28.04.2022

Fit burger - przepis na zdrowy i pyszny obiad!

fit buurger w diecie wegańskiej

Fit burger przygotowany samodzielnie może zapewnić nawet o połowę mniej kalorii niż ten kupiony w restauracji. Wbrew pozorom przygotowanie fit burgera nie jest czasochłonne, a ten smaczny posiłek może stanowić  zarówno pożywny obiad, jak i zdrową kolację. Podpowiadamy, jak zrobić fit burgera z indyka i na co zwrócić uwagę, aby nie zwiększać jego kaloryczności. Zapewniamy, że warto poświęcić kilka chwil, aby cieszyć się pysznym posiłkiem!

Spis treści:

  1. Fit burger
  2. Fit burger z indyka – przepis

Fit burger

Fit burger to zdrowe, smaczne, pożywne, a przede wszystkim ciekawe danie, które w zależności od indywidualnych preferencji smakowych można przygotować na wiele sposobów. Sprawdzi się zarówno dla osób lubiących jego tradycyjny smak, jak i tych szukających innowacji w kuchni. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, aby niepotrzebnie nie zwiększać jego kaloryczności zachowując smak i wysoką wartość odżywczą.

Fit burger – kotlet

Fit burgera możemy przygotować z różnych gatunków mięsa, które najlepiej samodzielnie zmielić w domu. Wybierając je warto zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w 100 gramach. Choć najsmaczniejsze są burgery wykonane z tłustszego mięsa (np. łopatki wołowej lub antrykotu), chcąc przygotować fit burgera lepiej wybierać chude mięso drobiowe np. z udźca indyka. Pozwoli to zaoszczędzić nawet 200 kcal na porcji, a doprawiając mięso w odpowiedni sposób kotlet również będzie smaczny! Ponadto danie zapewni mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmierne spożycie zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca i naczyń krwionośnych. 
Ważny jest również sposób przygotowania kotleta. Zamiast smażyć go na grubej warstwie tłuszczu polecamy upiec go w piekarniku, przygotować na patelni z małym udziałem tłuszczu lub na patelni grillowej. 

Zobacz również: Czy mięso jest zdrowe?

Fit burger – bułka

Zamiast jasnej warto postawić na bułkę pełnoziarnistą. Dobrze, aby w jej składzie wysoko znajdowała się mąka pszenna, żytnia lub orkiszowa o niskim stopniu przemiału. Są to mąki: razowa typ 2000 i mąka graham typ 1850, które zapewniają znacznie więcej (niż mąki oczyszczone) sycącego błonnika pokarmowego, a także cennych witamin z grupy B i składników mineralnych m.in. potas, żelazo, magnez czy cynk. Dzięki temu posiłek będzie miał wyższą wartość odżywczą i nasyci na dłuższy czas. 

Fit burger – dodatki

Surowe lub konserwowe warzywa stanowią nieodzowny element prawdziwego burgera. Wybierając je warto postawić na klasyczne dodatki jak liście sałaty, plastry dojrzałego pomidora, ogórka (świeżego, konserwowego lub kiszonego), a także cebulę. Poza typowymi warto sięgnąć również po grillowaną cukinię lub paprykę, rukolę, roszponkę, różnorodne kiełki, ostrą papryczkę chili, kapustę kiszoną lub kapustę czerwoną. Ciekawym dodatkiem będzie też pasta z awokado lub jego plasterki. Aby skomponować jeszcze bardziej wartościowe danie warto do fit burgera przygotować dodatkowo lekką sałatkę pełną ulubionych warzyw. 

Jeśli zależy Ci na zdrowym i wygodnym odżywianiu, warto rozważyć dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny oferuje zbilansowane posiłki z chudym mięsem i warzywami, które pomagają utrzymać niską kaloryczność potraw, podobnie jak fit burger z indyka. Więcej informacji znajdziesz na stronie diety pudełkowej niskokalorycznej.

Sprawdź także: Czym jest piramida zdrowego odżywiania i jakie są jej zasady?

wegański burger z cebulą, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Fit burger – sos 

Sos jest zapewne najbardziej newralgicznym składnikiem tego dania. Aby nie zwiększać kaloryczności fit burgera polecamy dobrej jakości keczup lub musztardę. Dobrym pomysłem jest też zrobienie samodzielnie smacznego sosu czosnkowego lub pomidorowego. Do wykonania czosnkowego przyda się jogurt grecki, czosnek i przyprawy, a pomidorowego przecier pomidorowyoraz przyprawy. Zamiast klasycznego sosu majonezowego sprawdzi się też guacamole, czyli pasta z awokado

Fit burger – na co uważać

Składnikami burgera, które z uwagi na ich wysoką kaloryczność lepiej dodawać z umiarem są:
•    ser żółty, ser pleśniowy czy oscypek -> plasterek ok 20 g to ok 70 kcal,
•    jajko sadzone -> sztuka ok 55 g to ok 110 kcal,
•    smażony bekon -> 2 plastry 30 g to 90-120 kcal,
•    majonez -> 1 łyżka 25 g to 166 kcal.

Fit burger z indyka – przepis

Składniki na kotlety (4 porcje): 

  •  400 gramów chudego mielonego mięsa z udźca indyka,
  •  1 małe jajko, 
  •  ząbek czosnku,
  •  pół cebuli,
  •  2 łyżki oliwy z oliwek, 
  •  1 łyżeczka suszonego oregano,
  •  sól i pieprz do smaku.

Dodatkowe:

  •  4 okrągłe bułki pełnoziarniste, 
  •  sałata masłowa,
  •  duży pomidor,
  •  mała czerwona cebula,
  •  2 kiszone ogórki,
  •  po 4 łyżeczki keczupu i musztardy.

Zobacz też: Burgery z batatów i dyni z frytkami z selera - przepis

Wykonanie: 

1. Mięso wymieszaj z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. 
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej poszatkowaną cebulę. Gdy ostygnie dodaj ją do mięsa i wymieszaj masę. 
3. Z masy uformuj cztery płaskie, okrągłe kotlety. 
4. Na patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy i usmaż na niej kotlety. 
5. Bułki przekrój na połowy i lekko zgrilluj, aby nadać im chrupkości i poprawić smak.
6. Dolną część bułki posmaruj łyżeczką musztardy, a górną łyżeczką keczupu. 
7. Na dolną część bułki połóż liście sałaty, kotlet, plaster pomidora, cebuli i plasterki ogórka. Przykryj górną częścią bułki. 

Smacznego!

 

Szklanka wody mineralnej z cytryną
Porady dietetyka
16.07.2025

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut

Odwodnienie podczas upałów może pojawić się szybciej, niż się tego spodziewasz, szczególnie gdy dużo się pocisz, nie masz apetytu i nie uzupełniasz elektrolitów. Często nie zdajemy sobie sprawy z jego pierwszych objawów, takich jak uczucie zmęczenia, spadek koncentracji czy bóle głowy. Warto zatem poznać proste testy, które w zaledwie kilka minut pomogą ocenić, czy Twój organizm jest odpowiednio nawodniony.

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut
zdrowy posiłek na plażę
Porady dietetyka
15.07.2025

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać

Plażowanie to nie tylko słońce, woda i relaks. Nie można zapomnieć, że to też wyzwanie dla organizmu. Wysoka temperatura, zmiany ciśnienia, aktywność fizyczna i długie przebywanie na słońcu sprawiają, że to, co zjesz przed wyjściem z domu, może zaważyć na całym Twoim dniu. Zamiast zmagać się z uczuciem ciężkości, sennością czy rozstrojem żołądka, lepiej wiedzieć, czego unikać.

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać
zdrowe żywienie na wakacjach
Porady dietetyka
14.07.2025

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Wakacje to czas odpoczynku i oderwania od codziennej rutyny. Dla wielu to także moment, w którym pojawia się stres związany z tym, że kilka dni luzu wystarczy, by zaprzepaścić efekty dotychczasowej diety czy treningów. Nieregularne posiłki, wakacyjne pokusy czy brak aktywności mogą sprawić, że po urlopie wracamy z dodatkowymi kilogramami. W tym artykule przedstawimy Ci 10 zasad zdrowego odżywiania na wakacjach, dzięki którym wrócisz nie tylko wypoczęty, ale i bez dodatkowych kilogramów.

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję