HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
28.04.2022

Fit burger - przepis na zdrowy i pyszny obiad!

Fit burger przygotowany samodzielnie może zapewnić nawet o połowę mniej kalorii niż ten kupiony w restauracji. Wbrew pozorom przygotowanie fit burgera nie jest czasochłonne, a ten smaczny posiłek może stanowić  zarówno pożywny obiad, jak i zdrową kolację. Podpowiadamy, jak zrobić fit burgera z indyka i na co zwrócić uwagę, aby nie zwiększać jego kaloryczności. Zapewniamy, że warto poświęcić kilka chwil, aby cieszyć się pysznym posiłkiem!

Fit burger

Fit burger to zdrowe, smaczne, pożywne, a przede wszystkim ciekawe danie, które w zależności od indywidualnych preferencji smakowych można przygotować na wiele sposobów. Sprawdzi się zarówno dla osób lubiących jego tradycyjny smak, jak i tych szukających innowacji w kuchni. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, aby niepotrzebnie nie zwiększać jego kaloryczności zachowując smak i wysoką wartość odżywczą.

Fit burger – kotlet

Fit burgera możemy przygotować z różnych gatunków mięsa, które najlepiej samodzielnie zmielić w domu. Wybierając je warto zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w 100 gramach. Choć najsmaczniejsze są burgery wykonane z tłustszego mięsa (np. łopatki wołowej lub antrykotu), chcąc przygotować fit burgera lepiej wybierać chude mięso drobiowe np. z udźca indyka. Pozwoli to zaoszczędzić nawet 200 kcal na porcji, a doprawiając mięso w odpowiedni sposób kotlet również będzie smaczny! Ponadto danie zapewni mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmierne spożycie zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca i naczyń krwionośnych. 
Ważny jest również sposób przygotowania kotleta. Zamiast smażyć go na grubej warstwie tłuszczu polecamy upiec go w piekarniku, przygotować na patelni z małym udziałem tłuszczu lub na patelni grillowej. 

Fit burger – bułka

Zamiast jasnej warto postawić na bułkę pełnoziarnistą. Dobrze, aby w jej składzie wysoko znajdowała się mąka pszenna, żytnia lub orkiszowa o niskim stopniu przemiału. Są to mąki: razowa typ 2000 i mąka graham typ 1850, które zapewniają znacznie więcej (niż mąki oczyszczone) sycącego błonnika pokarmowego, a także cennych witamin z grupy B i składników mineralnych m.in. potas, żelazo, magnez czy cynk. Dzięki temu posiłek będzie miał wyższą wartość odżywczą i nasyci na dłuższy czas. 

Fit burger – dodatki

Surowe lub konserwowe warzywa stanowią nieodzowny element prawdziwego burgera. Wybierając je warto postawić na klasyczne dodatki jak liście sałaty, plastry dojrzałego pomidora, ogórka (świeżego, konserwowego lub kiszonego), a także cebulę. Poza typowymi warto sięgnąć również po grillowaną cukinię lub paprykę, rukolę, roszponkę, różnorodne kiełki, ostrą papryczkę chili, kapustę kiszoną lub kapustę czerwoną. Ciekawym dodatkiem będzie też pasta z awokado lub jego plasterki. Aby skomponować jeszcze bardziej wartościowe danie warto do fit burgera przygotować dodatkowo lekką sałatkę pełną ulubionych warzyw. 

wegański burger z cebulą, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Fit burger – sos 

Sos jest zapewne najbardziej newralgicznym składnikiem tego dania. Aby nie zwiększać kaloryczności fit burgera polecamy dobrej jakości keczup lub musztardę. Dobrym pomysłem jest też zrobienie samodzielnie smacznego sosu czosnkowego lub pomidorowego. Do wykonania czosnkowego przyda się jogurt grecki, czosnek i przyprawy, a pomidorowego przecier pomidorowyoraz przyprawy. Zamiast klasycznego sosu majonezowego sprawdzi się też guacamole, czyli pasta z awokado

Fit burger – na co uważać

Składnikami burgera, które z uwagi na ich wysoką kaloryczność lepiej dodawać z umiarem są:
•    ser żółty, ser pleśniowy czy oscypek -> plasterek ok 20 g to ok 70 kcal,
•    jajko sadzone -> sztuka ok 55 g to ok 110 kcal,
•    smażony bekon -> 2 plastry 30 g to 90-120 kcal,
•    majonez -> 1 łyżka 25 g to 166 kcal.

Fit burger z indyka – przepis

Składniki na kotlety (4 porcje): 

  •  400 gramów chudego mielonego mięsa z udźca indyka,
  •  1 małe jajko, 
  •  ząbek czosnku,
  •  pół cebuli,
  •  2 łyżki oliwy z oliwek, 
  •  1 łyżeczka suszonego oregano,
  •  sól i pieprz do smaku.

Dodatkowe:

  •  4 okrągłe bułki pełnoziarniste, 
  •  sałata masłowa,
  •  duży pomidor,
  •  mała czerwona cebula,
  •  2 kiszone ogórki,
  •  po 4 łyżeczki keczupu i musztardy.

Wykonanie: 

1. Mięso wymieszaj z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. 
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej poszatkowaną cebulę. Gdy ostygnie dodaj ją do mięsa i wymieszaj masę. 
3. Z masy uformuj cztery płaskie, okrągłe kotlety. 
4. Na patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy i usmaż na niej kotlety. 
5. Bułki przekrój na połowy i lekko zgrilluj, aby nadać im chrupkości i poprawić smak.
6. Dolną część bułki posmaruj łyżeczką musztardy, a górną łyżeczką keczupu. 
7. Na dolną część bułki połóż liście sałaty, kotlet, plaster pomidora, cebuli i plasterki ogórka. Przykryj górną częścią bułki. 

Smacznego!

×