Dieta bezglutenowa zdobywa coraz większą popularność, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię czy nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Wiele osób zastanawia się, czy istnieje związek między dietą bezglutenową a cukrzycą typu 2. Sprawdzamy, czy w diecie cukrzyka warto nie uwzględniać glutenu i wyjaśniamy, jak skomponować jadłospis, by korzystnie wpływał na poziom cukru we krwi.
Spis treści
- Czy dieta bezglutenowa może pomóc w regulowaniu poziomu glukozy?
- Cukrzyca a dieta bezglutenowa
- Jakie korzyści może przynieść dieta bezglutenowa dla osób z cukrzycą?
- Potencjalne wyzwania związane z wprowadzeniem diety bezglutenowej u diabetyków
- Dieta bezglutenowa a ryzyko hipoglikemii – co warto wiedzieć?
- Czy dieta bezglutenowa może wpłynąć na wahania poziomu cukru we krwi?
Czy dieta bezglutenowa może pomóc w regulowaniu poziomu glukozy?
Warto na początek zastanowić się, czy dieta bezglutenowa jest dla każdego? Gluten, czyli białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie, musi być bezwzględnie wyeliminowany z diety osób z celiakią. W tej autoimmunologicznej chorobie spożycie glutenu prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, a dieta bezglutenowa stanowi jedyną metodę leczenia. Jednak u osób zdrowych usuwanie glutenu jest niewskazane, ponieważ może stwarzać ryzyko niedoborów m.in. błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B, wapnia, magnezu i żelaza. Warto pamiętać, że dieta eliminacyjna wymaga starannego planowania, aby była zbilansowana i pełnowartościowa. Przed zastosowaniem jakiegokolwiek menu eliminacyjnego, w tym diety bez glutenu i nabiału, należy skonsultować się z dietetykiem i lekarzem. Specjalista ds. żywienia podpowie, jakie składniki bez obaw można uwzględnić w jadłospisie i rozwieje wszelkie wątpliwości, np. dotyczące tego, jaki chleb powinien jeść cukrzyk czy jakie zupy dla cukrzyków są polecane.
Sprawdź także: Co może jeść diabetyk?
Cukrzyca a dieta bezglutenowa
Dieta dla cukrzyka powinna mieć niski indeks i ładunek glikemiczny. Może bazować na założeniach modelu śródziemnomorskiego czy diety DASH. Należy ją dostosować do indywidualnych potrzeb chorego, uwzględniając zarówno poziom aktywności fizycznej, jak i rodzaj stosowanej terapii. Należy kontrolować poziom glukozy we krwi, zatem posiłki powinny być bogate w błonnik i pełnoziarniste produkty zbożowe oraz zawierać odpowiednią ilość białka i zdrowe tłuszcze.

Bezglutenowa dieta dla diabetyków nie jest wskazana, o ile nie zdiagnozowano celiakii. Gluten dla cukrzyka nie jest szkodliwy, a wiele produktów bezglutenowych dostępnych na rynku zawiera większą ilość cukrów i tłuszczów niż ich tradycyjne odpowiedniki, więc tego rodzaju menu może wręcz negatywnie wpłynąć na poziom glikemii (glukozę i insulinę).
Jakie korzyści może przynieść dieta bezglutenowa dla osób z cukrzycą?
Dieta bezglutenowa może przyniesie korzyści osobom z cukrzycą, tylko wtedy gdy chorują oni na celiakię, mają alergię na gluten lub zmagają się z niecelakalną nadwrażliwością na gluten. W takich przypadkach stosowanie jej pozwala na poprawę wchłaniania składników odżywczych. Warto jednak pamiętać, iż trudniej jest zbilansować dietę bezglutenową zgodnie z zasadami diety z niskim indeksem glikemicznym. W tym celu najlepiej skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka, który przygotuje przykładowy jadłospis i spersonalizuje zalecenia żywieniowe.

Sprawdź także: Jak powinna wyglądać dieta dla kobiet z cukrzycą w ciąży?
Potencjalne wyzwania związane z wprowadzeniem diety bezglutenowej u diabetyków
Trzeba pamiętać, że diety eliminacyjne mogą stwarzać ryzyko niedoborów składników odżywczych. Produkty zawierające gluten, takie jak pełnoziarniste pieczywo i makarony, są ważnym źródłem: błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu, a ich eliminacja może prowadzić do niedoborów żywieniowych, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie diabetyka i kontrolę poziomu cukru we krwi.

Produkty bezglutenowe, które są wartościowe i mogą znaleźć się w diecie cukrzyka, to np.: komosa ryżowa, kasza gryczana, płatki owsiane bezglutenowe, kasza jaglana, mąka z ciecierzycy czy amarantus.
Dieta bezglutenowa a ryzyko hipoglikemii – co warto wiedzieć?
Niektóre produkty bezglutenowe, szczególnie te wysokoprzetworzone, mają wysoki indeks glikemiczny (wyższy niż ich tradycyjne odpowiedniki), co może prowadzić do dużych wahań poziomu cukru we krwi. Z tego powodu diabetycy, którzy przechodzą na dietę bezglutenową, powinni dokładnie monitorować stężenie glukozy, aby temu zapobiec.

Zauważono również, że dieta bezglutenowa często wiąże się ze spożyciem mniejszej ilości błonnika pokarmowego, co może dodatkowo zaburzać glikemię. Dlatego, aby zminimalizować ryzyko hipoglikemii, istotne jest, aby włączyć do diety bezglutenowej produkty o niskim indeksie glikemicznym i bogate w błonnik pokarmowy, takie jak: warzywa, owoce, komosa ryżowa, czy gryka.
Czy dieta bezglutenowa może wpłynąć na wahania poziomu cukru we krwi?
Tak, dieta bezglutenowa – jeśli nie jest prawidłowo zbilansowana dla osoby z cukrzycą – może wpływać na wahania poziomu cukru we krwi. Ważne jest zatem, aby dbać o jakość spożywanych posiłków i bilansować je zgodnie z zasadami diety dla cukrzyków.

Jeśli chorujesz na cukrzycę i celiakię i potrzebujesz gotowego jadłospisu dla diety niskoglutenowej i cukrzycowej na tydzień lub dłużej, wypróbuj catering dietetyczny. Przygotowana przez doświadczonego dietetyka dieta korzystnie wpłynie na stan Twojego zdrowia i przyczyni się do poprawy samopoczucia.