Problemy z jelitami są bardzo powszechne, najczęściej obejmują zaparcia, wzdęcia, uporczywe gazy, biegunki czy problemy z trawieniem. Jak zadbać o jelita? W przypadku uciążliwych dolegliwości zawsze należy skonsultować je z lekarzem, ale istnieje też kilka prostych sposobów, jak na co dzień dbać o jelita. Dietetyk podpowiada, co jeść, by uspokoić jelita i co na zdrowe jelita sprawdzi się najlepiej.
Spis treści:
- Na czym polega dieta zdrowych jelit?
- Co jeść na zdrowe jelita?
- Dieta zdrowych jelit – z jakich produktów korzystać?
- Dieta zdrowych jelit – jakich produktów unikać?
- Czy dietą da się poprawić pracę jelit?
Na czym polega dieta zdrowych jelit?
Na mikrobiotę jelitową człowieka składają się rozmaite bakterie, wirusy i grzyby, które są współzależne z przewodem pokarmowym. Wiadomo, że skład mikrobioty jelitowej osób z chorobami jelit różni się od tego u ludzi zdrowych. Liczne dowody naukowe wykazały, że zróżnicowana i dobrze ustrukturyzowana mikrobiota jelitowa ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowia. Dysbioza – definiowana jako zmniejszona różnorodność mikroflory i odbiegający od normy skład mikrobioty jelitowej – jest związana z wieloma chorobami, m.in. otyłością, cukrzycą i chorobami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak IBD.
Dieta zdrowych jelit powinna być skomponowana z pokarmów, które wspierają zdrowie przewodu pokarmowego, w szczególności równowagę mikroflory jelitowej. Mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w trawieniu, wchłanianiu składników odżywczych, funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz ogólnym zdrowiu organizmu. Dieta typu zachodniego – obfitująca w cukier, sól, mięso i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a uboga w warzywa i produkty z pełnego ziarna – sprawia, że mikroflora jelit jest mniej zróżnicowana, co przekłada się na nieprawidłowe funkcjonowanie.
Jaka powinna być dieta na zdrowe jelita i co dostarczać organizmowi, aby wspierać jelita? Jedynym rozwiązaniem wcale nie jest gotowanie na parze czy skrajne ograniczenie jadłospisu. Warto przede wszystkim zadbać o różnorodność i pamiętać o podstawowych zasadach zdrowego żywienia. Jeśli zastanawiasz się, jak poprawić pracę jelit, skonsultuj się z dietetykiem, który przeanalizuje stan Twojego zdrowia i dobierze menu do Twoich indywidualnych potrzeb. Dobrym sposobem na to, jak uzdrowić jelita w przypadku wzdęć, zaparć czy biegunek, jest dieta pudełkowa skomponowana przez specjalistę i dopasowana do indywidualnego zapotrzebowania organizmu i stanu zdrowia.
Co jeść na zdrowe jelita?
Jak dbać o jelita i jak powinna wyglądać dieta dla zdrowych jelit? Kluczowe elementy w diecie na zdrowe jelita to:
- dbanie o odpowiednią podaż warzyw i owoców – zaleca się spożywanie co najmniej 500 g warzyw i owoców, które są bogactwem przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Warto dowiedzieć się, jakie warzywa i owoce jeść wiosną, a jakie o innych porach roku, by móc cieszyć się ich cennymi walorami smakowymi i zdrowotnymi;
- codzienne spożywanie produktów zbożowych z pełnego ziarna, do których zaliczają się np. gruboziarniste kasze, ryż brązowy, pieczywo razowe, makarony razowe, płatki owsiane, żytnie, otręby;
- uwzględnianie w jadłospisie nasion roślin strączkowych – najbardziej polecane to: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób;
- dbanie o podaż zdrowych tłuszczów np. z oliwy z oliwek, oleju lnianego, orzechów, nasion, pestek.
- używanie aromatycznych ziół, np. kurkumy, która wykazuje właściwości przeciwzapalne, czy czarnuszki, która ma wpływ na łagodzenie stanów zapalnych w jelitach.
- spożywanie 1–2 razy w tygodniu tłustych ryb morskich np. łososia, śledzia, makreli;
- dbanie o odpowiednią podaż cynku, żelaza, witamin A i D;
- regularne spożywanie posiłków, bez pośpiechu.
Jeśli chcesz przemycić więcej warzyw w diecie, poznaj przepisy na zdrowe potrawy z grilla, które urozmaicą Twój codzienny jadłospis. Poniżej wyjaśniamy także, co konkretnie warto jeść na jelita.

Poza dietą znaczenie mają również inne aspekty stylu życia.
- Przyjmowanie leków – szczególnie antybiotyki, sterydy, leki zobojętniające stosowane na zgagę i nadkwaśność zawsze należy stosować je zgodnie z instrukcją lekarza lub instrukcją na opakowaniu i tylko w razie konieczności. Przyjmując antybiotyki podczas choroby, nie należy zapominać o probiotykoterapii, która wspiera mikroflorę jelitową. Nie zaleca się także częstego przyjmowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
- Unikanie alkoholu – alkohol jest ogólnie szkodliwy dla zdrowia, wpływa negatywnie nie tylko na jelita, ale i inne narządy np. trzustkę, która odpowiada za prawidłowe trawienie. Nadużywanie alkoholu powiązane jest ze zwiększoną przepuszczalnością jelit i większą liczebnością mikroorganizmów chorobotwórczych.
- Unikanie/ograniczanie stresu.
- Odpowiednia ilość snu – nocna regeneracja powinna trwać ok. 7–8 h.
Dieta zdrowych jelit – z jakich produktów korzystać?
Co jeszcze jest dobre na jelita? Można wyróżnić kilka szczególnie korzystnych produktów dla mikroflory, są to:
- owoc granatu,
- jagody,
- nasiona chia,
- pistacje,
- ciecierzyca,
- umiarkowane ilości czerwonego wina,
- kiszonki,
- pieczywo na zakwasie,
- fermentowane produkty mleczne (zsiadłe mleko, kefiry, jogurty).

Dieta zdrowych jelit – jakich produktów unikać?
Wiesz już, co jest dobre na jelita i znasz najzdrowsze produkty na jelita, czego natomiast trzeba w diecie unikać? Niewskazane są:
- słodycze, słone przekąski,
- pleśń,
- słodkie napoje i napoje gazowane,
- dania bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, tłuste, smażone,
- żywność wysokoprzetworzona,
- ostre przyprawy, np. ostra papryka, chili, pieprz, gorczyca,
- palenie papierosów (również elektronicznych).
Ponadto negatywny wpływ na zdrowie jelit może mieć żucie gumy i ssanie cukierków.
Sprawdź także: Dieta lekkostrawna – na czym polega?
Czy dietą da się poprawić pracę jelit?
Badania wskazują, że dietą można znacząco poprawić pracę jelit, a wiedza o tym, co jeść na jelita, pomaga wspierać ich prawidłowe funkcjonowanie. Jelitom sprzyja dieta z ograniczoną ilością mięsa, z dużą zawartością produktów roślinnych i pełnoziarnistych produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych dostarczających błonnik pokarmowy.

Warto jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny, dlatego należy obserwować, jak różne produkty wpływają na samopoczucie i ewentualnie skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem w celu dostosowania diety do indywidualnych potrzeb.
Sprawdź także: Dieta low FODMAP – wesprzyj swoje jelita
Bibliografia:
- Zhang P., Influence of Foods and Nutrition on the Gut Microbiome and Implications for Intestinal Health, „International Journal of Molecular Sciences”, 2022, 23 (17).
- Lewandowska A., Dieta zdrowych jelit, Wydawnictwo RM, Warszawa 2023.
- Jeziorek M., Regulska-Ilow B., Składniki diety i ksenobiotyki a skład mikrobioty jelitowej, „Hygeia”, 2019, 54: 3.
- Adamiak J., Herbert M., Wpływ mikrobioty jelitowej na stan zdrowia, Wybrane aspekty stanu zdrowia osób mieszkających na terenie Polski – przegląd i badania. Tom 1, Lublin 2021.