Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?

Śniadanie w diecie przy boreliozie

Borelioza jest groźną chorobą zakaźną przenoszoną przez kleszcze i może objawiać się na różne sposoby, a symptomy mogą zmieniać się w zależności od stadium. Oprócz stosowania leków na przebieg choroby może wpłynąć odżywianie. Sprawdź, jaka dieta przy boreliozie sprawdzi się najlepiej i co jeść przy boreliozie.

Spis treści:

  1. Dieta przy boreliozie – jak wpływa na przebieg choroby?
  2. Dieta przy boreliozie – zalecane produkty spożywcze
  3. Dieta przy boreliozie – produkty, których należy unikać
  4. Dieta przy boreliozie – przykładowe menu

Dieta przy boreliozie – jak wpływa na przebieg choroby?

Borelioza to choroba odzwierzęca wywołana przez bakterie – krętki z rodzaju Borrelia. Choroba jest przenoszona przez kleszcza z rodzaju Ixodes. W przypadku zakażenia krętkami Borrelia u pacjentów wskazane jest przede wszystkim odpowiednie leczenie farmakologiczne polegające na stosowaniu antybiotyków, dodatkowo lekarz może włączyć także probiotyki.

Dieta w boreliozie może odgrywać istotną rolę w łagodzeniu objawów i wspieraniu ogólnego zdrowia, ale nie ma jednego konkretnego jadłospisu, który należy stosować w okresie leczenia boreliozy. Antybiotyki są podstawą leczenia, a odpowiednie żywienie może jedynie przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego i poprawy ogólnego zdrowia organizmu. Dieta przy antybiotyku na boreliozę powinna być dobrana indywidualnie do stanu pacjenta, w zależności od towarzyszących dolegliwości i objawów.

Kleszcze na liściu

Dieta przy boreliozie – zalecane produkty spożywcze

Przy boreliozie zalecane są produkty spożywcze, które wspierają ogólne zdrowie i układ odpornościowy oraz mogą pomagać w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie. Podstawę diety powinny zatem stanowić sezonowe, świeże warzywa, szczególnie zielone warzywa liściaste, np.: szpinak, jarmuż, boćwina. Warzywa zimą są niestety mniej smaczne, dlatego warto korzystać z tych mrożonych. Zalecane są też warzywa bogate w przeciwutleniacze, np.: papryka, cukinia, brokuły, pomidory.

Borelioza jest chorobą wieloukładową, więc aby pomóc w zwalczaniu stanu zapalnego i wspierać układ odpornościowy, warto włączyć do diety także świeże owoce. Jakie owoce przy boreliozie są zalecane? Szczególnie jagodowe, np. borówki, które są bogate w przeciwutleniacze i mogą pomóc w zwalczaniu stanu zapalnego, oraz maliny, truskawki czy śliwki.

W diecie warto uwzględnić również ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, np.: łososia, makrelę, śledzia i sardynki, które także mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i wspierać zdrowie serca oraz mózgu. W diecie przy boreliozie zaleca się także spożywać produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz źródła białka np. chude mięso, jaja, a także orzechy, nasiona i pestki, np.: orzechy włoskie, migdały, orzechy nerkowca oraz nasiona lnu, dyni czy chia.

Warto rozważyć także wygodne rozwiązanie, jakim jest dieta pudełkowa z Wygodną Dietą, zwłaszcza dieta pudełkowa wegetariańska plus ryby, która oferuje zbilansowane posiłki bogate w ryby i warzywa. Taki catering dietetyczny może ułatwić codzienne stosowanie zaleceń żywieniowych, zapewniając różnorodność i wygodę bez konieczności samodzielnego planowania posiłków.

Produkty spożywcze w diecie przy boreliozie

W diecie chorych na boreliozę powinny znaleźć się także produkty fermentowane, np.: jogurt naturalny, kefir, kiszone ogórki, kimchi, które mogą wspomagać pracę jelit i układu odpornościowego poprzez dostarczanie korzystnych bakterii. Dania warto doprawiać przeciwzapalnymi przyprawami, np. kurkumą, cynamonem, imbirem, oregano oraz bazylią.

Sprawdź także: Zioła w kuchni? Jakie wybrać i jakie mają właściwości?

W diecie przy boreliozie kluczowe jest, aby dania były zbilansowane i dostarczały organizmowi odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Osoby z boreliozą mogą także skonsultować się z dietetykiem, który dopasuje dietę do indywidualnych potrzeb i preferencji. W przypadku niedoboru niektórych witamin, np. witaminy D lub witamin A i E, dietetyk podpowie, co warto jeść oraz czy należy włączyć suplementację. Dobrym rozwiązaniem może być także dieta pudełkowa o odpowiednio dobranej kaloryczności. W przypadku każdej diety najważniejsze jest bowiem dopasowanie jej do indywidualnych potrzeb organizmu i celów. Taką możliwość oferujemy w cateringu Wygodna Dieta. W ramach wykupionego planu zapewniamy Ci bezpłatne konsultacje z doświadczonym dietetykiem i profesjonalne wsparcie w doborze jadłospisu pudełkowego i spersonalizowaniu go do Twoich osobistych wymagań.

Przykładowy posiłek w diecie przy boreliozie

Dieta przy boreliozie – produkty, których należy unikać

Wiesz już, co warto spożywać przy boreliozie, pora, by zastanowić się także, czego nie jeść przy boreliozie. Nie zaleca się spożywania ogólnie niezdrowych i wysokoprzetworzonych produktów. Niewskazane są:

  • gotowe dania, słodkie wyroby cukiernicze, słodycze, fast foody, chipsy, paluszki i inne słone przekąski,
  • rafinowane węglowodany i produkty z mąki oczyszczonej, np. białe pieczywo, biały ryż, białe makarony,
  • tłuste mięso i wyroby mięsne,
  • cukier w dużych ilościach – można stosować zamienniki cukru np. erytrytol, stewię czy ksylitol,
  • słodkie napoje gazowane,
  • alkohol.

Poniżej przedstawiamy szczegółowe przepisy na obiad przy boreliozie oraz inne posiłki.

Dieta przy boreliozie – przykładowe menu

Jadłospis w diecie przy boreliozie należy zbilansować indywidualnie pod względem energetyczności i zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze. Przykładowy jadłospis przy boreliozie może wyglądać następująco:

Śniadanie: Komosanka z jabłkiem, malinami, orzechami i płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 3 łyżki komosy ryżowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół jabłka
  • szczypta cynamonu
  • garść malin
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Komosę ugotuj w wodzie do miękkości. Przełóż do miseczki i wymieszaj z jogurtem. Jabłko pokrój na mniejsze kawałki, ułóż w miseczce z pozostałymi dodatkami.

II śniadanie: Zielony koktajl

Składniki:

  • pół awokado
  • 3 garści szpinaku
  • pół banana
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • pół szklanki wody
  • 1 kiwi
  • 2 łyżki natki pietruszki

Sposób wykonania:

Owoce obierz ze skórki, a następnie wszystkie składniki zmiksuj na koktajl.

Koktajl ze szpinakiem i bananem

Obiad: Faszerowana papryka

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 100 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki ryżu brązowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 1 białko jaja kurzego
  • 1 pomidor
  • pół łyżki suszonego tymianku
  • pół łyżki suszonego oregano
  • 2 szczypty papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj mielone mięso i smaż przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i czerwoną papryką. Pomidora sparz, obierz ze skórki, drobno pokrój i dodaj na patelnię. Po chwili dodaj odsączony, ugotowany ryż i ostudź farsz. Dodaj białko jaja. Piekarnik nagrzej do 200°C. Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Wypełnij połówki papryki farszem i posyp oregano, a następnie włóż do naczynia do zapiekania i zalej około wodą. Piecz przez około 40 minut.

Papryka faszerowana z mięsem mielonym

Kolacja: Sałatka z awokado, fasolą i fetą i pieczywem

Składniki:

  • pół awokado
  • 2 łyżki czerwonej fasoli
  • 1 kromka chleba razowego
  • 1 pomidor
  • 1 plaster sera feta
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty pieprzu czarnego

Sposób wykonania:

Fasolę namocz i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ. Wnętrze owocu skrop sokiem z cytryny. Pomidora pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z ugotowaną fasolą, miąższem z awokado, posiekaną natką i rozdrobnionym serem feta. Przypraw pieprzem i kolendrą. Sałatkę posyp nasionami słonecznika i zjedz z pieczywem.

Sprawdź także: Właściwości warzyw strączkowych

Bibliografia:

  1. Moniuszko-Malinowska A. i wsp., Recommendations for the diagnosis and treatment of Lyme borreliosis of the Polish Society of Epidemiologists and Infectious Disease Physicians, „Przegląd Epidemiologiczny”, 2023, 77 (3).

 

 

Odżywianie na tropikalnych wyspach
Porady dietetyka
21.08.2025

Odżywianie na tropikalnych wyspach – o czym warto wiedzieć?

Podróż na tropikalne wyspy to nie tylko szansa na odpoczynek w rajskiej scenerii, ale również okazja do zetknięcia się z zupełnie inną kulturą kulinarną. Egzotyczne owoce, świeże ryby, lokalne przyprawy i nietypowe kompozycje składników kuszą bogactwem smaków, ale mogą też stanowić wyzwanie dla osób dbających o zdrową dietę. Wysokie temperatury, odmienny rytm dnia oraz spożywanie nieznanych produktów mogą odbić się na samopoczuciu. Warto wcześniej zastanowić się, jak cieszyć się wakacjami bez dolegliwości trawiennych i korzystać z dobrodziejstw lokalnej kuchni, bez szkody dla zdrowia.

Odżywianie na tropikalnych wyspach – o czym warto wiedzieć?
Smart snacking
Porady dietetyka
20.08.2025

Smart snacking – poznaj 5 świetnych przekąsek, które warto mieć w podręcznym bagażu!

W okresie wakacyjnym chętnie sięgamy po przekąski, jednak nie zawsze są one zdrowe i korzystne dla sylwetki. W podróży czy na plaży łatwo ulec pokusie pochrupania chipsów, rozsmakowania się w słodyczach czy słodkich napojach, które dostarczają puste kalorie i negatywnie wpływają na zdrowie. Warto przygotować się wcześniej i poznać smart snacking – sposoby na przekąszanie korzystne dla zdrowia. Oto 5 zdrowych i wartościowych propozycji, które doskonale sprawdzą się w podręcznym bagażu.

Smart snacking – poznaj 5 świetnych przekąsek, które warto mieć w podręcznym bagażu!
Keto wakacje
Przepisy, Porady dietetyka
17.08.2025

Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Sierpień to czas pełen różnorodnych smaków – dojrzewają świeże warzywa, sezonowe owoce kuszą na straganach, a wakacyjne wyjazdy sprzyjają próbowaniu nowych dań. Osoby będące na diecie ketogenicznej często obawiają się, że w tym okresie trudno będzie utrzymać zasady diety i jednocześnie cieszyć się wakacyjną swobodą. Nic bardziej mylnego! Ten model odżywiania daje szerokie możliwości komponowania smacznych, sycących i różnorodnych posiłków, które można dopasować także do urlopowego trybu życia.

Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję