HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
Catering Dietetyczny Blog
Wszystkie Przepisy Ciekawostki Porady dietetyka Odchudzanie

Ciekawostki żywieniowe

Po jakie produkty warto sięgać podczas odchudzania? Które owoce sprawią, że będziemy mieli lepszą odporność lub ładniejszą skórę? Dlaczego należy spożywać 5 posiłków dziennie? Co jeść, by wreszczie pozbyć się zbędnych kilogramów lub przeciwnie - przytyć? Jeśli zadajesz sobie takie i inne pytania, koniecznie sprawdź nasze ciekawostki żywieniowe. Podpowiemy Ci, które produkty mają najwięcej składników odżywczych, jak wykorzystać nietypowe owoce i warzywa w kuchni czy jak skomponować smaczne koktajle, by dostarczały niezbędnych witamin i minerałów. Zapraszamy do lektury!

płatki owsiane 24.01.2019

Płatki owsiane – dlaczego powinny regularnie gościć na naszych stołach?

Wielu z nas owsianki kojarzą się jedynie z monotonnym śniadaniem osób zmagających się z nadwagą. Tymczasem płatki owsiane to jeden z najbardziej uniwersalnych i bogatych w wartości odżywcze składników, jakie możemy wykorzystać w naszej kuchni. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto jeść płatki owsiane.

owoce egzotyczne 18.01.2019

Przewodnik po owocach egzotycznych

W naszych szerokościach geograficznych zimą dostęp do świeżych, sezonowych owoców jest bardzo ograniczony. Wtedy znacznie częściej sięgamy po te importowane, przywiezione z ciepłych krajów. Jednak ostatnio na sklepowych półkach pojawia się znacznie więcej egzotycznych owoców. Poniżej przedstawiamy listę tych, na które warto zwrócić szczególną uwagę.

warzywa zimą 12.01.2019

Warzywa, które powinniśmy jeść zimą

Zimą dostęp do świeżych, sezonowych warzyw jest ograniczony. Pomidory, ogórki czy papryka nie smakują tak samo jak latem. Po jakie warzywa warto sięgać w tym czasie? Z tego artykułu dowiesz się, jakie warzywa powinniśmy jeść zimą, jeśli chcemy dostarczyć sobie niezbędnych substancji odżywczych, zadbać o odporność i zachować szczupłą sylwetkę.

rozgrzewające przyprawy 28.12.2018

Rozgrzewające przyprawy

Nie od dziś wiadomo, że dobór odpowiednich przypraw może znacząco wpłynąć na smak potrawy. Nie każdy jednak wie, że wiele popularnych przypraw ma także mnóstwo cennych dla zdrowia właściwości. Poniżej przedstawiamy listę tych, które szczególnie w okresie jesienno-zimowym powinny gościć w kuchniach największych zmarzluchów. Poznaj przyprawy na odchudzanie i rozgrzewkę.

siemię lniane 14.12.2018

Siemię lniane – dla zdrowia i urody

Siemię lniane to małe nasionka lnu zwyczajnego, które skrywają w sobie niezwykłą moc. Poprawia stan cery i włosów, przyspiesza metabolizm, wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu pokarmowego i łagodzą wiele dolegliwości. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego siemię lniane jest dobre dla zdrowia i urody oraz kto powinien zwrócić na nie szczególną uwagę.

kiszonki właściwości 07.12.2018

Jesienne kiszonki – właściwości

Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. W kuchni polskiej najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, ale tą metodą możemy przedłużyć świeżość wielu innych warzyw i owoców. Kiszonki są skarbnicą zdrowia szczególnie jesienią i zimą, ponieważ są źródłem cennych witamin i wzmacniają system odpornościowy organizmu.

właściwości miodu 23.11.2018

Co warto wiedzieć o miodzie?

Dobroczynne właściwości miodu znali już starożytni Egipcjanie i Grecy. Przez wiele stuleci był też najpopularniejszym produktem do słodzenia oraz do produkcji napojów alkoholowych. Miód to nie tylko wysokokaloryczny zamiennik cukru, ale też naturalny antybiotyk i bogactwo cennych dla zdrowia mikroelementów. Co warto wiedzieć o miodzie? 

właściwości buraków 23.11.2018

Buraki: kto i dlaczego powinien je jeść?

Zdrowotne właściwości buraków znane były starożytnym ludom zamieszkującym basen Morza Śródziemnego już wiele tysięcy lat temu. Wyróżniamy kilka odmian buraków, z których najpopularniejszą jest burak ćwikłowy. Znamy go wszyscy. Jest zdrowy, tani i świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Z tego artykułu dowiesz się, kto i dlaczego powinien jeść buraki.

właściwości maku 16.11.2018

Ciekawostki na temat maku

Mak to obowiązkowy składnik wielu wigilijnych potraw. Używamy go do przygotowania makowców, kutii, łazanek i strucli. Nie każdy wie jednak, że te czarno-niebieskie nasionka to nie tylko gwarancja doskonałego smaku, lecz także źródło mnóstwa cennych dla zdrowia właściwości. Kto powinien zwrócić na niego szczególną uwagę? O ciekawostkach na temat maku przeczytasz w tym artykule.

właściwości dyni 09.11.2018

Dlaczego warto jeść dynię?

Jesienią na blogach kulinarnych zaczyna pojawiać się mnóstwo przepisów z wykorzystaniem dyni. Jej lekko słodki, dość neutralny smak sprawia, że świetnie pasuje jako dodatek do rozmaitych potraw. Większość z nas ją lubi, a dietetycy i specjaliści od zdrowego odżywiania chwalą ją za liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść dynię? Poznaj właściwości dyni!

właściwości marchewki 02.11.2018

Dlaczego warto regularnie jeść marchew?

Marchrew jest smaczna, tania i łatwo dostępna, dlatego chętnie dodajemy ją do zup, sosów i sałatek, wyciskamy z niej sok, a ostatnio coraz bardziej popularne są także ciasta i desery z jej wykorzystaniem. Dlaczego powinna jak najczęściej pojawiać się na naszych talerzach i jakie korzyści może nam przynieść jej chrupanie? Poznaj właściwości marchwi!

dieta bezglutenowa 19.10.2018

Dieta bezglutenowa – czym jest gluten?

O glutenie w dietetycznym świecie zrobiło się głośno jakiś czas temu. Jedni twierdzą, że to tylko kolejny trend żywieniowy i z apetytem sięgają po pszenną bułeczkę, drudzy unikają go jak mogą i winią za wiele dolegliwości. Czym jest gluten? Czy rzeczywiście jest się czego bać i kto powinien go ograniczyć? W tym wpisie dowiesz się, na czym polega dieta bezglutenowa.

×