Dieta 1300 kcal – założenia, przepisy, skuteczność

Dieta 1300 kcal jest rodzajem niskokalorycznej diety odchudzającej. To mniej restrykcyjna opcja w porównaniu do równie popularnych diet 1000 kcal i 1200 kcal, lecz nadal nie będzie odpowiednim rozwiązaniem dla każdego. Odpowiednio dobrana, dobrze zbilansowana dieta 1300 kcal pełna wartościowych i sycących produktów pozwala zrzucić nadmierne kilogramy, a przy tym uniknąć „ssania” w żołądku. Podpowiadamy, jak skomponować dietę 1300 kcal, co jeść i jakich efektów można się spodziewać.

Spis treści:

  1. Dieta 1300 kcal – na czym polega?
  2. Najważniejsze zasady diety 1300 kcal
  3. Produkty wskazane na diecie 1300 kcal
  4. Czego unikać na diecie 1300 kcal?
  5. Skuteczność diety 1300 kcal
  6. U kogo sprawdzi się dieta 1300 kcal?
  7. Czy dieta 1300 kcal jest bezpieczna?
  8. Dieta 1300 kcal – przepisy i przykładowy jadłospis
    8.1 Dzień 1 jadłospisu diety 1300 kcal
    8.2 Dzień 2 jadłospisu diety 1300 kcal
    8.3 Dzień 3 jadłospisu diety 1300 kcal

Dieta 1300 kcal – na czym polega?

Dieta 1300 kcal jest dietą odchudzającą. Może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale ze względu na stosunkowo niską ilość dozwolonych kalorii jest zaliczana do bardziej restrykcyjnych diet redukcyjnych. Powinna być rozważnie planowana i stosowana przez krótki czas. Wyjątkowo ważne jest jej odpowiednie zbilansowanie. Niewłaściwe proporcje składników odżywczych mogą prowadzić do odczuwania głodu i osłabienia.

Osoby zainteresowane niskokalorycznym planem odżywiania może ciekawić dieta pudełkowa, która ułatwia wprowadzenie racjonalnej diety redukcyjnej. Dzięki niemu nie trzeba się zastanawiać, co jeść, aby schudnąć i co przygotować do pracy lub na kolację. Dodatkowo dobrze zbilansowane posiłki zapewnią odpowiedni poziom sytości i podaż niezbędnych składników. To znakomite rozwiązanie dla tych, którym brakuje czasu na samodzielne gotowanie i dla zapracowanych.

W ofercie cateringu dietetycznego Wygodna Dieta można wybrać dietę 1200 kcal. Jej jadłospis jest przygotowany przez dietetyka. Gotowe posiłki dostarczane pod drzwi w formie wygodnych pudełek to zdecydowanie opcja warta rozważenia. Wariant ten pozostawia do dyspozycji ok. 100 kcal, czyli tyle, ile dostarczą Ci dwie kawy ze 100 ml mleka 2% tł. każda lub porcja ulubionych owoców (np. 100 g banana, 200 g jabłka czy nawet 300 g truskawek).

Truskawki jako przykład niskokalorycznego owocu polecanego w diecie 1300 kcal.

Skutecznym sposobem na utratę zbędnych kilogramów może być też jadłospis o wartości 1300 kcal na diecie ketogenicznej. Trzeba zmodyfikować jadłospis i obniżyć ilość spożywanych węglowodanów na rzecz tłustych mięs i nabiału. Najlepiej więc, by menu zostało opracowane pod okiem specjalisty. Dieta 1300 kcal jest warta rozważenia, jeśli masz do zrzucenia tylko kilka kilogramów i chcesz się zmotywować do pracy nad sylwetką. Pamiętaj jednak, by nie stosować jej przez długi czas.

Najważniejsze zasady diety 1300 kcal

W diecie 1300 kcal kalorie powinny być równomiernie rozłożone na 4-5 posiłków. Nie należy dopuszczać do sytuacji, kiedy na śniadanie zjadamy połowę dziennej dawki kalorii i przez resztę dnia pozostaje miejsce tylko na małe przekąski.

Bardzo ważne jest także zbilansowanie składników odżywczych. Należy pamiętać o dostarczaniu kalorii pochodzących zarówno z węglowodanów, jak i białek oraz tłuszczów – nie poleca się rezygnowania z żadnej z tych grup w celu obniżenia kaloryczności diety. Co za tym idzie, wyjątkowo niezalecane są restrykcyjne diety eliminacyjne np. białkowa, które zakładają wykluczenie wielu odżywczych składników i mogą być niedoborowe. Najlepiej, by każdy produkt dostarczał wartościowe witaminy i składniki mineralne.

Polecane są pełnowartościowe nieprzetworzone produkty takie jak:

  •  warzywa,
  •  owoce,
  •  produkty pełnoziarniste,
  •  nasiona strączkowe,
  •  chudy nabiał,
  •  chude mięso,
  •  ryby,
  •  jaja,
  •  oleje roślinne,
  •  orzechy.

Sprawdź także: Dieta Dukana – na czym polega? Czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Ponadto w przypadku diety 1300 kalorii należy uważać też na wielkość porcji. Część zdrowych produktów jest też bardzo kalorycznych np. orzechy, oliwa z oliwek itp. Dlatego kontrolowanie porcji jest kluczowe. Warto zaprzyjaźnić się z kuchenną wagą, jeść uważnie i w trakcie spożywania posiłków nie korzystać z „rozpraszaczy” np. telefonu. W komponowaniu porcji pomocne mogą być aplikacje do liczenia kalorii i planowania dań, w których łatwo można sprawdzić wartości odżywcze poszczególnych produktów i gotowych posiłków.

Sprawdź także: Aplikacje pomocne w odchudzaniu

Dodatkowo nie powinno się też dopuszczać do długich przerw pomiędzy posiłkami. Jedzenie co 2-3 godziny zapewni stałe uczucie sytości i pomoże w utrzymaniu diety. Nie można też zapominać o odpowiednim nawodnieniu, gdyż głód często jest mylony z pragnieniem. Na diecie 1300 kcal najlepiej jest wybierać wodę, herbatki ziołowe, herbatę bez cukru albo kawę.

Sekretem diety 1300 kalorii jest odpowiednia zawartość błonnika pokarmowego (minimum 25 g dziennie). Jest on obecny między innymi w produktach z pełnego ziarna, warzywach, owocach, orzechach i strączkach. To właśnie dzięki niemu przez dłuższy czas utrzymuje się uczucie najedzenia.

Sałatka jako przykład posiłku w diecie 1300 kcal.

Produkty wskazane na diecie 1300 kcal

Dieta na 1300 kcal powinna obfitować w produkty, które są bogate w składniki odżywcze. Ponieważ ilość kalorii, jaką można spożywać, jest niska, każda z nich musi dostarczać niezbędne składniki. Warto skupić się na wartościowych, świeżych produktach, które mają dużą zawartość witamin, składników mineralnych, węglowodanów złożonych, białka i zdrowych tłuszczów. Należą do nich:

  •  chude mięso – na diecie 1300 kalorii warto spożywać mięso, które dzięki dużej zawartości białka zapewni uczucie sytości, ale także pomoże utrzymać tkankę mięśniową. Najlepiej sięgać po mięso z  kurczaka, indyka, chude kawałki wołowiny oraz ryby np. łososia i dorsza;    
  •  roślinne źródła białka – mogą stanowić zamiennik mięsa albo urozmaicenie diety. Warto włączyć do jadłospisu tofu, tempeh i nasiona roślin str ączkowych, takie jak fasola, groch, soczewica i ciecierzyca – pełne składników odżywczych strączkowe i białka;
  •  chudy nabiał – jest źródłem białka, a także wapnia, magnezu i witaminy B2. Warto sięgać po niskotłuszczowe: mleko, jogurt, twaróg, kefir itp.;
  •  warzywa nieskrobiowe – są bogate w potrzebny błonnik, witaminy i składniki mineralne. Należą do nich np.: szpinak, rukola, kalafior, brokuł, papryka, ogórki, cukinia, pomidory;
  •  produkty pełnoziarniste – zawierają węglowodany złożone, niezbędny błonnik, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Warto spożywać: pieczywo razowe, płatki owsiane, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, komosę ryżową, kaszę gryczaną, pęczak itp.;
  •  owoce – najlepiej wybierać te, które mają mniejszą zawartość cukrów np. truskawki, jagody, jabłka, porzeczki, grejpfruty, wiśnie;
  •  produkty zawierające zdrowe tłuszcze – chociaż są zdrowe, są też bardzo kaloryczne, dlatego warto spożywać je z umiarem. W jadłospisie można uwzględnić: awokado, siemię lniane, nasiona chia, oliwę z oliwek, orzechy.

Czego unikać na diecie 1300 kcal?

W przypadku niskokalorycznego planu odżywiania, jakim jest dieta 1300 kcal, trzeba zwracać szczególną uwagę praktycznie na każdy spożywany produkt. Nie warto spożywać tych, które nie sycą i wzmagają apetyt. Dlatego właśnie powinno się unikać kilku grup produktów:

Szklanka słodkiego napoju (250 ml) może dostarczać ok. 100 kcal, co w diecie 1300 kcal jest dużą wartością.

  •  słodkie gazowane i niegazowane napoje oraz energetyki – często nie zdajemy sobie sprawy, ile jest w nich kalorii, przez co często mogą rujnować postępy;
  •  smażone potrawy – w obliczeniach kalorycznych łatwo pominąć olej potrzebny do smażenia, a 3–4 łyżki mogą dodać potrawie nawet 200-300 kalorii. Zaleca się wybieranie zdrowszych form przygotowywania posiłków np. gotowanie czy pieczenie;
  •  produkty z białej mąki – chleb, bułki, ciastka, słodkie płatki zbożowe – wszystkie te produkty są kaloryczne, ubogie w składniki odżywcze,a a do tego nie sycą na długo. Lepiej zatem wybierać produkty pełnoziarniste, zawierające sycący błonnik;
  •  słone przekąski i fast foody – przetworzona żywność to tzw. bomba kaloryczna, gdyż zapewniają wiele kalorii, niezdrowe tłuszcze oraz cukiern,a ponadto nie dostarczają substancji odżywczych. Dlatego nie ma na nią miejsca w diecie 1300 kcal;
  •  tłusty nabiał – na diecie niskokalorycznej polecany jest nabiał o niskiej zawartości tłuszczów. Dobre tłuszcze warto czerpać z innych źródeł np. olejów roślinnych, orzechów czy awokado;
  •  słodycze – to kolejna bomba kaloryczna, na którą nie ma miejsca w diecie niskokalorycznej;
  •  alkohol – nie dostarcza żadnych składników odżywczych, a dodatkowo wzmaga apetyt. To puste kalorie, więc podczas stosowania diety niskokalorycznej należy z niego zrezygnować.

Skuteczność diety 1300 kcal

Jeżeli zastanawiasz się, czy dieta 1300 kalorii jest skuteczna, to niestety nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi. Jest to zależne od wielu czynników, w tym dyscypliny, wyjściowego zapotrzebowania kalorycznego i wprowadzonego deficytu. Na pewno w odchudzaniu trzeba uwzględnić również problemy zdrowotne. Osobom z cukrzycą, borykającym się z problemami z tarczycą, hormonami czy jelitami nie zaleca się stosowania diety 1300 kcal. 

Bardzo ważne jest dokładne przestrzeganie zasad diety i nieoszukiwanie samego siebie. Szklanka słodkiego napoju do obiadu, trochę ketchupu do kolacji, cukierek zjedzony na „zmianę smaku” – wszystkie takie grzeszki mogą spowodować, że dzienna dawka kalorii wzrośnie o kilkaset. Tym samym niemożliwe będzie zauważenie efektów diety.

Jeżeli jednak trzymamy się zaleceń diety i nie cierpimy na choroby spowalniające metabolizm, powinniśmy szybko zauważyć efekty diety 1300 kcal. Jadłospis tygodniowy powinien dać już pierwsze rezultaty, a jeśli celem jest zrzucenie zaledwie kilku kilogramów, można go osiągnąć w stosunkowo niedługim czasie. Podczas stosowania diety 1300 kcal po miesiącu efektem może być utrata nawet od 2 do 4 kilogramów. Oczywiście wartość ta będzie wahać się w zależności od wagi startowej, płci, aktywności fizycznej czy stanu zdrowia, jednak po wprowadzeniu prostego jadłospisu diety 1300 kcal każdy powinien zauważyć zmiany.

Zbilansowane posiłki diety 1300 kcal pozwalają zwiększyć sytość.

U kogo sprawdzi się dieta 1300 kcal?

Jadłospis redukcyjny 1300 kcal sprawdzi się dla osób, które chcą zacząć się zdrowo odżywiać i potrzebują motywującego startu. Dieta odchudzająca 1300 kalorii pozwoli na przyzwyczajenie żołądka do mniejszych porcji, co na pewno będzie przydatne w kolejnych etapach zrzucania wagi. Pomaga też nauczyć się, jak dostarczać organizmowi niezbędne składniki odżywcze, nawet przy niskiej ilości kalorii.

Dieta 1300 kcal może sprawdzić się w przypadku drobnych osób, które mają stosunkowo niewielką nadwagę i nie są aktywne fizycznie. W przypadku oób z otyłością taka ilość kalorii będzie z pewnością za mała, co będzie prowadzić do osłabienia i zniechęcenia. Warto do tej propozycji żywieniowej podejść realistycznie i nie decydować się na nią pochopnie. W podjęciu decyzji może pomóc konsultacja z dietetykiem, który doradzi, czy będzie to odpowiedni wariant dla danej osoby. Dietetycy Wygodnadieta.pl są dostępni codziennie pod numerem telefonu: 22 730 00 69, a konsultacje są bezpłatne zarówno przed wykupieniem diety, jak i w trakcie trwania zamówienia.

Trzeba pamiętać, że nie ma magicznych sposobów na to, jak schudnąć z brzucha i w kilka dni pozbyć się oponki. Stosując jadłospis diety 1300 kcal przez 2 tygodnie, można sprawdzić, jak reaguje organizm i zmotywować się  do odchudzania, ale nie zaleca się wdrażania restrykcyjnych diet na kilka miesięcy. 1300 kalorii dziennie dla mężczyzn aktywnych fizycznie będzie zbyt małą kalorycznością, ale u niskich kobiet nieuprawiających sportu o siedzącym trybie życia może pomóc w niedużej redukcji wagi.

Czy dieta 1300 kcal jest bezpieczna?

Dieta 1300 kcal powinna być stosowana pod kontrolą dietetyka i przez krótki czas. Oczywiście przy stosowaniu tej diety należy wziąć pod uwagę wiele czynników: m.in. masę ciała, płeć, wiek, styl życia, aktywność fizyczną. Restrykcyjnych ograniczeń bez wątpienia nie powinni wprowadzać m.in.:

Dieta 1300 kcal nie jest odpowiednia dla kobiet w ciąży ze względu na niską wartość energetyczną.

  •  sportowcy,
  •  osoby pracujące fizycznie, które potrzebują znacznie więcej kalorii w ciągu dnia,
  •  kobiety w ciąży i okresie laktacji,
  •  osoby z zaburzeniami odżywiania. 

Dieta 1300 kcal – przepisy i przykładowy jadłospis

Chociaż ilość kalorii, którą można spożywać na diecie 1300 kalorii, nie jest zbyt wielka, to wcale nie musi to być ograniczeniem, jeśli chodzi o przepisy. Lista dozwolonych produktów jest bardzo szeroka, więc w kwestii komponowania dań jest duże pole do popisu. Oto nasze ulubione posiłki z jadłospisu diety redukcyjnej 1300 kcal.

Dzień 1 jadłospisu diety 1300 kcal

Śniadanie: Owsianka z owocami na skyrze
Składniki:

  •  50 g płatków owsianych
  •  100 g jagód lub truskawek
  •  150 g jogurtu skyr 
  •  5 g nasion chia
  •  5 g oleju lnianego (tłoczonego na zimno)

Sposób wykonania: Płatki owsiane ugotuj na wodzie. Owoce umyj. Dodaj owoce, jogurt oraz olej do owsianki i całość wymieszaj z nasionami chia.

Owsianka z dodatkami jako przykładowy posiłek diety 1300 kcal.

Obiad: Sałatka z grillowanym kurczakiem
Składniki:

  •  200 g piersi z kurczaka
  •  20 g rukoli
  •  80 g pomidora
  •  100 g ogórka
  •  1 mała bułka pełnoziarnista (60 g)
  •  sos winegret: 1 łyżeczka soku z cytryny + 3 łyżeczki oliwy z oliwek + sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania: Kurczaka zgrilluj na patelni. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Przygotuj sos winegret. Wymieszaj rukolę z warzywami i sosem. Dodaj kawałki zgrillowanego kurczaka. Podawaj z pełnoziarnistą bułką. 

Podwieczorek: Słupki marchewki z hummusem (2 łyżki)

Kolacja: Pieczony łosoś z brokułami i komosą ryżową
Składniki:

  •  100 g łososia
  •  80 g brokułów
  •  1 łyżeczka soku z cytryny
  •  1 łyżeczka posiekanego koperku
  •  40 g komosy ryżowej
  •  szczypta soli
  •  szczypta pieprzu

Sposób wykonania: Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia natrzyj sokiem z cytryny, pieprzem solą i koperkiem. Zawiń w folię i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 25–30 min. Ugotuj brokuły. Upieczonego łososia podawaj z ugotowaną komosą ryżową i brokułami.

Dzień 2 jadłospisu diety 1300 kcal

Śniadanie: Jajecznica ze szpinakiem i pomidorkami
Składniki:

  •  2 jajka
  •  50 g pomidorków koktajlowych
  •  20 g liści szpinaku
  •  szczypta soli i pieprzu
  •  1 kromka pełnoziarnistego chleba żytniego (35 g)

Sposób wykonania: Jajka rozbełtaj na rozgrzanej patelni. Dodaj liście szpinaku i pomidorki. Wymieszaj i odczekaj, aż jajecznica zyska ulubioną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kromką pełnoziarnistego chleba.

Jajecznica jako przykładowy posiłek diety 1300 kcal.

Obiad: Wrap z indykiem i awokado
Składniki:

  •  1 pełnoziarnista tortilla (60 g)
  •  100 g indyka
  •  100 g awokado
  •  1 mała pomarańcza (200 g)
  •  20 g szpinaku
  •  1 łyżka musztardy
  •  1 łyżeczka przyprawy do indyka

Sposób wykonania: Indyka pokrój w paski, posyp przyprawą i ugrilluj na patelni. Awokado pokrój w plasterki. Pomarańczę obierz i wyfiletuj. Posmaruj tortillę musztardą i ułóż na niej grillowanego indyka, awokado, szpinak i pomarańczę. Zawiń placek w rulon.

Podwieczorek: 6-8 migdałów (20 g)

Kolacja: Grillowane tofu z ryżem i warzywami
Składniki:

  •  100 g tofu
  •  30 g ryżu brązowego
  •  50 g czerwonej papryki
  •  50 g  żółtej papryki
  •  80 g bakłażana
  •  80 g cukinii
  •  50 g cebuli
  •  szczypta mielonego czosnku
  •  szczypta soli
  •  szczypta pieprzu
  •  5 g oleju

Sposób wykonania: Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie podsmaż tofu na oleju (przez kilka minut). Warzywa umyj i pokrój w paski. Podsmaż je wraz z tofu na rozgrzanej patelni do moemntu, aż zmiękną. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Przełóż wszystko na talerz.

Dzień 3 jadłospisu diety 1300 kcal

Śniadanie: Jogurt z owocami
Składniki:

  •  150 g jogurtu naturalnego
  •  70 g świeżych jagód 
  •  pół małego banana (40 g)
  •  10 g ulubionego muesli (bez dodatku cukru)

Sposób wykonania: Banana obierz i pokrój w kostkę. Umyj jagody. Wymieszaj jogurt z owocami i posyp muesli.

Obiad: Sałatka z komosy ryżowej z ciecierzycą i warzywami
Składniki:

  •  40 g komosy ryżowej
  •  50 g ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki)
  •  40 g pomidorków koktajlowych
  •  70 g ogórka
  •  50 g czerwonej cebuli
  •  10 g jasnej pasty tahini
  •  1 łyżeczka soku z cytryny
  •  szczypta mielonego czosnku
  •  szczypta soli i pieprzu
  •  1 mały chlebek pita (70 g)

Sposób wykonania: Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Przygotuj dressing z tahini z sokiem z cytryny, czosnkiem solą i pieprzem. Wymieszaj warzywa z ugotowaną ciecierzycą i komosą i polej dressingiem. Podawaj z chlebkiem pita.

Przekąska: 1 szklanka plasterków ogórka z 4 łyżkami sosu tzatziki na bazie jogurtu naturalnego

Ogórki jako niskokaloryczne warzywo polecane w diecie 1300 kcal.

Kolacja: Szaszłyki z krewetek z warzywami
Składniki:

  •  100 g krewetek 
  •  100 g czerwonej papryki
  •  50 g cebuli
  •  150 g pieczonego batata
  •  szczypta soli
  •  szczypta papryki słodkiej

Sposób wykonania: Krewetki natrzyj solą i papryką. Paprykę umyj i pokrój w kostkę, a cebulę obierz i pokrój w plasterki. Na patyczki do szaszłyków nadziej naprzemiennie krewetki i warzywa. Zgrilluj z obu stron na ruszcie. Podawaj z pieczonym batatem.

 

Wysportowana kobieta w kuchni trzyma hantel i jabłko
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
20.04.2024

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?

Diety dla sportowców korzystnie wpływają na proces adaptacji do wysiłku i gwarantują skuteczną realizację planów sportowych. Odpowiednie składniki wspierają wydolność, zapewniają energię i podnoszą efektywność treningów. Co jedzą sportowcy i jak powinno wyglądać jedzenie dla sportowców? Wyjaśniamy, jakie diety zaleca się sportowcom i jaki jadłospis diety sportowca warto stosować.

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?
Osoba pokazuje bliznę po wycięciu wyrostka
Przepisy, Porady dietetyka
18.04.2024

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego należy do najczęstszej przyczyny zapalenia otrzewnej w każdej grupie wiekowej, a operacja wyrostka robaczkowego stanowi metodę leczenia. Odpowiednie żywienie po usunięciu wyrostka jest ważnym elementem wspierającym organizm w procesie rekonwalescencji. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co można jeść po wycięciu wyrostka, czego nie wolno robić po operacji wyrostka i jaką dietę warto stosować.

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?
Zdrowa żywność w kształcie serca
Porady dietetyka
17.04.2024

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Czy masz świadomość, że w Polsce główną przyczyną zgonów są choroby sercowo-naczyniowe? Każdego roku w szpitalach pojawia się 70 tysięcy pacjentów, u których diagnozuje się zawał serca. Dieta antycholesterolowa nie jest jedynie trendem – to przemyślana zmiana w sposobie odżywiania mająca realny wpływ na zdrowie układu krążenia. Poznaj najważniejsze zasady diety na wysoki cholesterol.

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję