Dieta po COVID-zie — jak wspomóc powrót do pełnej kondycji?

Mus owocowy z pistacjami i bananami

Podczas pandemii COVID-19 pracownicy służby zdrowia koncentrowali się głównie na ratowaniu życia, a rzadziej zastanawiano się, co jeść przy COVID-zie. Wśród osób, które przeszły zakażenie obserwuje się różne objawy. Najczęściej są to ogólne osłabienie, określane także jako przewlekłe zmęczenie, wypadanie włosów oraz brak apetytu po COVID-zie. Warto dowiedzieć się, jak wzmocnić organizm po COVID-zie i poprawić swoje samopoczucie.

Spis treści:

  1. Dieta po COVID-zie – czy pomoże odbudować odporność?
  2. Dieta po COVID-zie – minerały i witaminy na wzmocnienie organizmu
  3. Dieta po COVID-zie – jaka będzie najlepsza?
  4. Przepisy na dania wzmacniające odporność po COVID-zie

Dieta po COVID-zie – czy pomoże odbudować odporność?

Wiele osób doświadczających osłabienia po COVID-zie zastanawia się, jak odzyskać siły. Niestety nie ma magicznej recepty na to, co na wzmocnienie po COVID-zie sprawdzi się najlepiej. Inne są zalecenia dla osób, które przez zakażenie straciły odporność lub nabawiły się schorzeń towarzyszących, a inne dla tych, które zastanawiają się, co jeść na brak apetytu. Warto zacząć od podstaw: prawidłowo zbilansowanej diety, która z pewnością pomoże odbudować odporność. Ważne jest także właściwe leczenie chorób towarzyszących.

Aby układ immunologiczny funkcjonował prawidłowo, niezbędne jest dostarczenie odpowiednich składników pochodzących z pożywienia. Udział w procesach obronnych biorą m.in. witaminy: D, C, A (w tym beta-karoten), E, B6, B12, kwas foliowy, cynk, miedź, selen, żelazo, aminokwasy, ale także wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6. Dieta po COVID-zie powinna zatem bazować na produktach bogatych w te składniki.

Różne formy jedzenia na odporność

Dieta po COVID-zie – minerały i witaminy na wzmocnienie organizmu

Zastanawiasz się, jakie witaminy po COVID-zie warto przyjmować? W tej kwestii najlepiej skonsultować się z lekarzem, a przed podjęciem decyzji o włączeniu jakiegokolwiek preparatu zaleca się wykonanie badań. Suplementacja po COVID-zie powinna być dobrana indywidualnie w zależności od niedoborów. Większości osób – szczególnie w okresie jesienno-zimowym – zaleca się suplementację witaminy D3 w odpowiednio dobranej dawce. Osoby, które nie mają w zwyczaju spożywania tłustych ryb, mogą skorzystać na suplementacji kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA). W każdym przypadku włączenie suplementacji należy rozważyć w razie braku pokrycia zapotrzebowania na witaminy i minerały z dietą. Nieodpowiedzialnie przyjmowane specjalistyczne preparaty też mogą szkodzić, dlatego zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzaniem jakichkolwiek suplementów.

Dieta po COVID-zie – jaka będzie najlepsza?

Dieta po COVID-zie powinna być przede wszystkim urozmaicona, atrakcyjna w smaku i oparta na produktach nieprzetworzonych. U osób niemających apetytu warto dbać o to, by posiłki były różnorodne, kolorowe, dobrze doprawione oraz estetycznie podane. Wartość energetyczną diety należy dopasować indywidualnie do zapotrzebowania (wynikającego m.in. z masy ciała, wzrostu, wieku i poziomu aktywności fizycznej).

Dieta po COVID-zie w połowie powinna składać się z warzyw i owoców, a pozostałą część mogą stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, kiszonki, a także w mniejszej ilości żywność pochodzenia zwierzęcego (ryby, mięso, produkty mleczne, jaja). Warzywa i owoce są źródłem witamin, antyoksydantów, a także błonnika pokarmowego, dlatego są niezwykle istotne w diecie po chorobie.

U pacjentów po COVID-19 większe może być zapotrzebowanie na białko. Aby zmniejszyć często występującą sarkopenię i uniknąć dalszego zmniejszania masy mięśniowej, pacjentom po COVID-zie zaleca się włączenie do diety źródeł białka, zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Zaleca się spożywanie ok. 15–30 g białka w posiłku (w zależności od masy ciała), w celu dostarczenia wszystkich niezbędnych aminokwasów działających przeciwzapalnie.

W takich sytuacjach pomocna może być dieta pudełkowa sportowa od Wygodnej Diety, która dostarcza odpowiednią ilość białka i składników odżywczych, wspierając regenerację i odbudowę mięśni. Catering dietetyczny Wygodna Dieta oferuje zbilansowane posiłki, które ułatwiają powrót do pełnej sprawności po przebytej chorobie.

W diecie po COVID-zie bardzo ważne jest także odpowiednie nawodnienie – ile pić? Najlepiej ok. 1,5–2 l wody dziennie. By obserwować stan nawodnienia, warto kontrolować kolor moczu (powinien być słomkowożółty). Kluczowe są także:

  • ograniczenie spożywania cukru, soli i tłuszczów nasyconych oraz trans,
  • unikanie picia alkoholu,
  • rezygnacja z używek.

Nie należy zapominać także o regularnej aktywności fizycznej.

Do diety po COVID-zie warto włączyć także różnego rodzaju produkty określane jako superfoods – co to takiego? Termin odnosi się do żywności, która jest wyjątkowo bogata w składniki odżywcze (witaminy, minerały, przeciwutleniacze i inne związki biologicznie aktywne), które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia i dobrego samopoczucia. Chociaż nie ma oficjalnej definicji tego terminu i nie istnieje jedna lista produktów uznawanych za superfoods, to często wśród nich wymieniane są: jagody, orzechy, nasiona, rośliny zielone, awokado, jarmuż, spirulina, chlorella, słodkie ziemniaki, quinoa, amarantus oraz algi morskie. Superfoods to zdrowe źródła skoncentrowanych składników odżywczych.

Jeśli nie wiesz, jak odzyskać siły po COVID-zie i jak powinno wyglądać Twoje odżywianie, skorzystaj z pomocy dietetyka, który rozwieje wszelkie wątpliwości. U wielu osób dobrze sprawdzi się także zbilansowany catering dietetyczny o odpowiednio dobranej kaloryczności. W przypadku każdej diety najważniejsze jest bowiem dopasowanie jej do indywidualnych potrzeb organizmu i celów. Taką możliwość oferujemy w cateringu Wygodna Dieta. W ramach wykupionego planu zapewniamy Ci bezpłatne konsultacje z doświadczonym dietetykiem i profesjonalne wsparcie w doborze jadłospisu pudełkowego i spersonalizowaniu go do Twoich osobistych wymagań. Catering dietetyczny jest bezpieczny i jest to rozwiązanie, które pozwala nie tylko jeść zdrowo i wartościowo, ale i zaoszczędzić czas potrzebny na przygotowywanie zbilansowanych posiłków.

Sprawdź także: Dieta przeciwzapalna – jadłospis, zasady, produkty zalecane i niezalecane

Przykładowa potrawa z diety po covidzie

Przepisy na dania wzmacniające odporność po COVID-zie

Poniżej przedstawiamy przykładowe dania, które mogą znaleźć się w diecie osób po COVID-zie. Warto jednak pamiętać, że powinny stanowić jedynie inspirację, ponieważ jadłospis zawsze należy dopasować indywidualnie pod względem kaloryczności, zapotrzebowania na makroskładniki oraz makro- i mikroelementy.

Jagodowe smoothie bowl

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka czarnych jagód
  • pół szklanki kefiru
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka nasion chia

Sposób wykonania:

Owoce dokładnie umyj. Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry. Kilka owoców zostaw do dekoracji, a resztę wraz z kefirem zmiksuj na gładkie smoothie. Udekoruj owocami, posyp płatkami, pestkami, orzechami i nasionami.

Bataty faszerowane pieczarkami i kaszą

Bataty faszerowane pieczarkami i kaszą

Składniki:

  • 1 batat
  • pół cebuli
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść orzechów nerkowca
  • 4 pieczarki
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

Sposób wykonania:

Batata umyj, przekrój na pół i gotuj około 5–7 minut. Po tym czasie wydrąż środek każdej połówki. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki dopraw pieprzem i sosem sojowym. Dodaj kaszę i sól, a następnie wymieszaj z wydrążonymi kawałkami batata. Nafaszeruj wydrążone połówki batatów. Piecz w piekarniku przez 15–20 minut w 190°C, Gotowe danie posyp pokruszonymi orzechami.

Sprawdź także: Smoothie ze szpinakiem, awokado i siemieniem lnianym

Bibliografia:

  1. Barrea L. i wsp., Dietary Recommendations for Post-COVID-19 Syndrome. „Nutrients”, 2022, 20; 14 (6).
  2. Wądołowska L. i wsp., Zalecenia żywieniowe podczas pandemii COVID-19. Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny”, 2021, 72 (2).

 

przeciwwskazania do diety paleo
Ciekawostki, Porady dietetyka
11.12.2025

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety

Dieta paleolityczna, nazywana też dietą paleo, opiera się na założeniach, że człowiek powinien spożywać te produkty, które były dostępne dla naszych przodków w epoce paleolitu. Na czym polega dieta paleolityczna? Jej menu koncentruje się głównie na mięsie, rybach, owocach, warzywach, orzechach i nasionach. Z jadłospisu należy wyeliminować produkty zbożowe, nabiał, nasiona roślin strączkowych, a także żywność przetworzoną. Chociaż pierwsze efekty diety paleo można zaobserwować względnie szybko, warto wiedzieć, że nie każdy organizm będzie tolerował taki model odżywiania. Wyjaśniamy, dla kogo dieta paleo jest niewskazana.

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety
jak skutecznie schudnąć po 40-stce
Przepisy, Odchudzanie
11.12.2025

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?

Decydując się na stosowanie diety odchudzającej po 40., trzeba zdawać sobie sprawę, że menu powinno dostosowane do potrzeb i ograniczeń, które pojawiają się na tym etapie życia. Spowolniony metabolizm, natłok obowiązków i wysoki poziom stresu czy zmiany hormonalne mogą utrudniać zapanowanie nad wagą. Jednak skuteczne odchudzanie po 40. jest możliwe. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak powinno wyglądać zdrowe odchudzanie po 40.

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?
jaka dieta przy biegunce
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Każdy z nas choć raz w życiu zmagał się z biegunką, to powszechna dolegliwość, która może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych i doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niezależnie od przyczyny, odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w łagodzeniu objawów, regeneracji układu pokarmowego oraz powrocie organizmu do pełni sił. Sprawdź, co można jeść jak się ma biegunkę, a jakie jedzenie jest niewskazane.

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję