04.12.2023

Jak powinna wyglądać dieta dla kobiet z cukrzycą w ciąży?

zasady diety cukrzycowej w ciąży

Cukrzyca ciążowa, czyli zaburzenia tolerancji glukozy, które po raz pierwszy wystąpiły bądź zostały wykryte w trakcie ciąży, zwiększają ryzyko powikłań zarówno u ciężarnej, jak i płodu. U kobiet z cukrzycą ciążową pierwszym wyborem w leczeniu jest odpowiednie postępowanie żywieniowe. Sprawdź, jak może wyglądać przykładowe menu diety cukrzycowej w ciąży oraz poznaj zasady diety cukrzycowej dla kobiety w ciąży.

Spis treści:

  1. Jak wygląda dieta cukrzycowa w ciąży?
  • Dieta cukrzycowa w ciąży – co jeść?
  • Dieta cukrzycowa w ciąży – czego unikać?
  • Dieta cukrzycowa w ciąży a chudnięcie
  1. Najważniejsze składniki odżywcze w diecie cukrzycowej w ciąży
  • Białko
  • Tłuszcze
  • Węglowodany
  1. Monitoring glukozy we krwi i dostosowywanie posiłków
  2. Zdrowe i smaczne przepisy dla kobiet z cukrzycą w ciąży

założenia diety cukrzycowej w ciąży

Jak wygląda dieta cukrzycowa w ciąży?

Dieta cukrzycowa dla kobiet w ciąży powinna bazować na produktach z niskim indeksem glikemicznym oraz być bogata w błonnik pokarmowy. Zaleca się spożywanie trzech głównych posiłków oraz trzech przekąsek (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja oraz przekąska przed snem). Owoce oraz węglowodany proste powinny wchodzić w skład głównych posiłków, czyli śniadania, obiadu i kolacji.

Bardzo ważne jest spożycie niewielkiego posiłku przed snem (dodatkowej kolacji), co zabezpiecza przed hipoglikemią nocną i ketogenezą głodową. Taki posiłek powinien zawierać około 25 g węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym lub produkty zawierające skrobię oporną.

Kaloryczność diety cukrzycowej dla kobiety w ciąży powinna zostać dopasowana indywidualnie w oparciu o masę ciała przed ciążą. Zwykle jest to 30 kcal/1 kg masy ciała sprzed ciąży, jednak dokładna wartość powinna być zależna od BMI. Zwykle przy prawidłowych wartościach BMI zalecana kaloryczność wynosi od 30 do 32 kcal/1 kg masy ciała sprzed ciąży. Rekomendowany przyrost masy ciała jest również zależny od BMI.

Sprawdź także: Cukrzyca – kompendium wiedzy

co gotować na diecie cukrzycowej w ciąży

Dieta cukrzycowa w ciąży – co jeść?

Szczególną uwagę w czasie cukrzycy ciążowej trzeba zwrócić na spożycie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. Zaleca się zatem:

  • pieczywo razowe, pieczywo graham,
  • gruboziarniste kasze,
  • makarony pełnoziarniste,
  • ryż brązowy,
  • otręby.

Ważna jest także odpowiednia podaż białka. Najlepiej jest zatem spożywać:

  • chude gatunki mięs i ryb,
  • jaja,
  • jogurty naturalne, twarogi,
  • nasiona roślin strączkowych.

W diecie kobiety ciężarnej z cukrzycą niezbędne są także zdrowe tłuszcze, np.: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, orzechy, pestki, nasiona. Dyskusyjna jest kwesta tego, czy czekolada jest zdrowa. Kompendium na ten temat wskazują, że kobiety w ciąży z cukrzycą powinny jej unikać.

zalecenia na diecie cukrzycowej w ciąży

Dieta cukrzycowa w ciąży – czego unikać?

Kobietom ciężarnym z cukrzycą, podobnie jak wszystkim kobietom w ciąży zaleca się, by wykluczyć z diety:

  • surowe mięso,
  • surowe ryby i owoce morza,
  • surowe jaja,
  • niepasteryzowane mleko i nabiał,
  • produkty wędzone na zimno,
  • ryby kumulujące metale ciężkie, np. rekin, miecznik, merlin,
  • nieumyte warzywa i owoce,
  • wysokoprzetworzone produkty zbożowe,
  • cukier dodany,
  • słodycze (ciastka, ciasta, czekolady, cukierki itp.),
  • wszelkie słodkie napoje z dodatkiem cukru,
  • alkohol.

najlepsze produkty na diecie cukrzycowej w ciąży

Dobrze jest także ograniczyć spożycie:

  • wątróbki i podrobów,
  • witaminy A, której nadmiar może uszkadzać płód (podroby, olej rybi, suplementy),
  • wędlin,
  • miękkich produktów jedzonych na surowo np. kiełki, soki niepasteryzowane, przetwory domowe pasteryzowane,
  • wędliny półsurowe (typu chorizo, szynka parmeńska – można je spożywać po obróbce termicznej),
  • kofeiny (kawy),
  • soli,
  • naparu z lukrecji.

dla kogo jest zalecana dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa w ciąży a chudnięcie

Należy podkreślić, iż ciąża nie jest momentem na odchudzanie. Zalecane jest kontrolowanie przyrostu masy ciała, tak by były one zgodne z BMI. Można zastosować tzw. dietę dla mam, czyli wdrożyć sposób żywienia uwzględniający specjalne potrzeby kobiet ciężarnych.

Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny – zalecany przyrost masy ciała w ciąży, w zależności od BMI powinien wyglądać następująco:

  • niedowaga (BMI <18,5 kg/m2): 12,5–18 kg;
  • prawidłowe BMI (18,5–24,9 kg/m2): 11,5–16 kg;
  • nadwaga (BMI 25–29,9 kg/m2): 7–11,5 kg;
  • otyłość (BMI ≥30 kg/m2): 5–9 kg.

Jeśli masz wątpliwości odnośnie tego, jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie przy cukrzycy ciążowej, skontaktuj się ze swoim lekarzem prowadzącym oraz dietetykiem. W czasie ciąży u kobiet ze zdiagnozowaną cukrzycą ciążową pomocna może być także dieta pudełkowa z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź także: Piramida zdrowego żywienia – czym jest? Zasady prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej

co jeść na diecie cukrzycowej w ciąży

Najważniejsze składniki odżywcze w diecie cukrzycowej w ciąży

Nie ulega wątpliwości, iż odpowiedni sposób żywienia u kobiet w ciąży jest jednym z ważniejszych elementów właściwego przebiegu tego okresu oraz prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki. Poniżej przedstawiamy, na jakie składniki odżywcze powinna zwrócić uwagę kobieta w ciąży z cukrzycą ciążową.

Białko

Białko w diecie cukrzycowej powinno stanowić 30% wartości energetycznej diety. Zapotrzebowanie to zwiększa się ze względu na rolę białka w rozwoju płodu oraz prawidłowym funkcjonowaniu narządów matki. Powinno być to białko pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego w proporcji 50:50.

najważniejsze zasady diety cukrzycowej w ciąży

Tłuszcze

Od 20 do 30% wartości energetycznej w diecie kobiet w ciąży z cukrzycą ciążową powinny stanowić tłuszcze – z przewagą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3.

Węglowodany

Zalecana ilość węglowodanów w jadłospisie diety cukrzycowej w ciąży to 40–45% wartości energetycznej. Zaleca się spożywanie przede wszystkim węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (IG <55), czyli produktów zbożowych pełnoziarnistych, warzyw niskowęglowodanowych oraz produktów bogatych w skrobię oporną, z ograniczeniem produktów z mąki wysoko oczyszczonej.

Okres ciąży zarówno u kobiet z cukrzycą ciążową, jak i u zdrowych wiąże się także ze zwiększonym zapotrzebowaniem na niektóre witaminy i składniki mineralne, dlatego konieczna jest odpowiednio dobrana suplementacja. U niektórych kobiet – np. po cesarskim cięciu – wskazana może być też dieta lekkostrawna. Na czym polega zalecany model żywienia, powinien określić lekarz. W razie wątpliwości zawsze warto skonsultować się z dietetykiem.

monitorowanie glukozy na diecie cukrzycowej

Monitoring glukozy we krwi i dostosowywanie posiłków

Może się okazać, że ogólne zalecenia diety z niskim indeksem glikemicznym oraz bogatej w błonnik pokarmowy będą niewystarczające, ponieważ niektóre produkty mogą wywoływać wyższą glikemię niż pożądana (np. produkty mleczne). Z tego powodu zaleca się bieżące monitorowanie glikemii przez cały okres trwania ciąży i stosowanie adekwatnych modyfikacji w diecie. Do menu należy zatem podejść bardzo indywidualnie, obserwując dziennik żywieniowy oraz dziennik glikemii. Postępowanie terapeutyczne u kobiet z cukrzycą ciążową ma na celu osiągniecie poziomu glukozy we krwi zgodnego z normą.

Poziomy glukozy we krwi zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego są następujące1:

  • na czczo i przed posiłkami: 70–90 mg/dl (3,9–5,0 mmol/l),
  • maks. glikemia w 1. godzinie po rozpoczęciu posiłku: <140 mg/dl (<7,8 mmol/l),
  • między 2. a 4. godziną po posiłku: >70–90 mg/dl (> 3,9–5,0 mmol/l).

jajka w diecie cukrzycowej w ciąży

Zdrowe i smaczne przepisy dla kobiet z cukrzycą w ciąży

Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy dla diety cukrzycowej w ciąży, które mogą stanowić inspirację do opracowania menu. Gotowy jadłospis diety cukrzycowej w ciąży dopasowany do indywidualnych potrzeb może przygotować dietetyk. Kaloryczność diety i poszczególnych posiłków należy zawsze dopasować indywidualnie.

Dieta cukrzycowa w ciąży – przepisy

Śniadanie: Jajecznica ze szpinakiem i pomidorkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść szpinaku
  • pół cebuli
  • 2 kromki chleba razowego

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę, następnie dodaj szpinak oraz pomidorki koktajlowe. Całość podsmaż przez kilka minut. Następnie dodaj jajka i dopraw solą oraz pieprzem. Jajecznicę podawaj z pieczywem.

jogurt na diecie cukrzycowej w ciąży

II śniadanie: Jogurt z borówkami, malinami i orzechami

Składniki:

  • 1 jogurt naturalny typu skyr
  • pół garści malin
  • pół garści truskawek
  • pół garści borówek
  • 20 g orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Jogurt wymieszaj z orzechami, malinami, truskawkami i borówkami.

zupa brokułowa na diecie cukrzycowej w ciąży

Obiad: Krem brokułowy z kurczakiem

Składniki:

  • 200 g brokułów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 90 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pół szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 1 kromka chleba razowego
  • pół łyżki tymianku suszonego
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • pół łyżeczki suszonej kolendry

Sposób wykonania:

Umyj warzywa. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę, a brokuły podziel na różyczki. Wlej bulion do garnka, zagotuj, dodaj warzywa. Gotuj około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Rozgrzej olej na patelni, dodaj przyprawione solą i pieprzem mięso i smaż, od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby mięso można podlać wodą). Ugotowane warzywa z bulionem zblenduj na krem. Dopraw pieprzem, kolendrą i tymiankiem. Krem przelej na talerz lub do miseczki. Dodaj usmażone kawałki mięsa i posyp płatkami migdałów.

kanapki z hummusem na diecie cukrzycowej

Podwieczorek: Kanapka z hummusem i warzywami

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego
  • 2 łyżeczki hummusu
  • 1/4 papryki czerwonej

Sposób wykonania:

Kanapki posmaruj hummusem i na wierzch połóż kawałki papryki.

przepis na placki na diecie cukrzycowej w ciąży

Kolacja: Szpinakowe placuszki

Składniki:

  • 4 garście szpinaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół opakowania serka wiejskiego
  • szczypta suszonego oregano

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj rozdrobniony lub drobno pokrojony czosnek i chwilę podsmaż. Wrzuć szpinak, dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż, aż szpinak zwiędnie. Poczekaj, aż ostygnie i przełóż do miseczki. Dodaj jajko, jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj mąkę. Placuszki kładź łyżką na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podawaj z serkiem wiejskim.

z czym jeść kanapki na diecie cukrzycowej w ciąży

Przekąska (przed snem): Kanapka z jajkiem i pomidorem

Składniki:

  • 1 jajko
  • pół pomidora
  • 1 kromka chleba żytniego
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka szczypiorku

Sposób wykonania:

Jajko ugotuj na twardo. Na kanapkę połóż jajko oraz plastry pomidora. Skrop oliwą i posyp szczypiorkiem.

 


Bibliografia:

  1. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2019. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Diabetologia Praktyczna 2019, tom 5, nr 1.
Wysportowana kobieta w kuchni trzyma hantel i jabłko
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
20.04.2024

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?

Diety dla sportowców korzystnie wpływają na proces adaptacji do wysiłku i gwarantują skuteczną realizację planów sportowych. Odpowiednie składniki wspierają wydolność, zapewniają energię i podnoszą efektywność treningów. Co jedzą sportowcy i jak powinno wyglądać jedzenie dla sportowców? Wyjaśniamy, jakie diety zaleca się sportowcom i jaki jadłospis diety sportowca warto stosować.

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?
Osoba pokazuje bliznę po wycięciu wyrostka
Przepisy, Porady dietetyka
18.04.2024

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego należy do najczęstszej przyczyny zapalenia otrzewnej w każdej grupie wiekowej, a operacja wyrostka robaczkowego stanowi metodę leczenia. Odpowiednie żywienie po usunięciu wyrostka jest ważnym elementem wspierającym organizm w procesie rekonwalescencji. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co można jeść po wycięciu wyrostka, czego nie wolno robić po operacji wyrostka i jaką dietę warto stosować.

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?
Zdrowa żywność w kształcie serca
Porady dietetyka
17.04.2024

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Czy masz świadomość, że w Polsce główną przyczyną zgonów są choroby sercowo-naczyniowe? Każdego roku w szpitalach pojawia się 70 tysięcy pacjentów, u których diagnozuje się zawał serca. Dieta antycholesterolowa nie jest jedynie trendem – to przemyślana zmiana w sposobie odżywiania mająca realny wpływ na zdrowie układu krążenia. Poznaj najważniejsze zasady diety na wysoki cholesterol.

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję