HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
25.04.2021

Lekkie i zdrowe grillowanie – to bardzo proste!

Grillowanie to o wiele zdrowszy sposób przygotowywania potraw niż np. smażenie. Niestety, popularne spotkania grillowe często nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem, a nie musi tak być. Wystarczy wprowadzić dosłownie kilka zmian, aby grill zamienił się z wysokokalorycznego łamacza diety w pyszne spotkanie pełne lekkich i zdrowych potraw. Co więcej, nie wymaga to wiele czasu ani specjalistycznej wiedzy. Wystarczy skorzystać z kilku dietetycznych porad.

Jak zdrowo grillować? Wybór produktów do grillowania

Dla wielu osób grill oznacza dużą ilość mięsa. Oczywiście namawiamy do dodania grillowanych warzyw i ryb. Warto podczas wyboru rodzaju mięs na grilla, zwrócić  uwagę na ich kaloryczność.

Kaloryczność popularnych produktów w wersji grillowanej (w 100 g):

  •  karkówka – 389 kcal,
  •  kiełbasa – 251 kcal,
  •  pierś z kurczaka – 123 kcal,
  •  tuńczyk – 151 kcal.

Grillowane warzywa to nie tylko sposób na obniżenie kaloryczności posiłku, ale również na dostarczenie błonnika. Na grilla doskonale nadają się: cukinia, bakłażan, papryka, szparagi, cebula, pieczarki. Poza warzywami z grilla, na stole nie powinno również zabraknąć sałatek. Warto zwrócić uwagę, aby nie dodawać do nich kalorycznych sosów czy majonezu – lepiej wybrać sos winegret, balsamiczny, dressingi na bazie jogurtu naturalnego. Kupne sosy grillowe najczęściej są kaloryczne oraz zawierają niezdrowe polepszacze smaku, zachęcamy więc do samodzielnego przygotowywania sosów. Przydatnymi składnikami będą: oliwa, olej z pestek winogron, jogurt naturalny, czosnek, chilli, ulubione zioła i przyprawy.

zdrowe grillowanie

Owoce na grillu? Nasz pomysł na zdrowy deser

Deser również nie musi być wysokokaloryczny. Ciekawym pomysłem są grillowane owoce (banany, jabłka, gruszki, cytrusy) z domowymi sosami na bazie jogurtu naturalnego i przypraw, które dodatkowo pobudzają metabolizm, np. cynamon, imbir, kardamon.

Polecamy też domowe lody na bazie bananów i innych owoców. Wystarczy zamrozić pokrojone banany i zmiksować je z dodatkiem ulubionych mrożonych owoców lub np. pasty tahini czy cynamonu. Jeżeli zamrożone banany są dojrzałe, powstałe lody będą naturalnie słodkie.

Napoje i alkohol – uważaj na kalorie!

Obniżając kaloryczność potraw z grilla, nie wolno zapominać o napojach, które często dostarczają duże ilości pustych kalorii. Zamieniając słodzone i kolorowe napoje na wodę z cytryną (lub limonką!) i miętą, albo świeżo wyciśnięty sok z dodatkiem wody, znacznie obniżymy kaloryczność oraz unikniemy spożywania sztucznych dodatków, występujących w składzie popularnych napojów.

Kaloryczną pułapką może okazać się na diecie alkohol. Sięgając po niego, pamiętajmy, że 1 g czystego alkoholu, to aż 7 kcal (1 g białka czy węglowodanów to “jedynie” 4 kcal).

Przykładową wartość kaloryczną wybranych porcji alkoholu zawiera poniższe zestawienie:

  •  kieliszek czerwonego wina (125 ml)  – 50 kcal,
  •  kieliszek ajerkoniaku (20 ml) – 51 kcal,
  •  kieliszek Martini wytrawnego (50 ml) – 60 kcal,
  •  kieliszek białego wina (125 ml) – 75 kcal,
  •  kieliszek wódki (50 ml) – 110 kcal,
  •  kieliszek koniaku (40 ml) – 112 kcal,
  •  piwo jasne pełne (330 ml) – 150 kcal.

Pamiętając o kilku zmianach, niezdrowe i kaloryczne spotkanie grillowe można z łatwością zmienić w lekki i zdrowy posiłek, pełen nietypowych i smacznych propozycji. Jeżeli dołączymy do tego aktywność fizyczną, to nie tylko poprawimy metabolizm i samopoczucie, ale również będziemy mogli pozwolić sobie na szaszłyka, kieliszek wina czy miseczkę domowych lodów. Dlaczego więc nie wybrać się np. na wspólny spacer pomiędzy głównym daniem, a deserem? Postępując według naszego poradnika, będziemy w stanie spędzić na diecie nawet majówkę, będącą często przyczyną złamania swoich zdrowotnych postanowień.

×