HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
Catering Dietetyczny Blog
Wszystkie Przepisy Ciekawostki Porady dietetyka Odchudzanie

Ciekawostki żywieniowe

Po jakie produkty warto sięgać podczas odchudzania? Które owoce sprawią, że będziemy mieli lepszą odporność lub ładniejszą skórę? Dlaczego należy spożywać 5 posiłków dziennie? Co jeść, by wreszczie pozbyć się zbędnych kilogramów lub przeciwnie - przytyć? Jeśli zadajesz sobie takie i inne pytania, koniecznie sprawdź nasze ciekawostki żywieniowe. Podpowiemy Ci, które produkty mają najwięcej składników odżywczych, jak wykorzystać nietypowe owoce i warzywa w kuchni czy jak skomponować smaczne koktajle, by dostarczały niezbędnych witamin i minerałów. Zapraszamy do lektury!

właściwości topinamburu 12.10.2018

Topinambur – warzywo dla dbających o linię

Nazwa tego warzywa dla większości Polaków wciąż brzmi bardzo egzotycznie, jednak stopniowo zyskuje coraz większą popularność. Jest niskokaloryczny i świetnie sprawdza się w diecie dla diabetyków. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne ziemniaki. Czym jest topinambur, w jaki sposób go przyrządzać i co sprawia, że uważany jest za superfood?

dieta na pamięć 05.10.2018

Dieta na pamięć i koncentrację

Problemy z pamięcią i koncentracją wbrew pozorom nie dotyczą tylko osób starszych. Często są wynikiem przemęczenia i niewystarczającej ilości snu. Co zrobić, kiedy czujemy rozdrażnienie, nie możemy skupić uwagi na jednej czynności i ciągle czegoś zapominamy? Warto zastosować wówczas dietę na pamięć i koncentrację. Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci ją wdrożyć.

czy mięso jest zdrowe 28.09.2018

Czy mięso jest zdrowe? Plusy i minusy diety pescowegetariańskiej

Z roku na rok w Polsce przybywa wegetarian i wegan. Powodów przejścia na taką dietę jest wiele: od etycznych, poprzez ekologiczne aż po zdrowotne. Pescowegetarianizm to posób żywienia polegający na wyeliminowaniu z jadłospisu mięsa, lecz dopuszczający spożywanie ryb i owoców morza. Jakie korzyści niesie ze sobą taka dieta? 

jabłka właściwości 15.09.2018

Dlaczego warto jeść jabłka?

Wszyscy wiemy, że jabłka są zdrowe, jednak często nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile korzyści mogą nam przynieść. Możemy jeść je na surowo, robić z nich dżemy, ciasta, desery i kompoty.  Dlaczego lekarze i dietetycy zalecają włączenie ich do codziennej diety? Poznaj właściwości jabłek i sprawdź, czemu warto włączyć je do codziennej diety!

dieta montignaca 06.09.2018

Dieta Montignaca - na czym polega?

Dieta Montignaca to metoda odżywiania opracowana przez francuskiego dietetyka Michela Montignaca w latach 80. ubiegłego stulecia. Zauważył on, że to nie ilość spożywanych kalorii, a jakość i rodzaj wybieranych produktów mają wpływ na to, że chudniemy. Dieta skutecznie pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami i pozwala uniknąć efektu jo-jo.

biała herbata na odchudzanie 29.08.2018

Biała herbata – kto i dlaczego powinien ją pić?

Bogactwo antyoksydantów, delikatny smak, działanie przeciwwirusowe, pobudzające i antystresowe – to tylko niektóre z korzystnych właściwości białej herbaty. W Chinach znana już od ponad tysiąca lat. W Europie stopniowo zyskuje popularność. Jak powstaje, kto i dlaczego powinien ją pić i jak powinno się ją parzyć?

papryka właściwości 17.08.2018

Dlaczego warto jeść paprykę?

Chyba każdy zna to warzywo. Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, a za sprawą Kolumba dotarła do Europy. W Hiszpanii początkowo uznawana była wyłącznie za roślinę ozdobną. Dzięki temu, że jej nasiona można bardzo długo przechowywać, szybko rozpowszechniła się też na innych kontynentach i znalazła zastosowanie we wszystkich kuchniach świata.

zatrzymywanie wody w ogranizmie 02.08.2018

Zatrzymywanie wody w organizmie - dlaczego?

Opuchnięte kostki, dłonie i twarz, dodatkowe kilogramy na wadze i uczucie obrzmienia to najczęstsze objawy zatrzymywania wody w organizmie. Problem ten dotyczy głównie kobiet i sprawia, że wiele osób traci pewność siebie. Warto wiedzieć, czym jest ono spowodowane. Sprawdź!

awokado właściwości 27.07.2018

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado to owoc pochodzący z południowego Meksyku. Wykorzystywano je już ponad 10 tysięcy lat temu. Jego zdrowotne właściwości znały i doceniały wszystkie ludy Ameryki prekolumbijskiej. Do Europy dotarło prawdopodobnie dopiero w XVII wieku. Współcześnie staje się coraz bardziej popularne. Poznaj właściwości awokado i włącz je do codziennej diety.

czerwona herbata na odchudzanie 13.07.2018

Czerwona herbata: dlaczego warto włączyć ją do diety?

Czerwona herbata do niedawna bardzo często gościła na stołach Polaków. Ostatnio niesłusznie odchodzi w zapomnienie i kojarzona bywa jedynie ze składnikiem diet odchudzających. Faktycznie, spożywana regularnie i parzona w odpowiedni sposób herbata Pu-erh jest świetnym „pogromcą tłuszczu”.

tłuszcz w odchudzaniu 14.06.2018

Tłuszcz w odchudzaniu – wróg czy przyjaciel?

Tłuszcze to jeden z trzech podstawowych składników odżywczych w diecie człowieka. Osoby chcące zgubić zbędne kilogramy ograniczają jego spożycie do minimum. W rzeczywistości bezpośrednio odpowiedzialny za otyłość jest wysoki poziom insuliny spowodowany nadmiernym spożyciem węglowodanów prostych.

witaminy na odchudzanie 08.06.2018

Witaminy przyspieszające odchudzanie

Witaminy pomagają nie tylko uchronić organizm przed różnego rodzaju chorobami, ale również odpowiadają za jego prawidłowe funkcjonowanie. Te związki wpływają na metabolizm, procesy spalania tłuszczu, a także pomagają w szybszej regeneracji organizmu po treningu. Podczas odchudzania należy szczególnie zwrócić uwagę na witaminy z grupy B oraz C i D.

×