Dieta niskowęglowodanowa w ciąży – bezpieczne podejście do odżywiania

czy dieta niskowęglowodanowa jest bezpieczna w ciąży

Ciąża to szczególny czas, a dieta dla mam powinna wspierać także prawidłowy rozwój dziecka. Wiele pań zastanawia się, czy dieta niskowęglowodanowa dla kobiet w ciąży może być bezpiecznie stosowana. Chociaż ograniczanie węglowodanów bywa stosowane np. w celu regulowania poziomu glikemii, to w czasie w ciąży wymaga szczególnej ostrożności. Poniżej omawiamy, jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta z niską zawartością węglowodanów.

Spis treści

  1. Czy dieta niskowęglowodanowa jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?
  2. Jakie są zalecenia dotyczące spożycia węglowodanów w ciąży?
  3. Jakie produkty warto spożywać na diecie low-carb w ciąży?
  4. Przykładowy jadłospis niskowęglowodanowy dla kobiet w ciąży
  5. Jak dieta niskowęglowodanowa wpływa na zdrowie matki i dziecka?

Czy dieta niskowęglowodanowa jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?

Dieta z niską zawartością węglowodanów może mieć zastosowanie w czasie ciąży u kobiet z cukrzycą ciążową czy otyłością. Wówczas często zaleca się nieco mniejszą podaż węglowodanów wynoszącą 40–50% wartości energetycznej diety. Węglowodany powinny cechować się niskim indeksem glikemicznym oraz być bogate w skrobię oporną i błonnik pokarmowy. Ograniczyć należy produkty z mąki wysoko oczyszczonej.

Warto podkreślić, że nie zaleca się eksperymentowania z dietami w czasie ciąży, a dieta bez węglowodanów w ciąży nie jest dobrym wyborem. W tym okresie ryzyko niedoboru niezbędnych składników odżywczych należy ograniczać do minimum, aby uniknąć negatywnych skutków dla rozwijającego się płodu. Ciąża to czas, w którym organizm kobiety ma zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, dlatego każda zmiana w diecie powinna być dobrze przemyślana i dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Żywienie niskowęglowodanowe i suplementację w ciąży powinno się zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym i dietetykiem.

Sprawdź także: Rola węglowodanów w diecie

Jakie są zalecenia dotyczące spożycia węglowodanów w ciąży?

Wiesz już, że dieta niskowęglowodanowa nie jest dobrym wyborem w czasie ciąży. Ile węglowodanów w ciąży powinno się zatem spożywać? Zaleca się, aby udział procentowy węglowodanów, był taki sam jak przed ciążą, czyli 45–65%, najlepiej nie mniej niż 175 g/dzień. Natomiast w czasie laktacji powinno to być nie mniej niż 210 g/dzień.

chleb pełnoziarnisty

Sprawdź także: Dieta w ciąży – co jeść, a czego unikać?

Jakie produkty warto spożywać na diecie low-carb w ciąży?

Dieta niskowęglowodanowa w ciąży może być wskazana w przypadku cukrzycy ciążowej, aby pomóc w utrzymaniu stabilnego stężenia glukozy we krwi. Wówczas warto wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie jak:

  • warzywa nieskrobiowe, np. brokuły, cukinia, szpinak, szparagi,
  • owoce o niskiej zawartości cukru, np. maliny, jagody, truskawki,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe.

warzywa nieskrobiowe

Ważnym elementem diety są zdrowe tłuszcze i źródła pełnowartościowego białka, zaleca się spożywanie m.in.:

  • oliwy z oliwek,
  • awokado,
  • orzechów i nasion,
  • jaj,
  • tofu,
  • chudych serów,
  • nasion roślin strączkowych,
  • jogurtów naturalnych bez dodatku cukru.

talerz ze zbilansowanym posiłkiem na bazie kaszy, fileta z kurczaka i warzyw

Na diecie low-carb w ciąży należy unikać:

  • produktów przetworzonych,
  • wysoko oczyszczonych węglowodanów, np. białego chleba,
  • słodyczy (mogą powodować gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi),
  • tłuszczów nasyconych pochodzących z tłustych produktów odzwierzęcych,
  • tłuszczów trans, np. margaryn utwardzanych, fast foodów, gotowych wyrobów cukierniczych i przetworzonych przekąsek.

Przykładowy jadłospis niskowęglowodanowy dla kobiet w ciąży

Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy diety niskowęglowodanowej w ciąży.

  • Śniadanie: jajecznica na oliwie z oliwek ze szpinakiem, awokado i kromką pieczywa razowego
  • II śniadanie: jogurt naturalny z garścią malin i orzechami włoskimi
  • Obiad: duszone tofu z brokułami, cukinią i sosem jogurtowym
  • Podwieczorek: plasterki sera żółtego z plasterkami ogórka i hummusem
  • Kolacja: sałatka z grillowanym halloumi, rukolą, awokado, makaronem razowym i oliwkami

sałatka z grillowanym halloumi, rukolą, awokado, makaronem razowym i oliwkami

Jeśli musisz przejść na dietę z niskim indeksem glikemicznym i szukasz zdrowej diety w ciąży, rozważ zamówienie diety pudełkowej. Posiłki przygotowane przez specjalistów, dopasowane do Twoich osobistych potrzeb, przyczynią się do poprawy Twojego samopoczucia i stanu zdrowia.

Sprawdź także: Dieta ketogeniczna – na czym polega?

Jak dieta niskowęglowodanowa wpływa na zdrowie matki i dziecka?

Dieta z ograniczeniem węglowodanów, szczególnie tych w o wysokim indeksie glikemicznym, bogata w błonnik pokarmowy, reguluje poziom glikemii na czczo i po posiłkach. Za docelowe uznaje się wartości glikemii w samokontroli wynoszące na czczo i przed posiłkami: 70–90 mg/dl (3,9–5,0 mmol/l). Maksymalna glikemia w 1. godzinie po rozpoczęciu posiłku powinna wynosić < 140 mg/dl (< 7,8 mmol/l), natomiast między godziną 2.00 a 4.00: > 70–90 mg/dl (> 3,9–5,0 mmol/l). Utrzymywanie tych wartości glikemii pomaga zmniejszyć ryzyko powikłań zarówno u matki, jak i u dziecka.

owoce jagodowe

Kontrola stężenia glukozy we krwi zapobiega nadmiernemu wzrostowi masy płodu (makrosomii), co może utrudniać poród i zwiększać ryzyko cesarskiego cięcia. U matki dieta niskowęglowodanowa może zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia ciążowego, stanów przedrzucawkowych oraz innych komplikacji metabolicznych w tym okresie.

Ograniczenie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym pomaga również uniknąć gwałtownych skoków poziomu glukozy, co sprzyja stabilności energetycznej, a tym samym lepszemu samopoczuciu w ciąży.

Warto jednak pamiętać, że dieta w ciąży powinna być starannie zbilansowana i stosowana pod ścisłą kontrolą lekarza i dietetyka, aby zapewnić matce i dziecku wszystkie niezbędne składniki odżywcze i energię potrzebną w tym szczególnym okresie.

Bibliografia:

  1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2019, „Diabetologia Praktyczna”, 2019, t. 5, nr 1.
  2. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Postępowanie u kobiet z cukrzycą – aktualizacja, „Ginekologia Polska”, 2014, t. 85, nr 6.
  3. Allen L. H., Maternal nutrient metabolism and requirements in pregnancy and lactation, w: Present Knowledge in Nutrition, 2012.
  4. Moran V. H. i wsp., Nutritional requirements during lactation. Towards European alignment of reference values: the EURRECA network, „Maternal and Child Nutrition”, 2010, t. 6.

 

jak skutecznie schudnąć po 40-stce
Przepisy, Odchudzanie
11.12.2025

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?

Decydując się na stosowanie diety odchudzającej po 40., trzeba zdawać sobie sprawę, że menu powinno dostosowane do potrzeb i ograniczeń, które pojawiają się na tym etapie życia. Spowolniony metabolizm, natłok obowiązków i wysoki poziom stresu czy zmiany hormonalne mogą utrudniać zapanowanie nad wagą. Jednak skuteczne odchudzanie po 40. jest możliwe. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak powinno wyglądać zdrowe odchudzanie po 40.

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?
jaka dieta przy biegunce
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Każdy z nas choć raz w życiu zmagał się z biegunką, to powszechna dolegliwość, która może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych i doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niezależnie od przyczyny, odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w łagodzeniu objawów, regeneracji układu pokarmowego oraz powrocie organizmu do pełni sił. Sprawdź, co można jeść jak się ma biegunkę, a jakie jedzenie jest niewskazane.

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?
refluks a dieta o niskim poziomie węglowodanów
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta niskowęglowodanowa a refluks – jakie pokarmy pomogą złagodzić objawy?

Choroba refluksowa przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease – GERD) powoduje objawy takie jak: zgaga, uczucie pieczenia w przełyku, nudności czy odbijanie. Zalecenia dietetyczne zazwyczaj koncentrują się na eliminowaniu pokarmów, które są postrzegane jako wywołujące objawy. W ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca się na łagodzący wpływ diety niskowęglowodanowej na refluks. Wyjaśniamy, jak może wyglądać dieta refluksowa dla dorosłych oraz podpowiadamy, co jeść, a czego nie jeść na diecie refluksowej.

Dieta niskowęglowodanowa a refluks – jakie pokarmy pomogą złagodzić objawy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję