Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

jaka dieta przy biegunce

Każdy z nas choć raz w życiu zmagał się z biegunką, to powszechna dolegliwość, która może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych i doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niezależnie od przyczyny, odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w łagodzeniu objawów, regeneracji układu pokarmowego oraz powrocie organizmu do pełni sił. Sprawdź, co można jeść jak się ma biegunkę, a jakie jedzenie jest niewskazane.

Spis treści

  1. Najczęstsze przyczyny biegunki
  2. Jaka dieta przy biegunce będzie najlepsza?
  3. Lekka dieta przy biegunce i nawadnianie
  4. Co można jeść przy rozwolnieniu?
  5. Jaka dieta po biegunce jest zalecana i co jeść w okresie powrotu do zdrowia?
  6. Czego unikać przy biegunce? Produkty niezalecane

Najczęstsze przyczyny biegunki

Biegunka, zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), oznacza wydalanie minimum trzech luźnych lub wodnistych stolców w ciągu jednej doby. W zależności od czasu trwania wyróżnia się:

  • ostrą – do 14 dni,
  • przetrwałą – od 14 do 30 dni,
  • przewlekłą – utrzymującą się powyżej 30 dni.

Przyczyną ostrej biegunki są najczęściej infekcje wirusowe, rzadziej bakterie i pierwotniaki. Może towarzyszyć również ostrym zakażeniom przewodu pokarmowego, potocznie nazywanym „jelitówką”. Wówczas bardzo często występują także inne dolegliwości, takie jak:

  • wymioty,
  • bóle brzucha,
  • nudności.

Biegunka może pojawić się również jako wynik dużego stresu lub np. w przebiegu zespołu drażliwego jelita (IBS)i. Niezależnie od przyczyny, warto wiedzieć, jaką dietę zastosować, aby pomóc organizmowi powrócić do pełni sił.

Jaka dieta przy biegunce będzie najlepsza?

W diecie przy biegunce – która powinna być lekkostrawna – kluczowym elementem jest nawadnianie organizmu. W menu należy uwzględnić produkty o działaniu zapierającym i bogatoenergetyczne, aby zrekompensować zmniejszone wchłanianie kalorii, które podczas biegunki wynosi jedynie 60–80%. W przypadku przebiegu biegunki, której towarzyszy znaczne odwodnienie, może okazać się konieczne stosowanie kilkugodzinnej głodówki, do czasu częściowej korekty objętości płynów.

szklanka wody

Ostra biegunka zazwyczaj ustępuje samoistnie w ciągu kilku dni, jednak w przypadku nasilonych objawów, długotrwałego przebiegu, odwodnienia lub towarzyszących dolegliwości, takich jak gorączka czy silny ból brzucha, wskazana może być konsultacja lekarza w celu ustalenia odpowiedniego leczenia i wykluczenia poważniejszych schorzeń.

Sprawdź także: Dieta przy biegunce co jeść, a czego nie? Zalecenia dla dzieci i dorosłych

Lekka dieta przy biegunce i nawadnianie

Podczas biegunki bardzo ważne są:

  • ocena stanu nawodnienia (deficytu płynów i elektrolitów),
  • nawodnienie organizmu,
  • odpowiednie postępowanie żywieniowe.

ziołowa herbata i szklanka wody

O tym, że organizm jest znacznie odwodniony, mogą świadczyć:

  • zaostrzone rysy twarzy,
  • suche błony śluzowe,
  • skóra mniej elastyczna,
  • zapadnięte oczy,
  • zachrypnięty głos.

Wczesne nawadnianie doustne jest koniecznym postępowaniem pomagającym w opanowaniu biegunki. Najlepiej sięgać po doustne płyny nawadniające, czyli tzw. elektrolity, które są dostępne w aptekach. W domowych warunkach można zastosować również domowy płyn nawadniający z:

  • 0,9 g NaCl (sól kuchenna),
  • 4,0 g sacharozy (cukier buraczany),
  • 200 ml przegotowanej wody.

Dozwolone są też:

  • herbata,
  • jogurty,
  • musy,
  • kompot jabłkowy,
  • zupy – najlepiej lekko posolone.

kompot jabłkowy w dzbanku

Dzieciom często zaleca się także podawanie zup z marchwi lub dyni, kleiku ryżowego czy musu jabłkowego. Marchew, dynia i jabłka zawierają bowiem pektyny, które w przebiegu fermentacji w jelicie dostarczają krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, będących źródłem energii dla enterocytów (komórek jelita cienkiego).

Czasami w leczeniu biegunki konieczne może okazać się zastosowanie leków np. przeciwbakteryjnych i przeciwbiegunkowych. Poniżej omawiamy szczegółowo, co jeść jak ma się biegunkę, a czego nie należy spożywać.

Sprawdź także: Dieta w insulinooporności – zasady diety o niskim indeksie glikemicznym

Co można jeść przy rozwolnieniu?

Co zatem jeść na biegunkę? W diecie lekkostrawnej przy jelitówce można uwzględnić m.in.:

  • tarte jabłko,
  • gotowany ryż,
  • chudy rosół z białym, rozdrobnionym mięsem,
  • kaszę kukurydzianą,
  • płatki ryżowe,
  • kisiel z czarnych jagód,
  • mięso z marchewką lub dynią.

talerz z tartym jabłkiem a obok tarka

Źródłem białka powinny być chude produkty, takie jak:

  • drób,
  • jaja,
  • sery twarogowe,
  • jogurty.

twaróg i jogurt naturalny

Węglowodany należy dostarczać głównie z produktów skrobiowych, np. ryżu i drobnych kasz, natomiast jasne pieczywo oraz produkty zawierające dwucukry (np. sacharozę, laktozę) i cukry proste (takie jak glukoza i fruktoza) powinny zostać ograniczone. ZDozwolone są ziemniaki, np. gotowane w wodzie lub w formie purée.

W diecie przy biegunce warzywa powinny być podawane w postaci gotowanej (np. w wodzie, na parze), rozdrobnione, bez skórki. Dozwolone są też owoce, które dostarczają pektyny, np. banany i jabłka.

Do potraw warto dodawać tłuszcze roślinne, aby zwiększyć ich wartość energetyczną.

Podczas biegunki kluczowe jest podawanie posiłków w małych porcjach, ale częściej, nawet do 7 razy dziennie. To przyspiesza powrót do zdrowia i chroni przed przejściem biegunki w stan przewlekły. Zalecanymi metodami przygotowania posiłków są:

  • gotowanie w wodzie,
  • gotowanie na parze,
  • pieczenie bez dodatku tłuszczu np. w naczyniu żaroodpornym.

lekkie danie, które warto zjeść podczas biegunki

Jeśli przygotowywanie tego typu dań i komponowanie lekkostrawnego jadłospisu są dla Ciebie wyzwaniem, wypróbuj catering dietetyczny. Skomponowana przez wykwalifikowanego specjalistę dieta pudełkowa to dobry sposób na poprawę stanu zdrowia niemal bez wysiłku. W najlepszych firmach znajdziesz różne rodzaje menu dopasowane do rozmaitych potrzeb, m.in. jadłospis wegański, dietę z niskim indeksem glikemicznym czy dietę bez laktozy.

Jaka dieta po biegunce jest zalecana i co jeść w okresie powrotu do zdrowia?

Wiesz już, co można jeść podczas biegunki, co natomiast można spożywać, gdy biegunka ustąpi? Jaki szybko zacząć rozszerzać dietę? Dieta lekkostrawna powinna być stosowana do momentu całkowitego ustąpienia dolegliwości. Jeśli apetyt się pojawia, to należy dążyć do jak najszybszego powrotu do zwykłej diety.

Należy jednak podkreślić, że tempo rozszerzania diety i rodzaj wprowadzanych produktów w dużej mierze zależą od indywidualnego stanu zdrowia oraz przyczyny biegunki. W przypadku łagodnych infekcji jelitowych organizm może szybciej wracać do pełnej sprawności, natomiast przy bardziej przewlekłych schorzeniach, takich jak zespół jelita drażliwego (IBS) czy choroby zapalne jelit, proces ten może wymagać większej ostrożności i trwać dłużej.

Czego unikać przy biegunce? Produkty niezalecane

Przy biegunce należy unikać warzyw wzdymających, takich jak kapusta, cebula czy brokuły, które mogą podrażniać przewód pokarmowy. Należy również zwrócić uwagę na pieczywo i zboża oraz unikać pieczywa razowego, pełnoziarnistego i innych produktów o wysokiej zawartości błonnika, takich jak otręby czy surowe warzywa. Choć błonnik jest korzystny dla zdrowia w normalnych warunkach, w trakcie biegunki może dodatkowo obciążać jelita, zwiększając liczbę stolców.

Ważne jest także unikanie tłustych i smażonych potraw, które obciążają układ trawienny i mogą prowadzić do wydłużenia czasu trwania biegunki. Tłuste produkty, potrawy typu fast-food, tłuste mięsa, wędliny czy serki topione, wymagają intensywnego trawienia, co w okresie osłabienia organizmu nie jest wskazane.

nuggetsy polane sosem serowym i frytki

Podczas biegunki z diety należy wykluczyć również ostre przyprawy (np. chili, pieprz cayenne). Nie zaleca się również spożywania produktów mlecznych (np. mleka, kefiru, serów twarogowych), zwłaszcza w przypadku przejściowej nietolerancji laktozy, która często pojawia się podczas infekcji jelitowych.

Zarówno dla dorosłych, jak i dla dziecka po jelitówce dieta lekkostrawna nie powinna uwzględniać produktów o wysokiej zawartości cukru, takich jak:

  • miód,
  • słodzone dżemy,
  • słodycze,
  • soki owocowe,
  • coca-cola,
  • sok jabłkowy.

słodycze, miód i słodzone dżemy

Produkty te mogą nasilać fermentację w jelitach, co pogarsza objawy biegunki (duża zawartość sacharozy nasila biegunkę osmotyczną).

Dodatkowo niezalecane jest spożywanie alkoholu, ponieważ może on działać drażniąco na błonę śluzową żołądka i jelit, a także przyczyniać się do większego odwodnienia organizmu.

Bibliografia:

  1. Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018.
  2. Wasielica-Berger J., Ostra biegunka, „Gastroenterologia Kliniczna”, 2018, t. 10, nr 1.

 

jak skutecznie schudnąć po 40-stce
Przepisy, Odchudzanie
11.12.2025

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?

Decydując się na stosowanie diety odchudzającej po 40., trzeba zdawać sobie sprawę, że menu powinno dostosowane do potrzeb i ograniczeń, które pojawiają się na tym etapie życia. Spowolniony metabolizm, natłok obowiązków i wysoki poziom stresu czy zmiany hormonalne mogą utrudniać zapanowanie nad wagą. Jednak skuteczne odchudzanie po 40. jest możliwe. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak powinno wyglądać zdrowe odchudzanie po 40.

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?
refluks a dieta o niskim poziomie węglowodanów
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta niskowęglowodanowa a refluks – jakie pokarmy pomogą złagodzić objawy?

Choroba refluksowa przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease – GERD) powoduje objawy takie jak: zgaga, uczucie pieczenia w przełyku, nudności czy odbijanie. Zalecenia dietetyczne zazwyczaj koncentrują się na eliminowaniu pokarmów, które są postrzegane jako wywołujące objawy. W ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca się na łagodzący wpływ diety niskowęglowodanowej na refluks. Wyjaśniamy, jak może wyglądać dieta refluksowa dla dorosłych oraz podpowiadamy, co jeść, a czego nie jeść na diecie refluksowej.

Dieta niskowęglowodanowa a refluks – jakie pokarmy pomogą złagodzić objawy?
czy dieta niskowęglowodanowa jest bezpieczna w ciąży
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta niskowęglowodanowa w ciąży – bezpieczne podejście do odżywiania

Ciąża to szczególny czas, a dieta dla mam powinna wspierać także prawidłowy rozwój dziecka. Wiele pań zastanawia się, czy dieta niskowęglowodanowa dla kobiet w ciąży może być bezpiecznie stosowana. Chociaż ograniczanie węglowodanów bywa stosowane np. w celu regulowania poziomu glikemii, to w czasie w ciąży wymaga szczególnej ostrożności. Poniżej omawiamy, jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta z niską zawartością węglowodanów.

Dieta niskowęglowodanowa w ciąży – bezpieczne podejście do odżywiania

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję