Miażdżyca jest jedną z najczęściej występujących chorób układu sercowo-naczyniowego. To właśnie blaszki miażdżycowe w 90% stanowią przyczynę zawałów serca i udarów mózgu. Czy wiesz, że możesz zmniejszyć prawdopodobieństwo jej rozwoju, stosując jedynie kilka zaleceń dietetycznych? Dowiedz się, co na miażdżycę działa najefektywniej.
Spis treści:
- Znaczenie diety w profilaktyce miażdżycy
- Jakie produkty są zalecane, a jakie przeciwwskazane w diecie przeciwmiażdżycowej?
- Czego nie jeść przy miażdżycy?
- Co jeść przy miażdżycy?
- Dieta przeciwmiażdżycowa – jadłospis
Znaczenie diety w profilaktyce miażdżycy
Miażdżyca to choroba, w której dochodzi do gromadzenia się blaszek miażdżycowych, złogów cholesterolu, na ścianach tętnic. W efekcie prowadzi to do ich zwężenia światła (przekroju), zmniejszonej elastyczności i utrudnionego przepływu krwi. Odpowiednie nawyki żywieniowe mogą znacząco wpłynąć czynniki ryzyka związane z rozwojem miażdżycy, czyli stężenie cholesterolu, ciśnienie krwi oraz stan zapalny w organizmie.
Tak, jak w cukrzycy zalecana jest dieta z niskim indeksem glikemicznym, a w problemach żołądkowo-jelitowych – dieta lekkostrawna, tak w miażdżycy zaleca się jadłospis oparty na zasadach diety DASH. Czym się charakteryzuje?
- Ograniczony udział sodu (soli), do 5 g/dzień.
- Mniejsza ilość cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
- Zwiększony udział nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego.
- Zwiększona ilość owoców i warzyw.
Podejmowanie świadomych wyborów dietetycznych jest nie tylko metodą na to, jak pozbyć się miażdżycy, ale także na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Pomaga też zapobiegać wielu innym chorobom przewlekłym. Regularne spożywanie zbilansowanych posiłków, ograniczenie przetworzonego jedzenia oraz dbałość o odpowiednie nawodnienie to fundamenty zdrowego stylu życia, które mogą pomóc w walce z miażdżycą.
Sprawdź także: Dieta na wysoki cholesterol
Jakie produkty są zalecane, a jakie przeciwwskazane w diecie przeciwmiażdżycowej?
Opierając się na wymienionych zasadach jadłospisu diety przeciwmiażdżycowej (diety DASH) można wskazać, jakie produkty są zalecane, a jakie przeciwwskazane.
Czego nie jeść przy miażdżycy?
Zgodnie z zaleceniami dietetyków i lekarzy należy przede wszystkim ograniczyć spożycie sodu (soli), m.in. soli kuchennej. Oprócz dobrze wszystkim znanego chlorku sodu należy ograniczyć również żywność wysokoprzetworzoną, pieczywo, gotowe sosy czy mieszanki przypraw – wszystkie te produkty mogą być źródłem „soli ukrytej”.
Na rozwój miażdżycy wpływają też cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe. Źródłami tych składników są przede wszystkim tłuszcze zwierzęce, czyli: tłuste produkty mięsne, jaja, sery żółte, masło i smalec. Kwestia tego, czy mięso jest zdrowe, bywa wobec tego dyskusyjna. Dietetycy są zgodni, że warto spożywać je w umiarkowanych ilościach i sięgać głównie po chude gatunki, np. drób.
Co jeść przy miażdżycy?
Bardzo korzystne działanie dla organizmu mają nienasycone kwasy tłuszczowe. W diecie należy uwzględnić tłuszcze roślinne, czyli margaryny miękkie, oleje, orzechy, nasiona i pestki, a także tłuste ryby morskie (łososia, śledzia, sardynkę, makrelę). Te produkty dostarczają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi i zmniejszają stan zapalny w organizmie.
Ponadto warto zwrócić uwagę na błonnik pokarmowy i docenić właściwości warzyw strączkowych czy pełnoziarnistych produktów zbożowych. Wszystkie dostarczają rozpuszczalną i nierozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego. Warto jeść je ze skórkami. Warzywa i zboża to jednak nie wszystko. Jakie owoce jeść przy miażdżycy? Szczególnie te, które dostarczają cenne przeciwutleniacze, czyli: borówki, maliny, jagody, truskawki, granaty, czerwone winogrona czy śliwki.
Sprawdź także: Smoothie warzywne – przepisy i nie tylko
Dieta przeciwmiażdżycowa – jadłospis
Poniżej przedstawiamy, jak może wyglądać przykładowy jadłospis diety przeciwmiażdżycowej.
Śniadanie: Bułka grahamka z pastą z czerwonej fasoli, oliwy z oliwek i jogurtu naturalnego, ze szpinakiem i papryką
II Śniadanie: Garść pistacji, szklanka borówek i jogurt naturalny
Obiad: Duszony łosoś z brokułem, cukinią i ziemniakami, polany sosem jogurtowo-cytrynowym
Podwieczorek: Smoothie na skyrze z malinami, szpinakiem, nasionami chia i płatkami owsianymi
Kolacja: Żytnie kanapki posmarowane margaryną z migdałowym serkiem, pomidorem i szczypiorkiem
Jeśli chcesz dbać o zdrowie swojego serca, ale nie wiesz, jak skomponować menu i nie lubisz gotować, pomocna może okazać się dieta pudełkowa. Dobrany do potrzeb plan ułatwi Ci dbanie o właściwe odżywianie i zainspiruje do późniejszego przygotowywania posiłków samodzielnie.