W ciągłym poszukiwaniu skutecznych metod odchudzania, wiele osób wciąż próbuje znaleźć dietę, która zapewni spektakularne, szybkie i przy tym trwałe efekty. Czy dieta odchudzająca OXY jest „dietą idealną”? Jakie są jej główne założenia i jakie są efekty diety OXY po miesiącu? Sprawdźmy to!
Co to jest dieta OXY?
Dieta OXY to sposób odżywiania, który podobnie jak dieta Dukana czy kopenhaska opiera się na spożyciu głównie wysokiej jakości białka i znaczącym wykluczeniu węglowodanów. Ten model żywienia zdobył popularność, jako szybka i skuteczna metoda odchudzania niewywołująca efektu jo-jo. Nazwa diety OXY wskazuje na kluczowe znaczenie tlenu – niezbędnego dla naszego zdrowia i procesów metabolicznych zachodzących w organizmie.
Sprawdź także: Dieta kopenhaska – zasady i efekty. Czy to dobry sposób na odchudzanie?

Zatem, co jeść na diecie OXY? Główne założenie tego modelu żywienia zakłada bardzo wysokie spożycie białka i czerpanie efektów z najwyższego efektu termicznego tego makroskładnika. Spośród wszystkich makroskładników (węglowodanów, białek, tłuszczów) organizm wykorzystuje największą ilość energii (kalorii) na trawienie, metabolizowanie i wchłanianie białka. Według zwolenników diety OXY, przepisy powinny bazować głównie na produktach wysokobiałkowych, które maksymalnie pobudzają metabolizm i mobilizują go do pozyskania energii ze zmagazynowanej tkanki tłuszczowej.
Zanim jednak dokładniej zastanowimy się, jakie są efekty diety OXY po tygodniu i w kolejnych miesiącach, przyjrzyjmy się jej kolejnym etapom.
Dieta OXY – najważniejsze założenia
Dieta OXY znana jest również jako cykliczna wysokobiałkowa dieta rotacyjna. Ten model żywienia opiera się na 4 etapach diety, z których każdy trwa 7 dni i charakteryzuje się nieco innymi zasadami i zróżnicowanym rozłożeniem makroskładników. Sprawdźmy, jak wygląda dieta OXY: jadłospis na 3 tygodnie + wstępna faza detoksu.

1 faza diety OXY: faza wprowadzenia – detoks
Pierwsza faza diety OXY ma za zadanie wprowadzić organizm w tryb redukcji nadmiernej masy ciała. Codzienna dieta powinna opierać się głównie na spożyciu owocowych i warzywnych koktajli, których picie ma na celu wstępne oczyszczenie organizmu z nagromadzonych toksyn.
Pierwszy etap diety nie narzuca wyeliminowania konkretnych produktów, jednak w tym czasie jadłospis jest oparty przede wszystkim na koktajlach i siłą rzeczy może nie dostarczać odpowiednich ilości białka czy tłuszczów. Podobną fazę w swoim planie posiada równie popularna dieta Sirt, jednak jak się za chwilę przekonamy, dieta OXY ma nieco bardziej restrykcyjne założenia.
2 faza diety OXY: faza proteinowa – fat burning
Druga faza w teorii ma przyspieszyć ogólny metabolizm i pobudzić organizm do spalania tkanki tłuszczowej. W tym celu zalecane jest prawie całkowite wyeliminowanie z jadłospisu węglowodanów. Dopuszcza się spożycie jedynie stosunkowo niskokalorycznych warzyw w połączeniu z białkiem pochodzenia zwierzęcego.
Różne źródła mówią o innych wartościach, jeżeli chodzi o spożycie tłuszczów. W niektórych przypadkach dopuszcza się ich niewielką ilość, w innych zaleca się drastyczne ograniczenie. Niezależnie od tych zaleceń w tej fazie zawsze stawia się na bardzo wysoką zawartość białka.

3 faza diety OXY: druga faza wysokoproteinowa – step
W trzecim tygodniu diety OXY jadłospis staje się nieco bardziej zrównoważony, ponieważ w diecie pojawiają się roślinne źródła białka. Głównym założeniem na tym etapie jest spożywanie białka roślinnego z białkiem zwierzęcym w proporcji 1:1, wciąż utrzymując ogólną wysoką zawartość tego makroskładnika.
Roślinne białko w diecie dostarcza się przede wszystkim w postaci nasion roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola, ciecierzyca, soja i groch. Następuje również zwiększenie spożycia węglowodanów i błonnika pokarmowego. W teorii zrównoważona podaż białka zwierzęcego z roślinnym ma na celu utrzymanie na wysokim poziomie spalania tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym stopniowym wprowadzaniu do diety innych składników odżywczych.
4 faza diety OXY: faza unormowania — balance
Jest to ostatni etap diety OXY, który bez narzucania żadnych wykluczeń uwzględnia spożycie wszystkich makroskładników, a tym samym ma na celu budowanie i utrwalanie prawidłowych nawyków żywieniowych, a także zniwelowanie ryzyka wystąpienia efektu jo-jo.

Efekty stosowania diety OXY
Wielu zwolenników diety OXY zapewnia o jej szybkich i trwałych efektach. Z czego wynika tak efektowna utrata masy ciała? Magiczny sekret diety OXY tkwi nie w spożyciu bardzo dużych ilości białka, ale w ujemnym bilansie kalorycznym. Każdy z 4 etapów diety OXY opiera się o różne zalecenia i rotacyjną zawartość poszczególnych składników odżywczych, jednak wspólną cechą każdej fazy jest deficyt kaloryczny. Dieta jest tak restrykcyjna, że nie ma nic dziwnego w tym, iż tkanka tłuszczowa znika w bardzo krótkim czasie.
Potencjalny brak efektu jo-jo może wynikać z tego, że ostatnia faza diety opiera się na zrównoważonych zasadach żywienia, a dieta w tym czasie dostarcza wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zdecydowanie zdrowszym i bezpieczniejszym sposobem na zrzucenie wagi jest zrównoważona redukcja lub niskokaloryczna dieta pudełkowa. Pozostaje więc pytanie, czy warto przechodzić przez 3 pierwsze etapy, zamiast od początku budować zdrowe nawyki żywieniowe?
Sprawdź także: „Dieta cud” – czy istnieje?
Co można jeść na diecie OXY?
Na różnych etapach diety OXY dopuszczalne jest spożywanie innych produktów. Przyjrzyjmy się bliżej ogólnym zaleceniom i poznajmy najważniejsze produkty diety OXY.

Faza 1
Owoce i warzywa w tej fazie można jeść bez ograniczeń w postaci koktajli.
Produkty zalecane to:
- owoce cytrusowe, np.: pomarańcze, cytryny, grejpfruty, mandarynki, pomelo,
- owoce jagodowe, np.: maliny, truskawki, jagody, borówki, jeżyny, poziomki,
- owoce ziarnkowe, np.: jabłka, gruszki, granaty,
- owoce pestkowe, np.: brzoskwinie, śliwki, wiśnie, czereśnie,
- zielone warzywa liściaste, np.: szpinak, sałata, rukola, jarmuż,
- warzywa korzeniowe, np.: seler, marchew, pietruszka,
- warzywa psiankowate, np.: pomidor, papryka, bakłażan,
- warzywa dyniowate, np.: dynia, cukinia, kabaczek.
Faza 2
2 faza obfituje w produkty z wysoką zawartością białka i o niskiej zawartości tłuszczów i węglowodanów.
Produkty zalecane to:
- mięso drobiowe, np.: indyk, kurczak,
- mięso wołowe, np.: polędwica, wołowa, rostbef,
- mięso wieprzowe, np.: schab, polędwica,
- ryby białe, np.: dorsz, halibut, morszczuk.

Faza 3
W 3 fazie kluczowe są produkty dostarczające białko zwierzęce oraz te bogate w białko roślinne (przede wszystkim nasiona roślin strączkowych).
Produkty zalecane to:
- produkty z fazy 2,
- nasiona roślin strączkowych, np.: fasola czerwona, fasola biała, ciecierzyca, soczewica, soja, groch.
Faza 4
W tej fazie zalecane jest spożywanie produktów ze wszystkich grup, które są rekomendowane w standardowej diecie. Dopuszcza się wprowadzenie do diety:
- pełnoziarnistych produktów zbożowych,
- tłuszczów roślinnych,
- nabiału i jaj,
- chudego mięsa,
- tłustych ryb morskich i ryb białych,
- nasion roślin strączkowych,
- orzechów, nasion i pestek.

Przykładowe przepisy i jadłospis dla diety OXY
Niżej znajdziesz 1-dniowy jadłospis diety OXY w 4 fazie oraz inspiracje do skomponowania diety na każdym etapie diety odchudzającej.
Dieta OXY – jadłospis w 4 fazie
Śniadanie: Pudding z komosy ryżowej na mleku sojowym z tofu
Składniki:
- 50 g komosy ryżowej
- 60 g tofu
- 200 ml mleka sojowego
- 100 g borówek
- 100 g pomarańczy
- 10 g orzechów włoskich
Sposób wykonania: Komosę ugotuj na mleku. Tofu rozgnieć widelcem. Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Orzechy drobno posiekaj. Wymieszaj tofu z komosą, pudding przełóż do miseczki, dodaj owoce i orzechy.
Obiad: Pieczona pierś z kurczaka
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 100 g cukinii
- 100 g bakłażana
- 70 g papryki
- 150 g ziemniaków
- 10 g oliwy z oliwek
- 200 g pomidorów z puszki
Sposób wykonania: Warzywa i mięso pokrój w kostkę. Posmaruj oliwą i dopraw ulubionymi przyprawami. Całość zalej pomidorami i upiecz w piekarniku.

Podwieczorek: Smoothie na jogurcie
Składniki:
- 150 g jogurtu skyr
- 80 g jabłka
- 60 g banana
- 20 g szpinaku
- 80 g marchewki
- 5 g oleju lnianego
Sposób wykonania: Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl.
Kolacja: Warzywna pasta z fasoli
Składniki:
- 100 g konserwowej białej fasoli
- 50 g korzenia pietruszki
- 10 g oliwy z oliwek
- 60 g chleba żytniego razowego
- 150 g pomidorów
Sposób wykonania: Pietruszkę ugotuj i zmiksuj z fasolą, oliwą i ulubionymi przyprawami. Pastą posmaruj chleb. Na wierzchu kanapek ułóż plastry pomidorów.
Zainspiruj się: jadłospis diety OXY
- 1 faza: koktajl z natki pietruszki i kiwi, pomarańczowy koktajl z brzoskwiniami i marchewką, smoothie z selera, cytryny, imbiru i miodu.
- 2 faza: pieczona pierś z indyka z brokułem, duszona pierś z kurczaka w szpinaku, dorsz w jarmużu.
- 3 faza: tofucznica o smaku curry, hummus z warzywami pokrojonymi w słupki, gulasz z fasoli i komosy ryżowej.
- 4 faza: jaglanka z twarogiem i pomarańczą, koktajl gruszkowo-szpinakowy, pieczony łosoś z fasolką szparagową, kanapki z wędliną drobiową i szpinakiem.