Ciąża to szczególny czas, a dieta dla mam powinna wspierać także prawidłowy rozwój dziecka. Wiele pań zastanawia się, czy dieta niskowęglowodanowa dla kobiet w ciąży może być bezpiecznie stosowana. Chociaż ograniczanie węglowodanów bywa stosowane np. w celu regulowania poziomu glikemii, to w czasie w ciąży wymaga szczególnej ostrożności. Poniżej omawiamy, jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta z niską zawartością węglowodanów.
Spis treści
- Czy dieta niskowęglowodanowa jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?
- Jakie są zalecenia dotyczące spożycia węglowodanów w ciąży?
- Jakie produkty warto spożywać na diecie low-carb w ciąży?
- Przykładowy jadłospis niskowęglowodanowy dla kobiet w ciąży
- Jak dieta niskowęglowodanowa wpływa na zdrowie matki i dziecka?
Czy dieta niskowęglowodanowa jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?
Dieta z niską zawartością węglowodanów może mieć zastosowanie w czasie ciąży u kobiet z cukrzycą ciążową czy otyłością. Wówczas często zaleca się nieco mniejszą podaż węglowodanów wynoszącą 40–50% wartości energetycznej diety. Węglowodany powinny cechować się niskim indeksem glikemicznym oraz być bogate w skrobię oporną i błonnik pokarmowy. Ograniczyć należy produkty z mąki wysoko oczyszczonej.
Warto podkreślić, że nie zaleca się eksperymentowania z dietami w czasie ciąży, a dieta bez węglowodanów w ciąży nie jest dobrym wyborem. W tym okresie ryzyko niedoboru niezbędnych składników odżywczych należy ograniczać do minimum, aby uniknąć negatywnych skutków dla rozwijającego się płodu. Ciąża to czas, w którym organizm kobiety ma zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, dlatego każda zmiana w diecie powinna być dobrze przemyślana i dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Żywienie niskowęglowodanowe i suplementację w ciąży powinno się zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym i dietetykiem.
Sprawdź także: Rola węglowodanów w diecie
Jakie są zalecenia dotyczące spożycia węglowodanów w ciąży?
Wiesz już, że dieta niskowęglowodanowa nie jest dobrym wyborem w czasie ciąży. Ile węglowodanów w ciąży powinno się zatem spożywać? Zaleca się, aby udział procentowy węglowodanów, był taki sam jak przed ciążą, czyli 45–65%, najlepiej nie mniej niż 175 g/dzień. Natomiast w czasie laktacji powinno to być nie mniej niż 210 g/dzień.

Sprawdź także: Dieta w ciąży – co jeść, a czego unikać?
Jakie produkty warto spożywać na diecie low-carb w ciąży?
Dieta niskowęglowodanowa w ciąży może być wskazana w przypadku cukrzycy ciążowej, aby pomóc w utrzymaniu stabilnego stężenia glukozy we krwi. Wówczas warto wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie jak:
- warzywa nieskrobiowe, np. brokuły, cukinia, szpinak, szparagi,
- owoce o niskiej zawartości cukru, np. maliny, jagody, truskawki,
- pełnoziarniste produkty zbożowe.

Ważnym elementem diety są zdrowe tłuszcze i źródła pełnowartościowego białka, zaleca się spożywanie m.in.:
- oliwy z oliwek,
- awokado,
- orzechów i nasion,
- jaj,
- tofu,
- chudych serów,
- nasion roślin strączkowych,
- jogurtów naturalnych bez dodatku cukru.

Na diecie low-carb w ciąży należy unikać:
- produktów przetworzonych,
- wysoko oczyszczonych węglowodanów, np. białego chleba,
- słodyczy (mogą powodować gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi),
- tłuszczów nasyconych pochodzących z tłustych produktów odzwierzęcych,
- tłuszczów trans, np. margaryn utwardzanych, fast foodów, gotowych wyrobów cukierniczych i przetworzonych przekąsek.
Przykładowy jadłospis niskowęglowodanowy dla kobiet w ciąży
Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy diety niskowęglowodanowej w ciąży.
- Śniadanie: jajecznica na oliwie z oliwek ze szpinakiem, awokado i kromką pieczywa razowego
- II śniadanie: jogurt naturalny z garścią malin i orzechami włoskimi
- Obiad: duszone tofu z brokułami, cukinią i sosem jogurtowym
- Podwieczorek: plasterki sera żółtego z plasterkami ogórka i hummusem
- Kolacja: sałatka z grillowanym halloumi, rukolą, awokado, makaronem razowym i oliwkami

Jeśli musisz przejść na dietę z niskim indeksem glikemicznym i szukasz zdrowej diety w ciąży, rozważ zamówienie diety pudełkowej. Posiłki przygotowane przez specjalistów, dopasowane do Twoich osobistych potrzeb, przyczynią się do poprawy Twojego samopoczucia i stanu zdrowia.
Sprawdź także: Dieta ketogeniczna – na czym polega?
Jak dieta niskowęglowodanowa wpływa na zdrowie matki i dziecka?
Dieta z ograniczeniem węglowodanów, szczególnie tych w o wysokim indeksie glikemicznym, bogata w błonnik pokarmowy, reguluje poziom glikemii na czczo i po posiłkach. Za docelowe uznaje się wartości glikemii w samokontroli wynoszące na czczo i przed posiłkami: 70–90 mg/dl (3,9–5,0 mmol/l). Maksymalna glikemia w 1. godzinie po rozpoczęciu posiłku powinna wynosić < 140 mg/dl (< 7,8 mmol/l), natomiast między godziną 2.00 a 4.00: > 70–90 mg/dl (> 3,9–5,0 mmol/l). Utrzymywanie tych wartości glikemii pomaga zmniejszyć ryzyko powikłań zarówno u matki, jak i u dziecka.

Kontrola stężenia glukozy we krwi zapobiega nadmiernemu wzrostowi masy płodu (makrosomii), co może utrudniać poród i zwiększać ryzyko cesarskiego cięcia. U matki dieta niskowęglowodanowa może zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia ciążowego, stanów przedrzucawkowych oraz innych komplikacji metabolicznych w tym okresie.
Ograniczenie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym pomaga również uniknąć gwałtownych skoków poziomu glukozy, co sprzyja stabilności energetycznej, a tym samym lepszemu samopoczuciu w ciąży.
Warto jednak pamiętać, że dieta w ciąży powinna być starannie zbilansowana i stosowana pod ścisłą kontrolą lekarza i dietetyka, aby zapewnić matce i dziecku wszystkie niezbędne składniki odżywcze i energię potrzebną w tym szczególnym okresie.
Bibliografia:
- Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2019, „Diabetologia Praktyczna”, 2019, t. 5, nr 1.
- Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Postępowanie u kobiet z cukrzycą – aktualizacja, „Ginekologia Polska”, 2014, t. 85, nr 6.
- Allen L. H., Maternal nutrient metabolism and requirements in pregnancy and lactation, w: Present Knowledge in Nutrition, 2012.
- Moran V. H. i wsp., Nutritional requirements during lactation. Towards European alignment of reference values: the EURRECA network, „Maternal and Child Nutrition”, 2010, t. 6.