Dieta lekkostrawna – produkty zakazane dla lepszej przyswajalności

zakazane produkty na diecie lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna nazywana także dietą łatwostrawną jest wskazana przed niektórymi badaniami i w pewnych stanach chorobowych. Co można jeść, a czego nie na diecie lekkostrawnej? Przedstawiamy, jakie są zasady diety lekkostrawnej i jak komponować jadłospis.

Spis treści

  1. Produkty, których należy unikać w diecie lekkostrawnej
  2. Alternatywy dla zakazanych produktów
  3. Jakie są skutki spożywania zakazanych produktów?
  4. Przepisy na lekkostrawne posiłki
  5. Jak radzić sobie z nietolerancjami pokarmowymi?
  6. Wskazówki dotyczące planowania posiłków

Produkty, których należy unikać w diecie lekkostrawnej

Produkty zakazane na diecie lekkostrawnej należy całkowicie wyeliminować, ponieważ mogą one obciążać organizm. Wśród tych, których należy unikać, są:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe: pełnoziarniste pieczywo, makaron pełnoziarnisty, gruboziarniste kasze: gryczana, pęczak, brązowy ryż,
  • tłuste i smażone potrawy: smażone mięsa, ryby, warzywa, fast foody, dania przygotowane w głębokim tłuszczu;
  • tłuste mięsa, wędliny i wyroby mięsne np. wieprzowina, tłusta wołowina, kiełbasy, salami, pasztety;
  • pełnotłusty nabiał: tłuste sery, mleko pełnotłuste, śmietana;
  • nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca;
  • warzywa kapustne i inne wzdymające np.: kapusta, brokuły, kalafior, brukselka, cebula, czosnek, rzodkiewki;
  • niektóre owoce np. jabłka ze skórką, gruszki ze skórką, owoce suszone, owoce marynowane, czereśnie, śliwki, wiśnie, kiwi, melony;
  • przyprawy i dodatki: ostre chili, pieprz cayenne, curry, majonez, musztarda, ketchup;
  • orzechy i nasiona;
  • produkty wysokoprzetworzone, słone przekąski, słodycze;
  • mocna kawa, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol.

Zakazane produkty na diecie lekkostrawnej u każdego mogą wywoływać inne reakcje, dlatego warto obserwować organizm i dopasować dietę do swoich potrzeb.

dwa sucharki pszenne

Alternatywy dla zakazanych produktów

Poniżej przedstawiamy produkty dozwolone na diecie lekkostrawnej:

  • pieczywo pszenne, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki, lane ciasto, sucharki, makaron nitki,
  • chude mięso, drób, ryby,
  • niskotłuszczowy nabiał,
  • warzywa: marchew, dynia, kaczek, pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki,
  • owoce: jagodowe, winogrona bez pestek, owoce cytrusowe, morele, brzoskwinie, owoc dzikiej różny, banany, jabłka pieczone i gotowane,
  • kawa zbożowa, herbata owocowa, słaba herbata, soki owocowo-warzywne, warzywne, owocowe,
  • tłuszcze dodawane na surowo np. oliwa z oliwek, masło,
  • przyprawy: sok z cytryny, cukier, pietruszka, koperek, majeranek, melisa, rzeżucha.

dojrzałe morele i brzoskwinie w całości i przekrojone

Jakie są skutki spożywania zakazanych produktów?

Spożywanie produktów zakazanych na diecie lekkostrawnej może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym lub cierpiących na schorzenia jelit czy żołądka. Ciężkostrawne pokarmy mogą powodować: wzdęcia, bóle, brzucha, uczucie pełności, ból w klatce piersiowej, zgagę, problemy z wypróżnieniem (biegunkę, zaparcia). W niektórych jednostkach chorobowych spożywanie produktów drażniących błonę śluzową może powodować zaostrzenie stanów zapalnych czy krwawienie z przewodu pokarmowego, a nawet doprowadzić do problemów z wchłanianiem składników odżywczych.

Przepisy na lekkostrawne posiłki

Oto dwa przepisy na lekkostrawne posiłki, które są proste do przygotowania, nie zawierają zakazanych produktów i są łagodne dla układu pokarmowego.

Gotowana pierś z kurczaka z białym ryżem i gotowanymi marchewkami

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • pół szklanki białego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka ugotuj w lekko osolonej wodzie (około 20–25 minut). Ryż opłucz pod bieżącą wodą, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Marchewki obierz, pokrój na plasterki i ugotuj na parze lub w lekko osolonej wodzie (około 10–15 minut), aż będą miękkie. Podawaj pierś z kurczaka z ryżem i gotowanymi marchewkami, skropionymi oliwą z oliwek.

gotowana pierś z kurczaka pokrojona

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 500 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały ziemniak
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kostkę dynię, marchew i obranego, pokrojonego ziemniaka. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj bulion warzywny, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw solą do smaku.

zupa krem z dyni

Jak radzić sobie z nietolerancjami pokarmowymi?

Staranne planowanie i unikanie składników, które wywołują niepożądane reakcje to podstawa w radzeniu sobie z nieprzyjemnymi dolegliwościami spowodowanymi nietolerancjami pokarmowymi. Należy dbać, by lekkostrawne dania zapewniały organizmowi wszystkie niezbędne składniki mineralne i witaminy. Czasami ograniczenie pewnych produktów może przyczyniać się do niedoborów, dlatego dobrym pomysłem jest konsultacja z dietetykiem, który pomoże dostosować dietę lekkostrawną do indywidualnych potrzeb, uwzględniając nietolerancje pokarmowe.

Sprawdź także: Co jeść na kolację?

Wskazówki dotyczące planowania posiłków

Planując posiłki na diecie lekkostrawnej, należy uwzględniać składniki, które są łatwo przyswajalne przez układ pokarmowy. Zaleca się wykorzystywanie metod obróbki, które zwiększają strawność składników, są to: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu w naczyniach żaroodpornych, duszenie. Z diety należy wykluczyć produkty i potrawy tłuste, smażone, pieczone w tradycyjny sposób, długo zalegające w żołądku, wzdymające i ostro przyprawione. Posiłki powinny być ubogie w błonnik pokarmowy, jednak należy pamiętać, że pewna ilość jest potrzebna, gdyż wchłania on wodę, rozluźnia masy kałowe i wpływa korzystnie na perystaltykę jelit. W celu zredukowania ilości błonnika pokarmowego i uczynienia go mniej drażniącym zaleca się:

  • dobierać delikatne warzywa i dojrzałe owoce,
  • obierać i gotować produkty,
  • przecierać owoce czy warzywa przez sito,
  • miksować składniki,
  • przygotowywać przeciery, soki,
  • stosować oczyszczone produkty zbożowe.

Posiłki należy spożywać w równych odstępach czasu, najlepiej w określonych godzinach. Zaleca się jeść 4–5 dań o niewielkich objętościach. Ale warto dopasować liczbę dań w zależności od reakcji organizmu. Nie każdy będzie potrzebował bowiem 5 posiłków dziennie.

Sprawdź także: Jaki chleb na diecie? Rodzaje, kaloryczność pieczywa i wartość odżywcza

gotowane ziemniaki

Jeśli nie masz czasu lub nie czujesz się na siłach, by samodzielnie przygotowywać dania według zasad diety lekkostrawnej, skorzystaj z pomocy specjalistów. Nie musisz się zastanawiać, czy dieta pudełkowa jest zdrowa. Catering to jeden z najlepszych sposobów, by zadbać o swój organizm. Skonsultuj się z dietetykiem, który podpowie, jaka dieta pudełkowa sprawdzi się w Twoim przypadku. Pamiętaj, że sposób żywienia należy zawsze dopasować indywidualnie.

 

przeciwwskazania do diety paleo
Ciekawostki, Porady dietetyka
11.12.2025

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety

Dieta paleolityczna, nazywana też dietą paleo, opiera się na założeniach, że człowiek powinien spożywać te produkty, które były dostępne dla naszych przodków w epoce paleolitu. Na czym polega dieta paleolityczna? Jej menu koncentruje się głównie na mięsie, rybach, owocach, warzywach, orzechach i nasionach. Z jadłospisu należy wyeliminować produkty zbożowe, nabiał, nasiona roślin strączkowych, a także żywność przetworzoną. Chociaż pierwsze efekty diety paleo można zaobserwować względnie szybko, warto wiedzieć, że nie każdy organizm będzie tolerował taki model odżywiania. Wyjaśniamy, dla kogo dieta paleo jest niewskazana.

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety
jak skutecznie schudnąć po 40-stce
Przepisy, Odchudzanie
11.12.2025

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?

Decydując się na stosowanie diety odchudzającej po 40., trzeba zdawać sobie sprawę, że menu powinno dostosowane do potrzeb i ograniczeń, które pojawiają się na tym etapie życia. Spowolniony metabolizm, natłok obowiązków i wysoki poziom stresu czy zmiany hormonalne mogą utrudniać zapanowanie nad wagą. Jednak skuteczne odchudzanie po 40. jest możliwe. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak powinno wyglądać zdrowe odchudzanie po 40.

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?
jaka dieta przy biegunce
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Każdy z nas choć raz w życiu zmagał się z biegunką, to powszechna dolegliwość, która może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych i doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niezależnie od przyczyny, odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w łagodzeniu objawów, regeneracji układu pokarmowego oraz powrocie organizmu do pełni sił. Sprawdź, co można jeść jak się ma biegunkę, a jakie jedzenie jest niewskazane.

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję