Aby zorganizować wegańskie Święta Bożego Narodzenia, wystarczy odpowiednio wcześniej poznać roślinne zamienniki klasycznych składników i sięgnąć po proste, sprawdzone wegańskie przepisy wigilijne. Dzięki aromatycznym przyprawom i kreatywnym rozwiązaniom świąteczne potrawy wegańskie mogą smakować tak jak te tradycyjne – a nawet lepiej! Sprawdź jak przygotować wegańskie potrawy na święta.
Spis treści
- Jak przygotować wegańskie święta? Od planowania do gotowania
- Wegańskie potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe – klasyka w roślinnej wersji
- Wegański barszcz czerwony i zupa grzybowa
- Wegańskie pierogi z kapustą i uszka z grzybami
- Wegańska „ryba” po grecku – alternatywa z tofu lub selera
- Wegański karp – danie roślinne inspirowane tradycją
- Wegańskie śledzie z bakłażana, boczniaka lub selera
- Wegański pasztet z soczewicy lub fasoli
- Kapusta z grochem – postna i sycąca wersja wege
- Wegański bigos – aromatyczny i bez mięsa
- Wegańska sałatka jarzynowa – tradycja bez jajek
- Wegańska kutia – roślinna wersja świątecznego klasyka
- Wegańskie ciasta świąteczne – słodkie zakończenie kolacji
- Wegański sernik – bez sera, ale z efektem wow
- Wegański makowiec – klasyk w zdrowszej odsłonie
- Wegański keks – pełen bakalii i świątecznego aromatu
- Pierniczki wegańskie – kruche, korzenne, idealne
Dlaczego warto zorganizować wegańskie Święta Bożego Narodzenia?
Wegańskie Boże Narodzenie nie wymaga rezygnowania z ulubionych potraw. Większość tradycyjnych wigilijnych potraw jest jarska, a te, które zawierają niewegańskie składniki, można z powodzeniem przygotować w wersji roślinnej. Dania na pierwszy i drugi dzień świąt również można wykonać tylko z produktów wegańskich. Poniżej szczegółowo wyjaśniamy, jakie produkty są niedopuszczalne w diecie wegan, czym je zastąpić i jak zmodyfikować tradycyjne przepisy świąteczne.
Dla przypomnienia dieta wegańska to w pełni roślinny sposób odżywiania, który wyklucza spożywanie:
- mięsa oraz jego przetworów (także podrobów),
- ryb,
- owoców morza,
- produktów mlecznych,
- jaj,
- miodu,
- produktów, które w swoim składzie zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego np. laktozę, serwatkę, lecytynę z jajka, żelatynę itd.
Sprawdź także: Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie wegańskiej
Jak przygotować wegańskie święta? Od planowania do gotowania

Coraz więcej osób przechodzi na w pełni roślinny sposób odżywiania, a tym samym decyduje się przygotować wegańskie potrawy na święta. Oto polecane zamienniki najpopularniejszych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, które z powodzeniem sprawdzą się w wegańskich przepisach na święta.
| Produkt tradycyjny |
Wegański zamiennik |
Uwagi / Zastosowanie |
| Masło |
Oliwa z oliwek, margaryna roślinna, olej kokosowy, masło orzechowe, tahini |
Zależnie od potrawy; olej kokosowy rafinowany nie ma zapachu |
| Jajka |
Mus jabłkowy lub bananowy, purée dyniowe, kleik z siemienia lnianego, mąka ziemniaczana z wodą, jogurt sojowy, zblendowane tofu |
Wybór zależy od funkcji (sklejanie lub nawilżanie) |
| Piana z białka jaja |
Aquafaba (woda po ciecierzycy) |
Ubić na sztywno (zalewa z puszki/słoika lub woda z gotowania) |
| Śmietana (do zup) |
Śmietanka owsiana, sojowa lub kokosowa |
Do zabielania |
| Krem ze śmietany |
Twarda część mleczka kokosowego, namoczone i zblendowane nerkowce |
Do ciast i deserów |
| Mleko krowie |
Napój roślinny: sojowy, owsiany, migdałowy, kokosowy lub ryżowy |
Warto wybierać te wzbogacane wapniem |
| Ser twarogowy |
Do sernika: tofu, kasza jaglana, nerkowce;
Do farszu: tofu, soczewica, ciecierzyca, fasola |
|
| Miód |
Syrop z agawy, syrop daktylowy, syrop klonowy |
|
| Wywary mięsne |
Bulion warzywny z dodatkiem sosu sojowego i grzybów |
Dodatki zapewniają smak umami i głębię aromatu |
| Kiełbasy, wędliny |
Wędzone tofu, tempeh, roślinne wędliny (np. z grochu) |
|
| Ryba |
Seler, boczniaki, bakłażan, kotlety sojowe |
morski smak zapewni dodatek alg |
Niektóre wigilijne potrawy charakteryzują się dymnym smakiem i aromatem. W kuchni wegańskiej podobny efekt dają: wędzone tofu, słodka wędzona papryka czy suszone śliwki. Z kolei mięsny smak umami w przypadku wegańskich źródeł białka pomoże odwzorować dodatek do potraw jasnego lub ciemnego sosu sojowego. W wegańskiej kuchni chętnie wykorzystywane są też suszone drożdże nieaktywne zapewniające drożdżowo-serowy aromat. Natomiast kwaskowy smak nadaje sok z cytryny, limonki lub delikatniejsze w smaku niż spirytusowy – ocet jabłkowy lub ryżowy.
Sprawdź także: Co znaczy być wegetarianinem? Porady, korzyści i zagrożenia
Wegańskie potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe – klasyka w roślinnej wersji
Wegański barszcz czerwony i zupa grzybowa
Wegańskie Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez barszczu i zupy grzybowej. Zupy będą w pełni roślinne, jeśli ugotujesz je na warzywnym bulionie i bez dodatku masła. Wyrazisty smak wigilijnego barszczu uzyskasz, korzystając z dobrej jakości zakwasu z buraków, wzbogaconego czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Smak zupy uzupełni aromatyczny majeranek.
Suszone grzyby to z kolei obowiązkowy składnik niezbędny do wykonania zupy grzybowej. Wzbogacą ją: słodka marchewka, korzeń pietruszki, podsmażona na oliwie cebula oraz świeżo mielony pieprz. Zabielenie obu zup można pominąć, ale jeśli chcesz, możesz wykorzystać do tego roślinną śmietankę owsianą, sojową lub kokosową. Jeśli zupę grzybową podajesz z makaronem, zwróć uwagę na to, aby był bez jajek. Możesz też sięgnąć po drobną kaszę jęczmienną perłową lub mazurską.
Wegańskie pierogi z kapustą i uszka z grzybami

Na pierwszy rzut oka pierogi i uszka wigilijne z kapustą i grzybami są potrawami wegańskimi, natomiast analizując ich receptury bardziej szczegółowo, możemy dopatrzyć się pewnych niepożądanych w diecie roślinnej składników, są to np. masło i żółtko obecne w cieście. Na szczęście wykonanie w pełni roślinnych uszek lub pierogów nie jest ani trudne, ani skomplikowane.
Do przygotowania farszu w wersji wegańskiej użyj oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Ciasto z powodzeniem przygotujesz z czterech podstawowych składników tj. mąki, oleju, gorącej wody oraz soli. Będzie elastyczne i gładkie, a w smaku nieznacznie inne od tradycyjnego.
Bezmięsny farsz do pierogów można przygotować w rozmaitych wersjach – z soczewicy, pieczarek czy fasoli. Osoby, które podczas świąt jadają pierogi ruskie, mogą wykonać nadzienie z naturalnego lub wędzonego tofu, gotowanych ziemniaków oraz podsmażonej na oliwie cebuli.
Wegańska „ryba” po grecku – alternatywa z tofu lub selera
Zastanawiasz się, jak powstaje wegańska ryba po grecku, czyli jedno z popularniejszych świątecznych dań rybnych? Zamiennikiem dla filetów z dorsza lub mintaja w tym przepisie są plastry ugotowanego lub upieczonego selera albo tofu owinięte paskami arkuszy nori (to wodorosty do zwijania sushi). Kawałki tofu lub selera należy następnie zanurzyć w pierzynce z duszonych warzyw korzeniowych, czyli z tartej marchewki oraz pietruszki, z zarumienioną na oliwie poszatkowaną cebulą. Ten wegański przepis cieszy się od kilku lat dużą popularnością, nie tylko wśród osób na diecie roślinnej.
Wegański karp – danie roślinne inspirowane tradycją

Jeśli planujesz wegańskie Święta Bożego Narodzenia, to z pewnością zastanawiasz się, czym można zastąpić karpia. Skoro można przygotować wegańską rybę po grecku, to i z karpiem nie będzie większego problemu. W tej roli na świątecznym stole wegan pojawiają się plastry pieczonego lub obgotowanego selera owinięte arkuszami glonów nori, które zapewniają morski smak. Dobrze sprawdzą się też kotlety sojowe, panierowane boczniaki lub plastry naturalnego tofu. Taką „nierybę” można obtoczyć w mące, obsmażyć do uzyskania chrupiącej panierki na oliwie lub upiec z dodatkiem cebuli.
Wegańskie śledzie z bakłażana, boczniaka lub selera
Na wielu świątecznych stołach co roku pojawiają się śledzie. Ich godnym roślinnym zamiennikiem są blanszowane w osolonym wrzątku boczniaki, marynowane przez dobę w zaprawie z wody, sosu sojowego, octu ryżowego lub jabłkowego oraz glonów kombu lub nori. Dodatek glonów zapewnia rybny smak i aromat. Innym zamiennikiem śledzi przygotowanych a'la matjas mogą być plastry bakłażana lub krajanka sojowa. Aby nadać im korzenny posmak, wystarczy wykorzystać mielone ziarna kolendry.
Wegański pasztet z soczewicy lub fasoli

Pierwszego i drugiego dnia Świąt Bożego Narodzenia na stole pojawiają się dania mięsne, a wśród nich pasztety. Wykonanie ich w wersji wege wcale nie jest trudne. Możesz wykorzystać ugotowane do miękkości nasiona roślin strączkowych np. czerwonej, brązowej lub zielonej soczewicy, ciecierzycy, białej fasoli lub grochu. Dodatek jajka (dla odpowiedniej konsystencji) nie jest niezbędny, gdyż użycie strączków zapewni odpowiednią strukturę. Do masy możesz również dodać ugotowane warzywa korzeniowe, ziemniaki, kaszę jaglaną oraz suszone owoce, np. śliwki, morele lub żurawinę. Z przypraw nie zapomnij o gałce muszkatołowej, pieprzu, soli oraz majeranku.
Kapusta z grochem – postna i sycąca wersja wege
Kapusta z grochem to danie wigilijne, które tradycyjnie uwzględnia wyłącznie składniki roślinne. Są to kiszona kapusta, nasiona grochu oraz przyprawy, długo gotowane razem do momentu, aż składniki staną się miękkie. Jej smak wzbogaca dodatek kminku, ziela angielskiego oraz liści laurowych.
Wegański bigos – aromatyczny i bez mięsa

Do przygotowania bigosu niezbędne są: dobrej jakości kapusta kiszona i przyprawy, m.in.: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. W tej potrawie wykorzystuje się także mięso np. podsmażoną kiełbasę. W wegańskiej wersji mięsne dodatki można zastąpić roślinnymi odpowiednikami. Wędzony i dymny smak zapewni dodatek suszonych śliwek, suszonej wędzonej papryki, a także skwarków przygotowanych z wędzonego tofu. Z kolei dodatek suszonych grzybów wzbogaci smak potrawy o dodatkowe aromaty.
Wegańska sałatka jarzynowa – tradycja bez jajek
Wegańska sałatka jarzynowa na święta? Nie ma problemu! To potrawa przyrządzona głównie z gotowanych warzyw korzeniowych, takich jak marchew, seler, pietruszka, ziemniaki i świeży por. Wiele osób dodaje do sałatki jarzynowej również pokrojone w kostkę jabłko oraz kiszonego ogórka.
Wegańska kutia – roślinna wersja świątecznego klasyka

Tradycyjna kutia – potrawa przygotowana z gotowanej pszenicy, maku i bakalii – z powodzeniem może pojawić się na wegańskich Świętach Bożego Narodzenia. Tradycyjna receptura wymaga jedynie dwóch modyfikacji: zastąpienia miodu syropem klonowym, z agawy lub daktylowym, a mleka lub śmietanki roślinnymi odpowiednikami. Wyjątkowy smak tej potrawy gwarantują rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, aromat rumowy i amaretto. Przygotowując ten słodki deser od podstaw, warto zastąpić cukier rafinowany erytrytolem, aby zmniejszyć kaloryczność.
Składniki wystarczy pokroić w mniejszą lub większą kostkę i wymieszać z wegańskim majonezem, który można kupić w większości sklepów lub przygotować samodzielnie w domu. W wegańskiej sałatce jarzynowej należy tylko pominąć jajko. Aby wzbogacić potrawę o jajeczny smak, można doprawić ją kilkoma szczyptami czarnej soli kala namak, a dla ostrości dodać pieprzu.
Wegańskie ciasta świąteczne – słodkie zakończenie kolacji
Wegański sernik – bez sera, ale z efektem wow
Zastanawiasz się, jakie wegańskie ciasta świąteczne warto przygotować? Polecamy wyśmienity wegański sernik, który można przygotować na kilka ciekawych sposobów. W formie spodu do ciasta sprawdzą się wegańskie herbatniki, płatki owsiane lub orzechy, zblendowane z olejem kokosowym, namoczonymi w wodzie daktylami lub masłem orzechowym. Główną „serową masę” przygotujesz z:
- naturalnego tofu zblendowanego z napojem roślinnym doprawionego sokiem cytrynowym i wanilią – to tzw. tofurnik;
- namoczonych w wodzie nerkowców, zblendowanych z jogurtem sojowym;
- ugotowanej do miękkości kaszy jaglanej zblendowanej z mleczkiem kokosowym i wiórkami kokosowymi – to tzw. jagielnik.
Aby nadać smaku słodkiego zamiast cukru rafinowanego, warto dodać erytrytol lub ksylitol, które są mniej kaloryczne. Do ozdoby sprawdzą się świeże owoce, topiona wegańska czekolada (tj. bez dodatku mleka w proszku, śmietanki, serwatki, laktozy i lecytyny z jaj) wymieszana ze śmietanką roślinną, a także ulubione bakalie.
Wegański makowiec – klasyk w zdrowszej odsłonie

Tradycyjne przepisy na zawijany makowiec uwzględniają ciasto drożdżowe i słodką makową masę. Ciasto drożdżowe zawiera jednak kilka składników niedopuszczalnych w diecie wegańskiej. Mleko krowie wystarczy wymienić na sojowe lub migdałowe, masło na olej kokosowy, natomiast jaja na mielone tofu. Dzięki temu wegańskie ciasto na święta będzie wilgotne i miękkie. Puszystość zapewni odpowiedni czas wyrastania drożdży, które pracując, wytwarzają dwutlenek węgla, spulchniający ciasto. Masę makową najlepiej przygotować samodzielnie, ponieważ gotowe produkty często zawierają miód, niedozwolony na diecie wegańskiej.
Wegański keks – pełen bakalii i świątecznego aromatu
Wegańskie ciasto na Boże Narodzenie to również keks, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Na szczęście wegański keks przygotujesz bardzo łatwo – wystarczy tylko kilka drobnych zmian w tradycyjnej recepturze. Krowie mleko zastąp roślinnym odpowiednikiem, masło olejem kokosowym lub innym roślinnym o neutralnym smaku np. rzepakowym, a jaja rozgniecionymi bananami. W takim wariancie ciasto nie wymaga dodatku dużych ilości cukru, bo owoce zapewniają słodycz. Możesz natomiast dodać do masy skórkę pomarańczową, kandyzowane cząstki ananasa, suszone morele i migdały.
Pierniczki wegańskie – kruche, korzenne, idealne

Przepisów na świąteczne pierniczki jest wiele, ale tradycyjne receptury uwzględniają oprócz mąki, cukru i korzennej przyprawy również masło, jaja, miód, a nawet śmietanę. To składniki, których pierniczki wegańskie nie mogą zawierać. Najprostszy przepis na roślinne ciasto na pierniki uwzględnia:
- mąkę,
- cukier,
- kakao,
- syrop z agawy,
- zimną wodę,
- sodę oczyszczoną,
- olej rzepakowy lub kokosowy,
- aromatyczną przyprawę korzenną.
Sam proces przygotowania jest błyskawiczny: wystarczy wymieszać w misce wszystkie suche składniki, a następnie dodać mokre i energicznie zagnieść całość na gładką, elastyczną masę. Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm i wykrawaj ulubione świąteczne kształty. Pierniczki piecz w temperaturze 180°C przez około 8–10 minut. Pamiętaj, aby nie trzymać ich w piekarniku zbyt długo – po wyjęciu mogą wydawać się miękkie, ale nabiorą idealnej kruchości, gdy ostygną.
Mamy nadzieję, że nasze przepisy pomogą Ci zorganizować idealne wegańskie Święta Bożego Narodzenia. Jeśli na co dzień stosujesz dietę wegańską i chcesz się zainspirować pomysłami nie tylko na dania świąteczne, wypróbuj catering dietetyczny w opcji roślinnej. Dzięki temu oszczędzisz mnóstwo czasu i poznasz ciekawe pomysły na pyszne posiłki z wykorzystaniem roślinnych składników. Zadbasz też o swoje zdrowie, bo w ramach wykupionego planu w cateringu Wygodna Dieta zapewniamy bezpłatne konsultacje z doświadczonym dietetykiem i profesjonalne wsparcie w doborze jadłospisu pudełkowego i spersonalizowaniu go do osobistych wymagań.