Awokado – właściwości zdrowotne
Awokado to przede wszystkim doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one niezbędne do zachowania równowagi hormonalnej organizmu, stanowią nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), poprawiają odporność i mają pozytywny wpływ na stan układu krwionośnego. Wspomagają również wchłanianie składników odżywczych z pokarmów. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie.
Awokado dostarcza również sporo witamin. Znajdziemy w nim między innymi witaminę C, E, A oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy niezbędny w diecie przyszłych mam. Owoc ten to także skarbnica potasu, czyli pierwiastka, który korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i stan układu nerwowego. Dodatkowo, znajdziemy w nim też sporo luteiny wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
Jak wykorzystać awokado w kuchni?
Guacamole
To charakterystyczny dla meksykańskiej kuchni sos nieodłącznie kojarzący się z awokado. Potrzebne składniki to:
- 1 dojrzałe awokado
- ¼ czerwonej cebuli
- ½ pomidora
- sok z połowy limonki
- papryczka chili (w ilości wedle uznania)
- garść świeżej kolendry
- sól
Żeby przygotować guacamole, wystarczy rozgnieść widelcem awokado na gładką masę, dodać drobno posiekaną cebulkę, pokrojonego w kostkę pomidora, papryczkę chili, kolendrę, sól oraz sok z limonki i wszystko dokładnie wymieszać. Sos ten sprawdzi się doskonale do kanapek, jako dip do nachosów lub świeżych warzyw i jako dodatek do tortilli.
Dodatek do sałatki
Pokrojone w kostkę awokado można dodać do każdej warzywnej sałatki. Wzbogaci to jej smak i sprawi, że wartościowe składniki zawarte w pozostałych warzywach znacznie łatwiej zostaną przyswojone przez nasz organizm. Owoc ten doskonale komponuje się z sałatą, pomidorem, papryką, kukurydzą, cebulą i czosnkiem.
Składnik owocowych koktajli
Owocowo-warzywne koktajle z dodatkiem awokado mają aksamitną, kremową konsystencję. Jedną z propozycji może być smoothie z awokado, banana, natki pietruszki i soku z cytryny. Wszystkie składniki wystarczy zblendować, a jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody, soku, lub napoju roślinnego.
Czekoladowy krem z awokado
To zdrowszy zamiennik popularnych sklepowych kakaowych kremów do kanapek, pełnych cukru i niezdrowego oleju palmowego. Żeby go przygotować, potrzebujemy:
- 1 dojrzałe awokado
- garść daktyli
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie odlewamy wodę. Namoczone daktyle, awokado i kakao blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Taki krem będzie świetnym dodatkiem do naleśników, omletów czy tostów.
Awokado a odchudzanie
Należy pamiętać, że kaloryczność awokado jest najwyższa spośród wszystkich owoców (160 kcal w 100 g). Jednak osoby, które pragną schudnąć, nie powinny całkowicie eliminować go z jadłospisu, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Stosowanie racjonalnej, zbilansowanej diety opartej o naturalne nieprzetworzone składniki to podstawa w dążeniu do szczupłej sylwetki.