Dieta jajeczna – jadłospis, zasady i efekty

dieta jajeczna

Dieta jajeczna kusi spektakularnymi efektami. W internecie można spotkać się z zapewnianiem ubytku nawet pięciu kilogramów po zaledwie tygodniu! Brzmi zachęcająco? Z pewnością! Dlatego przedstawiamy zasady diety jajecznej, jadłospis na trzy dni i wyjaśniamy, dlaczego nie warto stosować tej metody na odchudzanie!

Spis treści:

  1. Jak wygląda dieta jajeczna? Zasady i produkty zalecane
  2. Czego nie jeść na diecie jajecznej?
  3. Dieta jajeczna – jadłospis na trzy dni
    • Dzień I – ok. 606 kcal
    • Dzień II – ok. 630 kcal
    • Dzień III – ok. 613 kcal
  4. Dieta jajeczna – efekty po tygodniu
  5. Ile można schudnąć na diecie jajecznej?
  6. Czy dieta jajeczna jest zdrowa?
  7. Przeciwwskazania do diety jajecznej
  8. Czy jajka są zdrowe?

Jak wygląda dieta jajeczna? Zasady i produkty zalecane

Dieta jajeczna, znana również jako dieta jajkowa, to kolejna radykalna metoda na zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów w krótkim czasie. Została stworzona przez amerykańskich naukowców z kliniki Mayo.

Jej jadłospis bazuje na spożywaniu 3 niewielkich, monotonnych i niezbilansowanych posiłków w ciągu dnia. Każdy z nich składa się z dwóch ugotowanych na twardo jaj podanych w towarzystwie porcji warzyw lub owoców. W ograniczonych ilościach dozwolone są oleje roślinne, masło lub majonez. Co 3 dni jajka można zastąpić małą ilością chudego mięsa lub ryb. Aby poprawić smak potraw, polecane są zioła i przyprawy bez soli np. bazylia, rozmaryn, tymianek, pieprz itp.

Przykładowy posiłek na diecie jajecznej.

Jak w przypadku każdej diety ważne jest dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu. Dlatego oprócz trzech wspomnianych posiłków w ciągu dnia, na diecie jajecznej zaleca się picie wody lub ciepłych napojów bez dodatku cukru, śmietanki czy mleka

Stosowanie diety jajecznej jest ściśle określone czasowo. Można wprowadzić ją na 7-14 dni.

Czego nie jeść na diecie jajecznej?

Dieta jajeczna wyklucza z jadłospisu większość żywności. Stosując się do jej zasad, nie należy jeść żadnych produktów zbożowych, czyli kasz, makaronów, pieczywa, płatków i ryżu. Eliminacji podlegają ponadto mleko i jego przetwory, orzechy, pestki i nasiona roślin strączkowych. Przeciwwskazane są warzywa skrobiowe (np. marchew, ziemniaki, buraki).

Warto podkreślić, że jadłospis diety jajecznej nie dopuszcza też pokarmów, które z punktu widzenia zdrowia, nie są mile widziane również w diecie skomponowanej w oparciu o zasady zdrowego odżywiania. Mowa o:
• dużej ilości cukru i soli, 
• żywności wysokoprzetworzonej, 
• słodyczach, 
• słodkich i słonych przekąskach,
• daniach typu fastfood,
• alkoholu. 

Dieta jajeczna – jadłospis na trzy dni

Dzień I – ok. 606 kcal

 śniadanie: 2 jaja na ugotowane na twardo (100 g), pół grejpfruta (200 g)
• obiad: 2 jaja ugotowane na twardo (100 g), duży pomidor (250 g)
• kolacja: 2 jaja ugotowane na twardo, szklanka siekanej sałaty rzymskiej (100 g) z odrobiną oliwy z oliwek (3 g)

Przykład posiłku zgodnego z zasadami diety jajecznej.

Dzień II – ok. 630 kcal

• śniadanie: 2 jaja na ugotowane na twardo (100 g), surówka z tartej rzepy z koperkiem (200 g)
• obiad: 2 jaja ugotowane na twardo (100 g), pomarańcza (200 g)
 kolacja: 2 jaja ugotowane na twardo (100 g), gotowana zielona fasolka szparagowa (250 g)

Dzień III – ok. 613 kcal

• śniadanie: 2 jaja na ugotowane na twardo (100 g), surówka z ogórka (80 g), pomidora (150 g) i cebuli (50 g)
• obiad: 2 jaja ugotowane na twardo (100 g), miseczka borówek (120 g)
• kolacja: 2 jaja ugotowane na twardo (100 g), różyczki gotowanego brokułu (150 g)

Dieta jajeczna – efekty po tygodniu

Dieta jajeczna już po kilku dniach daje efekty w postaci obniżenia wyjściowej masy ciała. Nie wynika to z jej wyjątkowych właściwości odchudzających, a ze znacznego ograniczenia ilości spożywanych w ciągu dnia kilokalorii.

Przeciętna wartość energetyczna diety jajecznej to ok. 600-650 kcal dziennie. Dla porównania zapotrzebowanie kaloryczne dla dorosłej kobiety o prawidłowej wadze i niskiej aktywności fizycznej wynosi ok. 2000 kcal. Aby zdrowo schudnąć, wspomnianej kobiecie dietetyk mógłby zaproponować dietę zapewniającą 1500 kcal, czyli deficyt 500 kcal dziennie. Dieta jajeczna wprowadza deficyt znacznie wyższy, bo ok. 1350 kcal dziennie. Należy podkreślić, że odchudzanie się w tak restrykcyjny sposób nie jest zdrowe dla organizmu.

Dieta jajeczna jest bardzo monotonna i niskokaloryczna, dlatego po powrocie do dawnych nawyków istnieje duże ryzyko efektu jojo.

Co więcej, efekty diety jajecznej nie wynikają z obniżenia zawartości tkanki tłuszczowej w ciele. To właśnie ubytek tej tkanki jest pożądany przy zdrowym odchudzaniu, ponieważ nadmiar przyczynia się do pogorszenia stanu zdrowia. Szybkie obniżenie masy ciała na diecie jajecznej to efekt uszczuplenia zapasów glikogenu w mięśniach oraz wody, którą wiąże. Częściowo tracona jest też tkanka mięśniowa i tłuszczowa. Oznacza to, że po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych szybko zaobserwujemy wzrost wagi. 

Ile można schudnąć na diecie jajecznej?

W internecie można spotkać się z zapewnieniem ubytku nawet pięciu kilogramów po zaledwie siedmiu dniach stosowania diety jajecznej. Jest to duże uogólnienie, ponieważ efekty, jakie można zaobserwować, zależą od całkowitego zapotrzebowania kalorycznego danej osoby. Wartość tę determinują:
• wiek,
• płeć,
• masa ciała,
• skład ciała,
• wzrost, 
• poziom aktywności fizycznej,
• stan zdrowia

Ponadto, jak wcześniej wyjaśniliśmy, organizm nie pozbywa się w największym stopniu tkanki tłuszczowej, a glikogenu i wody.

Czy dieta jajeczna jest zdrowa?

Dieta jajeczna zdecydowanie nie jest zdrowa.

Po pierwsze dlatego, że jest bardzo niskoenergetyczna. Jej zastosowanie prowadzi do szybkiej redukcji wagi, lecz jest obarczone wysokim ryzykiem efektu jojo.

Po drugie dieta jajeczna ma niezbilansowany jadłospis, ponieważ zasób dopuszczalnej do spożycia żywności jest znacznie ograniczony. Z tego powodu nie pokrywa zapotrzebowania organizmu na podstawowe makroskładniki, czyli białko, węglowodany i tłuszcze. Nie zapewnia również wszystkich niezbędnych witamin i mikroskładników w wystarczających ilościach. Niedobór dotyczy przede wszystkim wapnia, żelaza, cynku, magnezu i potasu. Dieta jajeczna jest też uboga w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Jednocześnie jest bogata w cholesterol, a więc niewskazana osobom z chorobami serca i układu krążeniowego. 

Symptomy, jakie można zaobserwować na diecie jajecznej to:
• bóle i zawroty głowy, 
• zmęczenie,
• uczucie braku energii,
• problemy ze snem,
• bóle brzucha,
• zaparcia.

Problemy ze snem jako skutek stosowania bardzo niskokalorycznej diety jajecznej,

Przeciwwskazania do diety jajecznej

Dieta jajeczna nie jest dobrą metodą na odchudzanie, ponieważ jest niezbilansowana i mało zróżnicowana. Ponadto wprowadza zbyt duży deficyt kaloryczny. Jej zastosowanie jest szczególnie niewskazane:
• ciężarnym,
• kobietom podczas laktacji,
• sportowcom i osobom o wysokiej aktywności fizycznej,
• osobom z zaburzeniami odżywiania,
• seniorom,
• osobom niedożywionym,
• osobom z anemią,
• w przypadku chorób tarczycy,
• osobom z zaburzeniami płodności,
• osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego,
• inne stany wymagające stosowania zbilansowanej diety.

Czy jajka są zdrowe?

Jajka są bardzo wartościowym elementem zróżnicowanej diety, lecz nie powinny stanowić jej podstawy.

W ich kontekście warto podkreślić, że białko zawarte w jajach jest określane jako wzorcowe. Oznacza to, że w odniesieniu do potrzeb organizmu zapewniają wszystkie niezbędne aminokwasy, czyli tzw. cegiełki budujące białko.

Ponadto stanowią bogate źródło dobrej jakości tłuszczów. Zapewniają kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, a w niewielkich dawkach tłuszcze nasycone. Te ostatnie spożywane w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

W jajach zawarte są witaminy A, D i E, a także z grupy B. Zapewniają także liczne składniki mineralne – m.in. potas, magnez, wapń i żelazo. Intensywnie pomarańczowe zabarwienie żółtka wynika z obecności barwników karoteinowych o właściwościach przeciwutleniających.

Jaja warto uwzględniać w swojej diecie, lecz w umiarkowanych ilościach. Bezpiecznym wydaje się do 7 sztuk tygodniowo. Dzięki temu menu zyska na wartości odżywczej oraz różnorodności. Można spożywać je w formie delikatnej jajecznicy na oliwie, jajek gotowanych na miękko lub twardo, a także jako składnik potraw mąkcznych np. placuszków czy naleśników.

Placuszki bananowe jako przykład wykorzystania jaj w diecie.

Chcesz zdrowo schudnąć? Zależy Ci na stosowaniu zróżnicowanej diety i jedzeniu smacznych posiłków opartych o składniki najwyższej jakości? Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty. Jeśli nie wiesz, na którą dietę się zdecydować, skorzystaj z bezpłatnej konsultacji z naszymi dietetykami pod numerem tel. 22 730 00 69. Do wyboru masz m.in. dietę pudełkową niskokaloryczną, bez ryb, bez laktozy i jadłospis z niskim IG. Specjaliści z naszego cateringu dietetycznego z pewnością doradzą Ci odpowiednie rozwiązanie.


Bilbiografia:
1. Drożdż P.: Dieta jajeczna – jadłospis, opinie, efekty. Dostęp online na www.dietetykanienazarty.pl
2. Kazimierska I.: Jaja – zdrowe czy szkodliwe? Kurier medyczny 2/2022. 
3. Tyńska Z.: Dieta jajeczna na odchudzanie. Na czym polega i jakie przynosi efekty? Dostęp online na: www.dietetycy.org.pl 

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję