10.07.2024

Dieta przy uchyłkach jelita grubego – nawyki żywieniowe wspierające komfort jelit

Różne grupy jedzenia widok z góry

U chorych zmagających się z uchyłkowatością jelita grubego nieodpowiednia dieta na uchyłki esicy lub tendencja do zaostrzeń mogą prowadzić do zapaleń błony śluzowej. W poprawie pracy jelit i łagodzeniu nieprzyjemnych dolegliwości kluczową rolę odgrywają jadłospis bogaty w błonnik i właściwe nawodnienie organizmu. Chorym zaleca się wykluczyć z diety produkty ciężkostrawne, przetworzone i ostre. Ważne jest także dbanie o aktywność fizyczną.

Spis treści:

  1. Jakie znaczenie ma dieta przy uchyłkach jelita grubego?
  2. Dieta przy uchyłkach jelita grubego – produkty wskazane
  3. Dieta przy uchyłkach jelita grubego – produkty przeciwwskazane
  4. Jak długo stosować dietę przy uchyłkach jelita grubego?

Jakie znaczenie ma dieta przy uchyłkach jelita grubego?

Jedną z przyczyn choroby uchyłkowej jest nieprawidłowa dieta – uboga w błonnik. Do najpopularniejszych dolegliwości należą:

  • bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • naprzemienne zaparcia i biegunki.

Jednym z powikłań może być również krwawienie z uchyłków. Wiedza o tym, jaka dieta przy uchyłkach jelita grubego jest wskazana, jest zatem kluczowa. Należy mieć świadomość, że odpowiednio skomponowany jadłospis może być pomocny w zapobieganiu rozwojowi zapalenia w obrębie okrężnicy. Niezwykle ważnym składnikiem jest błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, co wpływa na prawidłowy rytm wypróżnień. Dieta bogatoresztkowa może zapobiegać zapaleniu uchyłków, które objawia się bólem, silnym dyskomfortem i zaburzeniami wypróżniania. W takim przypadku zalecana jest dieta lekkostrawna z niewielką zawartością błonnika, która pomoże odciążyć przewód pokarmowy. W przypadku zapalenia o ciężkim przebiegu konieczna może okazać się dieta płynna.

Mężczyzna trzyma się z bólu za brzuch

Sprawdź także: Rola błonnika w diecie

Należy zauważyć, że to, jak powinna wyglądać dieta na uchyłki jelita grubego, zależy od postaci i stanu zaostrzenia choroby. W przypadku nawracających problemów zawsze warto skorzystać z porady dietetyka klinicznego, który indywidualnie dopasuje najlepszą dietę. Dobrym pomysłem jest też odpowiednio dobrana dieta pudełkowa.

Dieta przy uchyłkach jelita grubego – produkty wskazane

W obawie przed objawami ze strony układu pokarmowego pacjenci często zastanawiają się co jeść przy uchyłkach jelita grubego. W przypadku występowania niepowikłanej choroby uchyłkowej zalecana jest dieta bogatoresztkowa, która zawiera duże ilości błonnika.

Warto wprowadzić do jadłospisu produkty zbożowe z pełnego przemiału, np. chleb żytni razowy, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy oraz gruboziarniste kasze (gryczaną, pęczak i kaszę jaglaną), a uchyłki jelita grubego dzięki temu będą znacznie mniej narażone na stan zapalny. Na obiad idealnie sprawdzi się np. przepis na kaszotto z pieczarkami. Częścią każdego posiłku powinny być też owoce lub warzywa.

Cennym uzupełnieniem diety są suszone owoce, np. figi, daktyle, śliwki i morele, które oprócz błonnika zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Wskazane są również orzechy, nasiona i pestki.

W przypadku występowania stanu zapalnego w jelitach należy ograniczyć wyżej wymienione składniki. Dieta powinna opierać się na lekkostrawnych produktach ubogich w błonnik. Do tej grupy zaliczamy: białe pieczywo pszenne, makaron z pszenicy durum, ryż biały oraz kasze drobnoziarniste np. kuskus, mannę oraz jęczmienną perłową.

Zaleca się, aby owoce i warzywa były obrane ze skórki i dojrzałe bądź ugotowane i przetarte. Posiłki powinny być przygotowywane z wykorzystaniem odpowiednich technik kulinarnych:

  • gotowane,
  • gotowane na parze,
  • duszone bez obsmażania,
  • pieczone w folii bez dodatku tłuszczu.

Naczynie do gotowania na parze

Jadłospis przy uchyłkach jelita grubego powinien być dopasowany indywidualnie, aby zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, a przy tym nie wywoływać dolegliwości bólowych.

Oprócz diety kluczowe znaczenie ma odpowiednie nawodnienie organizmu, które zapobiega zaparciom. Wskazane jest wypijanie około 2 litrów płynów na dzień. Podstawowym napojem powinna być woda, ale warto pić również herbaty, które obfitują w składniki przeciwzapalne.

Sprawdź także: Biała herbata – kto i dlaczego powinien ją pić?

Dieta przy uchyłkach jelita grubego – produkty przeciwwskazane

Osoby w trakcie diagnostyki problemów z układem pokarmowym powinny wiedzieć, czego nie jeść przy uchyłkach jelita grubego. Przede wszystkim należy wykluczyć produkty ciężkostrawne, do których należą: cebula, czosnek, kapusta, warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych oraz grzyby. Ponadto zaleca się ograniczyć tłuste potrawy, które obciążają okrężnicę np. tłuste sosy czy panierowane mięsa. Należy zrezygnować z dań smażonych, pieczonych z dużą ilością tłuszczu, wędzonych i grillowanych. Niezalecane są również posiłki ostro przyprawione, długo zalegające w

żołądku oraz powodujące wzdęcia. Potrawy nie powinny być ani za gorące, ani za zimne, aby uniknąć termicznego pobudzenia jelit.

W przypadku stanu zapalnego ważne jest też, aby unikać składników o wysokiej zawartości błonnika, ale nie eliminować z jadłospisu wszystkich produktów zbożowych. Są one bowiem ważnym źródłem węglowodanów, a rola węglowodanów w diecie jest kluczowa w kontekście prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Nawet jeśli zapalenie minie, należy unikać przetworzonych artykułów spożywczych np. chipsów, ciast czy słodyczy. Lepiej przygotowywać domowe przekąski, np. owsiane batoniki – przepis jest niezwykle prosty.

Rezygnacja z przetworzonych produktów pozwoli zminimalizować ryzyko wzdęć, bólu oraz poczucia dyskomfortu w przewodzie pokarmowym.

A czy można pić kawę przy uchyłkach jelita grubego? Niestety kawa może pobudzać perystaltykę przewodu pokarmowego, a co za tym idzie podrażniać jelita i wzmagać objawy ze strony uchyłków. Picie kawy przy chorobie uchyłkowej może nie powodować dolegliwości, ale jest to kwestia indywidualna. Należy zatem przede wszystkim obserwować reakcje organizmu.

Męzczyzna trzyma miskę chipsów i pokazuje kciuk w dół

Jak długo stosować dietę przy uchyłkach jelita grubego?

W przypadku zapalenia zaleca się przestrzegać zasad diety ubogoresztkowej przynajmniej przez 2 tygodnie lub dłużej (jeśli wciąż występują objawy). Pozwoli to odciążyć układ pokarmowy i usprawnić jego pracę. Gdy stan zapalny ustąpi, należy stopniowo wprowadzać do jadłospisu coraz większą ilość błonnika.

Warto pamiętać, że aby uniknąć w przyszłości nawrotu stanu zapalnego, należy kontrolować codzienną podaż błonnika i poziom nawodnienia. Dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko nawrotu stanu zapalnego. Oprócz tego warto również wprowadzić umiarkowaną aktywność fizyczną i ograniczyć stres.

 

Keto dieta wegetariańska
Przepisy, Porady dietetyka
26.11.2024

Dieta keto wege – założenia, efekty, przepisy

Przejście na keto dietę wegetariańską niewątpliwie jest wyzwaniem. Jednak wiele osób jest na tyle zdeterminowanych, by mu sprostać. Chociaż zbilansowanie takiej diety jest możliwe, w praktyce może okazać się naprawdę trudne – zwłaszcza bez odpowiedniej wiedzy czy wsparcia dietetyka. Dowiedz się, jak skomponować dietę keto bez mięsa oraz jakie przepisy wegetariańskiej diety keto warto wypróbować.

Dieta keto wege – założenia, efekty, przepisy
posiłek na diecie ketogenicznej
Przepisy, Porady dietetyka
22.11.2024

Dieta ketogeniczna – przeciwwskazania, czyli kto nie powinien stosować diety keto?

Dieta ketogeniczna zyskała w ostatnim czasie dużą popularność ze względu na szybkie efekty redukcji masy ciała. Social media szybko obiegła wieść o skuteczności żywienia ketogennego, co spowodowało, że model zyskał wielu zwolenników. Czy mody na keto styl życia to tylko chwilowy trend? Poznaj zdanie dietetyka i dowiedz się, kto nie może stosować diety ketogenicznej.

Dieta ketogeniczna – przeciwwskazania, czyli kto nie powinien stosować diety keto?
https://www.wygodnadieta.pl/adm_mda/blog/posts/edit/501
Przepisy, Porady dietetyka
19.11.2024

Dieta kolarza – przykłady posiłków idealnych przed i po treningu. Zalecenia żywieniowe dla cyklistów

Nie od dzisiaj wiadomo, że dobrze dobrane menu to nieodłączny element dobrego planu treningowego. Przemyślane posiłki w diecie kolarskiej mogą przyczynić się sukcesu sportowego, szybszej regeneracji i lepszej kondycji. Dowiedz się więcej o tym, jak poprawić wyniki z pomocą diety. Kolarz amator, szosowy i górski – każdy sportowiec może odczuć korzyści stosowania odpowiedniego menu.

Dieta kolarza – przykłady posiłków idealnych przed i po treningu. Zalecenia żywieniowe dla cyklistów

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję