Dieta makrobiotyczna cieszy się popularnością nie tylko ze względu na swoje zrównoważone zasady, ale również ze względu na obiecywane efekty zdrowotne. Dla kogo dieta makrobiotyczna to dobry wybór? Czy kuchnia makrobiotyczna pozytywnie wpływa na zdrowie? W niniejszym artykule zgłębiamy tajniki diety makrobiotycznej, zaczynając od fundamentalnego pytania: co to jest dieta makrobiotyczna? Poznaj zasady makrobiotyki i dowiedz się, jakie są wady i zalety diety makrobiotycznej.
Spis treści:
- Dieta makrobiotyczna – co to takiego?
- Dieta makrobiotyczna – co jeść a czego unikać?
- Dieta makrobiotyczna – możliwe efekty
- Jak wygląda przykładowy jadłospis w diecie makrobiotycznej?
Dieta makrobiotyczna – co to takiego?
Dieta makrobiotyczna (żywienie makrobiotyczne) to sposób odżywiania oparty na starożytnej filozofii, w którym kładzie się nacisk na równowagę i harmonię w jedzeniu. Twórcą diety makrobiotycznej jest George Ohsawa, który już w około 1920 roku sformułował zasady tego podejścia, bazując na zmodyfikowanym przez siebie japońskim, tradycyjnym sposobie odżywiania z okresu Edo.
Autor makrobiotyki podkreśla, iż w życiu ważne jest zachowanie siedmiu oznak zdrowia i zadbanie nie tylko o dietę, ale także o: dobry sen, pamięć, humor, refleks, wdzięczność, brak uczucia zmęczenia i apetyt. Dieta makrobiotyczna to dieta niskotłuszczowa, bogata w błonnik i węglowodany złożone i uboga w produkty odzwierzęce. Jest to zatem sposób żywienia związany ze stylem i duchową filozofią życia. Skład diety makrobiotycznej – w przeciwieństwie do tego, jak wygląda np. dieta sirt czy dieta na wysoki cholesterol – nie jest dokładnie ustalony i może się zmieniać np. w zależności od stanu zdrowia danej osoby czy pory roku.
Dieta makrobiotyczna to nie tylko kwestia wyboru konkretnych produktów spożywczych, lecz przede wszystkim świadome podejście do odżywiania, uwzględniające zarówno aspekty fizyczne, jak i duchowe. Główne zasady diety makrobiotycznej obejmują spożywanie produktów roślinnych, a także dbanie o równowagę między jin a yang. Produkty spożywcze dzieli się zatem na dwie kategorie:
- yin – produkty chłodzące, kwasotwórcze,
- yang – pokarmy rozgrzewające, zasadotwórcze.
Celem diety makrobiotycznej jest także oczyszczanie organizmu z toksyn. Warto także zaznaczyć, że kuchnia makrobiotyczna nie ogranicza się tylko do jedzenia, lecz obejmuje również techniki przygotowywania potraw. Posiłki w diecie makrobiotycznej najlepiej przygotowywać na parze lub gotować w wodzie. Dozwolone jest także gotowanie w szybkowarze lub pieczenie w piekarniku. W diecie makrobiotycznej nie zaleca się smażenia pokarmów oraz mrożenia produktów i dań. Bardzo ważne jest także wspólne spożywanie posiłków. Zalecane jest także, aby posiłki były spożywane w tym samym miejscu, w którym były przygotowane.
Dieta makrobiotyczna – co jeść a czego unikać?
Dieta makrobiotyczna kładzie duży nacisk na równowagę i harmonię, jednak brakuje jasno określonych zasad, ponieważ istnieje wiele odmian diety w różnych krajach. Najczęściej spotykaną jest odmiana japońska. W ramach tej diety makrobiotycznej zaleca się spożywanie głównie produktów pochodzenia roślinnego, takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, ziarna, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, algi morskie, wakame, nori, kombu, orzechy i nasiona. Ryby, owoce morza można spożywać kilka razy w ciągu tygodnia. Dużą wagę przywiązuje się również do sezonowości i wykorzystywania lokalnych produktów. Współczesne odmiany diety makrobiotycznej dopuszczają czasami spożywanie alkoholu, kawy, czekolady czy palenie papierosów.
Czego nie można spożywać na diecie makrobiotycznej? Nie zaleca się jedzenia produktów przetworzonych, bogatych w sztuczne dodatki i konserwanty. Zazwyczaj zabronione są także: mięso, nabiał, aromatyczne przyprawy, wasabi. Z diety wyklucza się także słodycze, a także potrawy przygotowywane z użyciem rafinowanych olejów.
Sprawdź także: Dieta bez glutenu i nabiału
Dieta makrobiotyczna – możliwe efekty
Zwolennicy diety makrobiotycznej sugerują, iż jest to sposób żywienia, który może zapobiegać wielu chorobom oraz zapewniać dobre samopoczucie. Dieta ta może mieć pewne plusy, skupia się ona bowiem na spożywaniu produktów nieprzetworzonych, bogatych w składniki odżywcze i błonnik pokarmowy, a to może sprzyjać utracie nadmiernych kilogramów, zapobiegać otyłości i pozytywnie wpływać na organizm. Przestrzeganie zasad diety makrobiotycznej może jednak przyczyniać się do niedoborów witamin i minerałów np. witamin A, E, D, wapnia i żelaza. Brakuje także badań naukowych, które potwierdzałby efekty diety makrobiotycznej w zakresie profilaktyki czy leczenia chorób. Nie zaleca się także stosowania diety makrobiotycznej w leczeniu chorób nowotworowych. Niemniej jednak spożywanie dużej ilości warzyw i owoców korzystnie wpływa na zdrowie i jest zalecane w codziennym jadłospisie.
Jeśli zastanawiasz się, co jeść, aby schudnąć, skorzystaj z pomocy specjalisty. Dietetyk dobierze dietę indywidualnie do Twoich potrzeby, uwzględniając ewentualne ograniczenia wynikające z chorób. Dobrym wyborem może być także dieta pudełkowa, szczególnie jeśli nie przepadasz za gotowaniem, brakuje Ci pomysłów na zdrowe posiłki lub po prostu nie masz czasu na przygotowywanie dań.
Jak wygląda przykładowy jadłospis w diecie makrobiotycznej?
Przepisy diety makrobiotycznej mogą różnić się w zależności od pory roku czy konkretnej odmiany diety. Poniżej przedstawiamy przykładowe dania jadłospisu diety makrobiotycznej.
Śniadanie: kasza jaglana, gotowana na wodzie, podana z duszonymi warzywami, np. marchewka, cebulą, cukinią i kawałkiem wodorostów nori
II śniadanie: smoothie na wodzie z owoców sezonowych, np.: bananów, jabłek, truskawek, cytryny
Obiad: zupa miso na bazie bulionu z dodatkiem tofu, wodorostów wakame, pokrojonych porów i marchwi
Podwieczorek: deser z owocami, np. gruszki i jabłka pieczone z cynamonem, podane z jogurtem sojowym lub ryżowym
Kolacja: gotowana quinoa z duszonymi warzywami z tofu
Sprawdź także: Białko w diecie
Bibliografia:
-
Stephen B.: The macrobiotic way : the complete macrobiotic lifestyle book, New York, Avery, 2004.