Założenia diety cukrzycowej oraz diety lekkostrawnej pod wieloma względami się różnią. Jednak wiele osób choruje nie tylko na cukrzycę, ale także na schorzenia wymagające stosowania diety lekkostrawnej. Jak powinna wyglądać dieta lekkostrawna dla diabetyka oraz jakie lekkostrawne przepisy diety cukrzycowej wybierać w celu dbania o gospodarkę węglowodanową i zdrowie jelit?
Spis treści:
- Jak skutecznie połączyć dietę cukrzycową z lekkostrawną?
- Praktyczne porady dotyczące diety cukrzycowej i lekkostrawnej
- Przykładowe posiłki na diecie cukrzycowej i lekkostrawnej
- Jak unikać problemów trawiennych na diecie cukrzycowej?
Jak skutecznie połączyć dietę cukrzycową z lekkostrawną?
Podczas łączenia zaleceń odmiennych sposobów żywienia wiele zależy od poziomu restrykcji, jakie należy zachować w przypadku diety lekkostrawnej w cukrzycy. W przypadku konieczności wprowadzenia diety lekkostrawnej u pacjentów z zaburzeniami stężenia glukozy we krwi ważne jest znalezienie złotego środka. Sprzeczność zaleceń dietetycznych może sprawiać trudności, dlatego ważne jest, by skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby ustalić plan leczenia żywieniowego, który będzie uwzględniał zarówno zalecenia diety dla diabetyków, jak i diety oszczędzającej przewód pokarmowy.
Dieta lekkostrawna wymaga ograniczenia pokarmów podrażniających przewód pokarmowy. Głównym zaleceniem takiego sposobu żywienia jest ograniczenie błonnika pokarmowego. W cukrzycy z kolei włókno pokarmowe jest pożądanym składnikiem odżywczym z uwagi na jego właściwości hipoglikemizujące, czyli obniżające stężenie glukozy we krwi.
Pacjenci powinni monitorować reakcję organizmu po posiłkach i unikać produktów, które szkodzą gospodarce węglowodanowej i powodują dolegliwości ze strony układu trawiennego. Jest to sprawa bardzo indywidualna. Niektóre osoby mogą być wysoce wrażliwe na niektóre produkty wysokobłonnikowe zalecane w diecie dla cukrzyka, podczas gdy inne nie będą odczuwały po nich żadnych niepożądanych objawów.
Praktyczne porady dotyczące diety cukrzycowej i lekkostrawnej
Istnieje kilka sposobów na to, aby dieta lekkostrawna dla cukrzyka nie była zbyt wielkim wyzwaniem. Co można jeść na diecie dla cukrzyka, aby oszczędzić chory przewód pokarmowy?
- Wybieraj produkty zbożowe z niskim lub średnim indeksem glikemicznym, które nie zawierają dużej ilości błonnika pokarmowego, np. ryż basmati, chleb orkiszowy, płatki owsiane, makaron z pszenicy durum.

- Unikaj rozgotowywania potraw. Korzystne są: gotowanie „al dente”, pieczenie w folii oraz blanszowanie. Dzięki temu posiłki są łatwostrawne, a dodatkowo nie podnoszą za bardzo poziomu cukru we krwi.

- Staraj się nie miksować dań. Unikaj szejków, smoothies i koktajli, zwłaszcza tych składających się tylko z owoców i mleka. Ich ładunek glikemiczny jest wyższy.
- Ogranicz spożycie owoców drobnopestkowych, które mocno podrażniają ściany jelita i prowadzą do wystąpienia biegunki, bólu brzucha lub wzdęć. Zamiast nich możesz wybrać jabłka, mango, nektarynki, brzoskwinie. Pamiętaj jednak, aby wyeliminować śliwki i gruszki, które nie są polecane na diecie lekkostrawnej.

- Zadbaj o prawidłową strukturę energetyczną diety. Węglowodany powinny dostarczać nie więcej niż 45% energii, białko 15–20%, a tłuszcze 30–35%.
- Staraj się jeść mniejsze objętościowo posiłki w regularnych odstępach czasu.
- Dodawaj zdrowe tłuszcze na zimno, po przygotowaniu posiłków. Wybieraj oliwę z oliwek, olej lniany lub rzepakowy.

- Schładzaj produkty wysokowęglowodanowe, np. po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaków, które należą do produktów zalecanych w diecie lekkostrawnej, włóż je na chwilę do lodówki, dzięki czemu skutecznie obniżysz ładunek glikemiczny.
Czego nie jeść na diecie cukrzycowej, dostosowanej do zasad jadłospisu lekkostrawnego?
- Unikaj potraw przetworzonych, smażonych na głębokim tłuszczu, typu fast food, szybkiej żywności instant, gotowych sosów z dodatkiem cukru.
- Ogranicz spożycie pieczywa cukierniczego, słodyczy, słonych przekąsek.
- Unikaj dań mocno przyprawionych, zwłaszcza z dodatkiem mieszanek przyprawowych. Podrażniają one układ trawienny, a dodatkowo często zawierają cukier. Stosuj łagodne zioła, suszone i świeże, np. oregano, majeranek, bazylię, tymianek.

- Uważaj również na produkty wzdymające, m.in. warzywa kapustne, cebulowe oraz nasiona roślin strączkowych, które szybko prowadzą do wystąpienia uporczywych objawów ze strony układu pokarmowego.
- Najważniejszym zaleceniem jest unikanie produktów i potraw, które wywołują nieprzyjemne objawy. Warto przez pierwsze kilka tygodni lub miesięcy prowadzić dzienniczek żywieniowy, dzięki któremu łatwiej jest zidentyfikować produkty spożywcze szkodzące jelitom i niekorzystne dla glikemii poposiłkowej.
Sprawdź także: Jak powinna wyglądać dieta przy cukrzycy typu 2?
Przykładowe posiłki na diecie cukrzycowej i lekkostrawnej
Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na dania, które odpowiadają zaleceniom diety cukrzycowej i łatwostrawnej. Dobrym rozwiązaniem dla osób, które muszą stosować taki specyficzny jadłospis, może okazać się catering dietetyczny.
Potrawka z pieczonego indyka z ryżem basmati i warzywami

Składniki:
- pół woreczka ryżu basmati
- 150 g piersi z indyka
- 100 g brokułów
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki tymianku
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w cienkie paski, a następnie przełóż do miski. Do naczynia z indykiem wsyp tymianek, dokładnie wymieszaj i pozostaw do zamarynowania. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do jego rozgotowania. Brokuły i pomidorki umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Kawałki indyka oraz warzywa zawiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Wszystkie składniki przełóż na talerz, a następnie polej oliwą z oliwek.
Owsianka nocna ze skyrem naturalnym i nektarynką

Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- pół szklanki wody
- 2 czubate łyżki skyru naturalnego
- pół nektarynki
- pół łyżeczki oleju lnianego
Sposób wykonania:
Wsyp płatki owsiane, a następnie zalej je wodą. Następnie dodaj skyr i całość wymieszaj. Wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia dodaj olej lniany i zamieszaj. Nektarynkę obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do owsianki.
Sprawdź także: Co może jeść diabetyk?
Jak unikać problemów trawiennych na diecie cukrzycowej?
Posiłki lekkostrawne na diecie cukrzycowej nie powinny zawierać produktów o dużej zawartości błonnika, który powoduje dolegliwości trawienne u osób z chorobami układu pokarmowego. Należy kontrolować, jakie produkty szkodzą jelitom i w razie konieczności, wyeliminować je. Warto też konsultować stan zdrowia z lekarzem, zarówno endokrynologiem i diabetologiem, jak i gastroenterologiem. Interdyscyplinarna opieka zdrowotna w przypadku schorzeń układu trawiennego i cukrzycy ma fundamentalne znaczenie.