Dieta tygodniowa – zasady, efekty oraz przykładowy jadłospis

Zadowolona kobieta przygotowuje sałatkę

Dieta tygodniowa to popularna nazwa odchudzającego planu żywienia na 7 dni. Dieta w założeniu ma przynieść efekty w postaci spadku wagi i oczyszczenia organizmu, co niestety przekonuje wiele osób do jej stosowania. Podstawowe zasady dotyczą spożywania wyłącznie dozwolonych produktów, ograniczenia dziennej podaży kalorii oraz wypijania minimum 1,5 litra wody dziennie. Szybka dieta tygodniowa czasem przyjmuje formę tygodniowej diety warzywnej i nie powinna być stosowana dłużej niż 7 dni.

Spis treści:

  1. Co to jest dieta tygodniowa?
  2. Produkty zalecane i niezalecane na diecie tygodniowej
  3. Dieta tygodniowa – efekty
  4. Dieta tygodniowa – przykładowy jadłospis

Co to jest dieta tygodniowa?

Tygodniowa dieta odchudzająca często jest promowana jako szybki i zdrowy sposób na utratę masy ciała. W tym modelu żywienia ważne jest zwracanie uwagi na wielkość porcji i częstotliwość spożycia posiłków. Zrównoważona, odkwaszająca dieta tygodniowa powinna uwzględniać różnorodne produkty spożywcze, które dostarczają organizmowi niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Często decydują się na nią osoby, które nie wiedzą, jak zacząć odchudzanie, i chcą szybko zobaczyć efekty redukcji.

Zupa ogórkowa w misce

Żaden restrykcyjny model żywienia nie jest jednak najlepszym sposobem, by dowiedzieć się, co jeść, aby schudnąć. Na początkowym etapie redukcji wagi najlepiej skonsultować się z dietetykiem, który opracuje szczegółowy plan i dopasuje jadłospis do indywidualnych potrzeb. Świetnym rozwiązaniem jest też catering dietetyczny, który będzie zdecydowanie bardziej skuteczny niż dieta tygodniowa i przyniesie trwałe efekty.

Produkty zalecane i niezalecane na diecie tygodniowej

Nie istnieje jedna lista produktów zalecanych i niezalecanych na diecie tygodniowej. W jadłospisach tygodniowej diety odchudzającej najczęściej pojawiają się:

  • warzywa: zielone warzywa liściaste, pomidory, papryka, marchew, brokuły, kalafior, brukselka, cukinia, bakłażany – stanowią podstawę diety;
  • owoce: jabłka, banany, jagody, pomarańcze, gruszki, brzoskwinie, wiśnie, borówki, truskawki, maliny, mango, kiwi;
  • produkty będące źródłem białka: kurczak, indyk, chuda wołowina, kaczka, cielęcina, ryby, jaja, tofu, fasola, soczewica, ciecierzyca, orzechy, nasiona;
  • produkty pełnoziarniste: brązowy ryż, pełnoziarniste makarony, chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane, gruboziarniste kasze (kasza pęczak, kasza gryczana, quinoa);
  • niskotłuszczowe produkty mleczne: mleko, jogurt naturalny, kefir, jogurt typu skyr, ser biały chudy;
  • zdrowe tłuszcze: awokado, migdały, orzechy: włoskie, brazylijskie, pekan, nerkowca; oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej z pestek dyni, nasiona chia, siemię lniane;
  • napoje: woda, herbata ziołowa, herbata zielona, kawa (bez dodatków cukru), świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne (bez dodatku cukru).

Ręce kobiety trzymają miskę z sałatką

Produkty i potrawy niezalecane na diecie tygodniowej to zazwyczaj te, które są wysokoprzetworzone lub bogate w niezdrowe tłuszcze i cukry, czyli:

  • przetworzona żywność: fast foody, chipsy, przekąski wysokokaloryczne bogate w sól,
  • słodycze: cukierki, ciastka, czekolada, słodkie wypieki cukiernicze,
  • napoje słodzone: napoje gazowane z dodatkiem cukru, napoje energetyzujące,
  • alkohol.

Sprawdź także: Aplikacje pomocne w odchudzaniu

Dieta tygodniowa – efekty

Jeśli zastanawiasz się, jakie są efekty diety tygodniowej, niestety doznasz rozczarowania. Tygodniowa dieta redukcyjna zazwyczaj nie przyniesie spektakularnych efektów. Oczywiście, to jakiej utraty masy ciała można się spodziewać, w dużej mierze zależy od tego, jaki będzie deficyt energetyczny. Najczęściej jednak w przeciągu tygodnia, na zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diecie, obserwuje się utratę od 0,5 do 1 kg. Czasami można zauważyć także większe efekty, które najczęściej wynikają nie z utraty tkanki tłuszczowej, a wody i glikogenu mięśniowego. Po tygodniu stosowania prawidłowo zbilansowanej diety można zaobserwować także inne korzyści, np. poprawę w rytmie wypróżnień czy większą energię w ciągu dnia.

Należy jednak pamiętać, że odchudzanie i zmiana nawyków żywieniowych to proces. Nie istnieją żadne magiczne triki odchudzające, herbatki czy kawa na odchudzanie i nie da się zwalczyć dużej nadwagi czy otyłości w jeden tydzień. Tylko zmiana nawyków żywieniowych na stałe oraz systematyczna aktywność fizyczna to klucz do utrzymania prawidłowej masy ciała i zdrowia. Nie można oczekiwać, że jakakolwiek 7-dniowa dieta przyniesie długotrwałe i spektakularne efekty.

Sprawdź także: Koktajle odchudzające – jak wspomóc odchudzanie?

Dieta tygodniowa – przykładowy jadłospis

Nie istnieje uniwersalny jadłospis tygodniowej diety odchudzającej. W procesie redukcji wagi menu zawsze trzeba dopasowywać indywidualnie. Warto zatem poznać indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne i ustalić taki deficyt, który pozwoli zdrowo zmniejszać masę ciała. Przykładowy jadłospis dla diety tygodniowej może wyglądać następująco:

Dzień 1

Śniadanie: owsianka na wodzie z borówkami i jogurtem greckim

II śniadanie: kromka chleba żytniego z hummusem i jajkiem

Obiad: pieczony indyk z brokułami i brązowym ryżem

Pieczony indyk z brokułami i brązowym ryżem

Podwieczorek: pieczone jabłko z cynamonem

Kolacja: sałatka z dodatkiem tuńczyka i awokado

 

Dzień 2

Śniadanie: jajecznica z pieczarkami i szczypiorkiem

II śniadanie: jogurt z pestkami i granatem

Jogurt z pestkami i granatem

Obiad: pieczony dorsz z fasolką szparagową i kaszą gryczaną

Podwieczorek: kanapka z wędliną i pomidorem

Kolacja: zupa pomidorowa z brązowym ryżem

 

Dzień 3

Śniadanie: omlet jajeczny z pomidorem, wędliną z kurczaka i szczypiorkiem

Omlet z pomidorem, wędliną i szczypiorkiem

II śniadanie: koktajl truskawkowo-bananowy

Obiad: spaghetti pełnoziarniste z indykiem, cukinią i papryką

Podwieczorek: twarożek z rzodkiewką

Kolacja: pieczona cukinia z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą

Dzień 4

Śniadanie: pieczona owsianka z bananem i gorzką czekoladą

II śniadanie: kefir i orzechy włoskie

Obiad: makaron pełnoziarnisty z kurczakiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Podwieczorek: jogurt typu skyr z malinami

Kolacja: sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i fasolką

 

Dzień 5

Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z chudą wędliną i warzywami, np. sałatą, ogórkiem i pomidorem

II śniadanie: koktajl na kefirze z malinami

 

Obiad: mintaj pieczony w pomidorach z dodatkiem cytryny, gotowane ziemniaki bez dodatku soli i surówka z marchewki

Podwieczorek: gruszka

Kolacja: zupa jarzynowa

Koktajl na kefirze z malinami

Dzień 6

Śniadanie: owsianka na wodzie z truskawkami i migdałami

II śniadanie: jabłko, jogurt naturalny

Obiad: kurczak z kaszą i brokułami

Kurczak z kaszą i brokułami

Podwieczorek: pomarańcza

Kolacja: pieczony omlet z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

 

Dzień 7

Śniadanie: placuszki z serka wiejskiego z malinami

II śniadanie: koktajl na jogurcie z mango

Obiad: potrawka z duszonego indyka i pora z kaszą pęczak

Podwieczorek: sok z marchewki bez dodatku cukru

Kolacja: zupa ogórkowa

 

Dziecko je posiłek razem z mamą
Przepisy, Porady dietetyka
16.10.2024

Dieta dla 11-latka – jak skomponować jadłospis dla dziecka w tym wieku?

W wieku 11 lat dziecko intensywnie się rozwija, a jego organizm potrzebuje wielu różnych składników odżywczych i witamin, by prawidłowo funkcjonować. Niestety rodzice często nie wiedzą, jak powinna wyglądać dieta dla 11-latka, a niewłaściwie opracowany jadłospis negatywnie wpływa na rozwój i zdrowie. Codzienny jadłospis nastolatka musi być pełnowartościowy i sprzyjać kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, które pozostaną z dzieckiem na całe życie.

Dieta dla 11-latka – jak skomponować jadłospis dla dziecka w tym wieku?
Filet z dorsza z sałatką na talerzu
Przepisy, Porady dietetyka
15.10.2024

Dieta bezlaktozowa – czego nie mogą jeść osoby nietolerujące laktozy?

Nietolerancja laktozy jest schorzeniem, które wiąże się z przykrymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Kluczowym elementem terapii jest wykluczenie z diety produktów, które zawierają nietolerowany dwucukier. Na szczęście dieta bez laktozy może być równie smaczna, co tradycyjna. Wystarczy kilka prostych zmian i z powodzeniem przygotujesz każde danie w wersji bezlaktozowej.

Dieta bezlaktozowa – czego nie mogą jeść osoby nietolerujące laktozy?
Glukometr z warzywami i owocami w tle
Przepisy, Porady dietetyka
14.10.2024

Dieta cukrzycowa – jadłospis na 7 dni dla stabilizacji cukru

Odpowiednio zbilansowana dieta dla diabetyka to jeden z fundamentów walki z cukrzycą zarówno typu 1, jak i typu 2. Celem jest kontrola glikemii i redukcja ryzyka rozwoju ostrych i przewlekłych powikłań choroby. W poniższym artykule podpowiadamy co jeść, jeśli chorujesz na cukrzycę i przedstawiamy przepisy kulinarne dla diety cukrzycowej.

Dieta cukrzycowa – jadłospis na 7 dni dla stabilizacji cukru

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję