Dieta sirtfood. Czy każdy może liczyć na efekt Adele?

koktajl w diecie sirt

Dieta sirt zyskała na popularności dzięki spektakularnej metamorfozie Adele, która korzystając z niej nie do poznania zmieniła swoją sylwetkę. Przestawiamy zasady diety sirtuinowej, a także wyjaśniamy czym są tytułowe sirtuiny. Czy dieta Adele jest skuteczna w kontekście redukcji masy ciała? Jakie są wady i zalety diety sirt? 

Spis treści:

  1. Czym jest dieta sirt?
  2. Czym są sirtuiny, czyli białka SIRT? 
  3. Dieta sirt – aktywatory sirtiun
  4. Dieta sirt – co jeść?
  5. Dieta sirtfood – etapy
  6. Wady i zalety diety sirtfood

Czym jest dieta sirt?

Dieta sirt nazywana jest również dietą sirtuinową, dietą sirt food lub dietą Adele. Jej założenia zostały opracowane przez dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia i w 2016 roku wydane w formie książki, która zawiera również zbiór przepisów. Glen Matten i Aidan Goggins pokazują jak za pomocą konkretnych produktów spożywczych oraz schematowi diety sirt skłonić organizm do intensywniejszego spalania tkanki tłuszczowej. Dieta sirtuinowa zakłada spożywanie żywności bezglutenowej i bogatej w tzw. aktywatory sirtuin. Według autorów to innowacyjna metoda odchudzania. Efekty jej stosowania to przede wszystkim poprawa ogólnego samopoczucia, zwiększenie poziomu energii, a także uatrakcyjnienie wyglądu sylwetki poprzez ubytek masy ciała z tkanki tłuszczowej przy zachowaniu masy mięśniowej.

Czym są sirtuiny, czyli białka SIRT? 

Białka sirtiunowe (z ang. sir, silent information regulator) po raz pierwszy odkryto w komórkach drożdży Saccharomyces cerevisiae. Późniejsze badania naukowe pozwoliły na wykrycie rodziny siedmiu białek sirtuinowych również u ssaków. Są to enzymy, które uczestniczą w przemianach białek, dzięki czemu mogą wpływać na wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Należą do nich m.in. metabolizm węglowodanów, tłuszczów i cholesterolu, a także mechanizmy naprawy materiału genetycznego DNA. Odgrywają również role w zmniejszaniu stresu oksydacyjnego (to niekorzystny stan nadmiaru wolnych rodników i niedoboru antyoksydantów), łagodzeniu stanów zapalnych i spowalnianiu procesów starzenia się organizmu. Aktywacja białek sirtuinowych może pomóc w leczeniu i zapobieganiu rozwojowi chorób metabolicznych, jak cukrzyca typu 2 czy otyłość. Jednak dotychczasowe badania mające spektakularne efekty są prowadzone z udziałem grzybów lub na zwierzętach. Dlatego ich wyników nie można jednoznacznie przenieść na organizm człowieka.

Dieta sirt – aktywatory sirtiun

Zadaniem diety sirt (według jej autorów) jest zwiększenie aktywności białek sirtuinowych poprzez odpowiednio dobraną dietę. Wyniki badań naukowych przeprowadzanych z udziałem szczurów dostarczają informacji, że czynnikiem zwiększającym aktywność białek sirt jest krótkotrwała restrykcja kaloryczna, natomiast negatywny wpływ na ich działanie ma nadmiar spożywanych węglowodanów oraz tłuszczów.

Pozytywny wpływ na aktywność białek sirt w badaniach z udziałem zwierząt miała żywność zasobna w polifenole. Są to związki chemiczne o działaniu antyoksydacyjnym naturalnie występujące w roślinach m.in. owocach, warzywach, przyprawach, ziołach, produktach zbożowych czy nasionach strączków. Korzystny wpływ mają również wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT). Organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać ich w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie, dlatego należy dostarczać je wraz z dietą. Ich źródłem są tłuste ryby np. łosoś, makrela, szprotki, tran oraz algi. Produkty roślinne jak orzechy włoskie, olej lniany czy olej rzepakowy dostarczają związki, z których organizm może wytwarzać nieduże dawki omega-3.

Dieta sirt – co jeść?

Produkty zawierające substancje będące aktywatorami sirtuin to wg autorów diety SIRT: 

  •  gryka (w postaci kaszy gryczanej, mąki lub płatków),
  •  soja,
  •  ryby,
  •  seler naciowy,
  •  cykoria,
  •  natka pietruszki,
  •  rukola,
  •  lubczyk,
  •  jarmuż,
  •  kapary,
  •  papryczka chili,
  •  kurkuma,
  •  cebula (najlepiej czerwona),
  •  owoce jagodowe: truskawki, jagody, maliny, poziomki,
  •  oliwa z oliwek extra virgin,
  •  orzechy włoskie,
  •  daktyle,
  •  kakao,
  •  gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao, 
  •  czerwone wytrawne wino,
  •  zielona herbata oraz matcha,
  •  kawa.

Wszystkie pozycje z listy zdaniem twórców diety to tzw. sirtfood. Warto zauważyć, że są to produkty mało przetworzone, zasobne w różnorodne substancje odżywcze. Warto uwzględniać je w ramach zdrowej i zbilansowanej diety stosowanej na co dzień w celuramach  poprawy zdrowia, i samopoczucia i prewencji chorób dietozależnych.

cytrusy - pomarańcza, grapefruit, limonka, cytryna

Dieta sirtfood – etapy

Schemat diety sirt jest podzielony na trzy następujące etapy:
Etap I

  •  czas trwania: 3 dni
  •  limit kcal na dobę: 1000 kcal
  •  rodzaj posiłków: 3 zielone koktajle, 1 danie (np. sałatka, zupa) zawierające pokarmy z listy produktów sirtfood. 

Sprawdź także: Koktajle odchudzające – jak robić i czy warto je pić?

Etap II

  •  czas trwania: 4 dni
  •  limit kcal na dobę: 1500 kcal
  •  rodzaj posiłków: 2 zielone koktajle, 2 posiłki z produktami sirtfood. 

Etap III

  •  czas trwania: 14 dni
  •  limit kcal na dobę: brak
  •  rodzaj posiłków: 1 zielony koktajl, 3 dania zawierające pokarmy sirtfood. 

Inny podział uwzględnia dwa etapy – pierwszy jest połączeniem dwóch powyższych, natomiast trzeci staje się wówczas drugim. Autorzy zwracają uwagę na nawodnienie. Do picia polecana jest woda, zielona herbata oraz kawa bez dodatku cukru i mleka.

Wady i zalety diety sirtfood

Zalety diety sirtfood:

  •  szybki lecz krótkotrwały ubytek masy ciała w pierwszych etapach stosowania diety, który jest efektem ubytku nadmiaru zgromadzonej w organizmie wody i glikogenu, a nie tkanki tłuszczowej,
  •  uwzględnienie w jadłospisie świeżych warzyw i owoców, 
  • stawianie na produkty mało przetworzone bogate w związki o działaniu antyoksydacyjnym,
  •  posiłki mają przeważnie niski indeks glikemicznym, co zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu osoby na diecie nie czują silnego głodu lub utraty sił,
  •  wiele produktów z listy sirtfood może być postrzeganych jako smaczne np. kakao, gorzka czekolada, truskawki.

Wady diety sirtfood:

  • wbrew oczekiwaniom nie jest to dieta cud, która pozwoli bez wyrzeczeń na obniżenie masy ciała. Jej działanie wynika z ograniczenia ilości spożywanych kalorii w ciągu dnia oraz eliminacji z diety produktów wysokoprzetworzonychwysoko przetworzonych,
  • dieta nie uwzględnia indywidualnych potrzeb organizmu w kontekście zapotrzebowania na energię, białko, węglowodany i tłuszcze,
  •  1000 kcal w I etapie diety to niewystarczająca ilość energii dla większości osób dorosłych,  
  •  konieczność restrykcyjnego przestrzegania zasad,
  •  spożywanie zielonego koktajlu, którego smak nie każdemu przypadnie do gustu,
  •  brak przekonujących dowodów naukowych, aby dieta sirt była skuteczną metodą redukcji masy ciała,
  •  wyniki badań dotyczące aktywności białek sirt są przeprowadzane z udziałem grzybów i zwierząt.  

Bibliografia:
1. Wercińska M., Rosołowicz Huszcz D.: Naturalne i syntetyczne modulatory aktywności sirtuin. Kosmos, 2017.
2. Matten Glen , Goggins Aidan: Dieta SIRT. Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania. Laurum, 2017.
 

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję