HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
Catering Dietetyczny Blog
Wszystkie Przepisy Ciekawostki Porady dietetyka Odchudzanie

Blog dietetyczny - ciekawostki, przepisy, porady dietetyka

Odżywianie jest niezwykle istotne, a wokół jedzenia, diet i odchudzania narosło wiele mitów. Wiemy, jakie konsekwencje może mieć powielanie żywieniowych mitów, dlatego stworzyliśmy wyjątkowy blog dietetyczny, gdzie znajdziecie sprawdzone informacje, ciekawostki i przepisy na zdrowe posiłki wprost od naszych dietetyków. Jeśli więc macie wątpliwości, jaka dieta będzie odpowiednia, po które produkty sięgać i jak przyrządzać posiłki, koniecznie zapoznajcie się z naszymi poradami. Zachęcamy też do kontaktu telefonicznego pod numerem (22) 730 00 69, a jeśli nie chcecie samodzielnie przygotowywać posiłków, zamówcie naszą dietę pudełkową z dostawą do domu!

kiszonki właściwości 07.12.2018

Jesienne kiszonki – właściwości

Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. W kuchni polskiej najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, ale tą metodą możemy przedłużyć świeżość wielu innych warzyw i owoców. Kiszonki są skarbnicą zdrowia szczególnie jesienią i zimą, ponieważ są źródłem cennych witamin i wzmacniają system odpornościowy organizmu.

przepis na pastę marchewkową 30.11.2018

Przepis na pastę marchewkowo-sezamową

Lubisz kanapki, ale nie masz już pomysłu, by je urozmaicić? Nasza propozycja to pasta marchewkowo-sezamowa, która będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa. Potrzebne do jej wykonania składniki dostarczą nam mnóstwo cennych wartości odżywczych. Jeśli podamy ją ze zdrowym pełnoziarnistym chlebem, z powodzeniem możemy sięgać po nią, będąc na diecie.

co może jeść diabetyk 30.11.2018

Co może jeść diabetyk?

Cukrzyca zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych. Liczba zmagających się z nią osób wzrasta z roku na rok. WHO szacuje, że obecnie cierpi na nią ponad ćwierć miliarda ludzi na całym świecie. Odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu i profulaktyce cukrzycy. Co powinien wobec tego jeść diabetyk? O tym dowiecie się z poniższego artykułu.

właściwości miodu 23.11.2018

Co warto wiedzieć o miodzie?

Dobroczynne właściwości miodu znali już starożytni Egipcjanie i Grecy. Przez wiele stuleci był też najpopularniejszym produktem do słodzenia oraz do produkcji napojów alkoholowych. Miód to nie tylko wysokokaloryczny zamiennik cukru, ale też naturalny antybiotyk i bogactwo cennych dla zdrowia mikroelementów. Co warto wiedzieć o miodzie? 

właściwości buraków 23.11.2018

Buraki: kto i dlaczego powinien je jeść?

Zdrowotne właściwości buraków znane były starożytnym ludom zamieszkującym basen Morza Śródziemnego już wiele tysięcy lat temu. Wyróżniamy kilka odmian buraków, z których najpopularniejszą jest burak ćwikłowy. Znamy go wszyscy. Jest zdrowy, tani i świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Z tego artykułu dowiesz się, kto i dlaczego powinien jeść buraki.

właściwości maku 16.11.2018

Ciekawostki na temat maku

Mak to obowiązkowy składnik wielu wigilijnych potraw. Używamy go do przygotowania makowców, kutii, łazanek i strucli. Nie każdy wie jednak, że te czarno-niebieskie nasionka to nie tylko gwarancja doskonałego smaku, lecz także źródło mnóstwa cennych dla zdrowia właściwości. Kto powinien zwrócić na niego szczególną uwagę? O ciekawostkach na temat maku przeczytasz w tym artykule.

właściwości dyni 09.11.2018

Dlaczego warto jeść dynię?

Jesienią na blogach kulinarnych zaczyna pojawiać się mnóstwo przepisów z wykorzystaniem dyni. Jej lekko słodki, dość neutralny smak sprawia, że świetnie pasuje jako dodatek do rozmaitych potraw. Większość z nas ją lubi, a dietetycy i specjaliści od zdrowego odżywiania chwalą ją za liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść dynię? Poznaj właściwości dyni!

właściwości marchewki 02.11.2018

Dlaczego warto regularnie jeść marchew?

Marchrew jest smaczna, tania i łatwo dostępna, dlatego chętnie dodajemy ją do zup, sosów i sałatek, wyciskamy z niej sok, a ostatnio coraz bardziej popularne są także ciasta i desery z jej wykorzystaniem. Dlaczego powinna jak najczęściej pojawiać się na naszych talerzach i jakie korzyści może nam przynieść jej chrupanie? Poznaj właściwości marchwi!

owsiane kokosanki przepis 26.10.2018

Przepis na owsiane kokosanki

Próbujesz się odchudzać, ale nie możesz oprzeć się pokusie zjedzenia czegoś słodkiego? A może po prostu starasz się prowadzić zbilansowaną dietę, lecz chęć sięgnięcia po kolejny kawałek ciasta okazuje się silniejsza? Zdrowe odżywianie to nie nieustanne wyrzeczenia i ciągłe odmawianie sobie ulubionego deseru. W ten sposób możesz szybko zniechęcić się do dbania o sylwetkę.

dieta bezglutenowa 19.10.2018

Dieta bezglutenowa – czym jest gluten?

O glutenie w dietetycznym świecie zrobiło się głośno jakiś czas temu. Jedni twierdzą, że to tylko kolejny trend żywieniowy i z apetytem sięgają po pszenną bułeczkę, drudzy unikają go jak mogą i winią za wiele dolegliwości. Czym jest gluten? Czy rzeczywiście jest się czego bać i kto powinien go ograniczyć? W tym wpisie dowiesz się, na czym polega dieta bezglutenowa.

właściwości topinamburu 12.10.2018

Topinambur – warzywo dla dbających o linię

Nazwa tego warzywa dla większości Polaków wciąż brzmi bardzo egzotycznie, jednak stopniowo zyskuje coraz większą popularność. Jest niskokaloryczny i świetnie sprawdza się w diecie dla diabetyków. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne ziemniaki. Czym jest topinambur, w jaki sposób go przyrządzać i co sprawia, że uważany jest za superfood?

kotleciki z pora przepis 05.10.2018

Przepis na kotleciki z pora z płatkami owsianymi i orzechami

Na diecie czasem nie mamy pomysłu na przygotowanie zdrowego, smacznego i niskokalorycznego posiłku. O ile ze śniadaniem zazwyczaj idzie nam łatwo, tak przyrządzenie zdrowego i dietetycznego obiadu często stanowi wyzwanie. Pomocny może okazać się nasz przepis na pyszne kotleciki z pora, z dodatkiem płatków owsianych.

×