HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
przepis dietetyczne pączki
07.02.2018

Dietetyczne pączki - przepis

Jak zrobić dietetyczne pączki?

Po pierwsze: pieczone, nie smażone. To właśnie smażenie jest odpowiedzialne za olbrzymią część kaloryczności pączków. Wrzucenie ich do piekarnika zamiast do gorącego tłuszczu pozbawia ten przysmak olbrzymiej ilości pustych kalorii.

Po drugie: mąka. Zastosowanie pełnoziarnistej mąki wzbogaci przysmak o błonnik i wartości odżywcze, zmniejszy też jego indeks glikemiczny.

Po trzecie: uważaj czym słodzisz. Zastosowanie ksylitolu czy stewii jako alternatywy cukru również nie pozostanie bez znaczenia dla kaloryczności pączka.

Po czwarte: nadzienie. Również nie bez znaczenia jest to co w naszym pączku się znajdzie. Dżemy 100% owoców, niskosłodzone, czy domowy budyń to sposób aby nie zmarnować wysiłków „udietetycznienia” pączka poprzez wypełnienie go bezwartościowym, przesłodzonym nadzieniem.

dietetyczne pączki

Składniki:

  • mąka orkiszowa: 120 g
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista: 130 g
  • drożdże: 25 g
  • mleko 0,5% tłuszczu: pół szklanki
  • 1 duże jajko
  • cukier: ksylitol lub stewia: 5 g
  • niskosłodzony dżem lub domowy budyń

Wykonanie:

Podgrzej mleko, dodaj drożdże, cukier oraz łyżkę mąki, odstaw na 15 minut. Dodaj jajko, zmiksuj. Posłódź ksylitolem lub stewią, połącz z mąką i wyrabiaj ciasto aż będzie się samo odklejało od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na około godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozpłaszcz dłońmi na wysokość około 2 cm. Dużą szklanką/kubkiem wytnij z niego koła. Na każde nałóż po jednej łyżeczce nadzienia (dżemu lub budyniu) i sklej końce ciasta aby powstała kula. Pączki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i odstaw na 30 minut. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Smacznego!

×