Dieta sałatkowa – czyli jak jeść smacznie i zdrowo

Ręka kobiety sięga widelcem po sałatkę

Aby zauważyć korzystne efekty diety sałatkowej i zadbać o swoje zdrowie ważne jest właściwe zbilansowanie jadłospisu. Podstawą jest dopasowanie kaloryczności menu do indywidualnego zapotrzebowania i sięganie po różnorodne produkty: źródła błonnika, białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów złożonych. Lekkie sałatki to doskonały sposób na jedzenie smacznie i zdrowo, nawet żyjąc intensywnie.

Spis treści:

  1. Na czym polega dieta sałatkowa?
  2. Dieta sałatkowa – z jakich składników korzystać?
  3. Dieta sałatkowa – przykładowe przepisy

Na czym polega dieta sałatkowa?

Dania w jadłospisie diety sałatkowej – jak sama nazwa wskazuje – to głównie sałatki. Jest to forma posiłku, który zazwyczaj jest niskokaloryczny, lekkostrawny oraz tani, a przy tym szybki w przygotowaniu. Taka dieta może być przydatna dla osób planujących redukcję masy ciała. Jest to niezwykle prosty w zastosowaniu model żywienia, który sprawdzi się zwłaszcza u osób zapracowanych, które nie mają czasu na codzienne przygotowywanie czasochłonnych potraw. Dodatkowo dietetyczne sałatki są wręcz idealne do tego, aby spakować je do pracy. Świetnie sprawdzają się jako odżywcze śniadanie, szybki obiad, lunch, a także danie na rodzinną kolację.

Sałatka dietetyczna z kurczakiem

Dieta sałatkowa – z jakich składników korzystać?

Aby sałatka stanowiła pełnowartościowy posiłek, należy przemyśleć jej kompozycję i zadbać o odpowiedni dobór składników. Podstawą dietetycznych sałatek powinny być świeże, sezonowe warzywa i owoce, które są źródłem niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Warto dowiedzieć się, jakie warzywa i owoce jeść wiosną, latem i o innych porach roku i to po nie sięgać w konkretnych sezonach.

Na początku roku warto wykorzystywać:

  • warzywa kapustne i liściaste, np. kapustę czerwoną, brukselkę, roszponkę,
  • warzywa korzeniowe i cebulowe, np.: marchew, buraki, pietruszkę, cebulę, por,
  • owoce, np. jabłka, gruszki.

Natomiast na przełomie wiosny i lata polecane są:

  • warzywa liściaste, np. sałaty, boćwina, szparagi i rzodkiewka,
  • owoce, m.in.: truskawki, rabarbar, agrest, porzeczki, maliny.

Sałatka z truskawkami na białym tle

Sprawdź także: Jakie warzywa jeść zimą?

W każdej sałatce powinny znajdować się również składniki będące źródłem białka. W tej roli sprawdzają się:

  • chude gatunki mięs, np. kurczak i indyk,
  • ryby – tłuste ryby morskie obfitują też w cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,
  • sery – zarówno twarogi, jak i sery żółte czy pleśniowe,
  • tofu.

Ze względu na właściwości warzyw strączkowych groch, ciecierzycę, soję, bób czy fasolę również warto włączyć do jadłospisu Oprócz tego, że strączki zawierają dużo białka, są także źródłem błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu.

Kobieta je sałatkę

Sprawdź także: Przepis na sałatkę z łososiem

Warto pamiętać o uwzględnianiu w sałatkach źródeł zdrowych tłuszczów. Korzystne dla zdrowia są oleje roślinne, np. olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Co ważne, dodatek tłuszczu sprawia, że witaminy A, D, E i K są lepiej przyswajalne.

Aby posiłek był syty, nie powinno zabraknąć w nim źródła węglowodanów, czyli np. kaszy lub pełnoziarnistych grzanek albo pieczywa z ziarnami. Sałatka z kaszą kuskus będzie zdecydowanie bardziej odżywcza i sycąca niż wariant przygotowany z samych warzyw.

Dieta sałatkowa – przykładowe przepisy

Prawidłowo zbilansowane, zdrowe sałatki na odchudzanie powinny wspierać redukcję masy ciała, dostarczać organizmowi niezbędne witaminy i minerały oraz zapewniać sytość. Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy, które można wykorzystać w diecie sałatkowej. Warto pamiętać, że nawet niskokaloryczne sałatki muszą być źródłem kluczowych makroelementów: białka, złożonych węglowodanów i zdrowych tłuszczów.

Ułatwieniem dla osób żyjących intensywnie, które nie mają wiedzy, umiejętności lub czasu na samodzielne komponowanie jadłospisu jest catering dietetyczny. W wariancie z wyborem menu można samodzielnie selekcjonować posiłki spośród wielu dań i nic nie stoi na przeszkodzie, by skomponować jadłospis z samych sałatek.

Sałatka dietetyczna z kurczakiem

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 50 g ogórka
  • 50 g papryki czerwonej
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • 1 kromka chleba żytniego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka dopraw ulubionymi ziołami i upiecz w piekarniku (około 20 minut w 180°C). Paprykę oraz ogórka pokrój w kostkę i wymieszaj z kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi oraz rukolą. Przygotuj sos z soku z cytryny, oliwy i miodu i polej nim warzywa. Na sałatkę połóż pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Podawaj z kromką chleba.

Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 40 g ciecierzycy z puszki
  • 50 g awokado
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 50 g ogórka
  • 10 g pestek dyni
  • 5 g natki pietruszki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób wykonania:

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ogórek i awokado pokrój w kostkę i wymieszaj z suszonymi pomidorami i odsączoną ciecierzycą. Dodaj do kaszy i posyp pestkami dyni oraz natką pietruszki. Podawaj z sosem z octu balsamicznego, miodu i musztardy.

 

Dziecko je posiłek razem z mamą
Przepisy, Porady dietetyka
16.10.2024

Dieta dla 11-latka – jak skomponować jadłospis dla dziecka w tym wieku?

W wieku 11 lat dziecko intensywnie się rozwija, a jego organizm potrzebuje wielu różnych składników odżywczych i witamin, by prawidłowo funkcjonować. Niestety rodzice często nie wiedzą, jak powinna wyglądać dieta dla 11-latka, a niewłaściwie opracowany jadłospis negatywnie wpływa na rozwój i zdrowie. Codzienny jadłospis nastolatka musi być pełnowartościowy i sprzyjać kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, które pozostaną z dzieckiem na całe życie.

Dieta dla 11-latka – jak skomponować jadłospis dla dziecka w tym wieku?
Filet z dorsza z sałatką na talerzu
Przepisy, Porady dietetyka
15.10.2024

Dieta bezlaktozowa – czego nie mogą jeść osoby nietolerujące laktozy?

Nietolerancja laktozy jest schorzeniem, które wiąże się z przykrymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Kluczowym elementem terapii jest wykluczenie z diety produktów, które zawierają nietolerowany dwucukier. Na szczęście dieta bez laktozy może być równie smaczna, co tradycyjna. Wystarczy kilka prostych zmian i z powodzeniem przygotujesz każde danie w wersji bezlaktozowej.

Dieta bezlaktozowa – czego nie mogą jeść osoby nietolerujące laktozy?
Glukometr z warzywami i owocami w tle
Przepisy, Porady dietetyka
14.10.2024

Dieta cukrzycowa – jadłospis na 7 dni dla stabilizacji cukru

Odpowiednio zbilansowana dieta dla diabetyka to jeden z fundamentów walki z cukrzycą zarówno typu 1, jak i typu 2. Celem jest kontrola glikemii i redukcja ryzyka rozwoju ostrych i przewlekłych powikłań choroby. W poniższym artykule podpowiadamy co jeść, jeśli chorujesz na cukrzycę i przedstawiamy przepisy kulinarne dla diety cukrzycowej.

Dieta cukrzycowa – jadłospis na 7 dni dla stabilizacji cukru

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję