Dieta wysokobiałkowa dla chorych – zrównoważony jadłospis dla siły i zdrowia

Grillowana pierś z kurczaka z brązowym ryżem

Dieta wysokobiałkowa u chorych jest stosowana w celu wspomagania procesu budowy mięśni i regeneracji organizmu. Jakie są efekty diety wysokobiałkowej? Pacjenci spożywający więcej protein szybciej odzyskują siły, a procesy regeneracyjne organizmu i odbudowa uszkodzonych tkanek np. po operacji, przebiegają sprawniej. Sprawdź, jak może wyglądać zrównoważony jadłospis diety bogatej w białko.

Spis treści:

  1. Podstawy diety wysokobiałkowej dla chorych
    • Dieta wysokobiałkowa – dla kogo jest polecana?
  2. Przepisy na białkowe śniadania
  3. Obiady bogate w białko
  4. Kolacje wspomagające regenerację
  5. Przekąski białkowe dla chorych
  6. Rola białka w diecie osób chorych

Podstawy diety wysokobiałkowej dla chorych

Białko to podstawowy składnik odżywczy, który w diecie wysokobiałkowej należy dostarczać w większych ilościach. Produkty białkowe są źródłem wielu niezbędnych aminokwasów i biorą udział w przemianach metabolicznych. Białko spełnia również wiele innych funkcji zapewniających prawidłową pracę i regenerację organizmu.

domowe lody na bazie owoców i wysokobiałkowego skyra

Dieta wysokobiałkowa – dla kogo jest polecana?

Zwiększenie podaży białek zaleca się u osób chorych, w okresie rekonwalescencji po zabiegach oraz u pacjentów w stanach okołooperacyjnych (aby prawidłowo przebiegał proces gojenia ran). Specyficzną odmianą tego modelu żywienia jest dieta wysokobiałkowa dla chorych na raka. Terapia przeciwnowotworowa i chemioterapia powodują duże szkody w organizmie i w tym okresie bardzo ważne jest dbanie o wysoką podaż białka, które będzie rekompensować straty powstałe podczas choroby i wspierać mechanizmy regeneracyjne.

posiłek wysokobiałkowy

W jakich chorobach dieta wysokobiałkowa jest stosowana? Najczęściej wskazaniem są:

  • choroby nowotworowe oraz okres radio- i chemioterapii,
  • okres rekonwalescencji po operacjach i zabiegach chirurgicznych,
  • oparzenia ciała,
  • urazy, skręcenia stawów i złamania kości,
  • anoreksja.

Dieta w przebiegu leczenia chorób powinna być nie tylko bogatobiałkowa, ale również lekkostrawna. Przepisy diety lekkostrawnej wysokobiałkowej bazują na produktach dostarczających dużą ilość białka i niewiele błonnika, co ma służyć odciążeniu przewodu pokarmowego. Układ trawienny jest szczególnie wrażliwy na rodzaj spożywanej żywności. Po operacji odcinków przewodu pokarmowego dodatkowa ilość błonnika, który na dłużej pozostaje w świetle jelit, może spowodować szereg komplikacji. Z kolei choroby nowotworowe mogą powodować dolegliwości trawienne w postaci nudności, wymiotów, bólu brzucha oraz biegunek, dlatego w ich przypadku również ważne jest stosowanie lekkostrawnej diety wysokobiałkowej.

Lekkostrawna dieta bogatobiałkowa powinna uwzględniać produkty zawierające pełnowartościowe białko bogate w aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie może wyprodukować. Białko w diecie chorych można dostarczyć, wykorzystując w posiłkach:

  • chude mięso, takie jak: kurczak, indyk, cielęcina, polędwica wołowa i wieprzowa, schab wieprzowy,
  • ryby morskie, takie jak: łosoś, dorsz, halibut, tuńczyk, śledź,
  • owoce morza,
  • jaja kurze,
  • mleko i przetwory mleczne.

Ważne jest, aby każdy posiłek diety łatwostrawnej bogatobiałkowej nie tylko opierał się na produktach z wysoką zawartością pełnowartościowego białka, ale i niskobłonnikowych. Potrawy najlepiej przygotowywać, stosując specjalne techniki obróbki termicznej, takie jak: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania oraz pieczenie w folii lub w pergaminie. Jeżeli komponowanie posiłków białkowych i przyrządzanie ich są dla Ciebie wyzwaniem, dobrym rozwiązaniem może okazać się dieta pudełkowa przygotowana przez profesjonalnych kucharzy przy współpracy z dietetykiem.

Sprawdź także: Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady, możliwe efekty i jadłospis

Przepisy na białkowe śniadania

Pełnowartościowe białko można dostarczyć w śniadaniach w postaci: mleka, jogurtów wysokobiałkowych, jaj oraz chudych wędlin drobiowych. Źródłem węglowodanów mogą być: produkty zbożowe z pszenicy (chleb pszenny, bułki pszenne), płatki owsiane błyskawiczne, płatki jaglane oraz płatki ryżowe. Poniżej podajemy kilka przepisów diety lekkostrawnej bogatobiałkowej.

Kanapki z twarożkiem i pomidorem

Składniki:

  • 2 kromki chleba pszennego
  • 60 g chudego sera twarogowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Sposób wykonania:

Twaróg wymieszaj z jogurtem. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kromki chleba posmaruj pastą twarogową, a na wierzch połóż plastry pomidora. Skrop kanapki olejem lnianym.

Ryżanka na mleku z jabłkiem i mielonymi migdałami

Ryżanka na mleku z jabłkiem i mielonymi migdałami

Składniki:

  • 3 łyżki płatków ryżowych
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu
  • pół jabłka bez skórki
  • 4 migdały

Sposób wykonania:

Ugotuj płatki na mleku, co chwilę mieszając, aż będą miękkie. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Migdały zmiel w młynku. Na ugotowany ryż połóż starte jabłko i posyp całość zmielonymi migdałami.

Sprawdź także: Białko w diecie budulec nie tylko dla mięśni

Obiady bogate w białko

Pieczona pierś z kurczaka w ziołach z ziemniakami i brokułem

Pieczona pierś z kurczaka w ziołach z ziemniakami i brokułem

Składniki:

  • pół piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 ziemniaki
  • 100 g brokułów

Sposób wykonania:

Kurczaka dokładnie umyj, posyp ziołami i upiecz w folii (25 minut w 180°C). Ziemniaki obierz ze skórki i gotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 20 minut). Brokuły umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj we wrzącej wodzie (ok. 15 minut). Upieczoną pierś polej oliwą.

Dorsz w pieprzu cytrynowym ze szpinakiem i pomidorami z kaszą jaglaną

Dorsz w pieprzu cytrynowym ze szpinakiem i pomidorami z kaszą jaglaną

Składniki:

  • filet z dorsza bez ości
  • 2 garści szpinaku
  • 1 pomidor
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • szczypta soli
  • pół woreczka kaszy jaglanej

Sposób wykonania:

Filet z dorsza umyj, osusz i wyłóż na folię do pieczenia. Rybę posyp solą i pieprzem, dodaj szpinak oraz pomidora obranego ze skórki. Zawiń folię i piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Kaszę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Kolacje wspomagające regenerację

W procesie rekonwalescencji bardzo ważne jest dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych, które wspomagają powrót do zdrowia. Przedstawiamy pomysły na pełnowartościowe kolacje w diecie wysokobiałkowej.

Sałatka makaronowa z gotowaną piersią z kurczaka i pomidorkami

Sałatka makaronowa z gotowaną piersią z kurczaka i pomidorkami

Składniki:

  • 50 g makaronu pszennego typu penne lub świderki
  • pół piersi z kurczaka
  • 1 garść pomidorków koktajlowych bez skórki
  • 1 garść roszponki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka umyj, a następnie wrzuć do garnka z wodą i ugotuj (ok. 1 godzinę). Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gotowego kurczaka wyciągnij z wody, rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki, polej 1 łyżeczką oliwy z oliwek i posyp ziołami, a następnie wymieszaj. Pomidorki koktajlowe obierz ze skórki (wpłynie to na strawność posiłku). W misce wymieszaj wszystkie składniki i skrop sałatkę pozostałą oliwą.

Kanapki z jajkiem i blanszowanym szpinakiem

Kanapki z jajkiem i blanszowanym szpinakiem

Składniki:

  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 jajka kurze
  • 3 garście szpinaku
  • 1 pomidor bez skórki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Jajka zalej wodą i ugotuj na twardo (ok. 8 minut). Ugotowane jajka pokrój w plastry. W małym garnku do wrzącej wody włóż sitko z liśćmi szpinaku na ok. 30 sekund, a następnie zalej zimną wodą. Pomidora obierz ze skórki i pokrój w plastry. Na kromki chleba wyłóż szpinak, pomidora i jajko. Całość skrop oliwą z oliwek.

Przekąski białkowe dla chorych

Dieta wysokobiałkowa to nie tylko śniadania, obiady i kolacje. Aby ją urozmaicić, możesz śmiało wplatać w swoje menu również zdrowe przekąski i desery bazujące na naturalnych produktach proteinowych.

Oto ciekawe pomysły na przekąski wysokobiałkowe:

  • baton twarogowy przepis możesz modyfikować, np. podmieniając kokos na sezam lub zmielone orzechy i dodając aromaty;
  • domowe lody na bazie owoców i wysokobiałkowego skyra;
  • pudding z tapioki na mleku krowim z musem z truskawek i migdałami;
  • smoothie jagodowo-bananowe na skyrze – koktajle możesz przygotowywać z różnych ulubionych owoców, najlepiej o niskim indeksie glikemicznym;
  • budyń waniliowy na mleku ze skyrem wymieszanym z kakao i kruszonymi orzechami laskowymi.

Rola białka w diecie osób chorych

Zwiększony udział białka w diecie chorych jest konieczny ze względu na konieczność dostarczenia organizmowi niezbędnych aminokwasów, które mają za zadanie syntetyzować białka organizmu. Enzymy, hormony i komórki odpornościowe są niezwykle istotne w procesie rekonwalescencji. Dodatkowa podaż białka u chorych na raka zapobiega tzw. katabolizmowi, czyli zwiększonemu rozpadowi białek organizmu.

 

model serca, obok stetoskop
Przepisy, Porady dietetyka
05.05.2025

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?

Choroby sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczynę zgonów na świecie. Z ich powodu co roku umiera ponad 20 milionów osób. Dziś doskonale wiemy już, że odpowiednio dobrana dieta może być jednym z najskuteczniejszych narzędzi w prewencji tych schorzeń. Szczególne zainteresowanie naukowców i lekarzy, ale również pacjentów i osób z grup ryzyka, wzbudza dieta śródziemnomorska.

 

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?
łuszczyca
Przepisy, Porady dietetyka
04.05.2025

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry dotykająca około 2–3% populacji. Szacuje się, że tylko w Polsce choruje na nią około miliona osób. Choć jej podłoże jest złożone i obejmuje czynniki genetyczne oraz immunologiczne, coraz więcej badań wskazuje na istotną rolę diety w łagodzeniu objawów i wspomaganiu leczenia farmakologicznego.

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis
Kobieta z hashimoto
Przepisy, Porady dietetyka
02.05.2025

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, to najczęstsza choroba autoimmunologiczna, a także główna przyczyna niedoczynności tarczycy. Leczenie polega zazwyczaj na hormonalnej terapii zastępczej, a dietoterapia stanowi uzupełnienie postępowania farmakologicznego. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto i na jakie pokarmy zwrócić szczególną uwagę.

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję