Problemy żołądkowe nie należą do przyjemnych – ból brzucha czy nudności to tylko jedne z wielu objawów. Co jeść na podrażniony żołądek? Jak łagodzić przykre dolegliwości? Odpowiedzią na te pytania jest dieta lekkostrawna.
Spis treści
- Jak dieta lekkostrawna wpływa na zdrowie żołądka?
- Najlepsze produkty łagodzące dolegliwości żołądkowe
- Jakich potraw unikać na diecie lekkostrawnej dla żołądka?
- Jak przygotować lekkostrawne posiłki dla zdrowia żołądka?
Jak dieta lekkostrawna wpływa na zdrowie żołądka?
Zadaniem żołądka (kolokwialnie mówiąc) jest rozdrobnienie składników żywności i rozpoczęcie trawienia z pomocą między innymi kwasu solnego. Jeśli żołądek jest podrażniony (na przykład w wyniku choroby wrzodziejącej lub zapalenia błony śluzowej), należy zadbać o to, by go nie nadwyrężać. Dieta na podrażniony żołądek jest dość prosta. Opiera się na lekkostrawnych daniach, bez dużej ilości tłuszczów i błonnika oraz miękkich, prawie rozgotowanych produktach.

Stosując delikatne jedzenie na żołądek, pozwalamy mu „odpocząć”. Im lepiej rozdrobnione i miększe potrawy, tym słabiej używane są mięśnie, które naturalnie je rozdrabniają. Prowadzi to też do zmniejszonej produkcji kwasu solnego, który w przypadku problemów trawiennych może wpływać na nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości – zakwasza środowisko w przewodzie pokarmowym i w pewnym sensie może działać drażniąco.
Jeśli chcesz przygotować lekkostrawne jedzenie na żołądek, musisz zwrócić uwagę także na ilość błonnika. Standardowa ilość (ok. 35 g/dzień) przy problemach trawiennych to za dużo. Lekkie dania na żołądek nie powinny zawierać w składzie także ciężkostrawnych produktów – warzyw kapustnych (powodują wzdęcia), produktów pełnoziarnistych (są bogate w błonnik pokarmowy) czy tłustego nabiału, tłustych gatunków mięs, dużych ilości masła, oleju czy oliwy (proces trawienia tłuszczów jest znacznie dłuższy niż z innych makroskładników).

Najlepsze produkty łagodzące dolegliwości żołądkowe
Więc co jeść na chory żołądek? Najlepsze produkty to takie, które są możliwie nisko przetworzone. Jako źródło białka w diecie żołądkowej warto wybierać chude mięsa i chudy nabiał, białe ryby i jaja. Z tłuszczów polecane są te delikatne, na przykład oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Nie należy całkowicie wykluczać produktów zbożowych, ale należy sięgać po te, z którymi obciążony żołądek szybko sobie „poradzi”. Mogą to być: kasza jaglana, manna, drobna jęczmienna, biały ryż czy pieczywo z białej mąki. Z warzyw i owoców dozwolone są te z małą ilością pestek i włókien – najlepiej wysokoskrobiowe.

Na diecie lekkostrawnej można też sięgać po zioła – niedoceniany składnik posiłków. Rozkurczowe działanie wykazują rumianek i mięta. Warto spróbować takich naparów, szczególnie w przypadku spożycia większego posiłku. Łagodzące działanie wykazuje też świeży korzeń imbiru, z którego można przygotować napar. Można też po prostu ssać plasterek – złagodzi to ból brzucha i mdłości. Rumianek i mięta w towarzystwie kopru włoskiego, pomagają także w pozbyciu się wzdęć. Oprócz nich do codziennej diety warto wprowadzić także pietruszkę, kardamon i bazylię.
Ponadto należy pamiętać o nawodnieniu organizmu. Zbyt mała ilość płynów w ciągu dnia może utrudniać i spowalniać procesy trawienne.
Sprawdź także: Dieta DASH – jadłospis, zasady, produkty zalecane i niezalecane
Jakich potraw unikać na diecie lekkostrawnej dla żołądka?
Lekkostrawny obiad na chory żołądek nie powinien zawierać żadnych przetworzonych produktów. Warto ograniczyć spożycie smażonych potraw do minimum i wykluczyć z diety ciężkostrawne dania i dodatki, na przykład zasmażki czy kotlety w panierce. Niedozwolone są także posiłki duszone w dużej ilości oleju oraz zapychające kluski czy pyzy. Jadłospis diety na żołądek nie może też zawierać:
- alkoholu,
- kawy,
- mocnej herbaty,
- grzybów,
- orzechów (jeśli już to tylko w postaci pasty lub masła),
- nasion roślin strączkowych,
- warzyw kapustnych.
Wszystkie wymienione produkty są ciężkostrawne i mogą podrażniać błonę śluzową lub powodować wzdęcia.

W czasie przygotowywania delikatnego jedzenia na żołądek nie zaleca się używania soli i ostrych przypraw. Zamiast nich do smaku można dodawać bazylię czy majeranek, które będą dodatkowo wspierać pracę układu pokarmowego.
Jak przygotować lekkostrawne posiłki dla zdrowia żołądka?
Jeśli chcesz przygotować coś lekkiego na żołądek, musisz najpierw dobrać odpowiednie produkty. Jak już wspomnieliśmy, chude gatunki mięsa, odtłuszczony nabiału, delikatne tłuszcze i drobne kasze będą zawsze dobrym wyborem.
Następnie musisz zadbać o ich poprawną obróbkę. Lekkie jedzenie na żołądek może być gotowane (nawet rozgotowane), duszone pod przykryciem lub pieczone z małą ilością tłuszczu. Warzywa i owoce najlepiej, aby były również gotowane lub podawane w postaci musów. Jeśli na przykład chcesz wykorzystać bogatopestkowe owoce (maliny, truskawki), zrób z nich przecier i przetrzyj/przecedź, tak by pozbyć się pestek.

Dobrym wyborem może okazać się dieta pudełkowa. Specjaliści z cateringu dietetycznego zadbają, by wszystkie dania były smaczne i łatwostrawne, a przy tym zapewniały sytość i poprawiały samopoczucie.