HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
Catering Dietetyczny Blog
Wszystkie Przepisy Ciekawostki Porady dietetyka Odchudzanie

Ciekawostki żywieniowe

Po jakie produkty warto sięgać podczas odchudzania? Które owoce sprawią, że będziemy mieli lepszą odporność lub ładniejszą skórę? Dlaczego należy spożywać 5 posiłków dziennie? Co jeść, by wreszczie pozbyć się zbędnych kilogramów lub przeciwnie - przytyć? Jeśli zadajesz sobie takie i inne pytania, koniecznie sprawdź nasze ciekawostki żywieniowe. Podpowiemy Ci, które produkty mają najwięcej składników odżywczych, jak wykorzystać nietypowe owoce i warzywa w kuchni czy jak skomponować smaczne koktajle, by dostarczały niezbędnych witamin i minerałów. Zapraszamy do lektury!

wegańskie źródła białka 25.10.2019

Wegańskie źródła białka

Dieta wegańska to sposób odżywiania, na który decydują się osoby, pragnace wyeliminować produkty odzwierzęce ze swoich posiłków. Motywy takiej decyzji są bardzo różne - od etycznych aż po walory smakowe. Dieta pozbawiona mięsa i nabiału może skutkować niedoborem białka. Skąd je czerpać w diecie wegańskiej? Poznaj wegańskie źródła białka.

rola ryb w diecie 11.10.2019

Rola ryb w diecie

Ryby i przetwory rybne nie pojawiają się na polskich stołach tak często, jak zalecają to lekarze i dietetycy. Statystyczny Polak zjada rocznie około 13 kg ryb, podczas gdy Portugalczyk nawet do 50 kg. W krajach i regionach, gdzie spożycie ryb jest największe, najwyższa jest także średnia wieku, a stosunkowo niewysoka jest zapadalność na choroby układu krążenia i nowotwory.

zioła w kuchni 04.10.2019

Zioła w kuchni? Jakie wybrać i jakie mają właściwości?

Zioła wykorzystywane są w kuchni i medycynie ludowej już od tysięcy lat. Nie tylko nadają potrawom intensywnego smaku i niepowtarzalnego aromatu, ale też mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Z tego artykułu dowiesz się, jakie właściwości mają te najpopularniejsze z nich.

jadalne kwiaty 13.09.2019

Jadalne kwiaty – jak wykorzystać je w kuchni?

Czy wiesz, że niektóre kwiaty nadają się do jedzenia, a do tego są bardzo zdrowe? Jadalne kwiaty możesz wykorzystać do dekorowania swoich potraw, ale nie tylko. Poznaj zastosowanie jadalnych kwiatów w kuchni i sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać. Zaskocz znajomych zdrowymi i smacznymi kwiatami jadalnymi!

dieta hashimoto 30.08.2019

Dieta przy Hashimoto

Hashimoto to choroba cywilizacyjna, która dotyka coraz więcej osób. Wymaga nie tylko leczenia farmakologicznego, lecz także odpowiedniego odżywiania. Osoby z Hashimoto powinny unikać wielu produktów. Nasi dietetycy postanowili podjąć temat diety w Hashimoto. Sprawdź, co można, a czego nie można jeść, chorując na Hashimoto. Poczuj się lepiej dzięki odpowiedniej diecie!

kuchnia bliskowschodnia 23.08.2019

Podróże kulinarne – kuchnia Bliskiego Wschodu

Kuchnia bliskowschodnia słynie z bardzo aromatycznych potraw, które zyskują w Polsce coraz większą popularność. Niektóre składniki bliskowschodnich dań na stałe zagościły na naszych stronach. Rozkochaliśmy się w kaszy kuskus, bulgur, bakłażanach, cukinii i innych produktach. Poznaj ciekawostki na temat kuchni bliskowschodniej.

domowe przetwory 16.08.2019

Domowe przetwory, czyli sezon na owoce

Domowe przetwory owocowe to najlepszy sposób na zatrzymanie lata na dłużej. To właśnie te przysmaki często umilają nam długie, zimowe wieczory, kiedy to nie mamy dostępu do świeżych malin, porzeczek czy jagód. Na które owoce warto zwrócić uwagę, planując robienie domowych przetworów? Sprawdź, jakie owoce zamknąć w słoiku i stwórz własne domowe przetwory owocowe.

dieta wegańska 02.08.2019

Dieta wegańska

Dieta wegańska zyskała w ostatnim czasie ogromną popularność. Polega ona na spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców, a także różnego rodzaju kasz, pestek czy orzechów. Eliminuje zaś wszelkie produkty odzwierzęce. Jak wygląda wegański jadłospis i jak odpowiednio zbilansować dietę, by dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych? Sprawdź!

witamina D 04.07.2019

Witamina D – źródła i rola w organizmie

Witamina D jest nam niezbędna do właściwego funkcjonowania. Jej niedobory mogą mieć bardzo złe skutki zdrowotne. Niestety, witamina D występuje w pokarmach w niewielkiej ilości, a jej najlepszym źródłem jest... słońce! W naszym klimacie jednak niełatwo eksponować się na promienie słoneczne przez cały rok. Poznaj źródła witaminy D i jej rolę w ograniźmie. 

papryczka chilli 28.06.2019

Właściwości papryki chili

Ostra papryczka zyskała w naszej kuchni dużą popularność. Dodajemy ją do wielu dań - nie tylko orientalnych, lecz także coraz częściej do polskich. Czy papryczka chili jest bezpieczna dla zdrowia? Kto powinien po nią sięgać, a kto musi na nią uważać? Czy papryczka chili jest dobra na odchudzanie? Na te i inne pytania odpowiedział nasz dietetyk. Poznaj właściwości papryczki chili!

jakie mleko jest najzdrowsze 07.06.2019

Mleko – jakie jest najzdrowsze?

Mleko to produkt, po który sięga wiele osób. Przez lata było uważane za najzdrowszy napój. Obecnie dietetycy mają różne opinie na temat mleka. Niektórzy zalecają całkowitą eliminację tego produktu, inni nie widzą w nim niczego złego. Czy rzeczywiście warto bać się mleka? Które mleko jest najzdrowsze? Poznaj porównanie różnego rodzaju mlek i napojów roślinnych.

warzywa i owoce na wiosnę 31.05.2019

Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?

Wiosna to czas, gdy przyroda budzi się do życia. To także idealny moment, by nieco urozmaicić dietę i dodać do niej sezonowe warzywa i owoce. Po które rośliny warto sięgać wiosną i jakich składników odżywczych w nich szukać? Dziś polecamy Wam kilka warzyw i owoców, które powinny zagościć na naszych stołach wiosną. Koniecznie przeczytajcie!

×