Dieta 3 posiłki – czy da się schudnąć, jedząc 3 posiłki dziennie?

Kobieta je obiad przy stoliku
Dieta trzech posiłków to prosty plan żywieniowy, który zakłada regularne spożywanie trzech pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia. Najczęściej składa się z: śniadania, obiadu i kolacji, i nie uwzględnia przekąsek między nimi. Zazwyczaj zaleca się ograniczanie w jadłospisie produktów wysokoprzetworzonych, słodkich napojów, alkoholu, słodkich i słonych przekąsek. Dieta powinna opierać się o zasady zdrowego odżywiania.

Spis treści:

  1. Jak często powinno się jeść?
  2. Na czym polega dieta 3 posiłków?
  3. Czy dieta 3 posiłków ma sens?
  4. Dieta 3 posiłków — u kogo sprawdzi się taki rodzaj diety?

Jak często powinno się jeść?

Częstotliwość spożywania posiłków zależy od indywidualnych potrzeb zdrowotnych, trybu życia oraz preferencji żywieniowych danej osoby. Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się regularne spożywanie posiłków przez cały dzień, aby utrzymać równowagę energetyczną i zapewnić organizmowi wszystkie składniki odżywcze. Ważne jest, aby słuchać swojego ciała i reagować na jego sygnały głodu i sytości. Niektórzy ludzie preferują spożywanie mniejszych posiłków kilka razy dziennie, podczas gdy inni wolą jeść trzy główne posiłki dziennie. Oba podejścia są słuszne. W niektórych chorobach zaleca się spożywanie większej liczby posiłków, natomiast jeśli nie ma się problemów ze zdrowiem, optymalne jest przyjmowanie od 3 do 5 posiłków w ciągu dnia.

Na czym polega dieta 3 posiłków?

Jadłospis z 3 posiłkami dziennie to prosty plan żywieniowy, który zakłada po prostu spożywanie o stałych porach trzech pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia. Najczęściej jadłospis składa się z: śniadania, obiadu i kolacji, i nie uwzględnia przekąsek. Zaleca się też ograniczanie wysokoprzetworzonych produktów, słodzonych napojów, alkoholu, słodkich i słonych przekąsek. Zasady jadłospisu diety z 3 posiłkami są zatem proste i elastyczne, a inspiracją do stworzenia menu może być np. dieta śródziemnomorska. W jadlospisie zaleca się uwzględnić:

Pieczony kurczak z kaszą i warzywami

  • warzywa i owoce – najlepiej dowiedzieć się, jakie warzywa i owoce jeść wiosną, a jakie o innych porach roku i sięgać po te sezonowe;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe – głównie: pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze, pełnoziarniste makarony, komosa ryżowa, pełnoziarniste mąki, brązowy ryż, płatki owsiane, płatki żytnie, płatki orkiszowe;
  • mięso i ryby – kwestia tego, czy mięso jest zdrowe, jest dyskusyjna, ale w zbilansowanej diecie znajduje się na nie miejsce. Zaleca się jednak wybieranie chudych gatunków, np. z indyka czy kurczaka. Nie bez znaczenia jest również udział ryb, które są źródłem pełnowartościowego białka, selenu, jodu, wapnia, potasu oraz witamin D i B;
  • nasiona roślin strączkowych – są źródłem błonnika i białka, poleca się uwzględnić w menu m.in.: fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę;
  • orzechy, nasiona, pestki – np. orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona chia, sezam;
  • zdrowe tłuszcze – np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej lniany, awokado

Sprawdź także: Zdrowe odżywianie na wakacjach

Czy dieta 3 posiłków ma sens?

Niektóre cele zdrowotne czy sylwetkowe lub indywidualne preferencje żywieniowe albo określony tryb życia mogą być wskazaniem do jedzenia 3 posiłków dziennie. Efektem takiego modelu żywienia może być unormowanie gospodarki hormonalnej i glukozowej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na kaloryczność U jednej osoby może sprawdzić się dieta 1500 kcal z 3 posiłkami, z kolei inna osoba może mieć większe zapotrzebowanie i wymagać przyjmowania 2000 kcal w diecie z 3 posiłkami.

Kobieta je makaron z warzywami

Odchudzający jadłospis w diecie z 3 posiłkami dziennie powinien zatem zostać dopasowany indywidualnie, tylko wtedy można mieć pewność, że masa ciała spadnie. Należy zatem obliczyć swoje indywidualne zapotrzebowanie na energię, poznać podstawową i całkowitą przemianę materii organizmu, następnie ustalić energetyczność diety i podzielić ją na 3 posiłki: śniadanie, obiad i kolację. Dobre efekty wizualne i zdrowotne może przynieść dobrze dopasowana dieta pudełkowa z 3 posiłkami dziennie, uwzględniająca indywidualne potrzeby. To świetne rozwiązanie dla osób, które nie lubią gotować, lub nie mają na to czasu. Catering dietetyczny z 3 posiłkami dziennie z pewnością pomoże w osiągnięciu wymarzonej masy ciała, bez konieczności planowania menu, bilansowania dań i obliczania ich kaloryczności. Jeśli jednak nie wiesz, czy ograniczenie liczby dań się u Ciebie sprawdzi, skorzystaj z pomocy dietetyka, który pomoże dobrać spersonalizowany plan żywienia.

Sprawdź także: Przepis na łazanki z grzybami

Dieta 3 posiłków — u kogo sprawdzi się taki rodzaj diety?

Dieta składająca się z trzech posiłków może sprawdzić się dobrze w przypadku osób zdrowych czy osób dążących do utrzymania lub zmniejszenia masy ciała. Regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków może pomóc w kontroli apetytu i zmniejszyć tendencje do objadania się. To również dobre rozwiązanie dla osób zabieganych, które nie mają czasu na spędzenie wielu godzin w kuchni, oraz tych, które mają tendencję do niekontrolowanego podjadania między posiłkami.

 

model serca, obok stetoskop
Przepisy, Porady dietetyka
05.05.2025

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?

Choroby sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczynę zgonów na świecie. Z ich powodu co roku umiera ponad 20 milionów osób. Dziś doskonale wiemy już, że odpowiednio dobrana dieta może być jednym z najskuteczniejszych narzędzi w prewencji tych schorzeń. Szczególne zainteresowanie naukowców i lekarzy, ale również pacjentów i osób z grup ryzyka, wzbudza dieta śródziemnomorska.

 

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?
łuszczyca
Przepisy, Porady dietetyka
04.05.2025

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry dotykająca około 2–3% populacji. Szacuje się, że tylko w Polsce choruje na nią około miliona osób. Choć jej podłoże jest złożone i obejmuje czynniki genetyczne oraz immunologiczne, coraz więcej badań wskazuje na istotną rolę diety w łagodzeniu objawów i wspomaganiu leczenia farmakologicznego.

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis
Kobieta z hashimoto
Przepisy, Porady dietetyka
02.05.2025

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, to najczęstsza choroba autoimmunologiczna, a także główna przyczyna niedoczynności tarczycy. Leczenie polega zazwyczaj na hormonalnej terapii zastępczej, a dietoterapia stanowi uzupełnienie postępowania farmakologicznego. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto i na jakie pokarmy zwrócić szczególną uwagę.

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję