Choroba refluksowa przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease – GERD) powoduje objawy takie jak: zgaga, uczucie pieczenia w przełyku, nudności czy odbijanie. Zalecenia dietetyczne zazwyczaj koncentrują się na eliminowaniu pokarmów, które są postrzegane jako wywołujące objawy. W ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca się na łagodzący wpływ diety niskowęglowodanowej na refluks. Wyjaśniamy, jak może wyglądać dieta refluksowa dla dorosłych oraz podpowiadamy, co jeść, a czego nie jeść na diecie refluksowej.
Spis treści
- Jak dieta niskowęglowodanowa wpływa na objawy refluksu?
- Jakie pokarmy wykluczyć, aby zmniejszyć refluks na diecie low-carb?
- Rola błonnika w diecie low-carb dla osób z refluksem
- Jak unikać zgagi na diecie niskowęglowodanowej?
Jak dieta niskowęglowodanowa wpływa na objawy refluksu?
Dieta niskowęglowodanowa może łagodzić objawy refluksu i sprzyjać redukcji masy ciała, co jest istotnym czynnikiem w radzeniu sobie z GERD u osób z nadwagą lub otyłością. Dodatkowo zmniejszenie ilości łatwo przyswajalnych cukrów w diecie może łagodzić objawy, takie jak zgaga, uczucie pieczenia w żołądku czy odbijanie.
Dieta niskowęglowodanowa co prawda może przynosić ulgę w refluksie, ale jej stosowanie powinno przebiegać pod nadzorem specjalisty, aby uniknąć potencjalnych niedoborów składników odżywczych.

Randomizowane, kontrolowane 9-tygodniowe badanie interwencji dietetycznej u osób z otyłością i chorobą refluksową przełyku wykazało, że modyfikacje spożycia węglowodanów mogą redukować objawy GERD, takie jak zgaga czy zarzucanie treści żołądkowej. Wyniki sugerują, że zmniejszenie ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów w diecie może obniżyć ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku, zmniejszając tym samym nasilenie objawów. Dieta low-carb, dzięki ograniczeniu fermentujących węglowodanów, redukuje ilość gazów wytwarzanych w jelitach, co zmniejsza ciśnienie w jamie brzusznej i poprawia funkcję przełyku. Chociaż wyniki są obiecujące, konieczne są dalsze badania, aby dokładniej zrozumieć wpływ diety niskowęglowodanowej na GERD, szczególnie w dłuższym okresie.
Sprawdź także: Rola węglowodanów w diecie
Jakie pokarmy wykluczyć, aby zmniejszyć refluks na diecie low-carb?
Na diecie low-carb warto unikać pokarmów, które mogą nasilać objawy choroby. Czego zatem nie jeść na diecie przy refluksie? Obecnie zaleca się, aby dieta refluksowa dla dorosłych, była indywidualnie zbilansowana i pozbawiona produktów o wysokim potencjale drażniącym błonę śluzową przełyku, takich jak:
- tłuste, smażone potrawy,
- produkty wysokoprzetworzone,
- czekolada,
- kawa,
- alkohol,
- potrawy pikantne,
- gazowane napoje.
Na diecie low-carb należy również uważać na tłuszcze trans i nadmiar tłuszczów nasyconych, które mogą dodatkowo nasilać nieprzyjemne dolegliwości. Zaleca się również unikanie cukrów prostych i dodanych, które mogą zwiększać fermentację w jelitach i przyczyniać się do wzrostu ciśnienia w jamie brzusznej.

Dieta na refluks żółciowy powinna uwzględniać produkty lekkostrawne, z niską zawartością tłuszczów nasyconych oraz zawierać błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie i motorykę jelit. Ważne jest także unikanie jedzenia dużych posiłków oraz spożywania pokarmów tuż przed snem, ponieważ te nawyki również zwiększają ryzyko nasilenia objawów refluksu.
Jeśli nie masz pomysłów na przepisy diety przy refluksie albo brakuje Ci czasu, by zadbać o prawidłowe odżywianie, wypróbuj catering dietetyczny. Dieta skomponowana przez specjalistę będzie korzystnie wpływała na Twoje samopoczucie, a gotowe zestawy dań pomogą Ci odżywiać się we właściwy sposób, bez konieczności wygospodarowywania czasu na gotowanie.
Sprawdź także: Dieta LCHF – czyli na czym polega dieta niskowęglowodanowa-wysokotłuszczowa
Rola błonnika w diecie low-carb dla osób z refluksem

Błonnik pokarmowy odgrywa ważną rolę w diecie low-carb u osób zmagających się z refluksem, ponieważ pomaga regulować procesy trawienne, przyspiesza opróżnianie żołądka i zmniejsza ciśnienie w jamie brzusznej, co może łagodzić objawy refluksu. Dodatkowo odpowiada za uczucie sytości i sprzyja kontroli masy ciała, co jest istotne, ponieważ nadmierna masa ciała często nasila objawy refluksu.
Sprawdź także: Dieta ketogeniczna – na czym polega?
Jak unikać zgagi na diecie niskowęglowodanowej?

Aby uniknąć zgagi na diecie niskowęglowodanowej, warto uwzględnić wskazówki opisane powyżej, ale także zwrócić uwagę na inne aspekty, np. tempo jedzenia. Posiłki należy spożywać powoli i dokładnie przeżuwać każdy kęs, co zmniejsza ryzyko problemów z żołądkiem. Warto również zadbać o odpowiednią pozycję po posiłku i unikać leżenia przez co najmniej 2–3 godziny po jedzeniu. Ważne jest także regularne spożywanie małych posiłków w ciągu dnia, zamiast obfitych porcji. Dodatkowo należy obserwować, które produkty nasilają objawy zgagi i unikać ich w swoim jadłospisie. W razie problemów warto skonsultować swój sposób żywienia z dietetykiem, który może przygotować gotowy jadłospis diety refluksowej lub przedstawić przykładowe przepisy na śniadania diety refluksowej, zdrowe obiady i kolacje.
Bibliografia:
- Gu C., Olszewski T., King K. L., Vaezi M. F., Niswender K. D., Silver H. J., The Effects of Modifying Amount and Type of Dietary Carbohydrate on Esophageal Acid Exposure Time and Esophageal Reflux Symptoms: A Randomized Controlled Trial, „American Journal of Gastroenterology”, 2022, t. 117, nr 10.
- Surdea-Blaga T., Negrutiu D. E., Palage M., Dumitrascu D. L., Food and Gastroesophageal Reflux Disease, „Current Medicinal Chemistry”, 2019, t. 26, nr 19.