Budowanie masy mięśniowej to proces, który wymaga nie tylko regularnych treningów na siłowni, ale także odpowiednio zbilansowanej diety. Warto połączyć dietę wysokobiałkową, siłownię i odpowiednią regenerację, aby osiągnąć najlepsze efekty. Sprawdźmy, na czym polega zdrowa dieta wysokobiałkowa, jak wspiera rozwój mięśni, oraz jakie produkty warto włączyć do jadłospisu, a których lepiej unikać.
Spis treści
- Na czym polega dieta wysokobiałkowa?
- Co jeść na masę mięśniową?
- Dieta wysokobiałkowa – czego nie jeść?
- Przykładowa dieta na masę mięśniową – jadłospis na 1 dzień
- Suplementacja w diecie wysokobiałkowej
Na czym polega dieta wysokobiałkowa?
Dieta wysokobiałkowa to menu, w którym podaż białka – kluczowego składnika budulcowego mięśni – jest większa niż w standardowym jadłospisie. W diecie podstawowej wynosi około 0,9–1,1 g na kilogram masy ciała na dobę, jednak u osób trenujących na siłowni i dążących do przyrostu masy mięśniowej zaleca się zwiększyć dzienną podaż protein do 2,4 g/kg m.c.

Oprócz białka w diecie bogatobiałkowej istotne są również węglowodany, które dostarczają energię niezbędną podczas wysiłku fizycznego. Dla osób ćwiczących siłowo najbardziej polecana jest zatem dieta węglowodanowo-białkowa na masę. Prawidłowo zbilansowane menu powinno zawierać niezbędne składniki odżywcze, które wspomagają sprawną regenerację organizmu i odbudowę włókien mięśniowych po intensywnym wysiłku oraz wzrost masy mięśniowej.
Warto jednak pamiętać, że dieta białkowa na mięśnie powinna być dopasowana indywidualnie i uwzględniać poziom aktywności, stan zdrowia, nietolerancje czy alergie. Jest to bardzo istotne, aby zapobiegać wystąpieniu potencjalnych problemów zdrowotnych, takich jak obciążenia nerek czy niedobory składników odżywczych.

Zobacz także: Dieta białkowo-tłuszczowa — zasady, możliwe efekty i jadłospis
Co jeść na masę mięśniową?
Zdrowa dieta wysokobiałkowa powinna bazować na produktach wysokiej jakości, które dostarczają pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Białko w diecie osób, które chcą rozbudować tkankę mięśniową, powinno pochodzić z produktów naturalnych, jak najmniej przetworzonych.
Oto lista produktów wysokobiałkowych, które warto uwzględnić w diecie na przyrost masy mięśniowej:
- mięso: kurczak, indyk, chude części wołowiny, chude wędliny drobiowe,
- ryby: łosoś, tuńczyk, dorsz, śledź, halibut, dorada, pstrąg, okoń,
- produkty mleczne: ser twarogowy, jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser typu mozzarella, skyr, kvarg,
- jaja,
- nasiona roślin strączkowych: ciecierzyca, soczewica, soja, fasola, bób, groch,
- odżywki białkowe: serwatkowe, roślinne, np. z grochu czy ryżu (uzupełniająco).

Źródłami węglowodanów w przykładowej diecie na masę mogą być:
- ryż: basmati, brązowy, dziki,
- komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jęczmienna pęczak, kasza bulgur,
- makarony,
- pieczywo pełnoziarniste: chleb żytni, razowy, graham,
- płatki owsiane,
- warzywa skrobiowe: bataty, ziemniaki.
Porcję warzyw lub owoców warto uwzględniać w każdym posiłku, ponieważ są one źródłem błonnika pokarmowego wspierającego zdrowie układu pokarmowego oraz witamin i antyoksydantów, które wspomagają regenerację mięśni.
Z produktów tłuszczowych zalecane są:
- orzechy i nasiona: migdały, orzechy włoskie, pistacje, orzechy laskowe, siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni, nasiona słonecznika,
- tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany,
- tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, sardynki, śledź, halibut, pstrąg.
Warto docenić właściwości orzechów, które są świetnym źródłem zdrowych tłuszczów i składników mineralnych (żelaza, magnezu, cynku i selenu) niezbędnych w diecie na masę mięśniową.
Dieta wysokobiałkowa – czego nie jeść?
Aby dieta wysokobiałkowa sprzyjała wzrostowi mięśni, należy unikać pewnych produktów, które mogą utrudniać osiągnięcie celów treningowych i dodatkowo negatywnie wpływać na profil lipidowy (z uwagi na wysoką zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i węglowodanów prostych). Są to:
- przetworzone mięso: parówki, pasztety, kabanosy, konserwy mięsne,
- produkty z wysoką zawartością cukrów prostych: słodycze, słodzone napoje gazowane, pieczywo cukiernicze,
- fast foody i żywność smażona na głębokim tłuszczu,
- produkty niskiej jakości: ser topiony, twarde margaryny.
Ograniczenie tych produktów jest niezbędne, by jadłospis był zbilansowany i nie przyczyniał się do zwiększania tkanki tłuszczowej.
Zobacz także: Białko w diecie – budulec nie tylko dla mięśni
Przykładowa dieta na masę mięśniową – jadłospis na 1 dzień
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis diety wysokobiałkowej na masę na 1 dzień.
Śniadanie: omlet z 4 jaj z szynką z indyka, pomidorem i szpinakiem oraz 2 kromkami chleba żytniego
II śniadanie: koktajl na bazie jogurtu naturalnego z bananem, borówkami amerykańskimi i orzechami włoskimi

Obiad: grillowana pierś z kurczaka w ziołach prowansalskich i suszonych pomidorach z ryżem brązowym i warzywami gotowanymi na parze
Podwieczorek: kanapka z pełnoziarnistego chleba z twarogiem i wędzonym łososiem
Kolacja: sałatka z tuńczykiem, awokado, komosą ryżową i rukolą skropiona oliwą z oliwek

Jeżeli brakuje Ci pomysłów na posiłki zgodne z zasadami diety wysokobiałkowej, możesz wypróbować dietę pudełkową, dzięki której zainspirujesz się do gotowania i zobaczysz, jak mogą wyglądać bogate w proteiny, zbilansowane dania.
Zobacz także: Dlaczego należy jeść 5 posiłków dziennie?
Suplementacja w diecie wysokobiałkowej
Podczas budowania masy mięśniowej suplementacja może być konieczna, aby nie dopuścić do niedoborów i zachować odpowiednie proporcje makroskładników. Najczęściej stosowane suplementy to:
- białko serwatkowe – jest łatwo przyswajalne i idealnie sprawdza się po treningu, kiedy konieczne jest odbudowanie włókien mięśniowych,
- kreatyna – wspomaga wydolność mięśni i ich siłę,
- witaminy i minerały – magnez, cynk i witamina D są niezbędne dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.
Warto pamiętać, że suplementy nie zastąpią pełnowartościowego menu i powinny stanowić jedynie uzupełnienie zdrowej diety na masę mięśniową. Stosowanie preparatów zawsze warto omówić z lekarzem lub dietetykiem.