Istnieje wiele metod promowanych jako szybkie sposoby na utratę masy ciała, do których zaliczają się restrykcyjne modele żywienia. Jeśli zastanawiasz się, co można jeść na diecie 500 kcal lub chcesz sprawdzić, jakie są efekty po miesiącu diety 500 kcal, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł. Rozwiewamy w nim wszystkie wątpliwości związane z tą niskokaloryczną dietą.
Spis treści:
- Dieta 500 kcal – czy jest zdrowa?
- Dieta 500 kcal – co się na niej je?
- Możliwe efekty diety 500 kcal
- Dieta 500 kcal 2 razy w tygodniu, czyli metoda 5:2
Dieta 500 kcal – czy jest zdrowa?
Dieta 500 kcal to bardzo restrykcyjna dieta odchudzająca, która niestety cieszy się popularnością na wielu stronach internetowych i forach. Jadłospis diety 500 kcal jest najczęściej bardzo ubogi, ponieważ dzienna ilość energii odpowiada tej, którą w zwyczajowej diecie powinien dostarczyć jeden posiłek. Menu diety 500 kcal wymaga zatem precyzyjnego planowania, tak by nie przekroczyć zaplanowanej energetyczności.
Z pewnością na takiej diecie nikt nie jest w stanie wytrwać długo, a taki sposób żywienia nie tylko stwarza ryzyko zaburzeń odżywiania, ale stanowi również zagrożenia dla zdrowia. Nawet roczne dziecko ma większe dzienne zapotrzebowanie, dlatego dieta 500 kcal nigdy nie będzie dobrym wyborem. Jej rezultaty w ogóle nie mają poparcia w badaniach naukowych i oprócz dziennej liczby kalorii nie ma precyzyjnych wytycznych dotyczących jadłospisu.
Sprawdź także: koktajle odchudzające – jak wspomóc odchudzanie?
Dieta 500 kcal – co się na niej je?
Na diecie 500 kcal właściwie można spożywać wszystkie produkty, jednak nie powinno się przekraczać 500 kcal dziennie. Dieta 500 kcal zazwyczaj zawiera 3 posiłki: śniadanie, obiad i kolację i uwzględnia niesłodzone napoje, do których zaliczają się np. czerwona i zielona herbata na odchudzanie.
Najczęściej ze względu na skrajnie niską wartość energetyczną zalecane są głównie po produkty mniej kaloryczne:
- warzywa, np.: brokuły, szpinak, kapusta, sałata, kalafior, cukinia, pomidor, ogórek, rzodkiewka, kalarepa;
- niskokaloryczne owoce, np.: borówki, maliny, truskawki, cytrusy;
- chudy nabiał, np.: jogurt beztłuszczowy, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, jajka;
- chude mięso, np. mięso z kurczaka, mięso z indyka i ryby;
- nasiona roślin strączkowych;
- niewielkie porcje węglowodanów;
- woda, herbata i kawa bez dodatku cukru.
Na diecie 500 kcal nie spożywa się produktów wysokokalorycznych, do których zaliczają się:
- produkty będące bogatym źródłem tłuszczów np.: masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, nasiona, pestki, tłuste mięsa, tłuste ryby;
- słodycze, słodkie wyroby cukiernicze, słone przekąski, fast foody;
- słodkie napoje, soki, napoje gazowane.
Możliwe efekty diety 500 kcal
Osoby zastanawiające się nad dietą 500 kcal najczęściej szukają informacji, ile się chudnie na diecie 500 kcal. Często skupiają się na tym, ile chudnie się w miesiąc na diecie 500 kcal, a nie na konsekwencjach zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, iż długotrwałe stosowanie tak niskoenergetycznej diety jest wręcz wyniszczające dla organizmu i z pewnością nie będzie sprzyjało zdrowiu. Taka ilość energii nie pokryje bowiem nawet podstawowego zapotrzebowania organizmu, a więc nie dostarczy energii niezbędnej do zachowania procesów życiowych. Nie warto szukać informacji na temat efektów diety 500 kcal po miesiącu czy tygodniu, ponieważ tak restrykcyjna dieta powoduje upośledzenie funkcjonowania organizmu.
Dzienna kaloryczność na poziomie 500 kcal może prowadzić do szybkiej utraty wagi – co jest często pożądanym efektem dla osób dążących do zrzucenia kilogramów – ale najczęściej szybki spadek masy ciała wynika z utraty wody i masy mięśniowej, a nie tkanki tłuszczowej.
Należy pamiętać, że taki drastyczny deficyt kaloryczny może prowadzić do różnych skutków ubocznych i nie jest zalecany w żadnym przypadku. Efekty diety 500 kcal mogą obejmować spadek masy ciała, ale także utratę masy mięśniowej, zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie układu immunologicznego, a nawet zaburzenia hormonalne.
Stosowanie diety 500 kcal będzie prowadziło do niedoborów witamin i minerałów i może powodować osłabienie, bóle i zawroty głowy, problemy z wypróżnianiem, a nawet prowadzić do utraty przytomności i stanowić zagrożenie dla życia.
Zdecydowanie lepiej dowiedzieć się, co jeść, aby schudnąć zdrowo i na stałe, bez ryzyka wyniszczenia organizmu. W procesie odchudzania pomocny może być także zbilansowany, odżywczy catering dietetyczny o odpowiednio dobranej kaloryczności.
Sprawdź też: Aplikacje pomocne w odchudzaniu
Dieta 500 kcal 2 razy w tygodniu, czyli metoda 5:2
Oprócz jadłospisu na tydzień diety 500 kcal, czy diet 500 kcal na miesiąc, w internecie można także znaleźć opis metody, która polega na spożywaniu 500 kcal tylko dwa razy w tygodniu. Jest to mniej restrykcyjna wersja diety 500 kcal, jednak również nie jest to dobry sposób na utratę masy ciała. Tylko zdrowa, racjonalnie zbilansowana dieta i długotrwała zmiana stylu życia mogą przyczynić się do trwałej utraty kilogramów. Spożywanie bardzo niewielu kalorii i wszelkiego rodzaju krótkoterminowe diety dają efekty na chwilę, a przy tym niekorzystnie wpływają na zdrowie i metabolizm. Dieta powinna być długofalowym sposobem odżywiania, który nie wiąże się z żadnymi negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi.