16.08.2019

Domowe przetwory, czyli sezon na owoce

domowe przetwory przepisy

Lato nieodłącznie kojarzy się z bogactwem sezonowych owoców. Chyba wszyscy uwielbiamy truskawki, jagody, maliny czy borówki. Na targowych straganach możemy znaleźć także czarne i czerwone porzeczki, agrest, wiśnie i czereśnie, a nieco później żurawinę, mirabelki i śliwki. Domowe przetwory to doskonały sposób na zatrzymanie odrobiny lata. Z tego artykułu dowiesz się, jakie owoce najlepiej wykorzystać do przygotowania dżemów, konfitur i soków oraz co zrobić, by zachowały jak najwięcej wartości odżywczych.

Na jakie owoce warto zwrócić szczególną uwagę?

Maliny: są słodkie, soczyste i pełne ważnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia witamin i minerałów. Maliny to skarbnica witaminy C, E, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Mają niski indeks glikemiczny (IG=25), dzięki czemu bezpiecznie mogą sięgać po nie diabetycy. Są bogate w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. W medycynie ludowej wykorzystywane były także jako skuteczny środek przeciwgorączkowy.

Porzeczki: Są dosyć kwaśne, przez co znalazły znacznie mniej miłośników niż maliny czy jagody. Jednak warto włączyć je do jadłospisu. Zarówno czerwone, jak i czarne porzeczki to prawdziwa skarbnica witaminy C – zawierają jej ponad trzykrotnie więcej niż owoce cytrusowe. Porzeczki wzmocnią odporność i przyniosą ulgę osobom cierpiącym na artretyzm, migreny, reumatyzm, zaćmę i niedokrwistość. Obniżają ciśnienie krwi, regulują poziom cholesterolu, stabilizują ciśnienie tętnicze i chronią przed nowotworami.

Mirabelki: To bardzo popularne, lecz często niedoceniane w Polsce owoce, które ostatnio odeszły nieco w zapomnienie. Warto wziąć przykład z zakochanych w nich Francuzach z regionu Lotaryngii i znaleźć dla nich miejsce na naszych stołach. Mirabelki są bowiem doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, czyli substancji, która usprawnia pracę układu trawiennego. W owocach tych znajdziemy także sporo witaminy A, E i C, witamin z grupy B, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Mirabelki zapobiegają też anemii i mają korzystny wpływ na funkcjonowanie nerek.

Jagody: te drobne, ciemnofioletowe kuleczki są prawdziwą bombą witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Wzmacniają naczynia krwionośne, pomagają regulować poziom cukru we krwi, skutecznie przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób, w tym anemii i nowotworom. Dzięki dużej zawartości garbników stanowią też skuteczny środek na biegunkę i zatrucia pokarmowe.

Zobacz także: Witaminy przyśpieszające odchudzanie

domowe przetwory owocowe

Co zrobić, by domowe przetwory zachowały jak najwięcej dobroczynnych właściwości?

Domowe dżemy, soki i konfitury to świetny sposób, by nawet zimą móc cieszyć się słodkim, orzeźwiającym smakiem lata. Jednak podczas obróbki owoce i warzywa tracą część swoich dobroczynnych właściwości. Jeśli zależy Ci na tym, żeby zachować ich jak najwięcej:

  • Nie mocz owoców w wodzie przez długi czas, ponieważ powoduje to wypłukiwanie cennych witamin i minerałów – wystarczy je opłukać, a później delikatnie osuszyć na sitku.
  • Staraj się przetworzyć je w możliwie najkrótszym czasie po ich rozdrobnieniu – długotrwały kontakt z tlenem spowoduje utratę części mikroelementów.
  • Pamiętaj o sterylności słoików, do których przekładasz przetwory – dzięki temu unikniesz rozwoju groźnych drobnoustrojów.

Jednak, aby zachować jak najwięcej cennych dla zdrowia wartości odżywczych, zamiast pasteryzować owoce, część z nich warto zamrozić. W tym celu opłucz je i osusz, a następnie przełóż do pudełeczek. Okres trwałości mrożonych owoców to od 8 do nawet 12 miesięcy.

Sprawdź także: Koktajl malinowo-brzoskwiniowy

Nic nie zastąpi smaku świeżych jagód czy malin jedzonych prosto z krzaczka. Niestety sezon na nie trwa dość krótko. Aby cieszyć się nimi także jesienią i zimą, warto przygotować przetwory. Dżemy i soki smakują doskonale, jednak jeśli zależy Ci na tym, by owce zachowały jak najwięcej korzystnych dla zdrowia właściwości, najlepszym rozwiązaniem będzie zamrożenie ich.

kobieta trzymająca miskę z sałatą i papryką
Porady dietetyka
29.02.2024

Dieta jelitowa - co jeść w trakcie problemów z jelitami

Zastanawiasz się, czy istnieje jakaś jedna uniwersalna dieta na problemy z jelitami? Czy dieta lekkostrawna na jelita to dobre rozwiązanie? Co jeść na problemy z jelitami jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta dla jelit? Przeczytaj poniższy artykuł, w którym odpowiadamy na powyższe pytania i przedstawiamy, jak skomponować zbilansowany jadłospis diety na chore jelita.

Dieta jelitowa - co jeść w trakcie problemów z jelitami
kobieta trzymająca się za kolano
Przepisy, Porady dietetyka
28.02.2024

Dieta na stawy – czy odpowiedni sposób odżywiania może je wzmocnić?

Siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej i nieprawidłowe nawyki żywieniowe to najbardziej istotne czynniki, które przyczyniają się do tego, że coraz więcej osób boryka się z problemem bolących stawów. Jak odpowiednia dieta na stawy może pomóc w walce z nieprzyjemnymi dolegliwościami? Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta na ból stawów, aby nie tylko całkowicie go wyeliminować, ale także zapobiegać jego nawrotom.

Dieta na stawy – czy odpowiedni sposób odżywiania może je wzmocnić?
dorosły i dziecko trzymający papier w kształcie nerki na teksturowanym niebieskim tle
Porady dietetyka
28.02.2024

Dieta nerkowa — co można jeść a czego lepiej unikać

Nerki odpowiadają za filtrowanie krwi, produkcję moczu i oczyszczanie organizmu z toksyn. Problemy związane z nerkami często wymagają kompleksowego podejścia do zmiany stylu życia. Dowiedz się, co można jeść przy niewydolności nerek i jakie składniki odżywcze są kluczowe w diecie przy chorych nerkach.

Dieta nerkowa — co można jeść a czego lepiej unikać

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję