Jak zrobić dietetyczne pączki?
Po pierwsze: pieczone, nie smażone. To właśnie smażenie jest odpowiedzialne za olbrzymią część kaloryczności pączków. Wrzucenie ich do piekarnika zamiast do gorącego tłuszczu pozbawia ten przysmak olbrzymiej ilości pustych kalorii.
Po drugie: mąka. Zastosowanie pełnoziarnistej mąki wzbogaci przysmak o błonnik i wartości odżywcze, zmniejszy też jego indeks glikemiczny.
Po trzecie: uważaj czym słodzisz. Zastosowanie ksylitolu czy stewii jako alternatywy cukru również nie pozostanie bez znaczenia dla kaloryczności pączka.
Po czwarte: nadzienie. Również nie bez znaczenia jest to co w naszym pączku się znajdzie. Dżemy 100% owoców, niskosłodzone, czy domowy budyń to sposób aby nie zmarnować wysiłków „udietetycznienia” pączka poprzez wypełnienie go bezwartościowym, przesłodzonym nadzieniem.
Składniki:
- mąka orkiszowa: 120 g
- mąka orkiszowa pełnoziarnista: 130 g
- drożdże: 25 g
- mleko 0,5% tłuszczu: pół szklanki
- 1 duże jajko
- cukier: ksylitol lub stewia: 5 g
- niskosłodzony dżem lub domowy budyń
Wykonanie:
Podgrzej mleko, dodaj drożdże, cukier oraz łyżkę mąki, odstaw na 15 minut. Dodaj jajko, zmiksuj. Posłódź ksylitolem lub stewią, połącz z mąką i wyrabiaj ciasto aż będzie się samo odklejało od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na około godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozpłaszcz dłońmi na wysokość około 2 cm. Dużą szklanką/kubkiem wytnij z niego koła. Na każde nałóż po jednej łyżeczce nadzienia (dżemu lub budyniu) i sklej końce ciasta aby powstała kula. Pączki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i odstaw na 30 minut. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Smacznego!