążę, choroby, niedożywienie).

Dla wartości indywidualnego zapotrzebowania na energię znaczenie ma podstawowa przemiana materii (PPM) oraz całkowita przemiana materii (CPM). Podstawowa przemiana materii – zwana także metabolizmem podstawowym – to ilość energii niezbędna do zachowania podstawowych funkcji życiowych (np. pracy układu oddechowego, krążenia, utrzymania stałej temperatury ciała, budowy i odbudowy tkanek) w optymalnych warunkach bytowych. Z kolei całkowita przemiana materii oznacza całodobowe wydatki energetyczne człowieka związane z normalnym funkcjonowaniem w środowisku i pracą zawodową. Indywidualne, całkowite zapotrzebowanie energetyczne oblicza się, mnożąc wartość podstawowej przemiany materii (PPM) przez współczynnik aktywności fizycznej (Physical Activity Level – PAL).

zdjęcie przedstawia osobę, która wylicza swoje zapotrzebowanie kaloryczne na kartce

Sprawdź także: Aktywność fizyczna dla opornych

Dieta 2500 kcal – na czym polega i dla kogo została stworzona?

Jak sama nazwa wskazuje dieta 2500 kcal to model żywienia, w którym dzienna podaż energii wynosi 2500 kcal. Mogą ją stosować zarówno mężczyźni, jak i kobiety. Dieta na 2500 kcal może spowodować przytycie, utrzymanie masy ciała lub redukcję wagi. Wszystko zależy bowiem od indywidualnego zapotrzebowania na energię danej osoby. To, że u kogoś jest dietą redukcyjną, nie znaczy, że u innej osoby efekty diety 2500 kcal będą takie same. Przykładowo, jeśli Twoje całkowite zapotrzebowanie na energię wynosi 2000 kcal, w celu przybrania na wadze możesz zastosować dietę na masę 2500 kcal. Z kolei, jeśli całkowite zapotrzebowanie na energię wynosi np. 3000 kcal, dieta 2500 kcal może być dietą redukcyjną. 

Dieta 2500 kcal – co powinno się w niej zawierać?

Dzienny jadłospis 2500 kcal powinien być zgodny z zasadami piramidy zdrowego żywienia i wytycznymi dotyczącymi łączenia pokarmów. Prosta dieta 2500 kcal powinna uwzględniać m.in.: 

  • różnokolorowe warzywa i owoce (min. 400 g/dobę);
  • źródła pełnowartościowego białka (np. chude mięso z kurczaka i indyka, ryby, owoce morza, jaja, nabiał);
  • źródła węglowodanów złożonych (np. produkty zbożowe pełnoziarniste, kaszę, ryż, makaron, ziemniaki itp.);
  • źródła zdrowych tłuszczów (np. oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, orzechy, awokado, pestki, nasiona);
  • nasiona roślin strączkowych (np. fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę);
  • produkty mleczne niskotłuszczowe, szczególnie fermentowane (np. kefir, maślankę).

warzywa i owoce

Dieta 2500 kcal – czego nie jeść?

Jadłospis diety 2500 kcal nie powinien obejmować produktów, które nie są zalecane dla każdego, kto chce dbać o swoje zdrowie. W posiłkach diety 2500 kcal nie powinny znaleźć się m.in.: 

  • produkty wysokoprzetworzone (ciastka, batony, wafelki i inne słodycze, fast foody, dania gotowe, dania typu instant);
  • produkty będące bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych (np. tłuste mięsa, podroby, pełnotłuste produkty mleczne);
  • duże ilości soli;
  • słodzone słodkie napoje i alkohol.

Dieta 2500 kcal – przykładowy jadłospis

Poniżej przedstawiamy jadłospis diety 2500 kcal z podziałem na 5 posiłków dziennie. Udział makroskładników w diecie 2500 kcal jest następujący:

  • 23 % białka: 144 g;
  • 29% tłuszczów: 81 g;
  • 48% węglowodanów: 300 g.

Przykładowa dieta 2500 kcal – jadłospis dla mężczyzn i kobiet na 1 dzień

Śniadanie: kanapki z twarogiem, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami

kanapki z twarogiem, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami

Składniki:

  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
  • 5 g masła
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 1/4 ogórka
  • 4 rzodkiewki
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 100 g półtłustego sera twarogowego
  • szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego

Sposób wykonania:

Kanapki posmaruj masłem i ułóż na nich sałatę i plastry sera twarogowego. Na wierzch dodaj plasterki ogórka, pomidora i rzodkiewki. Udekoruj kanapki kiełkami. Dopraw solą i pieprzem.

II śniadanie: jogurt naturalny z malinami migdałami i płatkami

jogurt naturalny z malinami, migdałami i płatkami

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 70 g malin
  • 10 g migdałów
  • pół jabłka
  • 10 g płatków owsianych

Sposób wykonania:

Do miseczki dodaj jogurt, płatki owsiane, pokrojone w kostkę jabłko i umyte maliny. Całość wymieszaj. Orzechy posiekaj i dodaj na wierzch.

Obiad: risotto z indykiem

risotto

Składniki:

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • pół cebuli
  • 1/4 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • 20 g oleju rzepakowego
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • 150 g piersi z indyka
  • 1 pomidor 
  • 60 g ryżu brązowego
  • szczypta szafranu
  • listki bazylii
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Cebulę wraz z czosnkiem obierz i drobno posiekaj. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski o długości 3–4 cm. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Posyp je solą i pieprzem. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej i podsmaż czosnek, cebulę i mięso z indyka. Smaż, aż mięso się przyrumieni. Następnie dodaj paprykę i pomidory. Wsyp ryż, zalej całość bulionem i duś pod przykryciem, aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby wlej wodę, by potrawa się nie przypaliła). Pod koniec dodaj groszek i szafran. Gotowe danie przełóż na talerz, skrop sokiem z cytryny i udekoruj listkami bazylii. 

Podwieczorek: bananowe placuszki z kaszy manny

bananowe placuszki

Składniki:

  • 40 g kaszy manny
  • 70 ml mleka 2% tłuszczu
  • 1 jajko
  • pół banana
  • 10 g oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę. Do garnuszka wlej mleko, dodaj kaszę i gotuj, aż kasza całkowicie wchłonie płyn – uważaj, by jej nie przypalić. Ugotowaną kaszę odstaw do ostudzenia, a następnie dodaj do niej rozdrobnionego banana i żółtko jaja. Całość wymieszaj, pod koniec dodaj ubitą na sztywno pianę. Rozgrzej patelnię i smaż na oliwie niewielkie placuszki.

Kolacja: gofry marchewkowo-jabłkowe z cynamonem (⅓ porcji)

gofry

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 55 g płatków owsianych
  • 130 g mąki orkiszowej jasnej
  • 250 ml mleka 2%
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 3 g cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Marchewki i jabłko obierz. Marchewki zetrzyj na tarce o małych oczkach, a jabłko na dużych oczkach. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do marchewek i jabłka, a białko ubij na sztywną pianę. Do marchewki, jabłek i żółtek dodaj mleko, olej, płatki, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Przygotowaną masę nakładaj na rozgrzaną gofrownicę i piecz, aż powstaną chrupiące gofry.

Sprawdź także: Przepis na burgery z batatów i dyni z tymiankowymi frytkami z selera

Jeśli nie czujesz się na siłach do samodzielnego skomponowania jadłospisu na tydzień diety 2500 kcal, możesz skonsultować się z dietetykiem, który przygotuje dla Ciebie indywidualny plan. Wygodnym rozwiązaniem jest także dieta pudełkowa, dzięki której zyskasz kontrolę nad liczbą dostarczanych kalorii i będziesz mieć pewność, że odżywiasz się wartościowo.

 

Wysportowana kobieta w kuchni trzyma hantel i jabłko
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
20.04.2024

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?

Diety dla sportowców korzystnie wpływają na proces adaptacji do wysiłku i gwarantują skuteczną realizację planów sportowych. Odpowiednie składniki wspierają wydolność, zapewniają energię i podnoszą efektywność treningów. Co jedzą sportowcy i jak powinno wyglądać jedzenie dla sportowców? Wyjaśniamy, jakie diety zaleca się sportowcom i jaki jadłospis diety sportowca warto stosować.

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?
Osoba pokazuje bliznę po wycięciu wyrostka
Przepisy, Porady dietetyka
18.04.2024

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego należy do najczęstszej przyczyny zapalenia otrzewnej w każdej grupie wiekowej, a operacja wyrostka robaczkowego stanowi metodę leczenia. Odpowiednie żywienie po usunięciu wyrostka jest ważnym elementem wspierającym organizm w procesie rekonwalescencji. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co można jeść po wycięciu wyrostka, czego nie wolno robić po operacji wyrostka i jaką dietę warto stosować.

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?
Zdrowa żywność w kształcie serca
Porady dietetyka
17.04.2024

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Czy masz świadomość, że w Polsce główną przyczyną zgonów są choroby sercowo-naczyniowe? Każdego roku w szpitalach pojawia się 70 tysięcy pacjentów, u których diagnozuje się zawał serca. Dieta antycholesterolowa nie jest jedynie trendem – to przemyślana zmiana w sposobie odżywiania mająca realny wpływ na zdrowie układu krążenia. Poznaj najważniejsze zasady diety na wysoki cholesterol.

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję