Lekkie i zdrowe grillowanie – to bardzo proste!

grillowane warzywa i mięso - zdrowe grillowanie

Grillowanie to o wiele zdrowszy sposób przygotowywania potraw niż np. smażenie. Niestety, popularne spotkania grillowe często nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem, a nie musi tak być. Wystarczy wprowadzić dosłownie kilka zmian, ciężkostrawne produktyo wątpliwym składzie zmienić w pyszne spotkanie pełne lekkich i zdrowych potraw. Co więcej, nie wymaga to wiele czasu ani specjalistycznej wiedzy. Wystarczy skorzystać z kilku dietetycznych porad.

Spis treści:

  1. Jak zdrowo grillować? Wybór produktów do grillowania
  2. Owoce na grillu? Nasz pomysł na zdrowy deser
  3. Napoje i alkohol – uważaj na kalorie!

Jak zdrowo grillować? Wybór produktów do grillowania

Dla wielu osób grill oznacza dużą ilość mięsa. Oczywiście namawiamy do dodania grillowanych warzyw i ryb. Warto podczas wyboru rodzaju mięs na grilla, zwrócić uwagę na ich kaloryczność.

Kaloryczność popularnych produktów w wersji grillowanej (w 100 g):

  • karkówka – 389 kcal,
  • kiełbasa – 251 kcal,
  • pierś z kurczaka – 123 kcal,
  • tuńczyk – 151 kcal.

Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje posiłki będą odpowiednio zbilansowane pod względem kaloryczności i wartości odżywczych, warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny umożliwia wybór spośród wielu zdrowych dań, które można łatwo dopasować do indywidualnych preferencji i potrzeb, co świetnie sprawdzi się także podczas sezonu grillowego.

Grillowane warzywa to nie tylko sposób na obniżenie kaloryczności posiłku, ale również na dostarczenie błonnika. Na grilla doskonale nadają się: cukinia, bakłażan, papryka, szparagi, cebula, pieczarki. Poza warzywami z grilla, na stole nie powinno również zabraknąć sałatek. Warto zwrócić uwagę, aby nie dodawać do nich kalorycznych sosów czy majonezu – lepiej wybrać sos na bazie oliwy z oliwek np. winegret, bądź również nie zbyt kaloryczny sos balsamiczny, czy też postawić na dressingi przygotowany na bazie jogurtu naturalnego. Kupne sosy grillowe najczęściej są wysokokaloryczne oraz zawierają niezdrowe polepszacze smaku, zachęcamy więc do samodzielnego przygotowywania tych produktów. Przydatnymi składnikami będą: oliwa, olej z pestek winogron, jogurt naturalny, czosnek, chilli, ulubione zioła i przyprawy.

Zobacz również: Właściwości papryki - dlaczego warto ją jeść?

zdrowe grillowanie

Owoce na grillu? Nasz pomysł na zdrowy deser

Deser również nie musi być wysokokaloryczny. Ciekawym pomysłem są grillowane owoce (banany, jabłka, gruszki, cytrusy) z domowymi sosami na bazie jogurtu naturalnego i przypraw, które dodatkowo pobudzają metabolizm, np. cynamon, imbir, kardamon.

Dowiedz się więcej: Właściwości odżywcze i odchudzające imbiru

Polecamy też domowe lody na bazie bananów i innych owoców. Wystarczy zamrozić pokrojone banany i zmiksować je z dodatkiem ulubionych mrożonych owoców lub np. pasty tahini czy cynamonu. Jeżeli zamrożone banany są dojrzałe, powstałe lody będą naturalnie słodkie o kremowej konsystencji.

Sprawdź także: Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?

Napoje i alkohol – uważaj na kalorie!

Obniżając kaloryczność potraw z grilla, nie wolno zapominać o napojach, które często dostarczają duże ilości pustych kalorii. Zamieniając słodzone i kolorowe napoje na wodę z cytryną (lub limonką!) i miętą, albo świeżo wyciśnięty sok z dodatkiem wody, znacznie obniżymy kaloryczność oraz unikniemy spożywania sztucznych dodatków, występujących w składzie popularnych napojów.

Kaloryczną pułapką na diecie może okazać się alkohol. Sięgając po niego, pamiętajmy, że 1 g czystego alkoholu, to aż 7 kcal (1 g białka czy węglowodanów to “jedynie” 4 kcal).

Przykładową wartość kaloryczną wybranych porcji alkoholu zawiera poniższe zestawienie:

  • kieliszek czerwonego wina (125 ml) – 50 kcal,
  • kieliszek ajerkoniaku (20 ml) – 51 kcal,
  • kieliszek Martini wytrawnego (50 ml) – 60 kcal,
  • kieliszek białego wina (125 ml) – 75 kcal,
  • kieliszek wódki (50 ml) – 110 kcal,
  • kieliszek koniaku (40 ml) – 112 kcal,
  • piwo jasne pełne (330 ml) – 150 kcal.

Pamiętając o kilku zmianach, niezdrowe i kaloryczne spotkanie grillowe można z łatwością zmienić w lekki i zdrowy posiłek, pełen nietypowych i smacznych propozycji. Jeżeli dołączymy do tego aktywność fizyczną, to nie tylko poprawimy metabolizm i samopoczucie, ale również będziemy mogli pozwolić sobie na szaszłyka, kieliszek wina czy miseczkę domowych lodów. Dlaczego więc nie wybrać się np. na wspólny spacer pomiędzy głównym daniem, a deserem? Postępując według naszego poradnika, będziemy w stanie spędzić na diecie nawet majówkę, będącą często przyczyną złamania swoich zdrowotnych postanowień.

 

 

przeciwwskazania do diety paleo
Ciekawostki, Porady dietetyka
11.12.2025

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety

Dieta paleolityczna, nazywana też dietą paleo, opiera się na założeniach, że człowiek powinien spożywać te produkty, które były dostępne dla naszych przodków w epoce paleolitu. Na czym polega dieta paleolityczna? Jej menu koncentruje się głównie na mięsie, rybach, owocach, warzywach, orzechach i nasionach. Z jadłospisu należy wyeliminować produkty zbożowe, nabiał, nasiona roślin strączkowych, a także żywność przetworzoną. Chociaż pierwsze efekty diety paleo można zaobserwować względnie szybko, warto wiedzieć, że nie każdy organizm będzie tolerował taki model odżywiania. Wyjaśniamy, dla kogo dieta paleo jest niewskazana.

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety
jak skutecznie schudnąć po 40-stce
Przepisy, Odchudzanie
11.12.2025

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?

Decydując się na stosowanie diety odchudzającej po 40., trzeba zdawać sobie sprawę, że menu powinno dostosowane do potrzeb i ograniczeń, które pojawiają się na tym etapie życia. Spowolniony metabolizm, natłok obowiązków i wysoki poziom stresu czy zmiany hormonalne mogą utrudniać zapanowanie nad wagą. Jednak skuteczne odchudzanie po 40. jest możliwe. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak powinno wyglądać zdrowe odchudzanie po 40.

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?
jaka dieta przy biegunce
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Każdy z nas choć raz w życiu zmagał się z biegunką, to powszechna dolegliwość, która może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych i doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niezależnie od przyczyny, odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w łagodzeniu objawów, regeneracji układu pokarmowego oraz powrocie organizmu do pełni sił. Sprawdź, co można jeść jak się ma biegunkę, a jakie jedzenie jest niewskazane.

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję