06.12.2023

Dieta wrzodowa – co jeść a czego unikać w trakcie wrzodów?

zasady diety wrzodowej

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy należy do jednych z najczęstszych patologii przewodu pokarmowego. Występuje u ok. 5–10% dorosłej populacji, a ponad 60% wrzodów obserwuje się w dwunastnicy. Mężczyźni chorują na nie ponad dwukrotnie częściej niż kobiety1. Jaka dieta jest najlepsza na wrzody? Jak powinna wyglądać dieta w chorobie wrzodowej? Co jeść, a czego nie wolno jeść przy wrzodach żołądka? Poznaj przepisy na obiad przy chorobie wrzodowej oraz sprawdź, jak powinien wyglądać jadłospis w tej chorobie.

Spis treści:

  1. Dieta wrzodowa – założenia i znaczenie żywienia w leczeniu
    • Podstawowe założenia diety wrzodowej dwunastnicy i żołądka
    • Białko w diecie przy chorobie wrzodowej
    • Tłuszcz w jadłospisie diety wrzodowej
    • Błonnik w przepisach diety przy wrzodach żołądka
  2. Co można jeść i pić podczas diety wrzodowej
  3. Jakich produktów unikać w trakcie diety wrzodowej?
  4. Dieta wrzodowa – przykładowy jadłospis

Dieta wrzodowa – założenia i znaczenie żywienia w leczeniu

Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy powinna być łatwostrawna i uboga w substancje pobudzające wydzielanie soku żołądkowego. Powinna zostać dopasowana indywidualnie i zawsze zaleca się uważną obserwację dziennika żywieniowego, by móc wyłapać produkty i potrawy, które wywołują lub nasilają dolegliwości. Dieta przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy stosowana jest w celu dostarczenia choremu wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych), bez drażnienia chemicznego, mechanicznego i termicznego błony śluzowej żołądka i jelit. Ma za zadanie neutralizowanie soku żołądkowego i wyklucza produkty i potrawy pobudzające wydzielanie kwasu solnego. Jest kluczowa we właściwym leczeniu choroby. Podobny model żywienia – dieta refluksowa – stosowany jest także w refluksie żołądkowo-przełykowym.

Sprawdź także: Leczenie dietą. Czy można uzdrowić organizm za pomocą diety?

najważniejsze zasady diety wrzodowej

Podstawowe założenia diety wrzodowej dwunastnicy i żołądka

Posiłki w diecie wrzodowej należy spożywać regularnie, o jednakowych porach dnia, w niewielkich objętościach, najlepiej 5 razy dziennie. Dlaczego 5 posiłków to odpowiednia liczba? Ponieważ za każdym razem, gdy spożywamy posiłek, następuje wytwarzanie kwasu żołądkowego w ilości adekwatnej do objętości dania. Gdy zjada się małe porcje, do ich strawienia potrzeba niewiele kwasu. Natomiast w przypadku dużych dań kwasu wydziela się znacznie więcej, a jego duża ilość w chorobie wrzodowej jest drażniąca. W diecie bardzo istotna jest również odpowiednia temperatura potraw – nie powinny one być zbyt gorące ani zbyt zimne. Umiarkowana temperatura posiłków chroni bowiem przed przekrwieniem błony śluzowej żołądka.

Sprawdź także: Dlaczego należy jeść 5 posiłków dziennie?

źródła białka w diecie wrzodowej

Białko w diecie przy chorobie wrzodowej

Ilość białka w diecie wrzodowej żołądka i dwunastnicy należy zwiększyć do 1,2 g/kg mc. Wykazano bowiem, iż pełnowartościowe białko  pochodzące z mleka, twarogu, jaj, drobiu i ryb wiąże nadmiar kwasu solnego. Nie zaleca się jednak spożywania mleka w ilości większej niż 0,7–1 l/dobę, ponieważ początkowo po spożyciu, mleko działa łagodząco na żołądek, ale po wchłonięciu zawarty w nim wapń powoduje zwiększenie gastryny, która pobudza czynność wydzielniczą żołądka.

Tłuszcz w jadłospisie diety wrzodowej

Dieta w chorobie wrzodowej nie ogranicza w znacznym stopniu spożycia tłuszczu, który zmniejsza motorykę żołądka i ma zdolność hamowania wydzielania kwasu solnego. Zalecane są tłuszcze łatwostrawne, np.: masło, śmietanka i tłuszcze roślinne zmniejszające stężenie cholesterolu.

czy błonnik jest zalecany na diecie wrzodowej

Błonnik w przepisach diety przy wrzodach żołądka

W diecie wrzodowej żołądka i dwunastnicy – mimo istotnej roli błonnika w diecie – wskazane jest ograniczenie jego spożycia. Należy zatem wykluczyć: pieczywo razowe, grube kasze oraz surowe warzywa i owoce, które często dają objawy dyspeptyczne (powodują uczucie gniecenia, wzdęcia, nudności, pieczenie) i w sposób mechaniczny podrażniają błonę śluzową żołądka. Warzywa i owoce powinno się spożywać w postaci rozdrobnionej, najlepiej gotowane, bez pestek i skórki. Zalecenia te spełnia lekkostrawna dieta pudełkowa. Wydzielanie żołądkowe hamują też słabe roztwory cukru np. kompoty.

Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy uwzględnia potrawy przygotowane z wykorzystaniem odpowiednich technik kulinarnych. Zaleca się gotowanie w wodzie, na parze, w kombiwarach lub duszenie bez obsmażania na tłuszczu. Tłuszcz należy dodawać do gotowych potraw. Zupy i sosy można podprawiać zawiesiną z mąki i śmietanki lub mąki i mleka. W diecie wrzodowej można również spożywać zupy przecierane oraz gotowane warzywa i owoce, najlepiej w postaci rozdrobnionej. Z kolei soki owocowo-warzywne powinny być rozcieńczone, najlepiej mlekiem. Niewskazane w diecie wrzodowej są ciasta wyrabiane na stolnicy (oprócz makaronu typu nitki) oraz potrawy smażone i pieczone w sposób tradycyjny.

Wiele osób zastanawia się, czy w jadłospisie można uwzględnić banany. Dieta wrzodowa ich nie wyklucza i mogą być spożywane bez obaw jako element zróżnicowanego menu.

jadłospis na diecie wrzodowej

Co można jeść i pić podczas diety wrzodowej

Na diecie wrzodowej dozwolone są:

  • pieczywo: pszenne, jasne, czerstwe, półcukiernicze, drożdżowe; biszkopty,
  • dodatki do pieczywa: masło, twarożki, serki homogenizowane, jaja na miękko, jajecznica przygotowana na parze,
  • zupy: rosół jarski, zupa mleczna, krupnik z dozwolonych kasz, rozcieńczona zupa owocowa zupa ziemniaczana, zupy warzywne z dozwolonych warzyw,
  • dodatki do zup: bułki, grzanki, lane ciast, kluski biszkoptowe, kluski francuskie, makaron nitki, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki purée,
  • mięso, drób, ryby: chuda cielęcina, królik, kurczak, indyk, chude ryby: dorsz, sola, morszczuk, mintaj, sandacz, okoń, flądra,
  • napoje: słodkie mleko, mleko zsiadłe, niezakwaszone, jogurty, kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata z mlekiem, soki, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, woda niegazowana; w umiarkowanych ilościach: słaba herbata, soki owocowe, warzywne, herbaty ziołowe, herbaty owocowe,
  • tłuszcz dodawany na surowo: np. masło, śmietanka, olej rzepakowy, oliwa z oliwek,
  • warzywa: młode, soczyste, gotowane, w formie purée, np.: marchew, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi, skorzonera,
  • owoce: dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, niekwaśne, jagodowe, winogrona, banany, brzoskwinie, morele, jabłka, najlepiej w postaci przecierów z owoców,
  • przyprawy: cukier, wanilia, sok z cytryny, pietruszka, koper, cynamon, w umiarkowanych ilościach można dodawać inne przyprawy np. melisę, jarzynkę, sól.

czego unikać na diecie wrzodowej

Jakich produktów unikać w trakcie diety wrzodowej?

Dieta w chorobie wrzodowej powinna ograniczać produkty i potrawy, które pobudzają czynność wydzielniczą żołądka. Zaliczamy do nich:

  • mocne rosoły,
  • buliony,
  • esencjonalne wywary warzywne,
  • esencjonalne wywary grzybowe,
  • galarety,
  • woda gazowana,
  • kwaśne napoje,
  • nierozcieńczone soki z owoców i warzyw,
  • alkohol (wino, piwo),
  • kawa naturalna,
  • mocna herbata,
  • produkty marynowane,
  • produkty wędzone,
  • potrawy pikantne,
  • potrawy słone,
  • potrawy smażone,
  • potrawy pieczone,
  • ostre przyprawy.

co jeść na diecie wrzodowej

Dieta wrzodowa – przykładowy jadłospis

Poniżej przedstawiamy przykładową dietę przy wrzodach żołądka. Przepisy trzeba jednak dopasować indywidualnie.

Śniadanie: kajzerka z masłem i gotowanym mięsem z kurczaka, kawa zbożowa z mlekiem, sok owocowo-warzywny

II śniadanie: jajecznica gotowana na parze

Obiad: zupa jarzynowa, mięso gotowane z indyka z ziemniakami purée

Podwieczorek: jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem

Kolacja: kasza manna z przecierem jabłkowym, herbata z mlekiem

Jeśli potrzebujesz diety, ale nie masz czasu na przygotowywanie posiłków, pomocny może okazać się catering dietetyczny.

 


Bibliografia:

  1. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2019. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Diabetologia Praktyczna 2019, tom 5, nr 1.

 

dieta przed operacją
Ciekawostki, Porady dietetyka
19.11.2025

Dieta lekkostrawna przed operacją – przygotowanie do zabiegu

Zabiegi i operacje, zwłaszcza te wykonywane w jamie brzusznej, zazwyczaj wymagają specjalnego przygotowania, m.in. w zakresie odżywiania. Dieta lekkostrawna przed operacją ginekologiczną czy gastrologiczną to często konieczność. Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta ścisła, co jeść przed zabiegiem i jak skomponować jadłospis.

Dieta lekkostrawna przed operacją – przygotowanie do zabiegu
co jeść na diecie lekkostrawnej
Ciekawostki, Porady dietetyka
19.11.2025

Dieta lekkostrawna — zdrowe wybory dla komfortu trawiennego

Ból brzucha, wzdęcia czy uczucie pełności po posiłku to tylko niektóre z objawów, które mogą uprzykrzyć życie i odebrać radość z jedzenia. Występowanie niekomfortowych dolegliwości trawiennych przez długi czas powinno być sygnałem do zastosowania diety lekkostrawnej na żołądek i jelita, której zadaniem jest odciążenie przewodu pokarmowego i hamowanie niepożądanych reakcji na pożywienie. Dowiedz się, co jeść na chory żołądek i jelita, aby skutecznie rozprawić się z uporczywymi dolegliwościami trawiennymi.

Dieta lekkostrawna — zdrowe wybory dla komfortu trawiennego
dieta niskokaloryczna dla seniora
Odchudzanie
18.11.2025

Dieta odchudzająca dla seniora – zbilansowany jadłospis dla zdrowego stylu życia

Organizm człowieka na różnych etapach w życiu funkcjonuje inaczej. Przemiana materii 20-latka różni się od metabolizmu osoby w wieku podeszłym. Zwolnione tempo procesów metabolicznych przy utrzymywaniu stałej podaży kalorii i składników odżywczych może prowadzić do odkładania się tkanki tłuszczowej, a w następstwie do rozwoju nadwagi lub otyłości. Dlatego tak ważne jest dobranie sposobu żywienia do wieku. Dowiedz się, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany jadłospis dla seniorów, który będzie wspierał zdrową utratę masy ciała.

Dieta odchudzająca dla seniora – zbilansowany jadłospis dla zdrowego stylu życia

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję