Musisz przejść na dietę lekkostrawną i zastanawiasz się, czy na takiej diecie owoce są dozwolone? Choć owoce są powszechnie uważane za zdrowe, pełne witamin, minerałów i antyoksydantów, to nie wszystkie z nich są odpowiednie dla osób na diecie lekkostrawnej. W poniższym artykule wyjaśniamy, jakie owoce są lekkostrawne oraz dlaczego warto je jeść.
Spis treści
- Dieta lekkostrawna – dla kogo jest i czym się charakteryzuje?
- Co jeść, a czego unikać na diecie lekkostrawnej?
- Jakie owoce są najbardziej lekkostrawne i odpowiednie na diecie lekkostrawnej?
- Jakich owoców należy unikać na diecie lekkostrawnej i dlaczego?
- Suszone owoce a dieta lekkostrawna – czy rzeczywiście należy ich unikać?
- Wpływ różnych owoców na trawienie i zdrowie układu pokarmowego
- Jakie są korzyści zdrowotne jedzenia owoców na diecie lekkostrawnej?
- Jakie owoce są zalecane dla osób z problemami żołądkowymi?
- Jakie owoce są najlepsze na lekkostrawne desery?
- Jak dostosować spożycie owoców do indywidualnych potrzeb dietetycznych?
Dieta lekkostrawna – dla kogo jest i czym się charakteryzuje?
Dieta lekkostrawna to metoda odżywiania, która jest zalecana m.in.:
- w przypadku problemów trawiennych,
- w chorobach żołądka i jelit (np. przy zapaleniu błony śluzowej żołądka i jelit, przy chorobach nowotworowych przewodu pokarmowego),
- w rekonwalescencji po operacjach,
- dla osób starszych,
- dla osób długo leżących z zaburzeniami pracy układu pokarmowego
- przy chorobach przebiegających z gorączką.
Dieta ta jest modyfikacją podstawowego modelu żywieniowego i ma szerokie zastosowanie. Dania w tego typu menu mogą być:
- gotowane na parze,
- gotowane w wodzie,
- pieczone bez dodatku tłuszczu,
- pieczone w pergaminie i naczyniach ceramicznych,
- pieczone na ruszcie i w opiekaczu elektrycznym,
- duszone.

Potrawy powinny być świeżo przyrządzone i apetycznie podane.
Co jeść, a czego unikać na diecie lekkostrawnej?
Dieta lekkostrawna to sposób żywienia, w którym ogranicza się przede wszystkim:
- produkty bogate w błonnik pokarmowy, np.: pieczywo razowe, makarony pełnoziarniste, gruboziarniste kasze, pełnoziarniste płatki,
- tłuste mięso, np. wieprzowinę, baraninę, gęś, kaczkę, tłuste ryby,
- dania obfitujące w tłuszcze.
Niezalecane jest także spożywanie dań ostro przyprawionych oraz produktów i warzyw wzdymających, takich jak:
- czosnek,
- cebula,
- nasiona roślin strączkowych,
- grzyby.

Niewskazane są również:
- napoje alkoholowe,
- kakao,
- czekolada do picia,
- mocna kawa,
- herbata,
- napoje gazowane.
Zalecane z kolei są produkty łatwostrawne, np.:
- pieczywo pszenne,
- chude mięso, np.: chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby,
- ziemniaki gotowane,
- lekkostrawne warzywa, np.: szpinak i sałata w umiarkowanych ilościach, marchew, pietruszka, pomidor bez skórki czy buraki.

Tłuszcze zaleca się dodawać na surowo pod koniec przygotowywania dania. Dozwolone są:
- oliwa z oliwek,
- masło,
- olej rzepakowy,
- olej słonecznikowy.

Do dań należy dodawać łagodne przyprawy np. pietruszkę, majeranek czy koperek.
Jeśli szukasz gotowej diety lekkostrawnej lub nie wiesz, jak przygotowywać lekkostrawne posiłki, wypróbuj catering dietetyczny. Profesjonalnie skomponowana dieta pudełkowa to wygodny sposób na wspomaganie zdrowia i spożywanie pełnowartościowych dań dopasowanych do indywidualnych potrzeb.
Jakie owoce są najbardziej lekkostrawne i odpowiednie na diecie lekkostrawnej?
Zalecane na diecie lekkostrawnej owoce powinny być pieczone, duszone, gotowane, bez skórki oraz pestek. Najbardziej lekkostrawne są owoce dojrzałe, niekwaśne i soczyste. Dodatkowo wskazane jest sięganie po gatunki sezonowe, które są najbardziej wartościowe.

Jakie owoce na diecie lekkostrawnej można uwzględnić? W przypadku nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego zaleca się owoce pod postacią przecierów gotowanych, rozcieńczonych soków, czy shake’ów z mlekiem lub kefirem (jeśli nie występują problemy z tolerancją laktozy). Najbezpieczniejsze są na diecie lekkostrawnej owoce bezpestkowe. Bez obaw można sięgać po:
- banany – miękkie, łatwo przyswajalne, bogate w potas,
- jabłka pieczone lub duszone – obrane i przetworzone,
- jagody i borówki – najlepiej dobrze rozgniecione,
- brzoskwinie i nektarynki – bez skórki i w formie dojrzałej lub przetworzonej (np. w kompotach, przecierach),
- mango – najlepiej w formie musu,
- truskawki – w niewielkich ilościach i bez pestek, rozgniecione lub w formie musu,
- morele – w formie dojrzałej, bez skórki lub pestek, najlepiej przetworzone.

Sprawdź także: Domowe przetwory, czyli sezon na owoce
Jakich owoców należy unikać na diecie lekkostrawnej i dlaczego?
Niedozwolone na diecie lekkostrawnej owoce to głównie:
- czereśnie,
- gruszki,
- agrest,
- wiśnie,
- śliwki,
- kawon.

Niezalecane są także inne surowe owoce, które zawierają drobne pestki, np. maliny. Zaleca się też unikać owoców cytrusowych, np. pomarańczy, mandarynek, cytryn, grejpfrutów oraz owoców w czekoladzie, w syropie czy w dżemach wysokosłodzonych.
Wyżej wymienione owoce mogą podrażniać układ pokarmowy, są trudne do strawienia lub mogą powodować nadmierne wytwarzanie gazów w jelitach.
Suszone owoce a dieta lekkostrawna – czy rzeczywiście należy ich unikać?
Suszone owoce na diecie lekkostrawnej nie są zakazane, ale nie powinno się ich spożywać w dużych ilościach, a przed zjedzeniem zaleca się je namoczyć. Suszone, namoczone i przetarte śliwki mogą być stosowane np. w przypadku zaparć. Warto jednak skonsultować ich wprowadzenie z dietetykiem, szczególnie w przypadku występowania problemów zdrowotnych.

Wpływ różnych owoców na trawienie i zdrowie układu pokarmowego
Znasz już lekkostrawne owoce, ale czy wiesz, jak wpływają na zdrowie układu pokarmowego? Owoce, takie jak banany, pieczone jabłka bez skórki czy owoce w formie musu, dostarczają błonnik pokarmowy w łagodnej formie, wspomagają perystaltykę jelit, a jednocześnie nie obciążają żołądka. Zawarte w nich witaminy i minerały, takie jak witamina C, potas czy antyoksydanty, wspierają regenerację tkanek organizmu oraz równowagę elektrolitową.

Dodatkowo niektóre owoce, takie jak jagody, mogą działać kojąco na podrażnioną błonę śluzową żołądka, dzięki zawartości substancji o właściwościach przeciwzapalnych. Odpowiednio dobrane owoce na diecie lekkostrawnej mogą więc nie tylko wspierać procesy trawienne, ale również przyspieszać regenerację układu pokarmowego i poprawiać ogólne samopoczucie.
Sprawdź także: Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?
Jakie są korzyści zdrowotne jedzenia owoców na diecie lekkostrawnej?
Wiadomo, iż owoce to bomba witamin i antyoksydantów, dlatego warto je spożywać na każdej diecie, ale w odpowiednich ilościach i formie. Na diecie lekkostrawnej owoce stanowią przede wszystkim źródło witamin (m.in. C, A, E, B) oraz minerałów (takich jak potas, kwas foliowy czy magnez), które wspierają odporność. Dodatkowo owoce mogą pomóc w nawadnianiu organizmu, co jest kluczowe np. w przypadku biegunki czy wymiotów. Owoce na diecie lekkostrawnej są także naturalnym źródłem łatwo przyswajalnych cukrów, które dostarczają energii bez przeciążania układu trawiennego.
Jakie owoce są zalecane dla osób z problemami żołądkowymi?
Dla osób z problemami żołądkowymi zaleca się spożywanie owoców, które są lekkostrawne, delikatne dla błony śluzowej żołądka i nie powodujące dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego np. jabłko, mango, brzoskwinie, morele, truskawki, borówki. Owoce te powinny być zatem dojrzałe, miękkie, a często również poddane odpowiedniej obróbce termicznej. Szczegółowa lista owoców dostępna jest powyżej, jednak w zależności od tolerancji chorego, można dietę indywidualnie rozszerzać.

Jakie owoce są najlepsze na lekkostrawne desery?
W lekkostrawnych deserach (np. kisielach, budyniach, galaretkach, kompotach, musach, sufletach, sokach owocowych i przecierach owocowych) można wykorzystywać owoce łagodne dla przewodu układu pokarmowego, czyli te, które zostały wyszczególnione wyżej. Owoce do deserów na diecie lekkostrawnej dobrze jest dodawać w formie, gotowanej, pieczonej lub jako składnik musów i galaretki.

Jak dostosować spożycie owoców do indywidualnych potrzeb dietetycznych?
Do komponowania diety należy podejść indywidualnie. Może bowiem okazać się, że niewielkie ilości wiśni, śliwek, śliwek suszonych namoczonych, kiwi czy melona będą dobrze tolerowane. Istotna jest uważna obserwacja reakcji organizmu. Pomocne może być także prowadzenie dziennika żywieniowego, w którym pacjent notuje informacje na temat spożywanych posiłków oraz obserwowanych dolegliwości. U niektórych osób, np. cukrzyków, konieczne jest dodatkowe ograniczenie podaży owoców o wysokim indeksie glikemicznym. Warto wówczas przestrzegać zasad ładunku glikemicznego i prawidłowego bilansowania posiłków. W przypadku alergii lub nietolerancji niektórych owoców niezbędne jest ich wykluczenie.
Bibliografia:
- Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2021.