Grillowanie to o wiele zdrowszy sposób przygotowywania potraw niż np. smażenie. Niestety popularne spotkania grillowe często nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem, a nie musi tak być. Wystarczy wprowadzić dosłownie kilka zmian aby grill zamienił się z wysokokalorycznego łamacza diety w pyszne spotkanie pełne lekkich i zdrowych potraw. Co więcej nie wymaga to wiele czasu ani specjalistycznej wiedzy. Wystarczy skorzystać z kilku dietetycznych porad.
Wybór produktów do grillowania
Dla wielu osób grill oznacza dużą ilość mięsa. Oczywiście namawiamy do dodania grillowanych warzyw i ryb. Warto podczas wyboru rodzaju mięs na grilla zwrócić uwagę na ich kaloryczność.
Kaloryczność popularnych produktów w wersji grillowanej (w 100 g):
- karkówka – 389 kcal
- kiełbasa – 251 kcal
- pierś z kurczaka – 123 kcal
- ryba – 111 kcal
- warzywa – 88 kcal
Grillowane warzywa to nie tylko sposób na obniżenie kaloryczności posiłku ale również na dostarczenie błonnika. Na grilla doskonale nadają się: cukinia, bakłażan, papryka, szparagi, cebula, pieczarki. Poza warzywami z grilla na stole nie powinno również zabraknąć sałatek. Warto zwrócić uwagę aby nie dodawać do nich kalorycznych sosów czy majonezu, a np. sos winegret, balsamiczny, dressingi na bazie jogurtu naturalnego. Kupne sosy grillowe najczęściej są kaloryczne oraz zawierają niezdrowe polepszacze smaku, zachęcamy więc do samodzielnego przygotowywania sosów. Przydatnymi składnikami będą: oliwa, olej z pestek winogron, jogurt naturalny, czosnek, chilli, ulubione zioła i przyprawy.
Pomysł na zdrowy deser
Deser również nie musi być wysokokaloryczny. Ciekawym pomysłem są grillowane owoce (banany, jabłka, gruszki, cytrusy) z domowymi sosami na bazie jogurtu naturalnego i przypraw np. cynamonu, imbiru, kardamonu, które dodatkowo pobudzają metabolizm.
Polecamy też domowe lody na bazie bananów i innych owoców. Wystarczy zamrozić pokrojone banany i zmiksować je z dodatkiem ulubionych mrożonych owoców lub np. pasty tahini czy cynamonu. Jeżeli zamrożone banany są dojrzałe powstałe lody będą naturalnie słodkie.
Napoje i alkohol
Obniżając kaloryczność potraw z grilla nie wolno zapominać o napojach, które często dostarczają mnóstwa pustych kalorii. Zamieniając słodzone, kolorowe napoje na wodę z cytryną / limonką i miętą lub świeżo wyciśnięty sok z dodatkiem wody znacznie obniżymy kaloryczność oraz unikniemy spożywania sztucznych dodatków występujących w składzie popularnych słodzonych napojów.
Kaloryczną pułapką może okazać się alkohol. Sięgając po niego pamiętajmy, że 1 g czystego alkoholu to aż 7 kcal (1 g białka czy węglowodanów to “jedynie” 4 kcal).
Przykładową wartość kaloryczną wybranych porcji alkoholu zawiera poniższe zestawienie:
- kieliszek czerwonego wina (125 ml) – 50 kcal
- kieliszek ajerkoniaku (20 ml) – 51 kcal
- kieliszek Martini wytrawnego (50 ml) – 60 kcal
- kieliszek białego wina (125 ml) – 75 kcal
- kieliszek wódki (50 ml) – 110 kcal
- kieliszek koniaku (40 ml) – 112 kcal
- piwo jasne pełne (330 ml) – 150 kcal
Pamiętając o kilku zmianach niezdrowe i kaloryczne spotkanie grillowe można z łatwością zmienić w lekki i zdrowy posiłek pełen nietypowych, smacznych i lekkich propozycji. Jeżeli dołączymy do tego aktywność fizyczną to nie tylko poprawimy metabolizm i samopoczucie ale również będziemy mogli pozwolić sobie na szaszłyka, kieliszek wina czy miseczkę domowych lodów więcej
Dlaczego więc nie wybrać się np. na wspólny spacer pomiędzy głównym daniem, a deserem? Jeżeli macie swoje pomysły na lekkie, nietypowe potrawy z grilla podzielcie się nimi koniecznie.