15.02.2019

Dieta bez nabiału

dieta bez nabiału

Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie z diety nabiału, a produkty mleczne nie cieszą się już tak dobrą sławą jak kiedyś. Ich przeciwnicy obwiniają je za wywoływanie alergii, problemy z cerą, zaburzenia w gospodarce hormonalnej i zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę. Kto przede wszystkim powinien rozważyć przejście na dietę bez nabiału?

Spis treści:

  1. Nabiał – komu szkodzi?
  2. Czy jest się czego bać?
  3. Dieta bez nabiału – kulinarne wyzwanie

Nabiał – komu szkodzi?

Dietę bez nabiału powinny stosować osoby zmagające się z nietolerancją laktozy i alergią na białko mleka krowiego, czyli tak zwaną skazą białkową. Laktoza to cukier, w naturalnej postaci występujący tylko w mleku ssaków. Ta substancja uważana jest za jedną z najczęstszych przyczyn nietolerancji pokarmowych. Ma miejsce, kiedy nasz organizm nie produkuje wystarczającej ilości laktazy – enzymu odpowiedzialnego za rozkład cukru mlecznego. Objawy nietolerancji laktozy to najczęściej ból brzucha, wzdęcia, biegunki, kolki, nudności i wymioty. U wielu osób te dolegliwości pojawiają się jedynie po spożyciu zbyt dużej ilości produktów nabiałowych. W takim wypadku nie jest konieczne całkowite eliminowanie ich z jadłospisu, a jedynie ich ograniczenie. Rozwiązaniem może być także zastąpienia mleka krowiego kozim bądź owczym, które zawierają znacznie mniej laktozy. Oprócz tego na rynku dostępne jest również mleko bez laktozy.

Mleko krowie zawiera ponad 30 różnych białek, które mogą stać się przyczyną alergii pokarmowych. Najczęściej występującą jest alergia na białko kazeinowe. Objawy skazy białkowej mogą różnić się od przejawów nietolerancji laktozy i nie zawsze dotyczą tylko przewodu pokarmowego. Są to między innymi: bóle i zawroty głowy, nadpobudliwość, drgawki, problemy ze snem, katar, przewlekły kaszel, bóle brzucha, refluks żołądkowo-przełykowy, wymioty, biegunka lub zaparcia. Szacuje się, że alergia na białko mleka krowiego dotyczy nawet do 3,2% niemowląt w Polsce, jednak wraz z wiekiem zazwyczaj przemija.

dieta bez nabiału catering dietetyczny

Czy jest się czego bać?

Produkty mleczne są ciężkostrawne i mogą sprawiać, że będziemy czuć się ospali i apatyczni. Nabiał zawiera także hormon wzrostu, który u niektórych osób może spowodować wystąpienie trądziku i innych problemów skórnych. Dodatkowo nadmierne spożycie białek zwierzęcych może przyczynić się do zakwaszenia organizmu, dlatego produkty te zdecydowanie nie powinny stanowić podstawy naszej diety. Jeśli jednak po spożyciu mleka nie widzisz u siebie objawów nietolerancji czy alergii, możesz pozwolić sobie na to, by od czasu do czasu gościło ono w Twoim jadłospisie. To cenne źródło wapnia, fosforu, potasu, niacyny, witaminy D i A, a jogurty, kefiry i maślanki dodatkowo przyczynią się do odpowiedniego stanu flory jelitowej. Warto pamiętać jednak, by wybierać jedynie świeże, naturalne i jak najmniej przetworzone produkty, ponieważ tylko takie mają dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości.

Dieta bez nabiału – kulinarne wyzwanie

Decydując się na rozpoczęcie diety bez nabiału, szybko zauważysz, że mleko i jego przetwory często ukryte są w nawet najbardziej podstawowych produktach, takich jak chleb, wędliny i większość słodyczy. Przygotuj się na to, że stanie przy półkach sklepowych i czytanie etykiet początkowo może zająć Ci sporo czasu. Jeśli sądzisz, że taki sposób odżywiania to odpowiednie rozwiązanie dla Ciebie, ale obawiasz się, że przygotowanie posiłków będzie zbyt dużym wyzwaniem, catering dietetyczny bez nabiału może przyjść z pomocą. Dieta pudełkowa bez nabiału to gwarancja zdrowych, świeżych i urozmaiconych dań oraz pewność, że wśród jej składników nie znajdą się te, które szkodzą Twojemu zdrowiu.

 

model serca, obok stetoskop
Przepisy, Porady dietetyka
05.05.2025

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?

Choroby sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczynę zgonów na świecie. Z ich powodu co roku umiera ponad 20 milionów osób. Dziś doskonale wiemy już, że odpowiednio dobrana dieta może być jednym z najskuteczniejszych narzędzi w prewencji tych schorzeń. Szczególne zainteresowanie naukowców i lekarzy, ale również pacjentów i osób z grup ryzyka, wzbudza dieta śródziemnomorska.

 

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?
łuszczyca
Przepisy, Porady dietetyka
04.05.2025

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry dotykająca około 2–3% populacji. Szacuje się, że tylko w Polsce choruje na nią około miliona osób. Choć jej podłoże jest złożone i obejmuje czynniki genetyczne oraz immunologiczne, coraz więcej badań wskazuje na istotną rolę diety w łagodzeniu objawów i wspomaganiu leczenia farmakologicznego.

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis
Kobieta z hashimoto
Przepisy, Porady dietetyka
02.05.2025

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, to najczęstsza choroba autoimmunologiczna, a także główna przyczyna niedoczynności tarczycy. Leczenie polega zazwyczaj na hormonalnej terapii zastępczej, a dietoterapia stanowi uzupełnienie postępowania farmakologicznego. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto i na jakie pokarmy zwrócić szczególną uwagę.

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję