25.01.2024

Dieta niskocholesterolowa – które produkty można spożywać, a których lepiej unikać?

Dieta niskocholesterolowa

Hipercholesterolemia, czyli podwyższone stężenie cholesterolu we krwi, stanowi istotny czynnik ryzyka powstawania chorób i powikłań sercowo-naczyniowych. Profilaktyka obejmuje: edukację, modyfikację stylu życia, unikanie czynników ryzyka, odpowiednio zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną. Jak powinna wyglądać dieta obniżająca cholesterol? Poznaj przykładowy jadłospis na obniżenie cholesterolu i przepisy na obiad bez cholesterolu oraz dowiedz się, jakie produkty warto włączyć do jadłospisu i jakich produktów lepiej unikać.

Spis treści:

  1. Jakie są założenia diety niskocholesterolowej?
  2. Jakie produkty są zalecane w diecie niskocholesterolowej?
  3. Czego nie jeść w trakcie diety niskocholesterolowej?
  4. Czy dieta faktycznie może pomóc w obniżeniu cholesterolu?
    • Dieta niskocholesterolowa – jadłospis tygodniowy

Jakie są założenia diety niskocholesterolowej?

Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, które stanowią główną przyczynę zgonów na całym świecie. Istotne znaczenie w profilaktyce ma dieta na obniżenie cholesterolu. Przepisy powinny zostać dopasowane indywidualnie do chorego. Należy dążyć do zmiany stylu życia, redukcji nadmiernej masy ciała, wdrożenia regularnej aktywności fizycznej oraz zmniejszenia spożycia alkoholu. 

W diecie niskocholesterolowej należy ograniczać spożycie izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (trans fatty acids, TFA), kwasów tłuszczowych nasyconych (saturatd fatty acids, TFA) oraz cholesterolu pokarmowego. Źródłem TFA w diecie są najczęściej np. gotowe wyroby cukiernicze, a SFA mięso oraz tłuszcz mleczny. Warto także zmniejszyć ogóle spożycie węglowodanów, w szczególności jedno- i dwucukrów. 

Do diety warto włączyć żywność funkcjonalną z fitosterolami. Sterole roślinne występują w olejach roślinnych oraz w mniejszych ilościach w warzywach, świeżych owocach, orzechach, zbożach i roślinach strączkowych. Na diecie na wysoki cholesterol zaleca się też zwiększyć udział błonnika pokarmowego. To jeden z powodów, dlaczego warto jeść płatki owsiane i włączyć do jadłospisu owoce i warzywa zawierające pektynę. Jabłka, truskawki, jagody, ziemniaki, bakłażany, cukinia czy brokuły to tylko przykłady tego, jakie warzywa i owoce jeść wiosną i o każdej innej porze roku, by obniżyć cholesterol.

Owsianka z malinami i orzechami włoskimi

Jakie produkty są zalecane w diecie niskocholesterolowej?

W diecie niskocholesterolowej powinny się znaleźć:

  • owoce i warzywa – są bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze, flawonoidy i błonnik pokarmowy, 
  • produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • nasiona roślin strączkowych: soczewica, soja, fasola, bób, groch, ciecierzyca,
  • dobre źródła białka – chude gatunki mięs: kurczak bez skóry, indyk, odtłuszczone produkty mleczne, 
  • zdrowe tłuszcze – oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej słonecznikowy, awokado, orzechy i nasiona, pestki, 
  • ryby – zaleca się spożywanie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, np. łososia, makreli, śledzi,
  • przyprawy, np. cynamon, kurkuma.

Chleb żytni z chudym twarogiem, papryką, pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem

Przykładowe przepisy dla diety na obniżenie cholesterolu zwykle bazują na zdrowych, naturalnych składnikach i nie zawierają zbędnego cukru, polepszaczy i konserwantów. 

Sprawdź także: Rola ryb w diecie

Czego nie jeść w trakcie diety niskocholesterolowej?

W jadłospisie osób z zaburzeniami lipidowymi zaleca się, by ograniczone zostały:

  • żywność będąca źródłem tłuszczów nasyconych (czerwone mięso, tłuste gatunki mięs, podroby np. wątroba, nerki, a także tłuste produkty mleczne, pełnotłuste mleko, sery),
  • żywność będąca źródłem tłuszczów trans (fast foody, ciastka, słodkie pieczywo, krakersy, margaryna w kostce i inne przetworzone produkty spożywcze), 
  • pełnotłuste produkty mleczne, 
  • cukier i słodycze,
  • sól.

Kreatywny obraz przedstawiający symbol nie (czerwone kółko z ukośną linią) nad żywnością o wysokiej zawartości cholesterolu

Sprawdź także: Czy mięso jest zdrowe?

Czy dieta faktycznie może pomóc w obniżeniu cholesterolu?

Ograniczenie spożycia niektórych produktów może pomóc w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Istnieją liczne dowody naukowe, które potwierdzają, iż żywność bogata w nienasycone i uboga w nasycone kwasy tłuszczowe i trans, z dodatkiem steroli/stanoli roślinnych i bogata w błonnik pokarmowy powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu frakcji LDL.

Dieta niskocholesterolowa – jadłospis tygodniowy

Poniżej przedstawiamy przepisy diety niskocholesterolowej na 7 dni. Menu nie trzeba stosować w całości w niezmienionej formie. Zmiany można wprowadzać stopniowo, włączając do codziennego jadłospisu najpierw obiad na wysoki cholesterol, następnie zdrowsze śniadania i bardziej odżywcze kolacje i przekąski.

jogurt z owocami

Dzień 1

  • Śniadanie: owsianka na mleku odtłuszczonym z orzechami włoskimi i malinami
  • II śniadanie: smoothie z jarmużem, bananem i pomarańczą
  • Obiad: kurczak bez skóry pieczony z kalafiorem, brokułem i kaszą gryczaną
  • Kolacja: omlet warzywny z sosem jogurtowym

Dzień 2

  • Śniadanie: pieczywo żytnie z pastą z fasoli i pomidorem
  • II śniadanie: garść orzechów włoskich, kiwi
  • Obiad: makaron pełnoziarnisty w sosie z pieczonej papryki i tofu
  • Kolacja: zupa warzywna, chleb żytni

Dzień 3

  • Śniadanie: pieczona owsianka z borówkami i masłem orzechowym
  • II śniadanie: koktajl z bananem i orzechami
  • Obiad: kasza pęczak z jarmużem, piersią z indyka i suszonymi pomidorami
  • Kolacja: sałatka z tuńczykiem, ryżem brązowym i zielonym groszkiem

Dzień 4

  • Śniadanie: kanapki z pastą z oliwek i warzywami
  • II śniadanie: koktajl na kefirze z truskawkami
  • Obiad: leczo z kurczakiem 
  • Kolacja: gulasz z soczewicą

Kanapki z pastą z oliwek i warzywami

Dzień 5

  • Śniadanie: tofucznica z pomidorkami i żytnim pieczywem 
  • II śniadanie: kanapka z hummusem i pomidorem
  • Obiad: zupa pomidorowa z brązowym ryżem, soczewicą i szpinakiem
  • Kolacja: pieczona cukinia z kaszą jaglaną i sosem koperkowym

Dzień 6

  • Śniadanie: kasza jaglana z jabłkiem i migdałami
  • II śniadanie: domowy baton owsiany 
  • Obiad: kaszotto z kurczakiem i burakiem
  • Kolacja: sałatka z grillowanym kurczakiem, szpinakiem, papryką i pomidorkami

Dzień 7

  • Śniadanie: kanapki z pastą z łososia i awokado oraz z pomidorem 
  • II śniadanie: jogurt naturalny z dodatkiem owoców: borówek, malin, truskawek
  • Obiad: pieczona papryka z ciecierzycą i brązowym ryżem
  • Kolacja: zupa warzywna z kromką żytniego chleba

Pieczona papryka zapiekana i faszerowana ciecierzycą

Nadal nie wiesz, jak obniżyć cholesterol dietą i jak zacząć odchudzanie? Pomocne mogą okazać się konsultacja z dietetykiem albo dieta pudełkowa


​​​​​​Bibliografia:

  1. Schoeneck M., Iggman D.: The effects of foods on LDL cholesterol levels: A systematic review of the accumulated evidence from systematic reviews and meta-analyses of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2021 May 6;31(5). 
  2. Mach F., Baigent C., Catapano A.L. i wsp.: 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur. Heart J., 2020; 41.

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję