Dlaczego należy jeść 5 posiłków dziennie?

5 posiłków dziennie

Brak czasu czy odpowiednich nawyków żywieniowych sprawia, że spożywamy w ciągu dnia mniejszą liczbę posiłków, aniżeli zalecana. Odczucie głodu wywołane na skutek zbyt długiej przerwy w dostarczaniu energii i podstawowych składników odżywczych do organizmu powoduje spożycie zbyt dużej ilości produktów, a co za tym idzie energii, w jednym posiłku. Co długofalowo prowadzi do nadwagi i otyłości. Warto pamiętać, że poza ilością posiłków istotny jest również ich skład energetyczny. Z tego artykułu dowiesz się czy trzeba jeść 5 posiłków dziennie? Zapraszamy! 

Spis treści:

  1. Śniadanie – podstawa udanego dnia
  2. Podwieczorek i drugie śniadanie
  3. Sposób na nocny apetyt
  4. Skąd te kilogramy?
  5. Dlaczego warto?

Śniadanie – podstawa udanego dnia

Posiłkiem obfitującym w największą ilość energii jest obiad, jednakże niewiele mniej kaloryczne powinno być śniadanie. Największym błędem wielu zapracowanych osób jest eliminowanie tego posiłku z codziennego jadłospisu. Śniadanie spożyte przed wyjściem z domu ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu całego dnia. Pierwszy posiłek powinno się jeść bez pośpiechu oraz z uwzględnieniem niezbędnych składników odżywczych. Makroelementem wpływającym na poprawną pracę mózgu, objawiającą się zwiększoną zdolnością skupiania uwagi, koncentracji, wzrostem procesów myślowych są węglowodany, których w śniadaniu na pewno nie powinno zabraknąć.

Objawy porannego zmęczenia, apatii, niewydolności organizmu są charakterystyczne dla osób, które nie jedzą śniadań. Zrównoważone dostarczanie składników odżywczych wraz z tym posiłkiem pozwoli zaspokoić potrzeby organizmu, pozbawionego podczas kilkugodzinnego snu dowozu energii.

Brakuje Ci energii rano? Koniecznie zacznij jeść śniadania i zwróć uwagę co się na nie składa.

Podwieczorek i drugie śniadanie

Produkty dostarczane wraz z drugim śniadaniem czy podwieczorkiem powinny być niskokaloryczną przekąską jak jogurt, kanapka czy owoc. Nie pomijaj jednak tych posiłków. Pamiętaj, że pomagają zachować równowagę energetyczną w Twoim organizmie.

Sposób na nocny apetyt

Pierwsze efekty przestrzegania zasady spożywania 5 posiłków dziennie widać wieczorem. W porze kolacji organizm energetycznie zaspokojony w ciągu dnia nie domaga się dodatkowych kalorii. Łatwostrawna, uboga w tłuszcze, spożyta przynajmniej na 3 godziny przed snem kolacja nie spowoduje zalegania pokarmu w żołądku przez co wpłynie na spokojny, odprężający sen.

dlaczego 5 posiłków

Skąd te kilogramy?

Organizm, któremu nieregularnie dostarczamy energii wypracowuje mechanizm gromadzenia jej w postaci tkanki tłuszczowej. Broni się w ten sposób przed deficytem energii na podstawowe czynności życiowe w przyszłości. Spożywanie mniejszych porcji pożywienia pozwoli na bieżąco wydatkować energię w nich ukrytą. Regularność konsumowanych posiłków wpłynie na zaspokojenie organizmu związane z wcześniej odczuwaną niepewnością w dostarczaniu energii i podstawowych składników odżywczych. Organizm z usystematyzowanym dowozem energetycznym nie będzie potrzebował dodatkowych źródeł energii, czyli zrezygnuje z odkładania jej w postaci tkanki tłuszczowej.

Nieumiejętny rozkład posiłków w ciągu dnia zaburza tempo metabolizmu w organizmie. Produkty dostarczane pomiędzy posiłkami wpływają dodatkowo na nieregularność procesów trawiennych zachodzących w organizmie.Dlatego ważne jest aby nie podjadać pomiędzy ustalonymi o określonych porach posiłkami.

Dlaczego warto?

Pięć posiłków dziennie pozwoli uregulować metabolizm oraz zmniejszy odczucie głodu. Ich obecność w codziennej diecie zapobiegnie nadmiernej podaży pokarmu w godzinach wieczornych, skutkujące odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Pięć posiłków w ciągu dnia zmniejszy wyrzuty insuliny następujące po posiłku. Zwiększy to wrażliwość tkanek na insulinę, co zaowocuje zmniejszonym ryzykiem otyłości, a co za tym idzie redukcją możliwości zachorowania na szereg chorób metabolicznych, w tym cukrzycy typu 2, w przyszłości.

Regularne dostarczanie zbilansowanych posiłków przyzwyczai organizm do optymalnego wykorzystywania dostarczanej wraz z nimi energii i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych.

Jeśli nie masz czasu na codzienne przygotowywanie 5 posiłków, a zależy Ci na zdrowym, zbilansowanym żywieniu, koniecznie sprawdź ofertę naszego cateringu dietetycznego. Dostarczymy Ci świeże, smaczne posiłki najwyższej jakości. Wybierz dietę oraz kaloryczność, złóż zamówienie i ciesz się pysznymi daniami każdego dnia.

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję