Amatorzy zdrowego odżywiania wciąż poszukują magicznych sposobów na skuteczną utratę masy ciała. Zasady diety kapuścianej mają pomóc osiągnąć efekty tym osobom, które pragną szybko pozbyć się dodatkowych kilogramów. Jak wygląda menu diety kapuścianej i jakie są efekty jej stosowania? Przyjrzyjmy się temu, jak stosować dietę kapuścianą i czy faktycznie może przyczynić się ona do uzyskania oczekiwanych rezultatów.
Spis treści:
- Czym jest dieta kapuściana?
- Co można jeść na diecie kapuścianej?
- Efekty stosowania diety kapuścianej
- Zalety i wady diety kapuścianej
- Dieta kapuściana – przykładowy jadłospis
- Podstawa diety kapuścianej: Zupa kapuściana – przepis
- Dieta kapuściana – jadłospis
Czym jest dieta kapuściana?
Dieta kapuściana, czasami określana jako „dieta prezydencka", zyskała swoją popularność w latach 80. XX wieku, jako świetny sposób na szybką redukcję masy ciała bez efektu jo-jo. Czy dieta kapuściana to kolejna dieta cud?
Jak sama nazwa wskazuje, ten plan żywieniowy opiera się na przygotowywaniu posiłków przede wszystkim z udziałem białej kapusty, jednak różne warianty diety kapuścianej mogą uwzględniać nieco inne produkty. Niezależnie od tego, podstawę codziennej diety w każdym przypadku powinna stanowić zupa z kapusty, która może pojawiać się w menu nawet 3 razy dziennie. Oprócz tego, w każdym przypadku dieta z zupą kapuścianą w roli głównej ma przynieść spektakularne efekty zarówno w redukcji masy ciała, jak i poprawie ogólnego samopoczucia. Czy, tak restrykcyjna dieta może skutkować skuteczną, trwałą i zdrową redukcją wagi? Aby dobrze to ocenić, przyjrzyjmy się bliżej temu, co wchodzi w skład diety kapuścianej.
Co można jeść na diecie kapuścianej?
Główne zasady jadłospisu diety kapuścianej zalecają menu oparte przede wszystkim na zupie przygotowanej z białej kapusty. Dieta ma charakter odchudzający, a czas jej trwania zależy od liczby kilogramów, których dana osoba chce się pozbyć. Niektórzy rekomendują stosowanie diety kapuścianej zaledwie przez 3 dni, jako formy detoksu. Są jednak i tacy, którzy restrykcyjne przepisy diety kapuścianej na 7 dni stosują nawet przez 2 tygodnie.
Zupę z białej kapusty według założeń można jeść w nieograniczonych ilościach. W przepisie na zupę kapuścianą poza białą kapustą znajdują się również inne warzywa, takie jak marchew, seler, pomidory czy fenkuł, a także przyprawy, które mają być podstawą wywaru.
Sprawdź także: Przepis na zupę krem z marchwi
Dieta kapuściana narzuca całkowite wyeliminowanie spożycia alkoholu, chleba oraz słodzonych napojów. Chociaż ograniczenie alkoholu zawsze będzie korzystne dla zdrowia, a zrezygnowanie z produktów zawierających dodatek cukru również jest zalecane, to ograniczenie spożycia pieczywa niekoniecznie ma podstawy w zasadach zdrowego i zrównoważonego żywienia — zwłaszcza że założenia diety kapuścianej nic nie mówią o rodzaju chleba, który należy wykluczyć.
Efekty stosowania diety kapuścianej
Czy stosowanie diety kapuścianej faktycznie przynosi efekty widoczne na wadze? Tutaj nie ma wątpliwości — „prezydencka” dieta zupowa gwarantuje utratę masy ciała, dlatego że w każdym wariancie jest to dieta bardzo niskokaloryczna. Efektem przebywania w deficycie kalorycznym zawsze będzie utrata masy ciała. Warto jednak podkreślić, że zdrowa dieta redukcyjna, która przyniesie trwałe efekty, powinna opierać się na świadomym i zrównoważonym ograniczeniu spożycia kalorii, a nie na niedoborowym jadłospisie, jaki promuje np. dieta kapuściana.
Warto pamiętać, że choć dieta kapuściana może prowadzić do szybkiej utraty wagi, nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a tym samym z pewnością nie jest zdrowa dla organizmu.
Efekty stosowania tak restrykcyjnej diety mogą być kuszące, jednak warto zwrócić uwagę na to, jakich rezultatów na pewno nie przyniesie. Z dietą kapuścianą nie uda nam się zbudować prawidłowych nawyków żywieniowych i dobrych relacji z jedzeniem, które są kluczem do sukcesu w bezpiecznej, skutecznej i trwałej diecie odchudzającej.
Zalety i wady diety kapuścianej
Biała kapusta, która stanowi podstawę diety kapuścianej, w 100 g dostarcza:
- 25 kalorii,
- białko: 1,28 g,
- tłuszcze: 0,1 g,
- węglowodany: 5,8 g,
- błonnik: 2,5 g.
Witaminy i składniki mineralne:
- wapń: 40 mg,
- żelazo: 0,47 mg,
- magnez: 12 mg,
- potas: 170 mg,
- kwas foliowy: 43 µg,
- witamina A: 98 IU,
- witamina E: 0,15 mg,
- witamina D: 0 IU,
- witamina K: 76 µg.
Niestety największą wadą diety kapuścianej jest fakt, że skomponowanie zdrowego i pełnowartościowego jadłospisu głównie z kapusty jest niemożliwe. Nawet jeżeli w diecie zupa kapuściana pojawi się nawet kilka razy w ciągu dnia, to, tak czy inaczej, nie dostarczy wszystkich składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
Sprawdź także: Przepis na zupę Tom Kha Kai z tofu
Doszukując się zalet diety kapuścianej, możemy skłonić się ku tezie, że jedząc głównie jeden posiłek, możemy gotować „na zapas”, a tym samym oszczędzać czas, który spędzilibyśmy w kuchni. Jednak czy nie lepszym rozwiązaniem byłaby zdrowa i zbilansowana dieta pudełkowa? Bezwątpienia będzie to zdrowszy wybór, który przyniesie nam trwalsze efekty niż dieta kapuściana. 2 tygodnie bardzo niskokalorycznej i niedoborowej diety z pewnością nie będą korzystne dla zdrowia i nie pozwolą uniknąć efektu jo-jo.
Dieta kapuściana – przykładowy jadłospis
Podstawa diety kapuścianej: Zupa kapuściana – przepis
Składniki:
- 1 kg kapusty
- 200 g marchewki
- 300 g pomidorów
- 120 g selera naciowego
- 100 g cebuli
- 1-2 kostki bulionowe (np. warzywne)
- sól, pieprz i inne przyprawy do smaku
- 1,5 l wody
Sposób wykonania: Wszystkie warzywa drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 45 minut.
Dieta kapuściana – jadłospis
Przedstawiamy przykładowy plan 1-dniowej diety kapuścianej:
- 1 posiłek: zupa kapuściana + dowolny owoc (np. jabłko)
- 2 posiłek: kiwi
- 3 posiłek: zupa kapuściana
- 4 posiłek: siekana rzodkiewka z ogórkiem
- 5 posiłek: zupa kapuściana + jogurt naturalny
Czy taki jadłospis jest zdrowy? Efekty po tygodniu diety kapuścianej mogą być zauważalne, jednak przy tak niedoborowym jadłospisie z pewnością nie będą one korzystne dla zdrowia i budowania zdrowych nawyków żywieniowych.