HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
25.04.2021

Lekkie i zdrowe grillowanie – to bardzo proste!

Grillowanie to o wiele zdrowszy sposób przygotowywania potraw niż np. smażenie. Niestety, popularne spotkania grillowe często nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem, a nie musi tak być. Wystarczy wprowadzić dosłownie kilka zmian, ciężkostrawne produktyo wątpliwym składzie zmienić w pyszne spotkanie pełne lekkich i zdrowych potraw. Co więcej, nie wymaga to wiele czasu ani specjalistycznej wiedzy. Wystarczy skorzystać z kilku dietetycznych porad.

Jak zdrowo grillować? Wybór produktów do grillowania

Dla wielu osób grill oznacza dużą ilość mięsa. Oczywiście namawiamy do dodania grillowanych warzyw i ryb. Warto podczas wyboru rodzaju mięs na grilla, zwrócić  uwagę na ich kaloryczność.

Kaloryczność popularnych produktów w wersji grillowanej (w 100 g):

  •  karkówka – 389 kcal,
  •  kiełbasa – 251 kcal,
  •  pierś z kurczaka – 123 kcal,
  •  tuńczyk – 151 kcal.

Grillowane warzywa to nie tylko sposób na obniżenie kaloryczności posiłku, ale również na dostarczenie błonnika. Na grilla doskonale nadają się: cukinia, bakłażan, papryka, szparagi, cebula, pieczarki. Poza warzywami z grilla, na stole nie powinno również zabraknąć sałatek. Warto zwrócić uwagę, aby nie dodawać do nich kalorycznych sosów czy majonezu – lepiej wybrać sos na bazie oliwy z oliwek np. winegret, bądź również nie zbyt kaloryczny sos balsamiczny, czy też postawić na dressingi przygotowany na bazie jogurtu naturalnego. Kupne sosy grillowe najczęściej są wysokokaloryczne oraz zawierają niezdrowe polepszacze smaku, zachęcamy więc do samodzielnego przygotowywania tych produktów. Przydatnymi składnikami będą: oliwa, olej z pestek winogron, jogurt naturalny, czosnek, chilli, ulubione zioła i przyprawy.

zdrowe grillowanie

Owoce na grillu? Nasz pomysł na zdrowy deser

Deser również nie musi być wysokokaloryczny. Ciekawym pomysłem są grillowane owoce (banany, jabłka, gruszki, cytrusy) z domowymi sosami na bazie jogurtu naturalnego i przypraw, które dodatkowo pobudzają metabolizm, np. cynamon, imbir, kardamon.

Polecamy też domowe lody na bazie bananów i innych owoców. Wystarczy zamrozić pokrojone banany i zmiksować je z dodatkiem ulubionych mrożonych owoców lub np. pasty tahini czy cynamonu. Jeżeli zamrożone banany są dojrzałe, powstałe lody będą naturalnie słodkie o kremowej konsystencji.

Napoje i alkohol – uważaj na kalorie!

Obniżając kaloryczność potraw z grilla, nie wolno zapominać o napojach, które często dostarczają duże ilości pustych kalorii. Zamieniając słodzone i kolorowe napoje na wodę z cytryną (lub limonką!) i miętą, albo świeżo wyciśnięty sok z dodatkiem wody, znacznie obniżymy kaloryczność oraz unikniemy spożywania sztucznych dodatków, występujących w składzie popularnych napojów.

Kaloryczną pułapką na diecie może okazać się alkohol. Sięgając po niego, pamiętajmy, że 1 g czystego alkoholu, to aż 7 kcal (1 g białka czy węglowodanów to “jedynie” 4 kcal).

Przykładową wartość kaloryczną wybranych porcji alkoholu zawiera poniższe zestawienie:

  •  kieliszek czerwonego wina (125 ml)  – 50 kcal,
  •  kieliszek ajerkoniaku (20 ml) – 51 kcal,
  •  kieliszek Martini wytrawnego (50 ml) – 60 kcal,
  •  kieliszek białego wina (125 ml) – 75 kcal,
  •  kieliszek wódki (50 ml) – 110 kcal,
  •  kieliszek koniaku (40 ml) – 112 kcal,
  •  piwo jasne pełne (330 ml) – 150 kcal.

Pamiętając o kilku zmianach, niezdrowe i kaloryczne spotkanie grillowe można z łatwością zmienić w lekki i zdrowy posiłek, pełen nietypowych i smacznych propozycji. Jeżeli dołączymy do tego aktywność fizyczną, to nie tylko poprawimy metabolizm i samopoczucie, ale również będziemy mogli pozwolić sobie na szaszłyka, kieliszek wina czy miseczkę domowych lodów. Dlaczego więc nie wybrać się np. na wspólny spacer pomiędzy głównym daniem, a deserem? Postępując według naszego poradnika, będziemy w stanie spędzić na diecie nawet majówkę, będącą często przyczyną złamania swoich zdrowotnych postanowień.

 

dietetyk w cateringu dietetycznymPatrycja Stępień

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego z tytułem dietetyka klinicznego. Z zamiłowaniem poszerza swoją wiedzę na temat zaburzeń odżywiania oraz psychodietetyki. Zajmuje się nie tylko poradnictwem żywieniowym, ale przede wszystkim wspiera w zmianie stylu życia i żywienia. Obecnie doradza klientom cateringu dietetycznego WygodnaDieta.pl jak zdrowo i skutecznie osiągać swoje żywieniowe cele.

 

×