Choroby układu krążenia wciąż stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Zmiana stylu życia, w tym diety, to podstawowy krok zmniejszający ryzyko kardiometaboliczne. Stosowanie jadłospisu diety kardiologicznej może wspomóc pracę serca oraz zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Spis treści:
- Dieta kardiologiczna – najważniejsze założenia
- Jakie produkty spożywcze pomogą w pracy serca?
- Dieta kardiologiczna – przepisy
Dieta kardiologiczna – najważniejsze założenia
Dieta kardiologiczna, zwana również dietą na serce, to sposób żywienia, który ma na celu wspieranie zdrowia serca i zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego. Dieta dla serca powinna opierać się na zasadach modelu śródziemnomorskiego lub DASH. Powinna zatem być bogata w błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne (szczególnie potas i magnez) oraz antyoksydanty. Dodatkowo ważne jest pamiętanie o nawodnieniu organizmu, ograniczanie spożycia soli, węglowodanów prostych, cukru oraz tłuszczów nasyconych. Duże znaczenie mają także: regularna aktywność fizyczna, zaprzestanie palenia tytoniu i unikanie spożywania alkoholu.

W przypadku osób z nadwagą lub otyłych kluczowe jest stosowanie diety niskoenergetycznej i dążenie do redukcji masy ciała. Nie pomogą tutaj witaminy przyspieszające odchudzanie czy krótkoterminowe diety. Ważne jest utrzymywanie zdrowego deficytu kalorycznego oraz zmiana nawyków żywieniowych.
Sprawdź także: Tłuszcz w odchudzaniu – wróg czy przyjaciel?
Jakie produkty spożywcze pomogą w pracy serca?
Do produktów, które będą wspierały pracę serca i które powinny znaleźć się w diecie kardiologicznej, zaliczają się:
- warzywa, np.: szpinak, jarmuż, brokuły, kalafior, marchew;
- owoce, np.: jagodowe, borówki, truskawki, jabłka, banany, pomarańcze, gruszki, winogrona, śliwki;
- pełnoziarniste produkty zbożowe: płatki owsiane, brązowy ryż i pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze;
- niskotłuszczowe produkty mleczne, np. mleko, sery oraz produkty mleczne fermentowane, np. kefir, maślanka;
- ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, np.: łosoś, tuńczyk, makrela i pstrąg;
- produkty sojowe, np. tofu;
- rośliny strączkowe, np.: soczewica, ciecierzyca, groszek, fasola.
- Oleje i produkty spożywcze bogate w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, np.: olej rzepakowy i kukurydziany, oliwa z oliwek, oleje: sezamowy, słonecznikowy, sojowy, z awokado.
- orzechy i nasiona, np.: orzechy włoskie, orzechy nerkowca, brazylijskie, migdały, sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona chia, nasiona lnu.
Sprawdź także: Stres wrogiem odchudzania
Dieta kardiologiczna – przepisy
Dieta na serce, jak każda dieta, powinna być dopasowana indywidualnie do osobistych potrzeb. Poniżej przedstawiamy przykładowe posiłki, które można wykorzystać w diecie na serce.
Dieta kardiologiczna – jadłospis
Śniadanie: owsianka z borówkami i orzechami

Składniki:
- 1 szklanka napoju sojowego
- garść borówek amerykańskich
- 15 g orzechów włoskich
- 5 łyżek płatków owsianych
Sposób wykonania:
Ugotuj płatki na mleku, aż staną się miękkie i wchłoną część napoju. Pod koniec dodaj borówki i posiekane orzechy.
Obiad: łosoś z warzywami na parze i kaszą gryczaną

Składniki:
- 40 g kaszy gryczanej
- 100 g łososia
- 4 różyczki brokułów
- 4 różyczki kalafiora
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szczypta ziół prowansalskich
- 1 szczypta pieprzu i soli
Sposób wykonania:
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rybę umyj, dopraw, polej oliwą i sokiem z cytryny, a następnie piecz w 180°C przez ok. 20 min. Brokuła i kalafior podziel na różyczki i ugotuj na parze.
Kolacja: kanapki z awokado, hummusem i warzywami

Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
- pół awokado
- 1 pomidor
- 1/4 ogórka
- 2 łyżki hummusu
Sposób wykonania:
Kanapki posmaruj awokado, dodaj hummus oraz plastry pomidora i ogórka.
Jeśli brakuje Ci pomysłów na posiłki diety na serce, to dieta pudełkowa może być dobrym rozwiązaniem. Na rynku dostępne są plany, których długość możesz dobrać do swoich potrzeb. Aby zainspirować się do samodzielnego komponowania potraw, może wystarczyć Ci już 12-dniowa dieta kardiologiczna bazująca na modelu śródziemnomorskim.
Jeśli nie wiesz, jak prawidłowo zbilansować swój jadłospis diety na serce lub cierpisz z powodu innych chorób, skorzystaj z pomocy wykwalifikowanego dietetyka, który może przygotować przykładowy jadłospis po zawale serca i przeciwzawałowy.