Dieta lekkostrawna nazywana także dietą łatwostrawną jest wskazana przed niektórymi badaniami i w pewnych stanach chorobowych. Co można jeść, a czego nie na diecie lekkostrawnej? Przedstawiamy, jakie są zasady diety lekkostrawnej i jak komponować jadłospis.
Spis treści
- Produkty, których należy unikać w diecie lekkostrawnej
- Alternatywy dla zakazanych produktów
- Jakie są skutki spożywania zakazanych produktów?
- Przepisy na lekkostrawne posiłki
- Jak radzić sobie z nietolerancjami pokarmowymi?
- Wskazówki dotyczące planowania posiłków
Produkty, których należy unikać w diecie lekkostrawnej
Produkty zakazane na diecie lekkostrawnej należy całkowicie wyeliminować, ponieważ mogą one obciążać organizm. Wśród tych, których należy unikać, są:
- pełnoziarniste produkty zbożowe: pełnoziarniste pieczywo, makaron pełnoziarnisty, gruboziarniste kasze: gryczana, pęczak, brązowy ryż,
- tłuste i smażone potrawy: smażone mięsa, ryby, warzywa, fast foody, dania przygotowane w głębokim tłuszczu;
- tłuste mięsa, wędliny i wyroby mięsne np. wieprzowina, tłusta wołowina, kiełbasy, salami, pasztety;
- pełnotłusty nabiał: tłuste sery, mleko pełnotłuste, śmietana;
- nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca;
- warzywa kapustne i inne wzdymające np.: kapusta, brokuły, kalafior, brukselka, cebula, czosnek, rzodkiewki;
- niektóre owoce np. jabłka ze skórką, gruszki ze skórką, owoce suszone, owoce marynowane, czereśnie, śliwki, wiśnie, kiwi, melony;
- przyprawy i dodatki: ostre chili, pieprz cayenne, curry, majonez, musztarda, ketchup;
- orzechy i nasiona;
- produkty wysokoprzetworzone, słone przekąski, słodycze;
- mocna kawa, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol.
Zakazane produkty na diecie lekkostrawnej u każdego mogą wywoływać inne reakcje, dlatego warto obserwować organizm i dopasować dietę do swoich potrzeb.

Alternatywy dla zakazanych produktów
Poniżej przedstawiamy produkty dozwolone na diecie lekkostrawnej:
- pieczywo pszenne, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki, lane ciasto, sucharki, makaron nitki,
- chude mięso, drób, ryby,
- niskotłuszczowy nabiał,
- warzywa: marchew, dynia, kaczek, pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki,
- owoce: jagodowe, winogrona bez pestek, owoce cytrusowe, morele, brzoskwinie, owoc dzikiej różny, banany, jabłka pieczone i gotowane,
- kawa zbożowa, herbata owocowa, słaba herbata, soki owocowo-warzywne, warzywne, owocowe,
- tłuszcze dodawane na surowo np. oliwa z oliwek, masło,
- przyprawy: sok z cytryny, cukier, pietruszka, koperek, majeranek, melisa, rzeżucha.

Jakie są skutki spożywania zakazanych produktów?
Spożywanie produktów zakazanych na diecie lekkostrawnej może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym lub cierpiących na schorzenia jelit czy żołądka. Ciężkostrawne pokarmy mogą powodować: wzdęcia, bóle, brzucha, uczucie pełności, ból w klatce piersiowej, zgagę, problemy z wypróżnieniem (biegunkę, zaparcia). W niektórych jednostkach chorobowych spożywanie produktów drażniących błonę śluzową może powodować zaostrzenie stanów zapalnych czy krwawienie z przewodu pokarmowego, a nawet doprowadzić do problemów z wchłanianiem składników odżywczych.
Przepisy na lekkostrawne posiłki
Oto dwa przepisy na lekkostrawne posiłki, które są proste do przygotowania, nie zawierają zakazanych produktów i są łagodne dla układu pokarmowego.
Gotowana pierś z kurczaka z białym ryżem i gotowanymi marchewkami
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- pół szklanki białego ryżu
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól do smaku
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka ugotuj w lekko osolonej wodzie (około 20–25 minut). Ryż opłucz pod bieżącą wodą, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Marchewki obierz, pokrój na plasterki i ugotuj na parze lub w lekko osolonej wodzie (około 10–15 minut), aż będą miękkie. Podawaj pierś z kurczaka z ryżem i gotowanymi marchewkami, skropionymi oliwą z oliwek.

Zupa krem z dyni
Składniki:
- 500 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
- 1 mała marchewka
- 1 mały ziemniak
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
Sposób wykonania:
W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kostkę dynię, marchew i obranego, pokrojonego ziemniaka. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj bulion warzywny, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw solą do smaku.

Jak radzić sobie z nietolerancjami pokarmowymi?
Staranne planowanie i unikanie składników, które wywołują niepożądane reakcje to podstawa w radzeniu sobie z nieprzyjemnymi dolegliwościami spowodowanymi nietolerancjami pokarmowymi. Należy dbać, by lekkostrawne dania zapewniały organizmowi wszystkie niezbędne składniki mineralne i witaminy. Czasami ograniczenie pewnych produktów może przyczyniać się do niedoborów, dlatego dobrym pomysłem jest konsultacja z dietetykiem, który pomoże dostosować dietę lekkostrawną do indywidualnych potrzeb, uwzględniając nietolerancje pokarmowe.
Sprawdź także: Co jeść na kolację?
Wskazówki dotyczące planowania posiłków
Planując posiłki na diecie lekkostrawnej, należy uwzględniać składniki, które są łatwo przyswajalne przez układ pokarmowy. Zaleca się wykorzystywanie metod obróbki, które zwiększają strawność składników, są to: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu w naczyniach żaroodpornych, duszenie. Z diety należy wykluczyć produkty i potrawy tłuste, smażone, pieczone w tradycyjny sposób, długo zalegające w żołądku, wzdymające i ostro przyprawione. Posiłki powinny być ubogie w błonnik pokarmowy, jednak należy pamiętać, że pewna ilość jest potrzebna, gdyż wchłania on wodę, rozluźnia masy kałowe i wpływa korzystnie na perystaltykę jelit. W celu zredukowania ilości błonnika pokarmowego i uczynienia go mniej drażniącym zaleca się:
- dobierać delikatne warzywa i dojrzałe owoce,
- obierać i gotować produkty,
- przecierać owoce czy warzywa przez sito,
- miksować składniki,
- przygotowywać przeciery, soki,
- stosować oczyszczone produkty zbożowe.
Posiłki należy spożywać w równych odstępach czasu, najlepiej w określonych godzinach. Zaleca się jeść 4–5 dań o niewielkich objętościach. Ale warto dopasować liczbę dań w zależności od reakcji organizmu. Nie każdy będzie potrzebował bowiem 5 posiłków dziennie.
Sprawdź także: Jaki chleb na diecie? Rodzaje, kaloryczność pieczywa i wartość odżywcza
Jeśli nie masz czasu lub nie czujesz się na siłach, by samodzielnie przygotowywać dania według zasad diety lekkostrawnej, skorzystaj z pomocy specjalistów. Nie musisz się zastanawiać, czy dieta pudełkowa jest zdrowa. Catering to jeden z najlepszych sposobów, by zadbać o swój organizm. Skonsultuj się z dietetykiem, który podpowie, jaka dieta pudełkowa sprawdzi się w Twoim przypadku. Pamiętaj, że sposób żywienia należy zawsze dopasować indywidualnie.