Dieta ubogoresztkowa – przepisy na zupy ubogie w błonnik

zupa, krem z cukini

Dieta ubogoresztkowa jest stosowana najczęściej w chorobach przewodu pokarmowego np. we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego i w innych stanach zapalnych jelit. Tego typu jadłospis nie zawiera produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który działa drażniąco na błonę śluzową jelit i często bazuje na zupach. Dowiedz się, jak może wyglądać przykładowa dieta ubogoresztkowa i poznaj przepisy na obiady diety ubogoresztkowej.

Spis treści:

  1. Zupy w diecie ubogoresztkowej – czy można je jeść?
    • Jak gotować zupy przy diecie ubogoresztkowej?
  2. Przepisy na zupy dla diety ubogoresztkowej

Zupy w diecie ubogoresztkowej – czy można je jeść?

Podstawową zasadą diety ubogoresztkowej jest uwzględnianie w jadłospisie łatwostrawnych pokarmów, które są bogate w składniki odżywcze. Bardzo ważne są źródła białka, a zatem mięso i ryby w diecie. Ponadto należy ograniczyć ilość błonnika, tłuszczów i przypraw, które mogą drażnić układ pokarmowy. Czy w diecie tej mogą znajdować się zupy? O ile dieta zupowa czy wszelkiego rodzaju diety detoksykujące, odchudzające oparte tylko na zupach czy koktajlach nie są dobrymi modelami żywienia, to zupy w diecie mogą być dobrym uzupełnieniem codziennego menu. Zupy z powodzeniem mogą także urozmaicić jadłospis w diecie ubogoresztkowej.

Potrawka z indyka z marchewką, ziemniaki purée

W diecie ubogoresztkowej dozwolone są m.in.: kleiki, zupy mleczne, zupy na słabych wywarach warzywnych, zupy krem gotowane na wodzie, zupy z dodatkiem lanego ciasta, kasz, zupy warzywne i owocowe przecierane.

Poniżej przedstawiamy, jak może wyglądać jadłospis przykładowej diety ubogoresztkowej.

Śniadanie: Pieczywo pszenne z chudym twarożkiem i pomidorem bez skórki

II śniadanie: Płatki ryżowe z musem jabłkowym

Obiad: Potrawka z indyka z marchewką, ziemniaki purée, zupa krem z cukinii

Podwieczorek: Pieczone banany z cynamonem

pieczone banany z cynamonem

Kolacja: Zupa mleczna z lanym ciastem

Jeśli szukasz wygodnego rozwiązania, które dostarczy Ci odpowiednio zbilansowanych i łatwostrawnych posiłków, warto rozważyć dietę pudełkową lekkostrawną od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny został stworzony specjalnie dla osób z problemami trawiennymi, oferując zdrowe i smaczne posiłki, które wspierają regenerację układu pokarmowego.

Jeśli nie wiesz, jak wytrwać na diecie, ale chcesz zacząć zdrowiej się odżywiać, skorzystaj z pomocy dietetyka, który dopasuje menu do Twoich potrzeb i indywidualnych preferencji żywieniowych. Dobrym rozwiązaniem jest również catering dietetyczny o odpowiednio dobranej kaloryczności.

Jak gotować zupy diety ubogoresztkowej?

Gotowanie zup w ramach diety ubogoresztkowej wymaga uwzględnienia kilku istotnych zasad. Należy wybierać świeże warzywa o niskiej zawartości błonnika, np. ziemniaki, marchew, cukinia czy dynia. Warzywa należy przed gotowaniem obierać ze skórki. Bazę może stanowić bulion warzywny lub niskotłuszczowy bulion drobiowy. Warto zadbać także o dodatek białka np. mięsa z kurczaka. W niewielkich ilościach – pod koniec gotowania – można dodawać np. oliwę z oliwek czy olej rzepakowy, ale należy ograniczyć tłuszcze do minimum. Należy unikać dodawania śmietany czy innych tłustych składników. Doprawiając obiady diety ubogoresztkowej, zamiast soli warto wykorzystywać świeże zioła i przyprawy. Należy też pamiętać, żeby dostosować skład zup do indywidualnych potrzeb żywieniowych i unikać składników, które mogą powodować problemy trawienne.

Sprawdź także: Przepis na zupę Tom Kha Kai z tofu

Przepisy na zupy dla diety ubogoresztkowej

Zupa mleczna z lanym ciastem

Składniki:

  • 1 litr mleka 1,5% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta soli

Sposób wykonania:

W garnku zagotuj mleko. Do miseczki dodaj mąkę i jajka, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj produkty, aż powstanie gładka masa. Do gotującego mleka wlewaj porcjami utarte ciasto i gotuj 3 minuty. Zupę dopraw szczyptą soli, cukrem waniliowym i cynamonem.

Krem z cukinii

krem z cukinii

Składniki:

  • pół łyżki bazylii suszonej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • pół sztuki cukinii
  • 2 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pół łyżki oregano suszonego
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 szczypty soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierz, a cukinię umyj. Pokrój warzywa w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dolej bulion i dodaj przyprawy. Gotuj zupę, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjmij liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego i zblenduj zupę na gładki krem.

Sprawdź także: Przepis na zupę krem z marchwi

 

Szklanka wody mineralnej z cytryną
Porady dietetyka
16.07.2025

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut

Odwodnienie podczas upałów może pojawić się szybciej, niż się tego spodziewasz, szczególnie gdy dużo się pocisz, nie masz apetytu i nie uzupełniasz elektrolitów. Często nie zdajemy sobie sprawy z jego pierwszych objawów, takich jak uczucie zmęczenia, spadek koncentracji czy bóle głowy. Warto zatem poznać proste testy, które w zaledwie kilka minut pomogą ocenić, czy Twój organizm jest odpowiednio nawodniony.

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut
zdrowy posiłek na plażę
Porady dietetyka
15.07.2025

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać

Plażowanie to nie tylko słońce, woda i relaks. Nie można zapomnieć, że to też wyzwanie dla organizmu. Wysoka temperatura, zmiany ciśnienia, aktywność fizyczna i długie przebywanie na słońcu sprawiają, że to, co zjesz przed wyjściem z domu, może zaważyć na całym Twoim dniu. Zamiast zmagać się z uczuciem ciężkości, sennością czy rozstrojem żołądka, lepiej wiedzieć, czego unikać.

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać
zdrowe żywienie na wakacjach
Porady dietetyka
14.07.2025

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Wakacje to czas odpoczynku i oderwania od codziennej rutyny. Dla wielu to także moment, w którym pojawia się stres związany z tym, że kilka dni luzu wystarczy, by zaprzepaścić efekty dotychczasowej diety czy treningów. Nieregularne posiłki, wakacyjne pokusy czy brak aktywności mogą sprawić, że po urlopie wracamy z dodatkowymi kilogramami. W tym artykule przedstawimy Ci 10 zasad zdrowego odżywiania na wakacjach, dzięki którym wrócisz nie tylko wypoczęty, ale i bez dodatkowych kilogramów.

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję